Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
Στα σκαριά... νέα σύνοδος μετά το Καμπ Ντέιβιντ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Νέα κινητικότητα επιδεικνύει η Ουάσιγκτον όσον αφορά στο Μεσανατολικό, λίγες μόλις βδομάδες μετά το ναυάγιο των συνομιλιών του Καμπ Ντέιβιντ... Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε αργά χτες βράδυ την αναχώρηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό Ντένις Ρος στο Ισραήλ, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, υπαινίχθηκε πως θα... καθυστερήσει κι άλλο η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας παλαιστινιακού κράτους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρμτνεντ ο Ντένι Ρος αναμένεται να φθάσει σήμερα στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ το αργότερο αύριο θα ξεκινήσει νέες επαφές με παλαιστίνιους αξιωματούχους. Ο ίδιος δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο «συναντήσεων του Ντένις Ρος με τους επικεφαλής αξιωματούχους και των δύο πλευρών». Βασικός σκοπός του απεσταλμένου της κυβέρνησης Κλίντον για το μεσανατολικό θα είναι «η διαπίστωση κάποιας και ποιας προόδου από τη σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ έως σήμερα».

Το ίδιο 24ωρο, η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ φέρεται να έχει εντατικές επαφές αυτή την περίοδο «για ένα σχέδιο συμφωνίας πλαισίου» που θα υποβληθεί σε... ενδεχόμενη ισραηλο-παλαιστινιακή διάσκεψη κορυφής. Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο χτεσινές δηλώσεις του πρεσβευτή της Αιγύπτου στο Ισραήλ, Μοχάμεντ Μπασιούνι, επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιων επαφών «με στόχο την προσέγγιση των ισραηλινών και των παλαιστινιακών απόψεων για να εκπονηθεί στη συνέχεια ένα σχέδιο ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας - πλαισίου που θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτυχία μιας ενδεχόμενης διμερούς διάσκεψης κορυφής».

Στο μεταξύ, η περιοδεία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ σε διάφορες χώρες με σκοπό τη βολιδοσκόπηση των προθέσεων ή την υποστήριξη άλλων χωρών γύρω από την ενδεχόμενη ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα μέσα Σεπτέμβρη, δε φαίνεται να αποδίδει τα μέγιστα. Σε δηλώσεις που έκανε χτες, στη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στην Ινδονησία, ο Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε πως θα «επανεκτιμήσει εάν θα κηρύξει την ανεξαρτησία παλαιστινιακού κράτους στις 13 Σεπτέμβρη», λέγοντας πάντως ότι το όλο θέμα θα κληθεί να αποφασιστεί στις εργασίες της συνόδου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΑΠ που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 8 και 9 Σεπτέμβρη στη Γάζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ