ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταινίες για την Αντιφασιστική Νίκη

Αρχίζει αύριο το μεγάλο αφιέρωμα στον σοβιετικό κινηματογράφο της Νίκης

Σοβιετική κινηματογραφική πανδαισία, αφιερωμένη στα 65 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη, οργανώνει η «NEW STAR», από 6-12/5, στο «ΙΛΙΟΝ» (Τροίας 34 & Πατησίων, Μετρό Βικτώρια).

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν 17 ταινίες μυθοπλασίας, σπουδαίων Σοβιετικών σκηνοθετών (Ταρκόφσκι, Κλίμοφ, Ρομ, Ντονσκόι κ.ά.), 13 ντοκιμαντέρ σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα και 13 κινούμενα σχέδια εμπνευσμένα από το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 6/5 (από 6.30 μ.μ.): «Η μοίρα ενός ανθρώπου» (Σεργκέι Μπονταρτσούκ, 1959), «Το Αστέρι» (Νικολάι Λέμπεντεφ, 2002), Αντιφασιστικά Κινούμενα Σχέδια από την ΕΣΣΔ για το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο («Κίνο-Τσίρκο», «Φασιστικές Μπότες», «Τα όρνια», «Πολιτική Σάτιρα», «Σ' εσένα Μόσχα»), «Ο Γιος του συντάγματος». 7/5: «Ημίχρονο του θανάτου» (Γιεβγκένι Καρέλοφ, 1960), Αντιφασιστικά Κινούμενα Σχέδια («Νέοι Πρωτοπόροι», «Το βιολί του Πρωτοπόρου», «Βασίλιοκ»), «Ο Δρόμος για τη Νίκη» (Ντοκιμαντέρ), «Η Εισβολή» (Ντοκιμαντέρ), «Η Μάχη του Στάλινγκραντ» (Ντοκιμαντέρ), «Ο αληθινός φασισμός» (Μιχαήλ Ρομ, 1968). 8/5: «Ζόγια» (Λεφ Αρνσταμ, 1944), Αντιφασιστικά Κινούμενα Σχέδια («Το Μάθημα Δε Μαθεύτηκε», «Προσοχή Λύκοι», «Το Παραμύθι ενός Παιχνιδιού», «Μπορούμε να το Κάνουμε»), «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» (Αντρέι Ταρκόφσκι, 1962), «Η Παρέλαση της Νίκης» (Ντοκιμαντέρ), «Η ιστορία του Σοβιετικού Στρατού» (Ντοκιμαντέρ). 9/5: «Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος» (Ρομάν Καρμέν, 1965), «Ελα να δεις» (Ελεμ Κλίμοφ, 1985), «Η απελευθέρωση της πατρίδας» (Ντοκιμαντέρ), «Κοντά στο στρατιώτη) (Ντοκιμαντέρ). 10/5: «Το ουράνιο τόξο» (Μαρκ Ντονσκόι, 1943), «Ο δρόμος για τη νίκη» (Ντοκιμαντέρ), «Ο θρίαμβος του Κουρσκ» (Ντοκιμαντέρ), «Η πτώση του Βερολίνου» (Ντοκιμαντέρ), «Ο αληθινός φασισμός». 11/5: «Το ρωσικό μας μέτωπο» (Ντοκιμαντέρ), «Η Ανοιξη της Νίκης» (Ντοκιμαντέρ), «Η Μάχη του Στάλινγκραντ» (Ντοκιμαντέρ), «Τα μακρινά μίλια του πολέμου», «Ελα να δεις». 12/5: «Ο άγνωστος στρατιώτης», «Οι Ρώσοι σε πόλεμο», «H μακρινή φωνή του πολέμου», «Περιμένω με ελπίδα», «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν».

Ημερήσιο εισιτήριο: 7,5 ευρώ. Φοιτητικό - μαθητικό - εκπαιδευτικό (ημερήσιο) 6 ευρώ. Εβδομαδιαίο εισιτήριο για όλες τις προβολές: 22, 5 και 18 ευρώ, αντίστοιχα.

Αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα

Ενα «Μουσικό ταξίδι» στο έργο του Μάριου Τόκα, με αφορμή τα δύο χρόνια από τον πρόωρο χαμό του, αποτελεί η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο συνθέτη, που θα πραγματοποιηθεί στις 12/5 (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»). Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του γιορτασμού των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αγαπημένα τραγούδια του Μάριου Τόκα θα ερμηνεύσουν τραγουδιστές με τους οποίους συνεργάστηκε: Δημήτρης Μητροπάνος, Αντώνης Καλογιάννης, Δημήτρης Μπάσης, Μελίνα Ασλανίδου, Γιώτα Νέγκα, Δώρος Δημοσθένους και Βασίλης Σκουλάς. Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα και η Ορχήστρα «Σύγχρονης Μουσικής» της ΕΡΤ. Ενορχήστρωση - διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Κείμενα - παρουσίαση: Κάκια Ιγερινού.

Μια συναυλία με μεγάλες στιγμές από την πλούσια μουσική διαδρομή του Μάριου Τόκα, διανθισμένη με προβολές και σπάνια ντοκουμέντα. «Με τα τραγούδια μου προσπαθώ να φτιάχνω παρέες», έλεγε ο ίδιος. «Σε μια εποχή μοναξιάς, τα τραγούδια που γράφονται με συναίσθημα, αλήθεια και ψυχή μπορούν να φέρουν τον ένα κοντά στον άλλον». Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής: από 11 έως 50 ευρώ (φοιτητικά 7 ευρώ).

Κοίτα ποιος μιλάει...

«

Θέλω να καταγγείλω την κατάληψη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, την κατάληψη που γίνεται στο χώρο της Ακρόπολης και την προσπάθεια κατάληψης και άλλων χώρων. Δείχνουν ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο. Ενα σχέδιο που έχει ως στόχο να δημιουργήσει εικόνες. Είναι μια παράσταση, ένα θέατρο που θέλει να συγκαλύψει τη δική μας προσπάθεια, την προσπάθεια για κοινωνική συνοχή» (πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, Απρίλης 2001).

«Δεν περίμενα ότι ορισμένοι - για προφανείς πολιτικούς λόγους - θα παρασύρουν μία ομάδα σε ενέργειες που δείχνουν έλλειψη σεβασμού και ευαισθησίας απέναντι στα μνημεία και μάλιστα απέναντι στο κορυφαίο συμβολικό μνημείο που είναι ο Παρθενώνας» (πρώην υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, Απρίλης 2001).

«Θέλουμε η Ακρόπολη να είναι ανοικτή» (ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, Μάρτης 2009).

Τα παραπάνω αφορούν μόνο μια ελάχιστη αποδελτίωση της διαχρονικής κατασυκοφάντησης των αγώνων τον εργαζομένων. Με ακόμη μεγαλύτερη λύσσα, χυδαιότητα και κυνισμό, αντιμετωπίστηκε και η αντιπολεμική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ το 2003 στην Ακρόπολη με ανάρτηση πανό ενάντια στο βρώμικο πόλεμο στο Ιράκ. Τότε είχε ποινικοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ η αντιιμπεριαλιστική δράση στο όνομα του Δημήτρη Αγκαβανάκη, στελέχους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Τη δίκη συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2006, για να αθωωθεί τον Ιούνη του 2007. Με το ίδιο μίσος αντιμετώπισαν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, άλλα αστικά κόμματα και τα αστικά ΜΜΕ, τη χτεσινή συμβολική κινητοποίηση του ΚΚΕ με τα δύο πανό που καλούσαν τους λαούς της Ευρώπης να ξεσηκωθούν, γιατί, λέει, έτσι βλάπτεται ο τουρισμός. Μάλιστα, το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού, επικαλούμενο ψευδώς αυτό το στοιχείο, κατέβηκε άλλο ένα σκαλοπάτι γελοιότητας ...καλώντας «την ηγεσία του ΚΚΕ να καταδικάσει την ενέργεια».

Εχουν πολύ θράσος να μιλούν. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εναλλάξ στην εξουσία, έχουν ξεσκίσει το δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα 20 τελευταία χρόνια. Συνειδητά και κλιμακωτά αποδιάρθρωσαν και αποδιαρθρώνουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Μετατρέπουν τους εργαζομένους της σε πολιτικούς και εργασιακούς ομήρους. Επιβάλλουν τους «νόμους» της «αγοράς». Δίνουν τον Παρθενώνα για ντεκόρ σε πολυεθνικές. Σαλαμοποιούν την πολιτιστική κληρονομιά, μετατρέποντάς την σε λάφυρο του κεφαλαίου.

Ο λαός τούς έχει πάρει χαμπάρι και δίνει την απάντησή του στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, που στηρίζουν.

Αμεσο ... μέλλον

Η ομάδα «Peycity» θα παρουσιάσει στο θέατρο «Σημείο» (από 3/5, κάθε Δευτέρα - Τρίτη, 9.15μμ, για λίγες παραστάσεις) το έργο «Kart». Στο «μέλλον», που μπορεί να είναι η επόμενη μέρα, πέντε νέοι πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς οξυγόνο, χωρίς άφθονο νερό, με ανακατεργασμένα τρόφιμα, περιορισμένες ελευθερίες και υπάκουοι στην καθεστηκυία τάξη, ως «κατοικίδια» ζώα της. Πόσο μακριά είναι οι άνθρωποι απ' αυτήν την πραγματικότητα και πώς αντιδρούμε σ' αυτό; Σκηνοθεσία Μαρία Ξανθοπούλου, κινησιολογία Κατερίνα Φωτιάδη, σκηνικά - κοστούμια Κατερίνα Ζουράρη, μουσική Lolek, φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη, βίντεο Αμαρίλντο Τοπάλις. Παίζουν: Κατερίνα Σαβράνη, Γιάννης Λεάκος, Αλέξανδρος Γιάννου, Ευτέρπη Παπαευθυμίου, Βάλια Πάτσιου, Κατερίνα Φωτιάδη.

Επτά αιώνες ελληνικής Τέχνης

«Ελληνομουσείο» τιτλοφορείται το διαρθρωμένο σε δέκα - πλουσιότατα και τεκμηριωτικά εικονογραφημένους - θεματικούς τόμους, ιστοριογραφικό, θεωρητικό και τεχνοκριτικό πόνημα του καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης Μάνου Στεφανίδη, που παρουσιάστηκε χτες στο Μουσείο Μπενάκη, όπου θα διατίθεται (6 ευρώ κοστίζει ο κάθε τόμος), όπως και στο βιβλιοπωλείο - εκδόσεις «Μίλητος». Για το έργο που με 1.600 σελίδες και περισσότερες από 2.000 φωτογραφίες ανθολογεί τις κυριότερες αισθητικές τάσεις και τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής τέχνης, μέσα από τεχνοκριτικά σημειώματα και μελέτες για το έργο τους, «διηγείται την περιπέτεια της ελληνικής καλλιτεχνικής έκφρασης και της ιστορικής της διάστασης, από τα χρόνια των Παλαιολόγων έως και σήμερα», όπως επεσήμανε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς, ανοίγοντας την παρουσίαση του έργου από τους ειδικούς Χ. Χαρβαλιά (πρύτανης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας), Κυριάκο Κατζουράκη (ζωγράφο, σκηνογράφο) και Γιώργο Αριστεινό.

Να σημειωθεί ότι 1.000 τόμοι αυτού του έργου θα διατεθούν, δωρεάν, στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ σημαντικός αριθμός τους θα δωρηθεί και στα σχολεία των πυρόπληκτων σχολείων των νομών Ηλίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Με ομιλίες και βραβεύσεις γιόρτασε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν για τη μακρόχρονη προσφορά τους στο ελληνικό βιβλίο, οι εκδότες Στρατής Φιλιππότης, Χαρίλαος Μηχιώτης, Γιάννης Σιδέρης, Κώστας Τσιρόπουλος, Στέφανος Βασιλόπουλος, Γιώργος Δαρδανός, καθώς και ο βιβλιοπώλης Θανάσης Κοσκινιώτης.

Το κουαρτέτο της Ορχήστρας των Χρωμάτων δίνει συναυλία σήμερα (8.30 μ.μ.), στον «Παρνασσό» (Πλατεία Αγ. Γεωργίου, Καρύτση 8, 210.3221.917), με έργα των Γιώργου Δούση, Μπετόβεν και Σοστακόβιτς. Ερμηνεύουν: Οδυσσέας Κορέλλης (α΄ βιολί), Φράντς Σεστάνι (β΄ βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Βαγγέλης Νίνα (βιολοντσέλο), Στέφανος Νάσος (πιάνο).

Συναυλία στην αίθουσα «Κ. Κυδωνιάτης» της Φιλαρμονικής Εταιρείας - Ωδείο Πατρών (Ρήγα Φερραίου 7, Πάτρα), δίνουν σήμερα (9μμ), οι Χρήστος Ηλ. Κολοβός (βιολί), Μαρίνα Κολοβού (τσέλο) και Φρίξος - Διονύσιος Μόρτζος (πιάνο). Η συναυλία, σε συνδιοργάνωση με το Ιδρυμα Ι. και Ε. Τοπάλη και ελεύθερη είσοδο, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Μουσικής Δημιουργίας του 13ου Μουσικού Μαΐου Πατρών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρίο για πιάνο, βιολί και τσέλο των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Βάρβογλη και Δ. Δραγατάκη, καθώς και τη μουσική του Μ. Χατζιδάκι για το «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα για φωνή, τσέλο και πιάνο, op. 3a σε μεταγραφή για βιολί, τσέλο και πιάνο του Χρήστου Ηλ. Κολοβού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ