ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η Ιερά Σύνοδος ανακήρυξε «άγιο» τον... τσάρο Νικόλαο Β'!

ΜΟΣΧΑ.-

Σε μια πολιτική παρέμβαση χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας, που αγγίζει τα όρια του πολύ γελοίου, προχώρησε την Κυριακή η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας: μετά από μια χαρακτηρισθείσα ως «κρίσιμη» σύνοδο, ανακήρυξε ως «αγίους» της Εκκλησίας τον τελευταίο τσάρο, Νικόλαο Β', τη σύζυγό του, τα πέντε παιδιά του, καθώς και άλλους 853 «μάρτυρες», οι οποίοι κυρίως «εξοντώθηκαν από τους Σοβιετικούς»!!! Χαρακτηριστικό, αν μη τι άλλο, είναι ότι η σχετική ψηφοφορία των 150 ιεραρχών που συμμετείχαν ήταν «ομόφωνη»...

Τη σύνοδο περιέβαλλε ένας μανδύας κρυψίνοιας και μυστικότητας πολλές ημέρες πριν γίνει, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η Διεθνής Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που έχει αποσχιστεί από το ρωσικό πατριαρχείο, είχε ήδη εδώ και αρκετό καιρό ανακηρύξει «άγιο» τον τσάρο Νικόλαο, και το ζήτημα ήταν «βασικό εμπόδιο» στη διαδικασία επανένωσης των δύο Εκκλησιών.

Οι αστοί ιστορικοί χαρακτηρίζουν τον τσάρο Νικόλαο Β' ως «ηγέτη που προσπάθησε να αντισταθεί στις δυνάμεις του εκσυγχρονισμού» της Ρωσίας, και διέταξε τη σφαγή της «Ματωμένης Κυριακής», το 1905. Φυσικά τα μαζικά εγκλήματα αυτής της οικογένειας κατά του ρώσικου λαού είναι αναρίθμητα.

Σε ένα σύγχρονο παραλήρημα σκοταδισμού, ορισμένοι Ρώσοι κληρικοί αποδίδουν ως και... θαύματα (!) στον τσάρο, καθώς ορισμένοι Ρώσοι λένε ότι θεραπεύτηκαν από ασθένειες προσευχόμενοι στον τσάρο και σε εικόνες του...

Η απόφαση είναι χαρακτηριστική του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στη Ρωσία μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ, καθώς αναβιώνει η θρησκοληψία μαζί με μια γερή δόση αναπόλησης του αυτοκρατορικού μεγαλείου...

Είναι φανερό πως με τέτοια τερτίπια προσπαθεί η άρχουσα τάξη στη Ρωσία να κάνει το λαό να ξεχνάει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει μετά την παλινόρθωση του πιο σκληρού απάνθρωπου καπιταλισμού.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ιμπεριαλιστικές αυθαιρεσίες

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά το Βελιγράδι εξαιτίας των εξελίξεων στη Ζβετσάν και την προκήρυξη εκλογών για τις 28 του Οκτώβρη

Ο Μ. Κουσνέρ «αγορεύει»στο χώρο του χυτηρίου

Associated Press

Ο Μ. Κουσνέρ «αγορεύει»στο χώρο του χυτηρίου
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας εξαιτίας των βίαιων προχτεσινών γεγονότων, που οδήγησαν στο κλείσιμο του χυτηρίου σιδήρου στην πόλη Ζβετσάν, αλλά και εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, να προκηρύξει τη διεξαγωγή εκλογών στην επαρχία για τις 28 του Οκτώβρη, ζήτησε χτες ο εκπρόσωπος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βλαντισλάβ Γιοβάνοβιτς.

Ο εκπρόσωπος της Γιουγκοσλαβίας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε την επέμβαση των δυνάμεων της ΚΦΟΡ για το κλείσιμο του χυτηρίου μολύβδου στο Ζβετσάν «άνευ προηγουμένου», καθώς «στρατιωτικές δυνάμεις με εντολή από τον ΟΗΕ αντιπαρατάχθηκαν μαζικά ενάντια στον πληθυσμό που υποτίθεται πως προστατεύουν». Μάλιστα, σε σχετική επιστολή που απέστειλε ο Γιοβάνοβιτς προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σημείωσε πως η πολυεθνική δύναμη ΚΦΟΡ «κατέφυγε στην ένοπλη βία εναντίον των εργατών και των διευθυντών του χυτηρίου του Ζβετσάν», με στόχο «να εκφοβίσει το σερβικό πληθυσμό της περιοχής, να σφετεριστεί παράνομα το συγκρότημα καθώς και οικονομικούς και φυσικούς εθνικούς πόρους».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο εκπρόσωπος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στα Ηνωμένα Εθνη εκφράζει τη διαμαρτυρία της κυβέρνησής του για τη διοργάνωση από τον ΟΗΕ των δημοτικών εκλογών στις 28 του Οκτώβρη, αφ' ενός υπογραμμίζοντας πως «του θέματος των εκλογών πρέπει να επιληφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας», αφ' ετέρου προειδοποιώντας πως η διεξαγωγή αυτών των εκλογών «ελλοχεύει κινδύνους αποσταθεροποίησης όχι μόνον για το Κοσσυφοπέδιο αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».

Οι εξηγήσεις Κουσνέρ για το κλείσιμο του εργοστασίου...

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να εκτονώσει τις αντιδράσεις μετά τις προχτεσινές βίαιες αντιπαραθέσεις Σέρβων και στρατιωτών της ΚΦΟΡ στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, ο Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε χτες πως «η σερβική κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως τα Ηνωμένα Εθνη εργάζονταν για το καλό όλου του Κοσσυφοπεδίου και επίσης των Σέρβων».

«Ηταν αδύνατο να ανεχθούμε τη μόλυνση που προκαλούσε η λειτουργία του εργοστασίου... εξαιτίας των πολύ υψηλών επιπέδων μολύβδου», δήλωσε χτες ο Κουσνέρ δικαιολογώντας έτσι την απόφαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων να κλείσουν το εργοστάσιο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο θα «δαπανήσει περισσότερα από 16 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου στο Ζβετσάν», δηλώνοντας ωστόσο αδυναμία να προσδιορίσει χρονικά την επαναλειτουργία του. Ο ίδιος κατέληξε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πόσο καιρό θα μας πάρουν οι προσπάθειες για την επαναλειτουργία αυτού του εργοστασίου... που είναι σε απελπιστική κατάσταση, η οποία θυμίζει 19ο αιώνα. Ισως ακόμη και μήνες»...

Εννοείται πάντως πως αυτές οι δηλώσεις διόλου δεν καθησύχασαν τους εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι είναι ουσιαστικά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας σε ένα διόλου φιλόξενο μέρος... Εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και στελέχη της σερβικής κοινότητας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου απαιτούν τη συνέχιση της απασχόλησης των Σέρβων εργαζομένων στο χυτήριο σιδήρου του συγκροτήματος ορυχείων Τρέπτσα. Ο Ιγκόρ Ιβάνοβιτς, στέλεχος της σερβικής κοινότητας στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, διαμήνυσε μάλιστα στη διοίκηση της ΚΦΟΡ πως «εάν αγνοηθούν τα αιτήματα των Σέρβων τότε θα δημιουργήσουμε ένα αυτόνομο καντόνι στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, όπου δε θα έχει περάσει η εξουσία του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ». Ο Ιγκόρ Ιβάνοβιτς δεν παρέλειψε να σημειώσει πως οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα μποϊκοτάρουν στην πλειοψηφία τους τις δημοτικές εκλογές που έχουν προκηρύξει για τις 28 του Οκτώβρη τα Ηνωμένα Εθνη στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας πως στις περιοχές όπου ζουν Σέρβοι «θα στηθούν ξεχωριστές κάλπες».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η διελκυστίνδα Ετσεβίτ - Σεζέρ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η χτεσινή συνάντηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ με τον Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ δεν επέφερε τελικά τη λύση στη «διελκυστίνδα» πρωθυπουργίας - προεδρίας που ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες την καθεστηκυΐα εξουσία στην Τουρκία.

Αν και πολλοί επένδυαν στη συνάντηση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «κρίσιμη για το μέλλον των σχέσεων των δύο ανδρών... αλλά και το αν θα παραιτηθεί ή όχι ο Πρόεδρος» (« Turkish Daily News», Κωνσταντινούπολη, στο χτεσινό της - 16/8 - φύλλο) τελικά δεν υπήρξε άρση του αδιεξόδου.

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ επέμεινε στη θέση ότι «επείγει» η υιοθέτηση ενός διατάγματος που καθιστά ευκολότερη την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που έχουν δεσμούς με «αποσχιστικά κινήματα» - στην επίσημη γλώσσα του τουρκικού κράτους, αυτό σημαίνει απόλυση ισλαμιστών και Κούρδων ή υποστηρικτών τους. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας και πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου αρνήθηκε την περασμένη βδομάδα, επικαλούμενος το νόμο, να υπογράψει το διάταγμα αυτό. Η κυβέρνηση ανέπεμψε τη Δευτέρα το διάταγμα στον Πρόεδρο χωρίς να έχει κάνει αλλαγές και με ένα 15σέλιδο επεξηγητικό υπόμνημα.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώσεις δικηγόρων και συνδικάτα καταγγέλλουν το διάταγμα ως σκαιά παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην εργασία. Ο Σεζέρ έχει διατυπώσει την άποψη ότι μια τέτοια ρύθμιση πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο και να λάβει μορφή νόμου. Αλλά η κυβέρνηση συνασπισμού δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι οι βουλευτές θα το ψηφίσουν, έστω κι αν έχει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το ισλαμικό κόμμα της Αρετής (Φαζιλέτ), είναι εναντίον.

Η κατάσταση «δυσαρεστεί», σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τους στρατηγούς, οι οποίοι πνέουν τα μένεα κατά του Προέδρου, ο οποίος - θεωρούν - ξεκίνησε «δίχως λόγο» μια κρίση με δυνητικά ολέθριες συνέπειες για την «πολιτική σταθερότητα» που η Δύση θεωρεί προϋπόθεση για την Αγκυρα...

ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
Στα σκαριά... νέα σύνοδος μετά το Καμπ Ντέιβιντ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Νέα κινητικότητα επιδεικνύει η Ουάσιγκτον όσον αφορά στο Μεσανατολικό, λίγες μόλις βδομάδες μετά το ναυάγιο των συνομιλιών του Καμπ Ντέιβιντ... Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε αργά χτες βράδυ την αναχώρηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό Ντένις Ρος στο Ισραήλ, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, υπαινίχθηκε πως θα... καθυστερήσει κι άλλο η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας παλαιστινιακού κράτους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρμτνεντ ο Ντένι Ρος αναμένεται να φθάσει σήμερα στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ το αργότερο αύριο θα ξεκινήσει νέες επαφές με παλαιστίνιους αξιωματούχους. Ο ίδιος δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο «συναντήσεων του Ντένις Ρος με τους επικεφαλής αξιωματούχους και των δύο πλευρών». Βασικός σκοπός του απεσταλμένου της κυβέρνησης Κλίντον για το μεσανατολικό θα είναι «η διαπίστωση κάποιας και ποιας προόδου από τη σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ έως σήμερα».

Το ίδιο 24ωρο, η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ φέρεται να έχει εντατικές επαφές αυτή την περίοδο «για ένα σχέδιο συμφωνίας πλαισίου» που θα υποβληθεί σε... ενδεχόμενη ισραηλο-παλαιστινιακή διάσκεψη κορυφής. Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο χτεσινές δηλώσεις του πρεσβευτή της Αιγύπτου στο Ισραήλ, Μοχάμεντ Μπασιούνι, επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιων επαφών «με στόχο την προσέγγιση των ισραηλινών και των παλαιστινιακών απόψεων για να εκπονηθεί στη συνέχεια ένα σχέδιο ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας - πλαισίου που θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτυχία μιας ενδεχόμενης διμερούς διάσκεψης κορυφής».

Στο μεταξύ, η περιοδεία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ σε διάφορες χώρες με σκοπό τη βολιδοσκόπηση των προθέσεων ή την υποστήριξη άλλων χωρών γύρω από την ενδεχόμενη ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα μέσα Σεπτέμβρη, δε φαίνεται να αποδίδει τα μέγιστα. Σε δηλώσεις που έκανε χτες, στη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στην Ινδονησία, ο Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε πως θα «επανεκτιμήσει εάν θα κηρύξει την ανεξαρτησία παλαιστινιακού κράτους στις 13 Σεπτέμβρη», λέγοντας πάντως ότι το όλο θέμα θα κληθεί να αποφασιστεί στις εργασίες της συνόδου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΑΠ που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 8 και 9 Σεπτέμβρη στη Γάζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ