ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Τι αξιοπιστία να έχουν τα «καρφιά»;

Γρηγοριάδης Κώστας

Βεβαίως κατανοούμε το πρόβλημα που έχει το «Καρφί». Βλέπετε όταν ο «Ρ» αποκαλύπτεται ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει ρεπορτάζ με κεφαλαία γράμματα, «τρυπώνοντας» έως και μέσα στο Οργανωτικό του ΠΑΣΟΚ και να συλλέγει πληροφορίες, αυτό δεν αφήνει καθόλου... ασυγκίνητο τον κ. Κακαουνάκη. Σου λέει: Γιατί ο «Ριζοσπάστης» να μπορεί να μαθαίνει τι γίνεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: μέσα στο «σπίτι του Κακαουνάκη» δηλαδή) και εγώ να μην μπορώ παρά μόνο σενάρια και εκτιμήσεις επιστημονικής φαντασίας να σερβίρω, σαν δήθεν «πληροφορίες» που αφορούν το ΚΚΕ...

Ας συμβιβαστεί με το πρόβλημά του ο κ. Κακαουνάκης. Βλέπετε η «αξιοπιστία» του εντύπου του δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική από την «αξιοπιστία» οποιουδήποτε άλλου εντύπου, που θα γραφόταν απευθείας από το... Οργανωτικό του ΠΑΣΟΚ.

Ενταση του αντικομμουνισμού

To κράτος «δικαίου» ξαναχτύπησε! Το πολιτικό σύστημα της ολιγαρχίας, διά του... επιφανούς εκπροσώπου της Ευάγγελου Γιαννόπουλου, δεν αρκείται στο να σύρει το ΚΚΕ στα δικαστήρια. Θέλει να βάλει το ΚΚΕ στη φυλακή!!! Το χτεσινό κλητήριο θέσπισμα κατά του «Ριζοσπάστη» και η ανάθεση στα - ποινικά πια - δικαστήρια να δικάσουν ένα μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ (το διευθυντή του «Ρ») και ένα μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ (τον εκδότη της εφημερίδας), δεν αποτελεί, απλά, ένα ακόμα κρίκο στη μακρά αλυσίδα της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Συνιστά την απαρχή της κορύφωσης του αντικομμουνισμού, ο οποίος ήταν και θα είναι πάντα το βασικό σκαλοπάτι πάνω στο οποίο πατούν οι σχεδιαστές της εντεινόμενης αντιδραστικοποίησης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής που, πλέον, παίρνει γενικευμένα χαρακτηριστικά!

Ηποινική δίωξη στην οποία προέβη χτες ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είναι στην ουσία της πολιτική δίωξη. Η κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον του ΚΚΕ είναι προφανής. Η κυβέρνηση δεν ακολουθεί αναίτια αυτή την τακτική. Πρόκειται για κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής κυβερνητικής ρότας, πίσω από την οποία προωθείται μια συνολική αυταρχικοποίηση του δημόσιου βίου. Οι κοινωνικές ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου, το δικαίωμα του λόγου και της κριτικής, τίθενται στην προκρούστεια κλίνη μιας αντιλαϊκής εξουσίας, που θέλει να τρομοκρατήσει το λαό. Εκεί αποσκοπεί το χτύπημα εναντίον του ΚΚΕ.

Είναι πρόδηλο: Το Οργανωτικό του ΠΑΣΟΚ έχει τους λόγους του, όταν ξεκινά τους σχεδιασμούς του για το πώς θα παρατάξει τον κομματικό του μηχανισμό το επόμενο διάστημα και η αφετηρία αυτών των σχεδιασμών είναι το «να εξουδετερώσουμε το ΚΚΕ»! Λόγοι που λίγο διαφέρουν από την πρακτική Γιαννόπουλου. Είναι δεδομένο: Για τους δήμιους των λαϊκών συμφερόντων αποτελούσε και θα αποτελεί πάντα κύρια πλευρά της όλης δράσης τους, η καρατόμηση και των λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτά πάνε χέρι - χέρι. Είναι, δε, εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση: Αν θέλεις να περάσεις από οδοστρωτήρα ένα ολόκληρο λαό, τότε πρέπει να χτυπήσεις την καρδιά και το μυαλό της αντίστασής του. Πρέπει να χτυπήσεις το ΚΚΕ. Με όλα τα μέσα!

Ηδίωξη κατά του «Ρ» δεν είναι απλά μια ακόμα δίωξη. Είναι η απαρχή της κορύφωσης του αντικομμουνιστικού παροξυσμού της κυβέρνησης και των προϊσταμένων της. Οι εμπνευστές αυτής της φασίζουσας συμπεριφοράς, πέρασαν από πολλά στάδια. Ξεκίνησαν με τη διαστρέβλωση και κατασυκοφάντηση των θέσεων του ΚΚΕ. Πέρασαν στη μέθοδο της αποσιώπησης και της φίμωσης με το μανδύα «πλουραλισμού». Ομως τίποτα από όλα αυτά δεν τους φτάνει. Δεν τους αρκεί. Τώρα θέλουν και τον εγκλεισμό του ΚΚΕ!!!

Ηαθλιότητά τους δε θα περάσει. Ο,τι κι αν κάνουν, ό,τι κι αν μηχανευτούν, ό,τι κι αν σχεδιάσουν θα μείνει επί χάρτου. Το μόνο που καταφέρνουν είναι, να προσθέτουν και τα δικά τους ονόματα στην ιστορία με τις κατάμαυρες σελίδες, τις γεμάτες σελίδες με τα ονόματα όλων εκείνων που επιχείρησαν επί 80 τόσα χρόνια να πλήξουν το ΚΚΕ και το μόνο που κατάφεραν ήταν, να... χάσουν τα χρόνια τους. Με το ΚΚΕ και το «Ρ» δεν πρόκειται να «ξεμπλέξουν»! Οχι μόνο οι κομμουνιστές, όλος ο λαός, ανεξάρτητα από πολιτική ή ιδεολογική τοποθέτηση, θα αντιδράσει μαζικά και θα τους παρασύρει. Αυτή δεν είναι απειλή. Είναι υπόσχεση.

Υποπτες και επικίνδυνες κοινοτικές οδηγίες

Οι 15 στην ΕΕ εναρμονίζονται, όπως είναι γνωστό, με κάθε αμερικανική απαίτηση. Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά και όταν το αμερικανικό ΥΠΕΞ «συνέστησε» στις συμμάχους και «φίλες» χώρες, να περιορίσουν στους πολίτες τους την πρόσβαση σε μια σειρά από κοινοτικά έγγραφα. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι τα έγγραφα που οι Εταίροι χαρακτηρίζουν «άκρως απόρρητα», αφορούν στη «μη στρατιωτική διαχείριση κρίσεων». Ηδη δημοσιογραφικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και η ΕΣΗΕΑ, έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν καθώς είναι προφανής η σκοπιμότητα της απαγόρευσης. Μάλιστα μετά απ' ό,τι προηγήθηκε και κυρίως ό,τι ακολούθησε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και το Κόσσοβο, όλοι μπορούν να αντιληφθούν τι γίνεται όταν αρχίζει η συζήτηση περί «διαχείρισης κρίσεων με μη στρατιωτικά μέσα». Τότε ακριβώς, αρχίζει η παρέλαση πρακτόρων και δολιοφθορέων. Οπως ακριβώς συνέβη και συμβαίνει σήμερα στο Κόσσοβο, όπως ακριβώς αρχίζει η ίδια ιστορία στο Μαυροβούνιο.

Ο μήνας έχει εννιά για την ΟΤΟΕ

Ενας από τους χώρους που εδώ και καιρό δέχεται την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, είναι οι τραπεζοϋπάλληλοι. Παραβίαση ωραρίων, απολύσεις, αλλαγή εργασιακών σχέσεων και άλλα πολλά, είναι αυτά που συνθέτουν το νέο καθεστώς που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση και τραπεζίτες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το κάλεσμα της ΕΣΑΚ Τραπεζών προς τους τραπεζοϋπάλληλους να μη μείνουν «με σταυρωμένα χέρια» και να αγωνιστούν μαζί με το ΠΑΜΕ ενάντια στα μέτρα που έρχονται, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Πολύ περισσότερο που η ΟΤΟΕ περιμένει πώς και πώς για να συμμετέχει σε «κοινωνικούς διαλόγους» αντί να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους. Ισως να περιμένει ακόμη, να δουλεύουν οι τραπεζοϋπάλληλοι μέχρι τα μεσάνυχτα ή να γυρίζουν από τράπεζα σε τράπεζα, για δουλιά, με τους όρους που θα συμφέρει τον εκάστοτε τραπεζίτη, για να εκδώσει ανακοίνωση καταγγελίας...

Σα μια «γροθιά»...

Ωρα 2.30 μ.μ. Οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας συζητώντας για τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα τους και τ' αποτελέσματά του. «Γυρίζουμε περήφανοι με το κεφάλι ψηλά», λέει ένας εργαζόμενος. «Πρέπει να είμαστε στην "τσίτα", όμως, γιατί δεν ξέρεις τι σε περιμένει από τους εργοδότες που τα έχουν βρει με την κυβέρνηση», συμπληρώνει ένας συνάδελφός τους. «Παιδιά, όπως αγωνιστήκαμε όλοι μαζί, έτσι θα συνεχίσουμε. Δε μας φοβίζει τίποτα. Μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά», ακούγεται ένας από τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου.

Η συζήτηση γίνεται λίγο πιο «χαλαρή» και οι εργαζόμενοι αρχίζουν τα «πειράγματα» μεταξύ τους. Η σχέση τους, πλέον, είναι ιδιαίτερα φιλική. Σφυρηλατήθηκε μέσα από το μετερίζι του αγώνα. Τώρα ξέρουν ότι είναι πιο δυνατοί, πιο ισχυροί για να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική ασυδοσία που «καιροφυλακτεί» για να «χτυπήσει» τα δικαιώματά τους, και να προσβάλει την αξιοπρέπειά τους.

Μακριά από τον τζόγο

Οι συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες γύρω από την τύχη των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, που τοποθετήθηκαν σε μετοχές, περιέχουν τον κίνδυνο να αποπροσανατολίσουν εντελώς τους εργαζόμενους, από το μέγα θέμα της περιουσίας των Ταμείων τους. Δηλαδή, της δικής τους σωρευτικής αποταμίευσης.

Οσοι ανακίνησαν το θέμα και περισσότερο οι εφημερίδες που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταγγέλλουν ότι τα Ταμεία έχουν απώλειες επειδή τους τελευταίους μήνες παρατηρείται πτώση των τιμών στην οδό Σοφοκλέους. Μια τέτοιου είδους αντιμετώπιση και προσέγγιση του ζητήματος - πέρα από το ότι σωστά μπορεί να αποκαλύπτει τις ζημιές που προκύπτουν για τα Ταμεία - περιορίζει τον όλο προβληματισμό στο πόσο κερδοφόρος ή ζημιογόνος μπορεί να είναι ο χρηματιστηριακός τζόγος.

Το ζητούμενο όμως είναι να αναλάβουν οι κυβερνώντες, που με την πολιτική τους λεηλατούν επί δεκαετίες τα Ταμεία των εργαζομένων, την ευθύνη και την υποχρέωση που έχουν να διασφαλίζονται τα αποθεματικά και όχι να αναζητούνται διάφορες τυχοδιωκτικές μέθοδοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ