ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΝΑ «ΠΑΓΩΣΟΥΝ» ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ!

Από την απεργία της Πρωτομαγιάς
Από την απεργία της Πρωτομαγιάς
Κανείς δεν πρέπει σήμερα να πάει για δουλειά! Να κρατήσει κλειστό το μαγαζί του κάθε αυτοαπασχολούμενος. Να παρατήσει την τσάπα κάθε φτωχός αγρότης. Να βγει στους δρόμους κάθε γυναίκα των λαϊκών στρωμάτων. Να ξεσηκωθεί κάθε τρομοκρατημένος μετανάστης. Να εκφράσει την οργή του κάθε γονατισμένος συνταξιούχος. Να κατέβει στη διαδήλωση κάθε μαθητής, φοιτητής, σπουδαστής, στο πιο πολύτιμο μάθημα, αυτό της ζωής και της περήφανης αγωνιστικής διεκδίκησης του λαού που αποζητά και δικαιούται πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Γι' αυτό και σήμερα όλες οι λαϊκές οικογένειες αυτής της χώρας, μαζί γονείς και παιδιά, πρέπει να πλημμυρίσουν δρόμους και πλατείες, ανταμώνοντας στην πανελλαδική απεργία και τις συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ σε 65 πόλεις, συστρατευόμενοι με τους υπόλοιπους αγωνιστικούς φορείς του μαζικού κινήματος που βαδίζουν σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ, τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων.

Είναι μέρα ευθύνης για όλο τον εργαζόμενο λαό. Η σημερινή πανελλαδική πανεργατική απεργία δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος, αλλά ένας κρίσιμος σταθμός στο δύσκολο ταξικό αγώνα που μπορεί να βάλει εμπόδια στην επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Να δώσει σημαντική ώθηση στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην οργάνωση της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης και όλου του λαού.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν επιβεβαιώνουν ότι στόχος ΕΕ - ΔΝΤ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι να καταργηθούν κατακτήσεις δεκαετιών, να εγκαθιδρυθεί η απόλυτη κυριαρχία της εργοδοτικής ασυδοσίας, να παραδοθεί στα νύχια των μονοπωλίων κάθε λαϊκό δικαίωμα. «Επιφέρουν ένα συντριπτικό κάταγμα στο σώμα της εργατικής τάξης», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το ΠΑΜΕ. Γι' αυτό και σύσσωμοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ορθώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα, κόντρα σε κάθε προσπάθεια διάσπασής τους, στους εκβιασμούς κυβέρνησης - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και τον αποπροσανατολισμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και τα ψευτοδιλήμματα - τις αυταπάτες που καλλιεργούν τα αστικά ΜΜΕ. Να αξιοποιήσουν και να μεγαλώσουν τη δύναμη της τάξης τους μέσα από τη μαζική απεργιακή κινητοποίησή τους.

Είναι πολλά όσα θα κριθούν στις σημερινές αλυσίδες της περιφρούρησης. Στις κουβέντες με τους εργάτες έξω από τις πύλες των εργοστασίων. Στη μαζικότητα και τη σύνθεση των απεργιακών συγκεντρώσεων. Σημαντικά όχι μόνο για την έκβαση της σημερινής κρίσιμης αναμέτρησης, αλλά και για την επόμενη μέρα.

ΠΑΣΕΒΕ
Κατεβάζουμε ρολά - βγαίνουμε στους δρόμους!

Στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος το ραντεβού της Αθήνας. Στις 9.30 π.μ. στον ΟΑΕΕ, στη Θεσσαλονίκη

«Απαντάμε δυναμικά στην αντιλαϊκή επίθεση», δηλώνει κατηγορηματικά η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), καλώντας τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους να κατεβάσουν τα ρολά, σήμερα, 5 του Μάη, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία και στις συγκεντρώσεις σε ενωμένο αγώνα με τους εργαζόμενους. Στην Αθήνα, η ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Κλείσιμο καταστημάτων αποφάσισε ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, ενάντια «στα βάρβαρα μέτρα, στη φτωχοποίηση του λαού, στο κατοχικό σύμφωνο σταθερότητας». Καλεί σήμερα Τετάρτη σε συγκέντρωση, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Ειρήνης.

Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει: «Ολα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν από κοινού προαποφασισμένα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Λένε ψέματα ότι είναι προσωρινά, σε λίγους μήνες θα φέρουν νέα σκληρότερα, αν δεν τους εμποδίσουμε με τον αγώνα μας». Και καταλήγει: «Τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης θα χειροτερεύσουν δραματικά την ήδη άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις. Τα χρέη και η αναδουλειά θα οδηγήσουν στη χρεοκοπία χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους. Μόνο με τον ενωμένο αγώνα μας μαζί με τους εργαζόμενους, έχουμε ελπίδα να εμποδίσουμε την εφαρμογή της πολιτικής που μας αφανίζει».

Στη Θεσσαλονίκη, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε προσυγκέντρωση, στις 9.30 π.μ., στα γραφεία του ΟΑΕΕ (Εγνατία 66).

Συγκεντρώσεις σε 68 πόλεις

Αθήνα, 11 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού

Μέγαρα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βέροια, 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Σέρρες, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Νάουσα, 10 π.μ., πλατεία Καρατάσου

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Καστοριά, 10 π.μ., απέναντι από τη Νομαρχία

Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., παλιό πάρκο

Γρεβενά, 10.30, π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο

Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία Γκόνου Ι

Ορμύλια Χαλκιδικής, 11 π.μ., πλατεία

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 11 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ελασσόνα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Φάρσαλα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Σκόπελος, 10 π.μ., παραλία

Γιάννενα, 10 π.μ., Δημαρχείο

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., Πεζόδρομος

Πρέβεζα, 9.30 π.μ., παλαιό ΚΤΕΛ

Αγρίνιο, 10 π.μ., πλατεία Δημοκρατίας

Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10 π.μ., πλατεία Κεφαλοβρύσου

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Λευκάδα, 9.30 π.μ., Αγιος Μηνάς

Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς

Αλιβέρι, 10 π.μ., πλατεία Πολυτεχνείου (Εμπορική Τράπεζα)

Λουτρά Αιδηψού, 10 π.μ, λιμάνι

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Αμφισσα, 10 π.μ., πλατεία Λαού

Λιβαδειά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Καλαμάτα, 11 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Πύργος, 10.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Τρίπολη, 11 π.μ., πλατεία Πετρινού

Σπάρτη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 11 π.μ., Περιβολάκια

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγ. Πέτρου

Αίγιο, 10.30 π.μ., πλατεία Λαύρας

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., ΕΚΚΙ

Ζάκυνθος, 11 π.μ., παλιό ΕΚΖ

Ρόδος, 11 π.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Κως, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κάλυμνος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία (Πνευματικό Κέντρο)

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Λήμνος, 11 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Μυτιλήνη, 10 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Ικαρία, 12 μ., Εύδηλος

Χίος, 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Σύρος, 10.30 π.μ., πλατεία Μιαούλη

Ηράκλειο, 10.30 π.μ., Νομαρχία

Χανιά, 10.00 π.μ., Νέα Καταστήματα

Ρέθυμνο, 10.00 π.μ., Δημαρχείο

Λασίθι, 10.30 π.μ., Δημαρχείο Ιεράπετρας.

Απεργία και στα ΜΜΕ

Καμία ενημερωτική εκπομπή και κανένα δελτίο ειδήσεων δε θα μεταδοθεί σήμερα από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ αύριο δε θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες, καθώς στη σημερινή 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και στον Τύπο (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό) με απόφαση των Ενώσεών τους (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΙΤΑ, ΕΤΕΡ). Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε μαζική συμμετοχή στην προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Βάθης και μετά στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Δε «λύνουν κάβους» σήμερα τα πλοία από τα λιμάνια της χώρας, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην 24ωρη απεργία. Επίσης, δε θα λειτουργήσει κανένα αεροδρόμιο και δε θα εκτελεστούν εμπορικά και επιβατικά δρομολόγια στον ΟΣΕ. Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 10 π.μ. και από τις 4 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας θα κάνουν οι εργαζόμενοι σε ΗΣΑΠ, Τραμ, Τρόλεϊ, Μετρό, λεωφορεία.

Η Αλ. Παπαρήγα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, σήμερα Τετάρτη 5 Μάη και ώρα 11 το πρωί, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας
Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Θα γίνουν όλες στις 10 π.μ. σε:

  • Πλ. Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι Οικοδόμοι, Μισθωτοί τεχνικοί, Ηλεκτρολόγοι, Ξύλου, Εμπορίου, Επισιτισμού, Ιδ. Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστριών, Χρηματοπιστωτικού, Δημοσίου, Μεταφορών, Καλλιτεχνών, Εκπαιδευτικών.
  • Πλ. Βάθης: Σωματεία και εργαζόμενοι Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χαρτιού, Τηλεπικοινωνιών, Ενέργειας, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ).
  • Πλ. Καραϊσκάκη: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δυτικών, Βόρειων, Βορειοδυτικών και Νοτιοδυτικών Συνοικιών.
  • Πλ. Κλαυθμώνος: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Νότιων και Νοτιοανατολικών Συνοικιών, Υγείας, Ανατολικών και Βορειοανατολικών Συνοικιών, Α' Αθήνας.

Ακόμα, οι συνταξιούχοι στις 10.30 π.μ. στην πλ. Εθνικής Αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ