Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ: ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 118 ΝΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ
Ο χρόνος λιγοστεύει...
  • Απέλπιδες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για να απεγκλωβίσουν τους Ρώσους ναυτικούς 
  •  Ειδικό σκάφος από τη Βρετανία μεταφέρεται στην περιοχή
  •  Κίνδυνος διαρροής από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες
  •  Διπλωματικά και στρατιωτικά «παιχνίδια» εν μέσω της κρίσης

Το πλήρωμα του υποβρυχίου «Κουρσκ» σε φωτογράφηση από τον περασμένο Μάη

Associated Press

Το πλήρωμα του υποβρυχίου «Κουρσκ» σε φωτογράφηση από τον περασμένο Μάη
ΜΟΣΧΑ - ΜΟΥΡΜΑΝΣΚ.-

Ενώ ο χρόνος για τη διάσωση των 118 ναυτικών του υποβρυχίου «Κουρσκ» που έχει προσαράξει στο βυθό της Αρκτικής Θάλασσας από το Σάββατο, λιγοστεύει, κάθε ώρα που περνάει -υπολογίζεται ότι έχουν από 24 ώρες ως 9 μέρες οξυγόνου, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος - εντείνονται οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους, στις οποίες συνδράμει και η Βρετανία. Στο μεταξύ Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι χτες «δεν είχαν καμία επαφή» με το εσωτερικό του υποβρυχίου, το οποίο έχει εν μέρει πλημμυρίσει...

Βρετανικό αεροσκάφος απογειώθηκε χτες από τη Σκοτία, μεταφέροντας ειδικό υποβρύχιο διάσωσης προς τη σκηνή της ναυτικής τραγωδίας. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού δυσχεραίνονται από τις δυσμενείς συνθήκες στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά και τα ισχυρά υπόγεια ρεύματα που επικρατούν στο βυθό, σε βάθος περίπου 110 μέτρων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση, καθώς ακόμη και η επαφή που είχαν νωρίτερα τα σωστικά σκάφη με το πλήρωμα - χτυπώντας το σκάφος και αφουγκραζόμενα για την απάντηση των ναυτικών - έχει χαθεί. Ωστόσο ο Ιλια Κλεμπάνοφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, δήλωσε στο πρακτορείο « Interfax» ότι αυτό «δε σημαίνει απαραίτητα πως οι ναυτικοί είναι νεκροί».

Εχουν υπάρξει αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να συνδεθούν σωστικά σκάφη με κάποια από τις εξόδους του υποβρυχίου. Ενα σκάφος, το «Μπέστερ», που μπορεί να μεταφέρει 20 ανθρώπους, προσπαθούσε χτες βράδυ και πάλι να προσεγγίσει το υποβρύχιο.

Χειρότερα ακόμη, μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ένα βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει την περιοχή του δυστυχήματος. Μέσα στις επόμενες 24 ώρες αναμένεται καταιγίδα στην περιοχή.

Τουλάχιστον 12 πολεμικά του ρωσικού ναυτικού βρίσκονται στην περιοχή.

Αγωνία

Οι σωστικές προσπάθειες, ακόμη κι αν τα σωστικά σκάφη καταφέρουν να συνδεθούν σε κάποια έξοδο του υποβρυχίου «Κουρσκ», θα διαρκέσουν αρκετές ώρες. Το υποβρύχιο, που καταβυθίστηκε το Σάββατο, μετείχε σε ναυτικά γυμνάσια όταν το δυστύχημα - του οποίου οι αιτίες είναι, εν πολλοίς, αδιευκρίνιστες - συνέβη.

Η κατάσταση των ναυτικών είναι άγνωστη, καθώς οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί. Οταν το υποβρύχιο βυθίστηκε, οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες που φέρει, έκλεισαν αυτόματα, κόβοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι συγγενείς των 118 ναυτικών του «Κουρσκ» περιμένουν με αγωνία τα νέα των δικών τους. Στο Μουρμάνσκ, μια γυναίκα που ο γιος της είναι ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος, λέει ότι είναι «αφόρητο» γι' αυτήν «να ανοίξει την τηλεόραση και να δει τις ειδήσεις»...

Πολλοί από τους συγγενείς έχουν ήδη συγκεντρωθεί σε μια ειδική νοσοκομειακή μονάδα που έχει στηθεί στο Σεβερομόσκ, κοντά στο Μουρμάνσκ, περιμένοντας τους ναυτικούς όταν απεγκλωβιστούν.

Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι

Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αν και δεν υπήρχε οπλισμός με πυρηνική γόμωση στο σκάφος, έχει ανιχνευτεί «διαρροή» από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Δεν είναι γνωστό πόσο εκτεταμένη είναι η διαρροή ραδιενέργειας, ή αν αυτή έχει πλήξει τα μέλη του πληρώματος. Αν και «φαίνεται» πως η διαρροή αυτή είναι ελάχιστη, περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους για τη ζωή των ναυτικών αλλά και την υποβρύχια ζωή στον τόπο του δυστυχήματος.

Το «Ιδρυμα Μπελόνα» της Νορβηγίας, μια περιβαλλοντική οργάνωση, θεωρεί ως «χειρότερο σενάριο», μια πιθανή έκρηξη στον αντιδραστήρα του σκάφους.

Οι αρχές της Νορβηγίας αναφέρθηκαν στην περίπτωση του πυρηνικού υποβρυχίου «Κομσομόλετς», που είχε συνθλιβεί το 1989, και από το οποίο «διαρρέει πλουτώνιο», όπως λένε. Ωστόσο το βάθος όπου βρίσκεται εκείνο το σκάφος, σημαίνει ότι αποτελεί «μικρότερη απειλή» για το υποβρύχιο περιβάλλον.

Παιχνίδια

Διάφοροι παράγοντες επιχειρούν να «παίξουν» με την τραγωδία σε διάφορα επίπεδα - π.χ. η αμερικανική πλευρά μοιάζει να αναζητά διπλωματικά και στρατιωτικά «οφέλη» και μέσα πίεσης, ενώ ο δυτικός Τύπος δεν αποφεύγει να επιδείξει λεπτή ειρωνεία προς τη ρωσική πλευρά. Και η κρίση συνεχίζεται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ