ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ
Ο κάμπος στενάζει από τη λειψυδρία

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατάκη

Αυτές οι πέτρες είναι η πάλαι ποτέ ...πηγή της περιοχής
Αυτές οι πέτρες είναι η πάλαι ποτέ ...πηγή της περιοχής
«Το νερό, νεράκι» κινδυνεύουν να πουν οι κάτοικοι του Δήμου Ορχομενού και κυρίως οι αγρότες, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα με το πότισμα των καλλιεργειών τους. Η λειψυδρία, η τραγική έλλειψη ουσιαστικών έργων υποδομής και η πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης έχουν στην κυριολεξία «στεγνώσει» τον κωπαϊδικό κάμπο.

Κοντά στους κατοίκους και τους αγρότες του Ορχομενού βρέθηκε προχτές ο βουλευτής του ΚΚΕ ΓιάννηςΠατάκης, για να ενημερωθεί για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να συζητήσει μαζί τους τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα για να αποκτήσει και πάλι ο κωπαϊδικός κάμπος το νερό που κάποτε έρεε άφθονο. Αργότερα μίλησε σε συγκέντρωση των κατοίκων του Ορχομενού στην πλατεία της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ορχομενού, Χ. Πανάγου, και ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η τραγική και αδικαιολόγητη έλλειψη νερού από την περιοχή. Στη συνέχεια, ο Γ. Πατάκης επισκέφθηκε τις Πηγές Χαρίτων για να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής, καθώς μια πηγή μόνο έχει απομείνει που δε στέρεψε τελείως. Εκεί, συζήτησε με τον ιδιοκτήτη του ιχθυοτροφείου για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο οποίος προσπαθεί με νύχια και δόντια να κρατήσει τα ψάρια ζωντανά, αφού τα περισσότερα ψοφούν από την έλλειψη οξυγόνου στο μηδαμινό νερό που έχει απομείνει.

«Οι αγρότες της περιοχής οδηγούνται σε απόγνωση και οικονομική καταστροφή από την έλλειψη νερού», όπως τόνισαν στο Γ. Πατάκη οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους. Κι όμως, ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό από παλιά, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τη νομαρχία, που απέκλεισε από τα προγράμματα έργα ζωής όπως τα αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά και λοιπών υποδομών. Γι' αυτό και φωνάζουν. Για να προλάβουν τα χειρότερα και να σώσουν τα χιλιάδες στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας και βιομηχανικής τομάτας που κινδυνεύουν να καταστραφούν αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα και δε γίνουν τα απαραίτητα έργα. Για να σωθούν οι ίδιοι, αφού αν το πρόβλημα συνεχιστεί η οικονομική καταστροφή για τους χιλιάδες μικρομεσαίους παραγωγούς είναι βέβαιη. Ηδη, και φέτος - όπως και άλλες χρονιές - το 30% των καλλιεργειών δεν ποτίστηκαν όταν έπρεπε.

Οπως εξήγησε στο βουλευτή του ΚΚΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορχομενού, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής περιοδείας, οι ρίζες του προβλήματος της άρδευσης στον κάμπο της Κωπαΐδας βρίσκονται κάπου στο 1977. Οταν με την ξηρασία άνοιξαν δημόσιες γεωτρήσεις στη νότια μεριά του βουνού (Ακόντιο), προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης στην Αθήνα, όπως υποστήριζαν τότε οι ιθύνοντες. Ομως, από τότε μέχρι σήμερα ιδιόκτητες γεωτρήσεις «φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια», με αποτέλεσμα η στάθμη των πηγών «Χαρίτων» σε πολλά σημεία να έχει εκμηδενιστεί από τη λειτουργία τους, αφού, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, «το όριο ασφαλείας παραβιάζεται πολλές φορές». Οι κάτοικοι του Ορχομενού φωνάζουν πως «ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας δεν αντέχει άλλες γεωτρήσεις» και η απειλή της δίψας για την περιοχή είναι πλέον ορατή.

Η πρόταση για τη λύση του προβλήματος από κατοίκους και φορείς υπάρχει: Από τη στιγμή που η Υλίκη έχει επανέλθει στα όρια - αφού σήμερα δε χρησιμοποιεί καθόλου νερό η Αθήνα - μπορούν να αξιοποιηθούν τα «πλωτά» για να ποτιστεί ο κωπαϊδικός κάμπος.

Λύσεις σωτηρίας

Λόγω του κατεπείγοντος και προκειμένου οι αγρότες να μπορούν να αρδεύουν και να επανέλθει η στάθμη των πηγών «Χαρίτων» στα αρχικά επίπεδα, φορείς και κάτοικοι απαιτούν άμεσα:

  • Να τεθεί σε λειτουργία η μεταφορά και ανακατανομή υδάτων από την Υλίκη, από τον αγωγό μεταφοράς των υδάτων του Μόρνου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, δέσμευση που ρητά έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
  • Να τεθεί σε λειτουργία το πιλοτικό έργο άρδευσης της Κωπαΐδας.
  • Να διατεθούν κονδύλια από την πολιτεία (κυβέρνηση, υπ. Γεωργίας) για επέκταση σε όλη τη λεκάνη της Κωπαΐδας.
  • Να προβεί ο Οργανισμός σε έργα υποδομής, συντήρησης και καθαρισμού του Μέλανα Ποταμού.

Ωστόσο, το μόνο που μέχρι σήμερα εισέπραξαν οι κάτοικοι ήταν οι υποσχέσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ότι θα ενισχύσει τον αγωγό από το Μόρνο με 1.500 κυβικά ημερησίως, προκειμένου να βοηθηθούν. Ομως, όπως εξήγησαν, το έργο αυτό λειτουργεί... ανάποδα. Ο αγωγός που έχει γίνει ήταν για να πηγαίνει το νερό στο κανάλι του Μόρνου από τις γεωτρήσεις - για να καταλήξει στην Αθήνα - γεγονός που διόλου δεν ωφελεί τον Ορχομενό.

Μετά το τέλος της περιοδείας του και έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, ο Γ. Πατάκης με δήλωσή του στο «Ρ» επισήμανε: «Η έλλειψη έργων υποδομής και η μη προώθηση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής που επιτάσσει η ΕΕ. Αυτή η πολιτική δε θέλει παραγωγές, θέλει περιορισμούς στις καλλιέργειες και η κυβέρνηση με "μερεμέτια" προσπαθεί να καλύψει ανάγκες που δεν καλύπτονται στα πλαίσια εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Υπάρχουν δυνατότητες εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα τόσο στο θεσσαλικό όσο και στον κωπαϊδικό κάμπο. Οι πηγές του Ορχομενού με την υπεράντληση που γίνεται θα καταστραφούν. Μέσα από τα αντίμετρα για έργα υποδομής η κυβέρνηση μεθοδεύει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αν ήθελαν την ανάπτυξη της γεωργίας θα έπρεπε τα έργα αυτά να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τότε μόνο θα πετυχαίναμε ανταγωνιστική γεωργία, για την οποία τάχα στα λόγια ενδιαφέρονται».

Πηγές ... μυθικές

Η μυθολογία τις ήθελε ως τις πηγές των Τριών Χαρίτων. Ο Αχιλλέας είχε πει, αναφερόμενος προφανώς στην αμύθητη για την περιοχή αξία τους: «Και τα πλούτη του Ορχομενού να μου δώσετε, δεν παίρνω μέρος στον πόλεμο της Τροίας».

Σήμερα, εκεί που άλλοτε αρκούσε μια υπόκλιση στη χάρη τους για να μαζέψει κανείς το ανάμα στη χούφτα του, μάταια σκύβεις ευελπιστώντας να δεις την ξακουστή ομορφιά...

«Πηγές Χαρίτων». Το νερό τους αποτέλεσε πηγή ζωής και άνθησης για τον Ορχομενό. Τώρα, μόνο οι μύθοι και οι περιγραφές απέμειναν για να θυμίζουν στους κατοίκους το στολίδι που κάποτε κοσμούσε την περιοχή τους. Το ανθρώπινο χέρι, υποκινούμενο από τη «βουλιμία» της τσέπης, έκανε πάλι το καταστροφικό «θαύμα» του. Και, χωρίς ίχνος περηφάνιας, το μόνο που μπορεί πλέον να δείχνει, γερμένο απ' το βάρος των ευθυνών που κουβαλά, είναι το σημείο που κάποτε έρεε άφθονο το νερό απ' τις πηγές.

«Η φύση εκδικείται». Κανόνας απαράβατος, ανελέητος πολλές φορές, αφού όλοι - υπεύθυνοι και μη - πληρώνουν την οργή της. «Αυτές οι πηγές...», αναφωνεί από συνήθεια κάποιος κάτοικος, στην προσπάθειά του να μεταφέρει σ' έναν απλό επισκέπτη αυτό που τώρα υπάρχει μόνο σαν εικόνα στη μνήμη του. Κι εσύ, το μόνο που μπορείς να διακρίνεις είναι οι πέτρες και τα χόρτα που φύτρωσαν εκεί που κάποτε το κελάρυσμα του νερού μπορούσε να σε παρασύρει στα πιο μακρινά σου ταξίδια... Η θέα των περιβόητων πηγών έρχεται στα μάτια σου μόνο μέσα απ' τις περιγραφές κι απ' τους μύθους, που ποτέ δε σβήνουν. Αυτή η εικόνα είναι που θολώνει το βλέμμα του μπαρμπα-Δημήτρη και τον κάνει να ξεσπά: «Εδώ που βλέπετε είχε νερό γάργαρο να σκύβεις και να πίνεις και τώρα έγινε αυτή η κόλαση!».

Κι όμως, οι πηγές μπορούν να ξανατρέξουν. Αρκεί το χέρι που «έκοψε» την ορμή τους ν' αποφασίσει - ή να εξαναγκαστεί - να αποτραβηχτεί. Και τότε ο μύθος θα γίνει και πάλι πραγματικότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ