ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2010
Σελ. /32
Η μάχη σε κάθε χώρα δυναμώνει τον κοινό διεθνή αγώνα

Ο χαιρετισμός του Τιάγο Βιέιρα, Προέδρου της ΠΟΔΝ, προς το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ

Ο Τ. Βιέιρα στο βήμα του 10ου Συνεδρίου
Ο Τ. Βιέιρα στο βήμα του 10ου Συνεδρίου
Χαιρετισμό στο 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ, απηύθυνε χτες κατά την έναρξη των εργασιών ο Τιάγο Βιέιρα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών. Συγκεκριμένα είπε:

«Αγαπητοί σύντροφοι της ΚΝΕ, εκ μέρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας χαιρετίζω θερμά τις εργασίες του Συνεδρίου σας, τους συνέδρους και τους καλεσμένους. Είναι μεγάλη τιμή για μας που μας δίνεται η ευκαιρία να απευθύνουμε χαιρετισμό στην πρωτοπορία του επαναστατικού νεολαιίστικου κινήματος της Ελλάδας.

Δεν είναι εύκολο πράγμα να απευθυνθώ στο Συνέδριο της ΚΝΕ μιλώντας εξ ονόματος της ΠΟΔΝ. Ολο το χρόνο, η συνεισφορά της ΚΝΕ στη ζωή και την ενίσχυση της ΠΟΔΝ ως την ισχυρότερη διεθνή αντιιμπεριαλιστική οργάνωση νεολαίας ήταν αποφασιστική. Από τα πιο μικρά στοιχεία της ζωής της ομοσπονδίας μέχρι και τις σοβαρές συζητήσεις για τη διατήρηση και το βάθεμα του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της, ο ρόλος της ΚΝΕ ήταν και είναι ουσιαστικός και αναντικατάστατος. Γι' αυτό το λόγο, ολόκληρη η αντιιμπεριαλιστική νεολαία του κόσμου σας ευχαριστεί και σας χαιρετίζει».

Για την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού

«Οπως γνωρίζετε, σε ολόκληρο τον κόσμο η νεολαία είναι θύμα του πιο επιθετικού και σκληρού προσώπου της ιμπεριαλιστική τάξης. Το γενικό χτύπημα των δικαιωμάτων, το βάθεμα των διαφορών, η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των πλουσίων, των ανθρώπων που πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες, τις οποίες η επιστήμη έχει αντιμετωπίσει, τα οικονομικά μέτρα και οι αποκλεισμοί ενάντια στους λαούς που αρνούνται να υποταχθούν στον ιμπεριαλισμό, οι πόλεμοι και οι κατοχές που συνεχίζονται και διευρύνονται, η καταπίεση ενάντια στις πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, μεταξύ άλλων είναι συμπτώματα του αυτοκαταστροφικού συστήματος που κυριαρχεί στον κόσμο μας.

Προσπαθούν να πείσουν τη νεολαία ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Μέσα από τα ΜΜΕ, από τα σχολικά βιβλία, τις τέχνες, τη θρησκεία, ακόμα κι από εκδηλώσεις που ονομάζουν συνέδρια και συνδιασκέψεις, προσπαθούν να απομονώσουν τη νεολαία και να την εμποδίσουν να μπει στον αγώνα. Αλλά δεν τελειώνει εκεί η προσπάθειά τους. Οι ιμπεριαλιστές και οι λακέδες τους δεν προσπαθούν μόνο να αποσπάσουν την προσοχή της νεολαίας, αλλά επίσης να ποινικοποιήσουν τους αγώνες, με ψέματα και μύθους να δικαιολογήσουν την καταστολή.

Το κάνουν αυτό, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν. Οπως γνωρίζουμε εμείς, έτσι κι αυτοί γνωρίζουν ότι οι αντιθέσεις του καπιταλισμού δεν μπορούν να υπάρχουν αιώνια, οι άνθρωποι δε θα ανεχτούν αιωνίως να ζουν αλυσοδεμένοι, γεμίζοντας τις τσέπες των εκμεταλλευτών. Γι' αυτό χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να μας πολεμήσουν. Δε φοβούνται το θόρυβο και την καταστροφή, που ζουν καθημερινά - δείτε στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν, στη Δυτική Σαχάρα, στην Κολομβία, στα Βαλκάνια κ.α. - η βία δεν είναι πρόβλημα για τον ιμπεριαλισμό. Αυτό που φοβούνται οι ιμπεριαλιστές είναι η οργανωμένη πάλη, η συνειδητή τάξη των μαζών για την ανάγκη της ανατροπής του ιμπεριαλισμού και την κατάκτηση της πραγματικής εναλλακτικής λύσης για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Οι μάζες και ο οργανωμένος αγώνας τους είναι ο νούμερο 1 εχθρός του ιμπεριαλισμού. Αυτοί είναι οι νεκροθάφτες αυτού του άδικου απάνθρωπου συστήματος».

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι τη νίκη

«Σε ολόκληρο τον κόσμο η συνείδηση της νεολαίας κάνει θετικά βήματα. Κάθε μέρα περισσότεροι νέοι εντάσσονται στον κοινό μας αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να νικήσουμε.

Οι ιμπεριαλιστές γνωρίζουν ποια είναι η μοίρα τους, όμως δεν την αποδέχονται, προτιμούν να θάψουν μαζί τους τον κόσμο παρά να χάσουν. Αυτός είναι ο λόγος των καινούργιων βάσεων στην Κολομβία, να μπορούν να επιτεθούν στη Βενεζουέλα, γι' αυτό διατηρούν το εμπάργκο ενάντια στον ηρωικό λαό της Κούβας, σχεδιάζουν νέες δικαιολογίες για πολέμους αλλάζοντας τη στρατηγική του ΝΑΤΟ, για να μπορεί να επεμβαίνει σε "περιβαλλοντικά θέματα" ή θέματα "ψηφιακού εγκλήματος". Γι' αυτό θέτουν τις παραμέτρους για τη χρήση των πυρηνικών και προωθούν στρατεύματα στην Ασία και την Αφρική.

Θέλουν να τους φοβόμαστε. Θέλουν να μπαίνουμε στα σπίτια μας και να παραπονιόμαστε για την κατάσταση, αλλά να φοβόμαστε να διαδηλώσουμε, να αγωνιστούμε. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποια μέσα θέλουν, όποιους μηχανισμούς θέλουν, να προσπαθούν να εξισώσουν τον κομμουνισμό με το φασισμό. Εμείς δεν το βάζουμε κάτω, δε θα το αποδεχτούμε, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι τη νίκη.

65 χρόνια μετά τη αντιφασιστική νίκη των λαών, η ΕΕ ονομάζει τη μέρα της νίκης των λαών ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, μέρα ελευθερίας ή μέρα της Ευρώπης. Τη μέρα που δεν θα είχε ποτέ επιτευχθεί χωρίς τη ζωτική συνεισφορά της ΕΣΣΔ και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κομμουνιστικού και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Αυτούς που σήμερα θέλει να βγάλει παράνομους η ΕΕ, είναι εκείνοι που έπαιξαν τον κύριο ρόλο για να επιστρέψει η ελευθερία και η ειρήνη στην Ευρώπη.

Οπως πριν 65 χρόνια, έτσι και σήμερα, είναι στο χέρι μας να παλέψουμε και να αντισταθούμε. Οι δρόμοι είναι ο χώρος που θα δώσουμε τη μάχη μας. Μέσω αυτής της μάχης σε κάθε χώρα θα δυναμώσουμε το διεθνή κοινό αγώνα μας όπως ακριβώς η ισχυροποίηση της ΚΝΕ ισχυροποιεί την ίδια την ΠΟΔΝ».

Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

«Αυτό το Δεκέμβρη διοργανώνουμε το 17ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) στη Νότια Αφρική. Οπως ορίζει η παράδοση των ΠΦΝΦ, θα είναι η μεγαλύτερη συνάντηση αντιιμπεριαλιστικής νεολαίας στον κόσμο. Με σύνθημά μας "Να νικήσουμε τον Ιμπεριαλισμό, για έναν κόσμο ειρήνης, αλληλεγγύης και κοινωνικού μετασχηματισμού" περιμένουμε περισσότερους από 20.000 νέους ανθρώπους από κάθε σημείο του κόσμου να έρθουν στο πρώτο ΠΦΝΦ που διοργανώνεται στην υποσαχάρια Αφρική, για να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας από τους αγώνες, να τους ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερο.

Βασιζόμαστε στην ΚΝΕ για να αναπτύξει μια ισχυρή Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή του ΠΦΝΦ και να φέρει στη Ν. Αφρική την ενέργεια και ζωτικότητα της οργάνωσης και της πάλης της.

Τέλος, επιτρέψτε μου να ευχηθώ τα καλύτερα για το Συνέδριό σας και για τη συνέχεια της πάλης σας, καθώς αυτά τα δύο συνεχώς πλάι-πλάι, σε διαλεκτική σχέση είναι σίγουρα το κλειδί».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ευχόμαστε δύναμη και πίστη στον ταξικό αγώνα

Μήνυμα της ΠΣΟ προς το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ

Χαιρετιστήριο μήνυμα προς το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ (που διαβάστηκε χτες από το προεδρείο στην έναρξη των εργασιών) απέστειλε η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Το μήνυμα έχει ως εξής:

«Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία χαιρετίζει το 10ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και ευχόμαστε στους νέους Ελληνες κομμουνιστές δύναμη και πίστη στον ταξικό αγώνα.

Είμαστε βέβαιοι ότι το Συνέδριό σας, οι συζητήσεις και οι αποφάσεις σας, θα είναι ένα ακόμα θετικό βήμα στην πλούσια αγωνιστική ιστορία της οργάνωσής σας και του κόμματός σας. Θα δυναμώσει τους ταξικούς αγώνες των νέων εργαζομένων στην Ελλάδα και θα βοηθήσει στην ανασύνταξη του διεθνούς νεολαιίστικου κομμουνιστικού κινήματος.

Αγαπητοί σύντροφοι

Εκ μέρους των 72 εκατομμυρίων μελών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας που αγωνίζονται σε 110 χώρες των 5 ηπείρων, επιτρέψτε μας να ευχαριστήσουμε την ΚΝΕ για τη βοήθεια που μας έδωσε από τον Γενάρη του 2006 όταν η ΠΣΟ μετέφερε την έδρα της στην Αθήνα.

Είμαστε βέβαιοι ότι η ΚΝΕ θα συνεχίσει αυτή τη διεθνιστική βοήθεια προς την ΠΣΟ ιδιαίτερα μπροστά στο 16ο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο. Θα μας στηρίξει πολύμορφα ώστε το Διεθνές Ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα να κάνει ένα νέο βήμα ποιοτικό και ποσοτικό.

Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ