ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Διέγραψε δημοσιογράφο επειδή έκανε απεργία!

Μνημόνιο υποταγής στην αντεργατική επίθεση αποτελεί η απόφαση. Την άμεση ανάκλησή της ζητά το ΠΑΜΕ

Στη γραμμή της πλήρους στοίχισης με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν κινείται η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου (ΠΠΣ) της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), να διαγράψει για 10 μήνες τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αννα Ανανιάδου, για την πολιτική και συνδικαλιστική της δράση. Αναλαμβάνουν πλέον οι ίδιες οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να τιμωρούν ό,τι αμφισβητεί τη στρατηγική του κεφαλαίου και αρνείται να συνταχθεί μαζί του, ξεπερνώντας τους μηχανισμούς καταστολής και την ταξική Δικαιοσύνη. Χαρακτηρίζουν παράνομη την υπεράσπιση του δικαιώματος της δημοκρατικής πληροφόρησης και νομιμοποιούν τη δικτατορία της «πολυφωνίας» της πλουτοκρατίας.

Θυμίζουμε ότι η Α. Ανανιάδου, στις 17 Δεκέμβρη του 2009, ημέρα πανεργατικής απεργίας που είχαν κηρύξει εκατοντάδες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζί με δεκάδες ακόμη στελέχη του ταξικού κινήματος συμμετείχε στη συμβολική παρέμβαση που έγινε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3, και διάβασε το «απεργιακό δελτίο» του ΠΑΜΕ, σπάζοντας τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί από ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ. Επίσης, κατήγγειλε την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ ότι με την απόφασή της να μην προκηρύξει απεργία για εκείνη την ημέρα, υπονόμευσε την απεργία των δημοσιογράφων που απεργούσαν με απόφαση της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ.

Εκδηλώθηκε αμέσως λυσσαλέα επίθεση από την ΕΣΗΕΜΘ κατά του ΠΑΜΕ και παράλληλα ακολούθησε η παραπομπή της δημοσιογράφου του «Ρ» στο ΠΠΣ με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ. Το ΠΠΣ την κάλεσε σε απολογία στις 9 του Φλεβάρη και τρεις μήνες μετά, εξέδωσε την πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση για προσωρινή διαγραφή 10 μηνών.

Με την απόφασή του το ΠΠΣ, που ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της ΕΣΗΕΜΘ (17 Μάη), αμφισβητεί το δικαίωμα στην απεργία ακόμη και το δικαίωμα της συνδικαλιστικής και πολιτικής κριτικής, αφού την «καταδικάζει» γιατί δεν πειθάρχησε στην απόφαση απεργοσπασίας της ΕΣΗΕΜΘ και «προέτρεψε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με την πρόσκληση της "στους αγώνες, στους δρόμους"». Επίσης, αποφαίνεται ότι η απόφαση της ΕΣΗΕΜΘ να μην κηρύξει απεργία τη συγκεκριμένη ημέρα «δε μπορεί να χαρακτηρίζεται υπονομευτική». Τη διώκουν επίσης γιατί «συνεργάστηκε μαζί με μέλη του ΠΑΜΕ στην επιβολή μέτρου που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης ή της ενημέρωσης».

Την πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι «είναι πρωτοφανές "συνδικαλιστές" να καταδικάζουν τη συνδικαλιστική δράση δημοσιογράφου γιατί αγωνίζεται για την ελεύθερη και δημοκρατική πληροφόρηση».

Τονίζει ότι οι διοικήσεις των κρατικών και ιδιωτικών (σ.σ. των ιδιωτών μεγαλοεργολάβων του δημοσίου) Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην επιχείρηση καλλιέργειας κλίματος, τρομοκρατίας, ανοχής και υποταγής που επιζητεί η κυβέρνηση στην ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει. Και υπογραμμίζει: «Με διατεταγμένη δημοσιογραφία, άθλια ψέματα και πρακτική, συγκαλύπτουν τη πραγματικότητα, μερικοί συμμετέχουν και σε επικοινωνιακές προβοκάτσιες, παραπλανούν το λαό, που τους θεωρεί συνυπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, μέσα στα Μέσα Ενημέρωσης βασιλεύει ο μεσαίωνας και η εργοδοτική τρομοκρατία, η λογοκρισία των απλών δημοσιογράφων. Αυτή την κατάσταση στον Τύπο εξυπηρετεί η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ με τη σιωπή της για όσα συμβαίνουν στα Μέσα, με την ανοχή και στήριξη της άθλιας - Γκαιμπελίστικης προπαγάνδας της κυβέρνησης και των μεγαλοεργολάβων.

Είναι αστείο αυτή η πλειοψηφία να τολμά να μιλά για ελεύθερη δημοσιογραφία. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία της Θεσσαλονίκης να καταγγείλουν τη συνδικαλιστική δίωξη της συναδέλφισσας Αννας Ανανιάδου. Να απαιτήσουν την ανάκλησή της. Να απαιτήσουν πραγματικά ελεύθερη και δημοκρατική πληροφόρηση και όχι "σκοτεινούς θαλάμους" συσκότισης και διαστρέβλωσης της είδησης».

ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΤΑΖ
Πολύτιμος σύμμαχος της κυβέρνησης η ΠΝΟ

Τις προτάσεις της κατέθεσε χτες η συμβιβασμένη πλειοψηφία

Συνένοχη στον αφανισμό των ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και την επέκταση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αναδεικνύεται περίτρανα, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, με την επιστολή που έστειλε χτες στον επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής για την απελευθέρωση (άρση του καμποτάζ) της κρουαζιέρας και πρόεδρο του ΟΛΠ ΑΕ Γιώργο Ανωμερίτη. Στην επιστολή, η πλειοψηφία καταθέτει τις προτάσεις της για την άρση, νομιμοποιώντας και επίσημα το στημένο διάλογο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, ενώ τα όσα αναφέρει είναι μία ακόμα απτή απόδειξη ότι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση έχουν μετατρέψει την Ομοσπονδία σε ένα από τα προπύργια του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή, η πλειοψηφία αφού αναφέρει ότι: «Πρέπει να επισημανθεί με τον πλέον σαφή τρόπο ότι το καμποτάζ έχει εδώ και δεκαετίες αναδειχθεί από την ΠΝΟ ως τελευταίος προμαχώνας υπεράσπισης των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών και τη δημιουργία νέων και αποτροπής αφελληνισμού της κρουαζιερόπλοιας ναυτιλίας», ομολογώντας με αυτόν τον τρόπο τι περιμένει τους ναυτεργάτες, στη συνέχεια δίνει...«γραμμή» στην κυβέρνηση για το τι πρέπει να κάνει.

Προτείνει, λοιπόν: «Προς αποφυγή απώλειας και άλλων θέσεων εργασίας, η πρακτική που ακολουθεί η ΠΝΟ προκειμένου για κρουαζιερόπλοια, υπό σημαίες ευκαιρίας, που εκτελούν θαλάσσιες περιηγήσεις με αφετηρία και καταληκτικό σταθμό ελληνικό λιμένα, είναι ενιαία και πάγια χωρίς διαφοροποιήσεις και προσωποποιήσεις, δηλαδή η πρόσληψη και Ελλήνων ναυτεργατών στα πλοία αυτά». Με άλλα λόγια, εκλιπαρεί για την πρόσληψη «και» κάποιων ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Μάλιστα, αναφέρει και παραδείγματα: «Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, σημειώνει, συγκεκριμένες όμοιες περιπτώσεις που αφορούν τα υπό σημαία Μάλτας κρουαζιερόπλοια "THOMSON CELEBRATION" και "THOMSON SPIRIT" στη σύνθεση των οποίων περιλαμβάνονται και αρκετοί Ελληνες ναυτεργάτες». Οπου «αρκετοί» είναι περίπου 20 στους 600! Δηλαδή, απλά αυτές οι δυνάμεις στην ΠΝΟ δίνουν το «οκέι» για πλοία γκέτο στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες!

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, καταγγέλλουν το στημένο διάλογο, «του κοινωνικού εταιρισμού» και καλούν τους ναυτεργάτες να δυναμώσουν το μέτωπο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ενάντια στο μαύρο μέτωπο του κεφαλαίου, να συνεχίσουν «με μεγαλύτερη ορμή τον ταξικό μας αγώνα, να ανοίξουμε το δρόμο προς όφελος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας με την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, για τη λαϊκή εξουσία».

ΔΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αρνήθηκε να νομιμοποιήσει την παρωδία

Αποχώρησε από το 27ο Συνέδριο, καταγγέλλοντας τον εκφυλισμό

Σε εκφυλισμό οδήγησαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού το 27ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και τελείωσε προχτές. Ενα ακόμα Συνέδριο έγινε μπροστά σε άδειες καρέκλες, γεγονός που προκάλεσε την αποχώρηση των αντιπροσώπων των ταξικών δυνάμεων, της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) από τις εργασίες του (το Σάββατο και την Κυριακή), η οποία κατήγγειλε τη στάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Ταυτόχρονα, αναφερόμενη στην αντεργατική λαίλαπα και τονίζοντας ότι «είναι περίοδος μεγάλης προσωπικής και συλλογικής ευθύνης» απηύθυνε κάλεσμα στους συνέδρους να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιό της, να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ «αποδυναμώνοντας τις παρατάξεις που η επιτυχία τους θα ερμηνευτεί από την κυβέρνηση και τη ΝΔ ως πράσινο φως για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής τους». Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του ΕΚΑ και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ, θα γίνουν στις 13 Μάη (2 το μεσημέρι έως 8 το βράδυ), 14 Μάη (8 το πρωί έως 8 το βράδυ) και 15 Μάη (8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα), στα γραφεία του ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β).

Για το ζήτημα του εκφυλισμού του Συνεδρίου είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΑΣ: «Η επί χρόνια εκφυλιστική τακτική του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε συνδυασμό με την προσπάθεια αποφυγής αντιπαράθεσης με τις ταξικές δυνάμεις, είχε σαν αποτέλεσμα η παρουσία των συνέδρων των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση" να μην ξεπεράσει το 8%»! Μόνη εξαίρεση βέβαια ήταν η συνεπής παρουσία των συνέδρων της ΔΑΣ, μέχρι τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι φεύγει.

Αποχωρώντας η ΔΑΣ κατήγγειλε τη στάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και εξήγησε ότι η αποχώρηση των ταξικών δυνάμεων «στόχο έχει να μη νομιμοποιήσει ένα συνέδριο παρωδία που θέλει να βάλει πρόσθετα εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών συνειδήσεων, την ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ».

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αξίζουν παλλαϊκή καταδίκη

Τη δίωξη της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης της Αννας Ανανιάδου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική δίωξη της δημοσιογράφου του "Ριζοσπάστη" Αννας Ανανιάδου από το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜΘ είναι ένα ακόμη δείγμα του κατήφορου που μπορεί να πάρει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Αιτία της απόφασης για 10μηνη διαγραφή της από μέλος της ΕΣΗΕΜΘ είναι η πολιτική δράση μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ και η παρέμβαση σε δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3, όπου διαβάστηκε το "απεργιακό δελτίο του ΠΑΜΕ".

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει τη δίωξη της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης της Αννας Ανανιάδου. Η ενορχηστρωμένη επίθεση για τρομοκράτηση των εργαζομένων βρίσκει στο ίδιο μετερίζι την κυβέρνηση, την ΕΕ, την πλουτοκρατία και όσους έχουν ταχθεί να τους υπηρετούν, όπως μια μικρή μερίδα δημοσιογράφων. Ο στόχος τους είναι να σκύψουν το κεφάλι οι εργαζόμενοι, ώστε εύκολα να τους χειραγωγούν και να παραμένουν υποταγμένοι.

Η πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη της δημοσιογράφου του "Ριζοσπάστη" αξίζει μόνο την καταδίκη από το λαό, από τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς, από κάθε άνθρωπο που υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ