ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Εκβιάζει για συναίνεση στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα

Με ταξικούς αγώνες να περάσουμε στην αντεπίθεση, σημειώνουν ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις

Παλλαϊκός ξεσηκωμός: η μόνη λύση!
Παλλαϊκός ξεσηκωμός: η μόνη λύση!
Να κρύψει τον εκτρωματικό και βαθιά ταξικό χαρακτήρα των σχεδίων με τα οποία μπαίνει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση προσπαθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιστρατεύοντας κάθε είδους μηχανισμούς για τον αποπροσανατολισμό και τη συναίνεση της εργατικής τάξης. Ετσι, με τη συνδρομή αστικών επιτελείων, ΜΜΕ και αναλυτών εντείνεται ακόμα πιο προκλητικά η επιχείρηση εμπαιγμού εργαζομένων και συνταξιούχων, για να πειστούν πως οι νέες ανατροπές επιβάλλουν δικαιοσύνη και βάζουν τάξη για το «καλό όλων», αλλά και - πάνω απ' όλα - ώστε να παραιτηθεί ο εργαζόμενος λαός από τη διεκδίκηση της διεύρυνσης των δικαιωμάτων του, όπως άλλωστε επιτρέπει και ο άφθονος κοινωνικός πλούτος που ο ίδιος παράγει.

Το «νέο μοντέλο» ασφάλισης της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν αυξάνει τις συντάξεις για την πλειοψηφία των εργαζομένων (αντίληψη που καλλιεργεί η κυβέρνηση) αλλά τις μειώνει δραματικά, αφαιρεί το δικαίωμα πρωτίστως στη νέα γενιά να ελπίζει σε κάποια σύνταξη στο μέλλον. Ταυτόχρονα, χτυπάει τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων που σήμερα είναι στην παραγωγή και ήδη έχουν στην πλάτη τους 15, 20 και 25 χρόνια δουλειάς. Η ένταση της επίθεσης αποτυπώνεται καταρχήν στο γεγονός ότι παύει η εγγύηση του κράτους για το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξης («αναλογική»), ενώ ακόμα και η λεγόμενη «βασική» θα εξαρτάται κάθε φορά από την δημοσιο-οικονομική κατάσταση.

Αλλωστε, το έγκλημα δεν περιορίζεται στο πετσόκομμα των συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας που υποχρεωτικά καθορίζονται τα 40 χρόνια. Εγκλημα γίνεται και στο θεσμό των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων η λίστα των οποίων μειώνεται μέχρι το 10%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι σημερινοί εργαζόμενοι που τυπικά δεν τους «πιάνει» ο νόμος, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία σε όσους κλάδους αποχαρακτηρισθούν, αφού οι εργοδότες προκειμένου να κερδίσουν το επασφάλιστρο θα απολύουν τους «παλιούς» για να προσλαμβάνουν «νέους» που δε θα υπάγονται πλέον στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Σε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει το νέο αντιασφαλιστικό έγκλημα, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος επισημαίνει ότι «σαρώνεται ό,τι είχε απομείνει από τους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι αυτά τα μέτρα είναι προαποφασισμένα στην ΕΕ από τους κεφαλαιοκράτες και τα κόμματά τους. Λένε ψέμματα για άλλη μια φορά, ότι δε θίγονται τα ώριμα δικαιώματα. Θίγονται οι πάντες, ακόμα και οι συνταξιούχοι». Καταλήγει σημειώνοντας ότι «οι εργαζόμενοι θα αποκρούσουν την τρομοκρατία της κυβέρνησης και των μηχανισμών του κράτους. Εχουμε τη δύναμη να ματαιώσουμε τα βάρβαρα μέτρα. Με ταξικούς αγώνες να περάσουμε στην αντεπίθεση».

Ενώ η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ τονίζει «στόχο έχουν να στείλουν την εργατική τάξη από τη δουλειά στον τάφο και να απαλλαγεί από το λεγόμενο "κόστος γήρανσης". Τα νέα μέτρα καταργούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ενταφιάζουν συντάξεις και υγεία για λογαριασμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου» και υπογραμμίζει, «δε μας μένει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα μας με το ταξικό κίνημα».

Χαρακτηριστική η περίπτωση των ναυτεργατών

Στον αέρα τινάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και των ναυτεργατών. Από το μνημόνιο που «έκλεισε» με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, που έχει γίνει ήδη νόμος του κράτους, αλλά και με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που ήδη πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο και οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή, καταδικάζει τους ναυτεργάτες να φτύνουν αίμα μέσα στα καράβια των εφοπλιστών, από 5 ως 10 χρόνια παραπάνω για να εξασφαλίσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τους ανατρέπει την κατάκτηση για την καταβολή σύνταξης «ανεξαρτήτου ηλικίας» αν η πρόσθεση θαλάσσια υπηρεσία συν φυσική ηλικία είχαν αποτέλεσμα τον αριθμό 70 και τους πετσοκόβει δραστικά τις συντάξεις.

Πιο συγκεκριμένα με το νόμο 792/1976 οι ναυτεργάτες θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 20 χρόνια συνθετική θαλάσσια (πραγματική θαλάσσια υπηρεσία συν την άδεια) και 50 χρόνια φυσική ηλικία (η πρόσθεση των δύο αριθμών δίνουν το αποτέλεσμα 70). Επίσης συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελίωναν και με λιγότερη φυσική ηλικία, καθώς σε όλα τα συναλλαγματοφόρα πλοία, αλλά και στα δεξαμενόπλοια που εκτελούν εσωτερικούς θαλάσσιους πλόες, υπάρχει ειδικός συντελεστής με τον οποίο προσαυξάνεται η συνθετική θαλάσσια υπηρεσία που σημαίνει ότι οι ναυτεργάτες θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με φυσική ηλικία μικρότερη των 50 ετών, ή με λιγότερη από 20 χρόνια συνθετική θαλάσσια υπηρεσία.

Με τις προϋποθέσεις αυτές ο κύριος όγκος των ναυτεργατών μέχρι τώρα «έβγαινε στη σύνταξη» στα 50 με 55 χρόνια φυσική ηλικία. Τώρα με δεδομένο ότι έχει γίνει ήδη νόμος του κράτους ότι από το 2011 το ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους ανεξαιρέτως θα είναι το 60ό έτος, σημαίνει ότι ανατρέπεται ο νόμος 792 και αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ναυτεργατών από 5 ως 10 χρόνια!

Επιπλέον σύμφωνα με το εκτρωματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, στο άρθρο 27 το οποίο αφορά την «Ενοποίηση Ασφαλιστικών Φορέων» αναφέρεται ότι στους κλάδους κύριας ασφάλισης που ενοποιούνται συμπεριλαμβάνεται και το ΝΑΤ. Δηλαδή και για τους ναυτεργάτες ισχύει ό,τι και για τους εργαζόμενους της στεριάς. Μειώνονται δραματικά οι συντάξεις, αυξάνονται παραπέρα τα όρια ηλικίας, αυξάνονται οι εισφορές, καταργείται κάθε εγγύηση του κράτους για τις συντάξεις και πάει λέγοντας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Να ματαιώσουμε τη νέα επίθεση

Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΠΑΣΕΒΕ για το Ασφαλιστικό

Μόνο με τον αγώνα μας και τη συμπαράταξη με το ταξικό κίνημα των εργαζομένων της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των συνταξιούχων και της νεολαίας μπορούμε να χαλάσουμε τα νέα σχέδια για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), στην οποία σημειώνεται:

«Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα, όλους τους αυτοαπασχολούμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να ματαιώσουμε τη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Το αντιασφαλιστικό προσχέδιο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πιστά και με ευλάβεια προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, κατεδαφίζει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι καταδικάζονται στη δουλειά μέχρι τον τάφο για να εξασφαλίσουν φθηνή εργατική δύναμη και νέα κέρδη, νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ασφαλιστικά δικαιώματα κερδισμένα με Αγώνες και θυσίες θέλουν να τα αντικαταστήσουν με προνοιακά επιδόματα πείνας για παλιούς και νέους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Λένε ψέματα ότι θέλουν να σώσουν τα Ταμεία από τη χρεοκοπία.

Επιδίωξή τους είναι να απαλλάξουν το κράτος από την υποχρέωσή του να καλύπτει τις ανάγκες της Κοινωνικής Ασφάλισης για να μπορούν να ενισχύουν ακόμα περισσότερο τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους μεγαλεμπόρους με νέες επιδοτήσεις, με νέο ζεστό χρήμα.

Το έγκλημα σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι προσχεδιασμένο!

Είναι συνέχεια των προηγούμενων νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, γι' αυτό και έχει την υποστήριξη ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Μόνο με τον Αγώνα μας και τη συμπαράταξη με το ταξικό κίνημα των εργαζομένων της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των συνταξιούχων, της νεολαίας μπορούμε να τους χαλάσουμε τα νέα σχέδια για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και να αντικρούσουμε την ιδεολογική τρομοκρατία που επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα που τη στηρίζουν και αναζωπυρώνεται με τη βοήθεια των αστικών ΜΜΕ».

ΕΣΕΕ
Βάζει πλάτες...

Πλάτες στις αντιδραστικές - αντιλαϊκές ανατροπές στο Ασφαλιστικό που επιβάλλουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ βάζει η πλειοψηφία της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Την ώρα που ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων θυσιάζονται στο βωμό της διαιώνισης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου με πρόσχημα το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης «είδε» ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «είναι ηπιότερο σε σχέση με όσα προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ» για να... «επιφυλαχθεί», τάχα, ότι «εξακολουθεί να εμπεριέχει αδιευκρίνιστα σημεία και θέματα προς περαιτέρω συζήτηση» και ότι «αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα να δούμε πολύ σύντομα και νέες αλλαγές».

Στο διά ταύτα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σε ρόλο βαστάζου των κυβερνητικών σχεδιασμών και της αντιλαϊκής λαίλαπας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη δηλώνει σε προκλητικούς τόνους ότι θα στηρίξει η γνωστή πλειοψηφία «κάθε βήμα προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, της εγγύησης αξιοπρεπούς διαβίωσης και διατήρησης του βιοτικού επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση» παπαγαλίζοντας τους ψευδεπίγραφους ισχυρισμούς περί «περιορισμού των αλόγιστων και άχρηστων δαπανών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ