ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2010
Σελ. /32
Αφοβοι απέναντι στον τρόμο

Ποιος το έστησε; Η απάντηση δύσκολα θα γίνει γνωστή. Γνωστό όμως είναι ποιος το έχει ανάγκη. Μέρες τώρα οι κονδυλοφόροι της αστικής τάξης κάνουν καθαρό ότι για να περάσουν τα μέτρα που θέλει το κεφάλαιο για να γονατίσει τέλεια την εργατική τάξη, πρέπει να γίνει πιο ισχυρή η σιδερένια φτέρνα.

Γιατί ξέρουν πως κανένας δε κάθεται να τον σφάξουν. Η αστική τάξη έχει ανάγκη τη βία. Βία είναι η ίδια. Με βία μόνο μπορεί να περάσει την πολιτική της. Και οργανώνει τη βία για να την επικαλεστεί. Αυτοί με τους αγκυλωτούς στο σβέρκο έξω από τη Βουλή είναι οι ίδιοι που στοιχίζονται μπροστά και πίσω από τα ΜΑΤ κάθε φορά που επιχειρείται χτύπημα μιας λαϊκής διαδήλωσης. Οι άλλοι που παριστάνουν τους «αντιεξουσιαστές» έχουν επιχειρήσει πάμπολλες φορές να χτυπήσουν εργατικές διαδηλώσεις. Δεν το κατάφεραν με αφορμή τον Γρηγορόπουλο, δεν το κατάφεραν και χτες. Τους είδαμε, τους ξέρουμε. Ενας είναι ο «τροφοδότης λογαριασμός» και γι' αυτούς και για τον Καρατζαφέρη που έσπευσε σαν έτοιμος από καιρό. Φοβούμαστε ότι δεν είναι έξω από το παιχνίδι και όσοι πολύ ψηλά στην κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία στοχοποιούν το ΚΚΕ.

Παίζουν επικίνδυνο παιχνίδι, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Με τον ένα και μοναδικό τρόπο που ξέρει το εργατικό κίνημα. Στο φως της μέρας, στους χώρους δουλειάς, με χτύπημα των καπιταλιστών εκεί που πονάνε, στα κέρδη τους. Με όλο και καλύτερη οργάνωση των εργατών μέχρι και την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Ως τότε καταγράφουμε κάποιες παράξενες συμπτώσεις: για «στάση» μίλησε ο Καρατζαφέρης για «στάση» έγραφε και ο Πρετεντέρης. Στο κάλεσμα για Ανυπακοή είδε την αιτία ο Καρατζαφέρης, το ίδιο και ο Παπαδημητρίου του εφοπλιστή Αλαφούζου.

Γιατί καρφώνονται τόσο χοντρά; Γιατί χιλιάδες και χιλιάδες είναι στο δρόμο και δε θα σταματήσουν αν δεν παρθούν πίσω τα αντεργατικά μέτρα. Η λαϊκή πλειοψηφία είναι στο δρόμο, αυτό είναι το κρίσιμο, αυτό περιφρουρούμε. Αυτό μελετά η κυβέρνηση στον «πρωινό καφέ», σ' αυτό απάντησαν - η κυβέρνηση, ή άλλο κέντρο, μας είναι αδιάφορο - με τη χτεσινή προβοκάτσια.

Προσπερνάμε τους προβοκατόρικους παραλληλισμούς του Καρατζαφέρη με το '44, μαρτυρούν πως η αστική τάξη δεν έχει συνέλθει ακόμα από τη χαροτρομάρα της.

Κρατάμε την επιμονή της κυβέρνησης που, ενώ ασκεί απροκάλυπτη βία σε βάρος εκατομμυρίων εργατών, πλατύτερων λαϊκών στρωμάτων, τολμά να ζητά δηλώσεις μετανοίας από το ΚΚΕ.

Το έκανε σαν έτοιμη από καιρό, τουλάχιστον. Γιατί έχει - όπως και η αστική τάξη τα συμφέροντα της οποίας υπηρετεί - τη βία στο αίμα της. Το Ασφαλιστικό είναι βία, το εργασιακό είναι βία. Αυτή τη βία θέλει να κρύψει, γι' αυτό έχει ανάγκη τις προβοκάτσιες.

Προχωράμε, οργανωμένα, συγκροτημένα, περιφρουρημένα, περήφανοι γι' αυτή τη σπουδαία διαδήλωση του ΠΑΜΕ, που κατέκλυσε χτες τους δρόμους της Αθήνας, για όλες τις διαδηλώσεις που οργάνωσε το ΠΑΜΕ σ' όλη τη χώρα. Και γι' αυτές που θα συνεχιστούν σήμερα το απόγευμα. Και για όλες που θα ακολουθήσουν. Αφοβα και μ' αυτήν την αφοβία καλούμε περισσότερους εργάτες να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών»!

Τους τρεις υπαλλήλους τους σκότωσε η αστική τάξη, όποια «προβιά» κι αν φορούσαν τα όργανά της.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ η απάντηση του λαού στην αγριότητα του κεφαλαίου

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οργή λαού

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΚΛΕΙΣΤΟΝ» Η ΕΛΛΑΣ λόγω απεργίας

ΤΑ ΝΕΑ: Πιο βαθιά το μαχαίρι σε μισθούς συντάξεις

ΤΟ ΒΗΜΑ: Καταιγίδα 30 δισ. ευρώ με φόρους και περικοπές

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΗ ΦΑΚΑ πάνω από 260.000 ασφαλισμένοι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αιχμάλωτοι του μνημονίου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι όροι της αναγκαστικής κηδεμονίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ σε συμβάσεις - απολύσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΧΙ ΣΑΜΑΡΑ στα εγκλήματα του ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ της «Απογευματινής» για ρευστότητα στην αγορά

Η ΑΥΓΗ: Απεργία - φράγμα στον μεσαίωνα που έρχεται

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ πριν καταρρεύσει το «σύστημα»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Συγχωνεύσεις ΑΕΙ, νοσοκομείων


ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ

ΤΙ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ: «Μελετάται σοβαρά, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαμορφωθεί στα 595 ευρώ τον μήνα ο βασικός μισθός για νέους 24 χρόνων. Με αυτές τις αποδοχές και με κάλυψη των ασφαλιστικών του εισφορών από τον ΟΑΕΔ θα εργάζεται ο νέος για ένα χρόνο και μετά θα καλύπτεται από την εθνική ή την κλαδική σύμβαση εργασίας. Λαμπρό μέλλον υπόσχεται στους νέους και στους ανέργους το σύστημα, με ένα πρόγραμμα που θα παρέχει την ευχέρεια δανεισμού εργαζομένων από εταιρείες σε επιχειρήσεις του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πόσο απέχει το καθεστώς δουλείας από αυτήν τη μορφή απασχόλησης;» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΙ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΙ ΑΝΤΡΕΣ: «Η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων (...) η άμεση επιβολή του νέου ΛΑΦΚΑ και η αύξηση από τα 37 στα 40 των ετών ασφάλισης για πλήρη σύνταξη αποτελούν τα μέτρα με τα οποία ξεκινά η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

ΤΙ ΔΕ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ: «Ο αρμόδιος υπουργός τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όμως στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο. Με βάση το νέο νομοσχέδιο οι κλαδικές συμβάσεις μπορεί να είναι χειρότερες από την εθνική (...) Οι συλλογικές συμβάσεις με τη μορφή που είχαν έως σήμερα καταργούνται» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΑΦΕ» ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: «Πάγωσε η κυβέρνηση με (...) την κατάληψη της Ακρόπολης από το ΠΑΜΕ. Ο επικοινωνιακός αντίκτυπος ήταν τεράστιος με αποτέλεσμα ο μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου να βραχυκυκλώσει. Κανείς δεν ήξερε τι να κάνει. Να αναλάβει δράση η Αστυνομία; Να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις; (...) Το θέμα απασχόλησε και τον "πρωινό καφέ" καθώς ο κίνδυνος "παράλυσης" της πρωτεύουσας από ενέργειες ακτιβιστών αποτελεί εφιάλτη για την κυβέρνηση» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Ζούμε σε μια δημοκρατική πολιτεία με νόμους και κανόνες, άρα υπάρχουν και συγκεκριμένες διαδικασίες για να διεκδικήσει το δίκιο του όποιος θεωρεί ότι αδικείται (...) Αυτή η απλή απάντηση παύει να ισχύει από τη στιγμή που οι διαμαρτυρόμενοι αρνούνται αυτές τις διαδικασίες ισχυριζόμενοι απλώς ότι "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" (...) Επειδή αποφάσισαν από μόνοι τους ότι το δικό τους δίκιο είναι το σωστό (...) Βίαιες ομάδες επιβάλλουν την κοινωνική παρουσία τους (...) με τον κοινό τσαμπουκά (...) Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ μου απάντησε ρητά ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει το Σύνταγμα (...) Ενα κομμάτι της κοινωνίας διεκδικεί το δικαίωμα να τελεί σε κατάσταση διαρκούς στάσης (...) Οι χειρότερες παράνοιες μπορούν να βρουν ακροατήριο (...) Δεν χρειάζονται και πολλοί για να κάνουν μια χώρα άνω - κάτω» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

Αν τα παραπάνω τα έλεγε ένας τυχαίος άνθρωπος στο δρόμο θα του έλεγες ότι μόνο ένας βλάκας μπορεί να κάνει τέτοια άλματα σκέψης για να καταλήξει σε μια αυθαιρεσία που στο μυαλό του κάτι λέει για το ΚΚΕ. Οταν, όμως, τα υπογράφει ο Πρετεντέρης, πριν γίνουν τα επεισόδια, για να τα επαναλάβει ο Καρατζαφέρης, μετά τα επεισόδια, τότε δεν πρόκειται για βλακεία. Πρόκειται για οργανωμένη προβοκάτσια που έχει και τα εκτελεστικά της όργανα (τους ομογάλακτους του Καρατζαφέρη, τους τύπους με τις σβάστικες στο σβέρκο, που είδαμε όλοι όσοι ήμασταν εκεί) και τους κονδυλοφόρους της που φτιάχνουν κλίμα για να δηλώσουν μετά ότι επιβεβαιώθηκαν. Τι τους ξεφεύγει; Η ομολογία ότι θέλουν να ξεμπερδέψουν με την απόφαση των εργατών να επιβάλουν το δίκιο τους. Οι εκατοντάδες χιλιάδες που απήργησαν χτες και διαδήλωσαν σ' όλη τη χώρα, συγκροτημένα, περιφρουρημένα, με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, είναι που τρομάζουν την αστική τάξη. Για να τρομάξει τους εργάτες οργάνωσε την προβοκάτσια για την οποία είχε φτιάξει κλίμα από πριν. Και σ' αυτήν την οργάνωση της προβοκάτσιας έχουν τη θέση τους και ο Πρετεντέρης και ο Καρατζαφέρης και ο παρακάτω:

«Οταν λες "παιδιά θυμώστε", όταν καλείς σε ανυπακοή όπως χρόνια τώρα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, δεν μπορείς να του πεις μετά "ως εκεί". Θα πάει και παρακάτω, θα πετάξει μολότοφ» (ο Μπ. Παπαδημητρίου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ).

Οπως ο Καρατζαφέρης, και ο Πρετεντέρης, έτσι και ο Παπαδημητρίου έχουν στα χέρια τους το ίδιο σκονάκι. Και το γεγονός ότι παπαγαλίζουν τα ίδια - έστω και με διαφορετικό τρόπο - μια τέτοια μέρα, δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες για το ενιαίο κέντρο που οργάνωσε και την προβοκάτσια και φρόντισε να εξοπλίσει εγκαίρως με επιχειρήματα τους κονδυλοφόρους του. Δε θα τους περάσει. Το ταξικό κίνημα έχει εμπειρία, ξέρει να περιφρουρεί τους αγώνες του. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει με επιμονή να οργανώνει την εργατική τάξη έτσι που «ντάλα μεσημέρι» να βρει το δίκιο της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ