ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Προ των πυλών ο δωδεκάλογος των ανατροπών

Μεθαύριο συζητιέται στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα

Από την απεργία στις 5 Μάη
Από την απεργία στις 5 Μάη
Την καταστροφή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης σηματοδοτεί το μνημόνιο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ που πέρασε προχτές από τη Βουλή, ενώ η αρχή στην νέα επίθεση γίνεται με το πρώτο κατά σειρά νομοθέτημα που παρουσιάζει τη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος. Το εν λόγω νομοσχέδιο με το νέο σύστημα, αλλά και άλλες άμεσες παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των συντάξεων, θα συμπληρωθεί στην πορεία από πρόσθετα νομοθετήματα για να υλοποιηθούν οι προβλέψεις του μνημονίου.

Μνημόνιο και νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπουν:

  • Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλα τα Ταμεία. Η αύξηση αυτή αφορά πρωτίστως τις γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο για τις οποίες το όριο θα αυξηθεί σταδιακά από την 1/1/2011 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013. Ακόμα όμως και αυτό το όριο τους φαίνεται μικρό και με σχετική ρύθμιση το συνδέουν με το προσδόκιμο ζωής, έτσι ώστε να προστίθενται κάθε δεκαετία 4 μήνες αύξησης του ορίου για κάθε έτος αύξησης του προσδόκιμου!
  • Ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 60ό έτος για όλους. Δηλαδή από την 1/1/2011 κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να συνταξιοδοτείται πριν το 60ό έτος, ακόμα και αν υπάγεται στο καθεστώς των ΒΑΕ, ακόμα και αν έχει 40 χρόνια εργασίας.
  • Υποχρεωτική εργασία για 40 χρόνια για να κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη. Καταργείται η 35ετία (σε όσες περιπτώσεις είχε απομείνει) αλλά και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Η ανατροπή θα επέλθει μέχρι το 2015.
  • Μείωση των συντάξεων κατά 5% ετησίως. Για όποιον αποχωρεί πριν το 65ο έτος (πρόωρη), η ποινή θα ανέρχεται στο 6% ετησίως, που σημαίνει ότι η συνολική μείωση στην πενταετία (60ό έτος) θα φτάνει το 30% της σύνταξης.
  • Κατακρεούργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Η λίστα του ΙΚΑ συρρικνώνεται μέχρι το 10% στα επαγγέλματα και στις ειδικότητες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή μέχρι τώρα. Οι ανατροπές μέσα στο 2011 με υπουργικές αποφάσεις.
  • Συρρίκνωση των αναπηρικών συντάξεων με χειροτέρευση των όρων απονομής και τακτική επανεξέταση. Θα υποχρεώσουν ανάπηρους και σακατεμένους από «ατυχήματτα» και ασθένειες να εργάζονται.
  • Μείωση των ανώτερων ορίων στις συντάξεις.
  • Χαράτσι στις συντάξεις πάνω απο 1.400 ευρώ από τον Αύγουστο του 2010. Το χαράτσι θα κλιμακώνεται από το 5 έως και 10%.
  • Δραστική μείωση όλων των συντάξεων με την υιοθέτηση του νέου συστήματος από το 2018. Το νέο σύστημα πιάνει στις «δαγκάνες» του όσους μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι στην παραγωγή, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων. Την ίδια χρονιά τα 13 Ταμεία που υπάρχουν σήμερα θα έχουν συγχωνευτεί σε 3: Ταμείο Μισθωτών, Ταμείο Αυτοαπασχολούμενων και ΟΓΑ.
  • Νωρίτερα από το 2013 όσοι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν εργασία στο δημόσιο, θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, όπου θα τους «συναντήσουν» και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι το 2018 που ήδη είναι στο δημόσιο.
  • Με το νέο σύστημα επέρχεται δραματική συρρίκνωση όλων των συντάξεων μέσα από τη μείωση του συντάξιμου μισθού ο οποίος θα υπολογίζεται σε όλο τον εργάσιμο βίο, αντί της καλύτερης πενταετίας της τελευταίας δεκαετίας (π.χ. ΙΚΑ). Μείωση θα επέλθει και με την συμπίεση του συντελεστή αναπλήρωσης από το 2% ετησίως (70% στην 35ετία) στο 1,2% μεσοσταθμικά ( 48% συντελεστής αναπλήρωσης στην 40ετία)!
  • Χαράτσι στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ απο τον Αύγουστο κλιμακωτά κατά 5%, 7% και 9%.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοκληρώνονται αύριο οι τριήμερες εργασίες

Σε οργάνωση για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών αναγκών κάλεσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο το 27ο Εκλογικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του νεοφιλελευθερισμού και του οπορτουνισμού να αναλώνονται για άλλη μια φορά στην περιγραφή και καταγραφή των προβλημάτων των εργαζομένων, αλλά και να προβάλλουν «λύσεις» που αφήνουν στο απυρόβλητο τις πραγματικές τους ρίζες.

Στην αντίπερα όχθη ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους σε οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης τους, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές και τους φορείς της.

Στο συνέδριο δεν τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Ο Γιώργος Μαυρίκος, αναφερόμενος στα μέτρα, είπε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε προχτές εκτελεί τις λαϊκές κατακτήσεις και γι' αυτό το έγκλημα ιστορικές ευθύνες έχουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, λέγοντας ότι σήμερα είναι πιο ολοφάνερος ο αντεργατικός και αντιλαϊκός ρόλος και χαρακτήρας της ΕΕ. Επισήμανε ότι τα μέτρα πλήττουν το σύνολο των εργαζομένων και ότι έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Υπάρχει ακόμα το περιθώριο, είπε, «να αντισταθούμε και να αντεπιτεθούμε διεκδικώντας λύσεις που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες μας». Το ΚΚΕ, σημείωσε, θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για όξυνση της ταξικής πάλης προκειμένου να μην εφαρμοστούν τα μέτρα και να μην περάσουν τα νέα μέτρα που θα έρθουν. Καταλήγοντας, κάλεσε σε συστράτευση με το ΚΚΕ και σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 15 του Μάη.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης εκθείασε τον κοινωνικό διάλογο, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Ιωάννης Τόλιος είπε ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματικά και πρότεινε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για την ανάπτυξη.

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σ. Σαλουφάκου (ΠΑΣΚΕ) παρουσίασε ως εχθρούς των εργαζομένων τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την παγκόσμια ελίτ των τραπεζών. Ετσι αθώωσε το σύνολο του κεφαλαίου και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Στ. Ανέστης, εκ μέρους της ΓΣΕΕ, επιχείρησε να μιλήσει για την ενότητα του εργατικού κινήματος, συγκαλύπτοντας τον υπονομευτικό για τα εργατικά συμφέροντα ρόλο της ΓΣΕΕ. Απάντηση πήρε από τις ταξικές δυνάμεις που βροντοφώναζαν συνθήματα όπως: «ΓΣΕΕ εργατών και όχι απεργοσπαστών».

Πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες, οι ταξικές δυνάμεις, η ΔΑΣ έθεσε ζήτημα αποκλεισμού από το συνέδριο των αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν μέσω επιστολικής ψήφου (διαδικασία αντικαταστατική). Η πρόταση μπήκε σε ψηφοφορία και έγινε δεκτή.

«ΦΑΓΕ»
Ακόμα 10 απολύσεις

Σε νέες δέκα απολύσεις προχώρησε η εργοδοσία της «ΦΑΓΕ ΑΕ», συνεχίζοντας το μπαράζ απολύσεων που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβρη, όταν απολύθηκαν 18 εργαζόμενοι. Αρχές Απρίλη απολύθηκαν άλλοι 15, με αποτέλεσμα συνολικά οι απολύσεις να 'χουν φτάσει τις 43. Η εργοδοσία αξιοποιεί όπως φαίνεται το δικαίωμα που της δίνει ο νόμος να κάνει κάθε μήνα απολύσεις (σε ποσοστό πλέον 4% από 2% που ήταν πριν τα νέα εφιαλτικά μέτρα) δείχνοντας τα δόντια της απέναντι στους εργαζόμενους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλα αυτά γίνονται την επόμενη μέρα από την «εν ψυχρώ» εκτέλεση των λαϊκών κατακτήσεων, από ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ, με συμπαραστάτη τη ΝΔ.

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΦΑΓΕ, σημειώνει πως αυτό το μπαράζ απολύσεων συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις κυβέρνησης και ΕΕ, για ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης, για περισσότερες απολύσεις, για αλλαγή εργασιακών σχέσεων. Να σημειωθεί πως η «ΦΑΓΕ» είχε καθαρά κέρδη 10,8 εκατ. ευρώ το 2009. Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει 30 απολύσεις και στην «ΕΒΓΑ», η οποία επίσης ανήκει στον όμιλο Φιλίππου. Συνολικά, στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών (ενός απ' τους κλάδους με τη μεγαλύτερη κερδοφορία) έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 100 απολύσεις, μόνο στην Αττική, από το Γενάρη μέχρι σήμερα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΒΙΟΣΩΛ: Σε άλλες τέσσερις απολύσεις προχώρησε η εργοδοσία στη ΒΙΟΣΩΛ, στο Βόλο, οι οποίες προστίθενται στις τέσσερις που έγιναν παραμονή Πρωτομαγιάς. Τότε η εργοδοσία είχε επικαλεστεί τη χρήση του διευθυντικού δικαιώματος. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν χάσει τη δουλειά τους 32 εργαζόμενοι. Μάλιστα, η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και σε άλλες οκτώ απολύσεις. Να σημειωθεί ότι στο εργοστάσιο απέμειναν περίπου 30 εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν τεθεί δύο φορές σε διαθεσιμότητα και έχουν πάρει πολλές φορές υποχρεωτικές άδειες.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: Με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα γίνει νέα 48ωρη απεργία των φαρμακοποιών τη Δευτέρα και την Τρίτη, 10 και 11 Μάη, για τις ανατροπές που επιβάλλει η κυβέρνηση στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του φαρμακείου. Για επείγουσες περιπτώσεις θα λειτουργούν εφημερεύοντα φαρμακεία.

ΟΕΝΓΕ
Αποφάσισε 48ωρη απεργία

Την απόφαση για 48ωρη απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία τη μέρα που θα κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή πήρε χτες το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) μετά από πρόταση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών». Επίσης η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε μια ακόμα 24ωρη απεργία σε περίπτωση που η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό έχει διακριτή απόσταση απ' τη μέρα κατάθεσής του. Ακολούθησε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, στην οποία ξανά δεν εκλέχτηκε προεδρείο, καθώς ΠΑΣΚ και ΔΗΚΝΙ αρνήθηκαν τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού αναλογικού προεδρείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ