ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40

ΑΠΕΡΓΙΑ!

«... για όλου του κόσμου το ψωμί / το φως και το τραγούδι»!

«Μηδένισαν» το κοντέρ ενός αιώνα κατακτήσεων και δικαιωμάτων... για το «καλό» μας!

*

Ισχυρίστηκαν ότι η επιστροφή στο Μεσαίωνα είναι η «αναγκαία» θυσία που πρέπει να καταβάλει ο λαός για να μειωθεί το χρέος.

Κι όμως! Ομολογούν ότι με τα μέτρα τους, από το 115% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, σε τρία χρόνια το χρέος - από τα πανωτόκια, τα χρεολύσια και τα τοκογλυφικά των ντόπιων και ξένων «σωτήρων» μας - θα έχει φτάσει στο 150%!

*

Υποστηρίζουν ότι το «φάρμακο» για τα δημόσια ελλείμματα του κράτους, του κράτους των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των εργολάβων,

ότι το «αντίδοτο» για τη ληστοκρατία του πολιτικού συστήματος, του πολιτικού συστήματος της «Ζήμενς», των υποβρυχίων (που γέρνουν), των C4i της Ολυμπιάδας της συμφοράς και των λεηλατημένων ομολόγων (δομημένων και αδόμητων)

είναι η αφαίμαξη του μισθού του υπαλλήλου και της σύνταξης της γερόντισσας.

*

Κι όμως! Ο κεντρικός τους τραπεζίτης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ομολογεί ότι με την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να επιστρέψει το χρέος στα επίπεδα του 2008, δηλαδή στο 100%!

Και τότε, μετά από είκοσι χρόνια,

απευθυνόμενοι σε όσους μετά βασάνων θα κατορθώσουν να επιβιώσουν από τον κοινωνικό «Αρμαγεδδώνα» μιας ύφεσης που οι ίδιοι την υπολογίζουν στο -4%,

θα έρθουν και θα μας ξαναπούν: «Φτου κι απ' την αρχή»!

*

Θέλουν δηλαδή να μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω, και ταυτόχρονα να μας υποθηκεύσουν και για τα 100 επόμενα!

*

Το σχέδιό τους, ό,τι εκβιασμό, όποια τρομοκρατία, όση προπαγάνδα, όση εξαχρειωμένη καθεστωτική φλυαρία από τα ΜΜΕ κι αν περιλαμβάνει,

δεν έχει λάβει υπόψη το βασικό, για το οποίο, όμως, τους έχει «προειδοποιήσει» ο ποιητής:

*

«Μικρός λαός και πολεμά / δίχως σπαθιά και βόλια / για όλου του κόσμου το ψωμί / το φως και το τραγούδι /

Κάτω απ' τη γλώσσα του κρατεί / τους βόγγους και τα ζήτω / κι αν κάνει πως τα τραγουδεί / ραγίζουν τα λιθάρια».

«Νέος πατριωτισμός»!

Λεηλατούν το λαό και μιλούν για «ντομπροσύνη»!

Καταστρέφουν τον τόπο και μιλούν για «εθνικό συμφέρον»!

Διαλύουν τους κοινωνικούς αρμούς και μιλούν για «κοινωνική δικαιοσύνη»!

Καταπατούν κάθε έννοια τσίπας και μιλούν για «φιλότιμο»!

*

Αυτά ήταν τα λόγια του Παπανδρέου την Κυριακή. Τα ξεστόμισε την ίδια στιγμή που, ως ομιλούσα φιγούρα του θεάτρου της βαρβαρότητας, εκφωνούσε το διάγγελμα της πλουτοκρατίας, του ΔΝΤ, της ΕΕ!

*

Αυτός - είπε - είναι ο «νέος πατριωτισμός»!

Για να επιβεβαιωθεί για μια ακόμα φορά:

Το μαστίγιο της «εθνικοφροσύνης» (περί αυτού πρόκειται), όποια μορφή κι αν πάρει, θα είναι πάντα το πιο φτηνό έμβλημα της ιδεολογικής φαιδρότητας της τάξης των μπουρζουάδων, που δε γνωρίζει πατρίδα και που σφετερίζεται την πατρίδα του λαού, ως λάφυρο, ως ενέχυρο και ως βάση εξόρμησης της απανθρωπιάς της.

Στις 5 του Μάη 1818 γεννήθηκε στην πόλη Τριρ της Γερμανίας ο Κάρολος Μαρξ.

Θεμελιωτής του επιστημονικού κομμουνισμού, ως δάσκαλος και ηγέτης του προλεταριάτου, ο Καρλ Μαρξ με τη διδασκαλία του αποκάλυψε τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης και έδειξε το δρόμο για την κομμουνιστική ανανέωση του κόσμου. Στην προσωπικότητά του συγχωνεύτηκαν οι ιδιότητες του μεγαλοφυούς διανοητή, που πραγματοποίησε επαναστατική ανατροπή στις κοινωνικές επιστήμες, και του επαναστάτη, που συνέβαλε στη μετατροπή του εργατικού κινήματος σε τεράστια δύναμη κοινωνικής προόδου.

Η μέγιστη αξία του Μαρξ είναι ότι σε συνεργασία με τον Ενγκελς δημιούργησε μια ολοκληρωμένη επαναστατική διδασκαλία - όπλο για τη γνώση και τη μεταμόρφωση του κόσμου.

*

Στη διδασκαλία του Μαρξ η υλιστική ερμηνεία της πραγματικότητας, που ξεκινά από το πρωτεύον της ύλης και το δευτερεύον της συνείδησης, από τη γνώση των αντικειμενικών νόμων του υλικού κόσμου, για πρώτη φορά συνενώθηκε οργανικά με την πραγματικά επιστημονική θεωρία της εξέλιξης, με τη νόηση όλων των φαινομένων σαν έκφραση της διαλεκτικής διαδικασίας των μόνιμων αλλαγών στη φύση και την κοινωνία.

*

Ο Μαρξ στάθηκε ο πρώτος στην ιστορία διανοητής, που επεξέτεινε τον υλισμό στη σφαίρα της κοινωνικής ζωής, που έδειξε την καθοριστική θέση της υλικής παραγωγής στην κοινωνική εξέλιξη, τον αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία των λαϊκών μαζών, που παράγουν τα υλικά αγαθά. Απέδειξε ότι η ιστορική διαδικασία δεν είναι παρά μια νομοτελειακή αλλαγή κοινωνικοοικονομικών σχηματισμών, που οδηγεί στο πέρασμα από το ταξικό ανταγωνιστικό κοινωνικό σύστημα στην αταξική κομμουνιστική κοινωνία.

*

Η φιλοσοφία του Μαρξ - ο διαλεκτικός και ιστορικός υλισμός - χρησίμευσε σαν μεθοδολογική βάση για την επεξεργασία των υπόλοιπων συστατικών μερών του μαρξισμού, της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας και της θεωρίας του επιστημονικού κομμουνισμού. Ο οικονομολόγος Μαρξ ανακάλυψε τους νόμους εξέλιξης των κοινωνικών σχηματισμών και πάνω απ' όλα του καπιταλισμού. Φανέρωσε την εκμεταλλευτική ουσία του καπιταλιστικού συστήματος, ανέλυσε την οικονομική βάση των σύμφυτών του ανταγωνισμών και έδειξε ότι ο δρόμος της ανατροπής του είναι η ταξική πάλη του προλεταριάτου.

*

Σήμερα, στα 192 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ, τα λόγια του - συμπύκνωση της ίδιας του της ζωής,

«οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε»,

είναι επίκαιρα όσο ποτέ.

«...και δρομολογούνται οι διαδικασίες».

Με αυτό το σεμνό τρόπο «πανηγύριζε» την περασμένη Τετάρτη η εφημερίδα «Ημερησία» (ιδιοκτησίας του Μπόμπολα) την επέκταση της διαδικασίας για τη διοχέτευση πακτωλού χρήματος από το «πακέτο» των 28 δισ. προς τους τραπεζίτες.

*

Αυτά πριν την ανακοίνωση των κανιβαλικών για το λαό μέτρων.

Τα οποία μέτρα η ίδια εφημερίδα, στο κύριο άρθρο της, προχτές Δευτέρα, τα υποδέχτηκε ως εξής:

«Ας ελπίσουμε τουλάχιστον - με δεδομένη ότι τη λιτότητα και την ύφεση φυγείν αδύνατον - ότι η κυβέρνηση θα επιδείξει την αναγκαία βούληση αλλά και επάρκεια να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα που ανακοίνωσε. Είναι "παρηγοριά" για όλους τους Ελληνες μια επανεκκίνηση της πατρίδας. Με κανόνες για όλους»...

*

«Παρηγοριά», λοιπόν, για το λαό - σύμφωνα με τους μεγαλοεργολάβους - ότι θα ζει «από χέρι» με δύο μισθούς και δύο συντάξεις λιγότερες και με άλλους δύο μισθούς και άλλες δύο συντάξεις λεηλατημένους, από τους νέους φόρους!

Καθότι, βλέπετε, η «επανεκκίνηση της πατρίδας», με... «κανόνες», έχει τίμημα. Ειδικά, μάλιστα, όταν ο πρώτος «κανόνας» λέει πως για τον εξευμενισμό των δανειστών μας, την ώρα που εξοντώνονται μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι πρώτοι που με τα νέα δάνεια εξασφαλίζονται είναι πάλι οι τραπεζίτες, στους οποίους αναλογεί και νέο πακέτο «ενίσχυσης» ύψους 10 δισ., επιπλέον του προηγούμενου των 28 δισ.!

Κάποιος, λοιπόν, πρέπει να το πληρώσει το τίμημα αυτών των «κανόνων». Οχι, βέβαια, οι μεγαλοεργολάβοι...

1821 Πεθαίνει εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης, αιχμάλωτος των Βρετανών, ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Υπήρξε μεγάλη πολιτική και στρατιωτική προσωπικότητα. Διατέλεσε πρώτος ύπατος αρμοστής της Γαλλικής Δημοκρατίας (1799 - 1804), αυτοκράτορας (1804 - 1814 και Μάρτης - Ιούνης 1815). Χαιρέτισε τη μεγάλη Γαλλική Επανάσταση και πήρε μέρος σ' αυτήν. Διακρίθηκε για την τόλμη και τις ικανότητές του. Διορίστηκε στρατιωτικός διοικητής του Παρισιού και το 1796 ανώτατος διοικητής της στρατιάς. Οι ναπολεόντειοι πόλεμοι είχαν στην αρχή τους προοδευτικά στοιχεία, γιατί συνέβαλαν στην κατάργηση του φεουδαρχικού συστήματος σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Ηταν ωστόσο γενικά πόλεμοι κατακτητικοί, που έγιναν προς όφελος της γαλλικής αστικής τάξης στην αντίθεσή της κυρίως με την αποικιοκρατική κυριαρχία της Βρετανίας.

1912 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Πράβντα». Η 5η Μάη καθιερώθηκε ως Μέρα του Επαναστατικού Τύπου.

1936 Ο Ιταλός στρατηγός Μπαντόλιο καταλαμβάνει την Αντίς Αμπέμπα. Την ίδια μέρα το 1941 ο Χαϊλέ Σελασιέ επιστρέφει στην απελευθερωμένη πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

1955 Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας γίνεται κυρίαρχο κράτος καθώς τερματίζεται και επίσημα η συμμαχική κατοχή. Την ίδια μέρα η χώρα μπαίνει στο ΝΑΤΟ.

1981 Ο Ιρλανδός αγωνιστής Μπόμπι Σαντς πεθαίνει στις φυλακές Μέιζ της Βόρειας Ιρλανδίας ύστερα από απεργία πείνας, που κράτησε περισσότερο από 60 μέρες. Τον ακολούθησαν ακόμη δέκα αγωνιστές του ΙΡΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ