ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
1999: Χιλιάδες νεκροί από το σεισμό στην Τουρκία

Πάνω απο 400 χιλιάδες υπολογίζονται οι άστεγοι μετά το σεισμό της 17ης Αυγούστου 1999.

Associated Press

Πάνω απο 400 χιλιάδες υπολογίζονται οι άστεγοι μετά το σεισμό της 17ης Αυγούστου 1999.
Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες και πάνω από 400.000 άστεγοι ήταν ο θλιβερός απολογισμός του καταστροφικού σεισμού, που έπληξε τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου τη Βορειοδυτική Τουρκία. Ο σεισμός έπληξε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Στην Κωνσταντινούπολη, στη Νικομήδεια, στην Προύσα και το Εσκισεχίρ, εκατοντάδες πολυκατοικίες κατέρρευσαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, συνθλίβοντας κάτω από τόνους ερειπίων τους ενοίκους τους. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 03.02 τοπική ώρα, ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (7,8 βαθμών σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Φράιμπουργκ και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο). Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην περιοχή της Νικομήδειας (Ιζμίτ), 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

Η επόμενη μέρα της 18ης Αυγούστου βρίσκει τους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν από το σεισμό σε κατάσταση απόγνωσης.Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία επιχείρηση των συνεργείων διάσωσης που αναζητούν απεγνωσμένα τυχόν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σααντετίν Ταντάν, δήλωσε στην τηλεόραση ΤRΤ ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμη πλήρης εκτίμηση της καταστροφής σε καμιά πόλη. Σε πολλές περιοχές της χώρας διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες, δημιουργώντας συνθήκες κόλασης για τους πανικόβλητους κατοίκους. Οσοι είχαν επιζήσει από την καταστροφή, έψαχναν απεγνωσμένα μέσα στα συντρίμμια για τα προσφιλή τους πρόσωπα.

Τα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων έχουν πλημμυρίσει από τραυματίες. Οι τουρκικές Αρχές προειδοποιούν τους πολίτες που μετά το σεισμό έχουν βγει στους δρόμους και τις πλατείες να μην επιστρέψουν στα σπίτια, αφού σε 24 ώρες είχαν σημειωθεί περισσότεροι από 300 μετασεισμοί και εκφράζονταν φόβοι ότι και άλλα κτίρια θα καταρρεύσουν.

Ενα χρόνο μετά οι τουρκικές εφημερίδες αναρωτιούνται: «Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής; Τι θα γίνει εάν υπάρξει νέος σεισμός; Τι θα γίνει, αφού οι πραγματικά υπεύθυνοι για το χάος έμειναν στο απυρόβλητο, "δεν έπεσαν κεφάλια", ώστε να αλλάξει πραγματικά η κατάσταση;».

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο πολύ ισχυροί και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από 18 έως 34 βαθμούς και στο Αιγαίο από 22-29 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-33 βαθμούς Κελσίου.

«ΤΑ ΚΡΥΦΑ ελατήρια της διεθνούς τρομοκρατίας» του Λ. Ζαμόισκι συνεχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες ο «Ριζοσπάστης», που παρά το γεγονός ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε στις αρχές του '80 εξακολουθεί να είναι άκρως επίκαιρο. Σήμερα διαβάστε το 8ο μέρος (σελίδα 8)

ΜΕ ΝΕΕΣ αλχημείες στη φορολογική κλίμακα επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προσθέσει και νέα φορολογικά βάρη στα λαϊκά στρώματα και να αποπροσανατολίσει για τον όλο και πιο βαθύ αντιλαϊκό χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος (σελίδα 10)

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, με τις ποσοστώσεις της ΕΕ, τις συνυπευθυνότητες, τα πρόστιμα, την ασύδοτη κερδοσκοπία των εμπόρων, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές σπορελαίων και την παντελή έλλειψη κυβερνητικής παρέμβασης για τη στήριξη των παραγωγών, έχει τεθεί υπό διωγμό. Στην περίπτωση της Θάσου, εκτός από τα παραπάνω είχαμε φέτος ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη διάρκεια της ανθοφορίας. Με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης ζητούν από τον υπουργό Γεωργίας να δηλώσει τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την καταγραφή των ζημιών και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων (σελίδα 12)

«ΕΘΝΙΚΟ πάρκο με οικολογικά κριτήρια και χαρακτηριστικά», βαφτίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ την ευρείας κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει στον υδροβιότοπο του Σχοινιά, στο Μαραθώνα, η κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (σελίδα 13)

THN 57η ΕΠΕΤΕΙΟ της μεγάλης μάχης στην περιοχή του χωριού Κοσμά Κυνουρίας, που έδωσε ο ΕΛΑΣ στις 27 Ιούλη 1943 εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής, γιόρτασαν οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης με εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα του χωριού Κοσμά (σελίδα 21)

ΑΚΡΩΣ αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα που έστειλε από την Ελβετία η Εθνική μας ομάδα ενόψει των υποχρεώσεών της στα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2002. Απέσπασε ισοπαλία 2-2 από τους γηπεδούχους. Μάλιστα, αν στην τελική προσπάθεια υπήρχε μεγαλύτερη προσοχή, τότε οι «γαλανόλευκοι» θα επέστρεφαν νικητές (σελίδα 27)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 18 ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1944 Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού ΕΑΜ (ΕΕΑΜ) στη συνεδρίασή της αποφασίζει: «Η ΚΕ του ΕΕΑΜ αυτοδίκαια και αυτοδύναμα θα χρησιμοποιεί από δω και στο εξής τον τίτλο: Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Ελλάδας».

1973 Οργή προκαλεί στην αμερικανική κοινή γνώμη η αποκάλυψη της «Ουάσιγκτον Ποστ» πως οι σύμβουλοι του Ρίτσαρντ Νίξον είχαν κατορθώσει να τοποθετήσουν προεκλογικά ως κατάσκοπο στο επιτελείο του υποψηφίου των Δημοκρατικών Μαγκόβερν, τη δημοσιογράφο Λουσιάν Γκόλντμπεργκ, αποστολή της οποίας ήταν η αποκάλυψη τυχόν «βρώμικων», σεξουαλικών σκανδάλων.

1978 Ψηφίζεται στη Βουλή (στο θερινό τμήμα) ο νόμος 815 για τα ΑΕΙ, που θα πυροδοτήσει κύμα οξύτατων αντιδράσεων του φοιτητικού κινήματος, πανεπιστημιακών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο νόμος προβλέπει αυστηρότερες διατάξεις ως προς το εξεταστικό, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου και διατήρηση του θεσμού της έδρας.

1981 Αμερικανικά μαχητικά «F-14» του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Νίμιτς» καταρρίπτουν τρία λιβυκά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής «SU-22» σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λιβύης.

1985 Μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Βηρυτό. Μέσα σε τρεις μέρες σκοτώνονται 113 άτομα, είτε στο μουσουλμανικό είτε στο χριστιανικό τομέα.

ΠΡΟΣΩΠΑ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1227 Πεθαίνει ο Τζένγκις Χαν. Μογγόλος κατακτητής και αυτοκράτορας, ο δημιουργός μια τεράστιας αλλά θνησιγενούς ασιατικής αυτοκρατορίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τεμουζίν, έγινε πάντως γνωστός με το προσωνύμιο Τζένγκις Χαν (δηλαδή ο αυτοκράτορας ηγεμόνας) το οποίο πήρε όταν αναγορεύτηκε αυτοκράτορας των Μογγόλων και των Τατάρων. Αξιοποιώντας τις μεγάλες στρατιωτικές και ηγετικές του ικανότητες, πέτυχε να επικρατήσει κατ' αρχήν στις εσωτερικές διαμάχες των Μογγόλων, στη συνέχεια καθυπόταξε τις ταταρικές φυλές και μετά ξεκίνησε την εκστρατεία για την κατάκτηση όλου του κόσμου. Αφού κατέλαβε το Πεκίνο στράφηκε προς το Αφγανιστάν και το Ιράν, τα οποία και κατέλαβε επιδεικνύοντας ιδιαίτερη αγριότητα για τους εχθρούς του. Αμέσως μετά προχώρησε προς τη δύση. Η αντίσταση των Ρώσων κάμφθηκε το 1223, αλλά τότε ο Τζένγκις Χαν αποφάσισε να ξαναγυρίσει στη Μογγολία για να προετοιμάσει τον πόλεμο κατά της Κίνας. Πέθανε κατά τη διάρκεια των πρώτων μαχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ