ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
Περί «διαλόγου»...

«Θα ήταν λάθος εξάλλου, να επιχειρήσουμε να προκαθορίσουμε τα αποτελέσματα ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου», δήλωνε σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» του Σαββάτου ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαπας. Λίγες μέρες πριν την έναρξη της ψευδεπίγραφης διαδικασίας του «κοινωνικού διαλόγου», ο υφυπουργός προσπαθεί να πείσει για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης, νομίζοντας προφανώς, ότι απευθύνεται σε ανόητους. Μάλλον πιστεύει ότι η εργατική τάξη της χώρας έφτασε σε τέτοιο σημείο εξαθλίωσης και αποβλάκωσης, που δεν μπορεί να θυμηθεί τα αποτελέσματα του προηγούμενου «κοινωνικού διαλόγου» για τις εργασιακές σχέσεις. Τότε, που η κυβέρνηση αφού άκουσε τους...«κοινωνικούς εταίρους», πήρε ό,τι μέτρα ήθελε, ικανοποιώντας μονάχα τους βιομηχάνους. Δεν υπήρξε ούτε ένα μέτρο που να πρότεινε η κυβέρνηση σε εκείνο το «διάλογο» και να μην το νομοθέτησε στη συνέχεια. Τότε, όπως και τώρα, ο υφυπουργός Εργασίας και οι συνάδελφοί του, διαβεβαίωναν ότι θα αποφασίσουν μετά από διάλογο, για να καταλήξουν να αποφασίσουν απλώς...μετά το «διάλογο»!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρόσω ολοταχώς και αντιλαϊκά

Λεπτό δε χάνει η κυβέρνηση για υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της, «θυσιάζοντας» ακόμη και μερικές από τις λιγοστές μέρες διακοπών των στελεχών της. Ετσι, από χτες άρχισαν να επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής διαφόρων υπουργείων, όπως ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες να ρυθμιστούν. Η βιασύνη των κυβερνητικών στελεχών να «πιάσουν δουλιά», δεν ξαφνιάζει, παρ' όλο που οι διακοπές του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη συνεχίζονται για λίγο ακόμη. Το έδαφος πρέπει να προετοιμαστεί και οι «μηχανές» να προθερμανθούν. Δεν είναι μόνο ο «κοινωνικός διάλογος» που αρχίζει από τη μέση της επόμενης βδομάδας και ο οποίος απαιτεί τη συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης, σε πρώτη φάση. Οι ανατροπές στο χώρο της υγείας, η υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προετοιμάζονται, η Ολυμπιάδα, είναι μερικά ακόμη από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την κυβέρνηση. Η ηρεμία αυτών των ημερών, με ένα μεγάλο τμήμα του λαού και των εργαζομένων να βρίσκεται σε διακοπές, φαίνεται είναι ό,τι πρέπει για να «εργαστεί» απρόσκοπτα η κυβέρνηση.

Ειδικότερα για τον διαβόητο «κοινωνικό διάλογο» - μια διαδικασία που σημαίνει πολλά για την κυβέρνηση, στο βαθμό που θα βοηθήσει στον περιορισμό των αντιδράσεων ενάντια στην πολιτική της - απομένουν μόνο λίγες μέρες πριν τα «εγκαίνια». Η διαδικασία αυτή έχει επαναληφθεί με θετικά αποτελέσματα για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Αποτέλεσε παλαιότερα, ένα ιδανικό πρόσχημα, το οποίο αξιοποίησαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ώστε να αδρανοποιήσουν τους εργαζόμενους και να τους μεταβάλουν σε αμέτοχους θεατές της αφαίρεσης σημαντικών δικαιωμάτων τους. Ενας ανάλογος διάλογος έχει ήδη αρχίσει σε «χαμηλούς τόνους» και για τη ναυτιλία, όπου οι εκπρόσωποι των ναυτεργατών (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) και των εφοπλιστών, συζητούν με την κυβέρνηση για τα... κοινά τους συμφέροντα! Ο δήθεν διάλογος στον τομέα αυτό, γίνεται για να «νομιμοποιήσει» τη λήψη μέτρων που θα πετάξουν τους Ελληνες ναυτεργάτες στο δρόμο, ενώ θα προσφέρουν ακόμη περισσότερα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Ο«διάλογος» για τις εργασιακές σχέσεις έρχεται για να προωθήσει ανατροπές ανάλογης έντασης μα μεγαλύτερου εύρους. Τα μέτρα που αναμένονται μετά τη λήξη αυτής της κατάπτυστης διαδικασίας, δεν έχουν αξία τόσο για την πρωτοτυπία τους, όσο για το ρόλο που θα παίξουν στο να γίνουν πράξη υφιστάμενες αντεργατικές ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση έχει υπονομεύσει το 8ωρο και με προηγούμενες ρυθμίσεις, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε η μερική απασχόληση. Ωστόσο, η κυβέρνηση αυτή τη φορά είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει κάθε τυπικό και ουσιαστικό εμπόδιο, να εφαρμόσει μια πολιτική χωρίς προσχήματα και ψευτοπεριορισμούς. Η ένταση και η σημασία αυτής της επίθεσης, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και αδράνειας. Η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και πράττει ανάλογα. Το ίδιο ισχύει όμως και για τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το οποίο με τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει έρχεται να καλύψει την αδράνεια και την υποτακτικότητα στα αντιλαϊκά κελεύσματα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Αιδώς και κυβερνητικοί παράγοντες...

Η Αιδώς ήταν μια συμβατική και χωρίς μυθολογικό περιεχόμενο θεότητα, προσωποποίηση του κοινωνικού αισθήματος της ντροπής. Η τελευταία πάλι είναι η συστολή που οφείλεται στο συναίσθημα ότι έγινε κάτι κακό και αποτελεί μια προσωπική έκφραση.

Στην περίπτωση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Ελ. Παπαζώη, του νομάρχη Κυκλάδων, Π. Ρήγα, και των κυβερνητικών στελεχών του ΔΣ του ιδρύματος «Ευάγγελου και Λούλας Νομικού», δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε και το άλλο.

Οπως μας κατήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ Κυκλάδων, Βαγγέλης Σιγάλας, το ίδρυμα που εκμεταλλεύεται το τελεφερίκ της Σαντορίνης έχει αγοράσει ένα μικρό δικινητήριο αεροσκάφος για την έγκαιρη μεταφορά ασθενών σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών, στην Αθήνα ή στην Κρήτη. Ομως, τα δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν καλό να το χρησιμοποιούν για τις κομματικές τους υποχρεώσεις, τις περιοδείες τους, αλλά και τις προεκλογικές τους ανάγκες. Αυτό συμβαίνει με την ανοχή των μελών του ΔΣ του ιδρύματος, παρά την απόφαση των προέδρων των τότε κοινοτήτων να χρησιμοποιείται μόνο για μεταφορές ασθενών. Την παράνομη αυτή χρήση του έχουν καταγγείλει η ΝΑΣ Κυκλάδων, φορείς του νησιού, νομαρχιακοί σύμβουλοι και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος, Ε. Γύζης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μεταφορές των ασθενών πραγματοποιούνται με ευθύνη του πιλότου χωρίς συνοδεία γιατρού. Αυτό συμβαίνει διότι, παρά το αίτημα όλων των φορέων του νησιού, η πολιτεία δεν έχει εντάξει το αεροπλάνο αυτό στο ΕΚΑΒ. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις η κυβέρνηση, και ειδικά αυτοί οι δύο κυβερνητικοί παράγοντες, δεν έχουν κάνει τίποτα.

Μετά από αυτά δεν είναι παράξενο που τα συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη αγνοούν αυτές τις δύο λέξεις και την έννοιά τους...

... και «συνομιλητών»!

Στην ίδια συνέντευξη, ο Χ. Πρωτόπαπας, δήλωσε παρ' όλα αυτά «αισιόδοξος» για τα αποτελέσματα του «διαλόγου» προβλέποντας συμφωνία σε διάφορα σημεία, όπως για τη μετεξέλιξη του ΟΑΕΔ, τα νέα προγράμματα απασχόλησης, την «αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού». Αδικο πολύ δεν πρέπει να έχει ο υφυπουργός, κάτι θα ξέρει, πολύ περισσότερο που γνωρίζει ότι απέναντί του στον «κοινωνικό διάλογο», θα έχει - εκτός από τους βιομηχάνους, για τους όποιους άλλωστε κοπιάζει η κυβέρνηση - και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Προφανώς, ο υφυπουργός δεν ξέχασε τον «ιδρώτα» που έχυσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος για να υλοποιηθεί ο προηγούμενος «κοινωνικός διάλογος». Δεν ξέχασε, για παράδειγμα, τη διπλοψηφία του για την υπογραφή του κειμένου συμφωνίας των «κοινωνικών εταίρων», τότε που ακόμη και στελέχη της ΠΑΣΚΕ δεν μπόρεσαν να επικυρώσουν τα όσα αποδέχτηκε η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Με τέτοιους... συνομιλητές, πώς να μην είναι αισιόδοξος ο υφυπουργός;

«Καλώς όρισες ελεύθερη οικονομία»!

Αντιγράφουμε από τηλεγράφημα του ΑΠΕ: «Εφτακόσιες χιλιάδες άτομα είναι άνεργοι στη Βουλγαρία, όπου το ποσοστό της ανεργίας έφτασε 18,33% του ενεργού δυναμικού τον περασμένο Ιούλιο. Τέσσερις χιλιάδες άτομα προστέθηκαν στη "στρατιά" των ανέργων τον Ιούνιο μετά την αναστολή λειτουργίας προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της επίσημης στατιστικής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο πραγματικός αριθμός των ανέργων στη χώρα έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τα βασικά συνδικάτα». Καλώς όρισες καπιταλισμέ και καλώς σε βρήκαμε «ελεύθερη οικονομία»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ