Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Τα σωστικά μέσα

ΜΟΥΡΜΑΝΣΚ.-

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν τα 118 μέλη πληρώματος του πυρηνικού υποβρυχίου «Κουρσκ» που έχει προσαράξει στη Θάλασσα του Μπάρεντς γίνεται με διάφορα μέσα:

Κάψουλες διαφυγής. Το ρωσικό ναυτικό επιχείρησε τρεις φορές να χρησιμοποιήσει ειδικές κάψουλες διαφυγής, αλλά τα ισχυρά υπόγεια ρεύματα και η θέση που πήρε το υποβρύχιο όταν προσάραξε στο βυθό (βρίσκεται σε γωνία 60 μοιρών) εμπόδισαν τη σύνδεσή τους με το σκάφος. Η μία από αυτές τις κάψουλες, που ονομάζεται «Πριζ» και μπορεί να μεταφέρει εννέα ανθρώπους τη φορά, ήταν το σκάφος που πρωταγωνίστησε στις τρεις αποτυχημένες προσπάθειες. Χτες (Τετάρτη) το ναυτικό δοκίμασε μια μεγαλύτερη έκδοση, το «Μπέστερ», μια μηχανή 50 τόνων με διμελές ως τριμελές πλήρωμα, που είναι ικανό να μεταφέρει έως και 20 ανθρώπους τη φορά. Οι κάψουλες αυτές προσπάθησαν -ανεπιτυχώς- να συνδεθούν με μια θύρα φόρτωσης υλικού, προκειμένου να εκκενώσουν τους ναύτες.

«Καμπάνα» (Κολοκόλτσικ). Πρόκειται για μια εξελιγμένη εκδοχή των παλιών καταδυτικών συσκευών που ονομάζονται «καμπάνες». Το πλήρωμα του υποβρυχίου υποθετικά μπορεί να φορέσει στολές, να βγει από τους τορπιλοσωλήνες και μετά να μπει στις «καμπάνες» αυτές, που θυμίζουν μεγάλα σκάφανδρα. Ωστόσο το υποβρύχιο βρίσκεται σε βάθος πάνω από 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου το σκοτάδι καθιστά δύσκολο για τους ναύτες να βρουν τις «καμπάνες» αυτές. Αξιωματικοί του ναυτικού λένε πως μπορεί επίσης να μην υπάρχουν αρκετές καταδυτικές στολές για όλους τους ναύτες - εκτός αυτού, ακόμη κι αν έβγαιναν με αυτό τον τρόπο από το σκάφος, δε θα επιβίωναν για πολύ στα παγωμένα νερά.

Επιχείρηση τεχνητής ανάδυσης. Το ρωσικό ναυτικό μελετά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τεράστιες δεξαμενές, οι οποίες θα συνδεθούν με το «Κουρσκ» και θα μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες αέρα στο σκάφος, ώστε το σκάφος των 13.000 τόνων να αναδυθεί τεχνητά. Ακόμη κι αν δε φτάσει στην επιφάνεια, λένε οι υπέρμαχοι της λύσης, μια μικρή έστω ανάδυση θα καταστήσει ευκολότερη την προσπάθεια των σωστικών συνεργείων. Ωστόσο, το ρίσκο σύνθλιψης του σκάφους είναι σημαντικό.

Υποβρύχιο «τσέπης» LR5. Το μίνι-υποβρύχιο που προσέφερε η Βρετανία έχει μήκος 10 μέτρα και χαρακτηρίζεται από τους στρατιωτικούς ειδικούς ως το αντίστοιχο ενός «υποβρύχιου ελικοπτέρου». Διαθέτει εξελιγμένα συστήματα με κάμερες και εργαλεία καθαρισμού από συντρίμμια. Ο στόχος του, στην περίπτωση χρησιμοποίησής του, θα είναι να συνδεθεί με την έξοδο του «Κουρσκ», αλλά δεν είναι σαφές αν είναι συμβατό με τις διαστάσεις του ρωσικού υποβρυχίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ