ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Σκοτώθηκε 28χρονος εργάτης

Το θάνατο βρήκε ο 28χρονος εργάτης αλβανικής εθνικότητας, Mucobega Gjergi, ο οποίος δούλευε σε εταιρεία υπεργολάβου στους Ασπραγγέλους Κεντρικού Ζαγορίου Ιωαννίνων. Κατά τη διάρκεια τοποθέτησης σιδηρού οπλισμού σε οικοδομή, έπεσε από φορητή σκάλα τοποθετημένη επί του δαπέδου εργασίας σκαλωσιάς και από ύψος 3,5 μέτρων. Το δυστύχημα συνέβη στις 30 Απρίλη και ο νεαρός εργαζόμενος υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστας», όπου, δυστυχώς, και κατέληξε προχθές, 10 Μάη.

Στο μεταξύ, Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, σχετικά με τις συνθήκες του θανατηφόρου εργατικού «ατυχήματος» που έγινε την 1η Απρίλη στη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας ΝΗΡΕΑΣ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. «Αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά το πρόβλημα της μη τήρησης όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε αυτούς τους χώρους», τονίζεται στην Ερώτηση, όπου, μεταξύ άλλων, συμπληρώνεται: «Για μας αποτελεί μια ακόμη τραγική απόδειξη των συνεπειών που έχει η κυρίαρχη πολιτική, που στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου πετσοκόβει τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής».

Σε πλήρη ισχύ το φιρμάνι Σανιδά

Νέες κλήσεις σε απολογία έλαβαν συνδικαλιστές, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις για την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης στα «Τζάμπο»

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην τρομοκρατία των «Τζάμπο»
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην τρομοκρατία των «Τζάμπο»
Με βάση το φιρμάνι Σανιδά, το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να διαφυλάξει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, το διατηρεί σε πλήρη ισχύ, εκδόθηκε εισαγγελική παραγγελία, με την οποία καλούνται σε απολογία στο «Τμήμα Ασφαλείας Πειραιά» 8 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους συνδικαλιστές και πρόεδροι ταξικών σωματείων, επειδή πριν από ένα χρόνο πρωτοστάτησαν στους εργατικούς αγώνες που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, για την ανάκληση της προκλητικής απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου από κατάστημα της πολυεθνικής «Τζάμπο» («JUMBO»)!

Ο εισαγγελέας Σανιδάς, με εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ, για να προστατέψει τα συμφέροντα των πολυεθνικών, είχε κηρύξει εκ των προτέρων παράνομες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα καταστήματα «Τζάμπο», καθώς τις είχε χαρακτηρίσει «τελεσθέντα εγκλήματα»! Τώρα, ως γνήσιος άλλωστε πολιτικός εκπρόσωπος της πλουτοκρατίας, τη σκυτάλη παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Οχι μόνο διατηρείται σε πλήρη ισχύ η εντολή Σανιδά, αλλά αναλαμβάνουν δράση και οι εισαγγελείς! Εξίσου προκλητικό είναι ότι οι κλήσεις στάλθηκαν στους εργαζόμενους στην περασμένη βδομάδα, μάλιστα ορισμένες από αυτές έχουν ημερομηνία 5 Μάη, δηλαδή τη μέρα των μεγαλειωδών απεργιακών κινητοποιήσεων που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Γίνεται, δηλαδή, φανερό ότι η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της επιδιώκουν και με αυτόν τον τρόπο να στείλουν το μήνυμα της τρομοκρατίας και της καταστολής στο ταξικό εργατικό κίνημα.

Πιο συγκεκριμένα, το κατάπτυστο και ανυπόστατο κατηγορητήριο που έχει «στηθεί» και το οποίο προκάλεσε και την εισαγγελική παραγγελία, στηρίζεται στην κατάθεση «γενικώς και αορίστως» ενός εκπροσώπου της πολυεθνικής, στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καμινίων, τον β' υποδιευθυντή της Αστυνομίας Πειραιά και σε 3 ακόμα αστυνομικούς. Το στοιχείο που κυριαρχεί στις καταθέσεις των αστυνομικών είναι ότι κυριολεκτικά πρόκειται για καταθέσεις - καρμπόν. Χωρίς κανένα στοιχείο, με τις «καταθέσεις» τους οι αστυνομικοί κατηγορούν τους 8 εργαζόμενους - τους πέντε τα ...«λαγωνικά» τους εντόπισαν από τους αριθμούς των αυτοκινήτων τους που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή - για δήθεν «έκνομες», «αξιόποινες πράξεις», όπως «παράνομη βία»(!), «διατάραξη κοινής ειρήνης»(!), «δυσφήμηση της ανώνυμης εταιρείας JUMPO ΑΕΕ» και άλλα φαιδρά.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες δίκη των στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην Πάτρα Χρήστου Τσαντή και Δημήτρη Χριστόπουλου, που επίσης πρωτοστάτησαν σε κινητοποιήσεις που έγιναν στην Πάτρα για την επαναπρόσληψη του απολυμένου από τα «Τζάμπο».

Σε Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Μαυρίκος, Νίκος Μωραΐτης ζητούν, μεταξύ άλλων, να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και να διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων στη μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όπως και η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη αύξηση της συμμετοχής

Σε πείσμα των μεθοδεύσεων της εργοδοσίας και του διασπαστικού σωματείου

Η σημαντική συμμετοχή των εργαζομένων και η απόφασή τους να ενισχύσουν τον ταξικό προσανατολισμό του σωματείου τους χαρακτήρισαν την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών στο Σύλλογο Εργαζομένων στη «Hyatt Regency Ξενοδοχειακή και Τουριστική Θεσσαλονίκης ΑΕ», από όπου προέκυψε νέο Διοικητικό Συμβούλιο και νέα Εξελεγκτική Επιτροπή. Οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν στο ταξικό σωματείο το σταθερό συμπαραστάτη και υπερασπιστή των δικαιωμάτων τους, τον οργανωτή της αντίστασης στην επίθεση που δέχονται στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Στις εκλογές του Σωματείου συμμετείχαν 162 μέλη. Ο συνδυασμός των ταξικών δυνάμεων (ο μόνος που πήρε μέρος στις εκλογές) πήρε 162 ψήφους. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν πάρει μέρος μόλις 39 ως αποτέλεσμα της τρομοκρατίας που είχε ασκηθεί από την επιχείρηση στο πλαίσιο της προσπάθειάς της, σε συνεργασία με την εργοδοτική Ομοσπονδία του κλάδου, να στήσουν τότε διασπαστικό σωματείο. Οι εργαζόμενοι είδαν γρήγορα το ρόλο που ανέλαβε να παίξει το διασπαστικό - εργοδοτικό σωματείο, όταν συμφώνησε στην επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας για τουλάχιστον 18 μήνες. Αλλά και στη συνέχεια όταν σιώπησε μπροστά στις απολύσεις συναδέλφων τους. Ετσι ακόμη και εργαζόμενοι που τότε παραπλανήθηκαν και έγιναν μέλη του διασπαστικού σωματείου, στη συνέχεια αποχώρησαν και εγγράφηκαν στο ταξικό σωματείο.

Πάλη για την ανάκληση των απολύσεων

Το ταξικό σωματείο του Καζίνο Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη δράση του για την ανάκληση των απολύσεων 9 συναδέλφων τους, ανάμεσα στους οποίους και μία εγκυμονούσα. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνει τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Παράλληλα συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία και για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ για το 2010.

Παράλληλα προσέφυγε αμέσως στην επιτροπή του άρθρου 15, διεκδικώντας ως πιο μαζικό σωματείο να έχει αυτό την ευθύνη των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η δίκη είχε οριστεί να γίνει χτες, όμως αναβλήθηκε μετά από αίτημα του διασπαστικού - εργοδοτικού σωματείου.

ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ
Απολύει και τρομοκρατεί

Σε τρομοκρατικές απολύσεις τριών εργαζομένων προχώρησε την περασμένη Παρασκευή η εργοδοσία της εταιρείας υγραερίων ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ στον Ασπρόπυργο (ιδιοκτήτης είναι πολυεθνική ρουμανικών συμφερόντων), αποθρασυμένη από τη γενικότερη πολιτική ασυλίας που παρέχει η κυβέρνηση στους εργοδότες. Αμεση ήταν η απάντηση του κλαδικού Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στις βιομηχανίες Υγραερίου, που αποφάσισε και προχώρησε χτες σε τρίωρη στάση εργασίας στις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου, από 7 έως 10 π.μ. με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων. Παρά την κινητοποίηση η εργοδοσία συνέχισε την τακτική άρνησης ακόμα και να συζητήσει με το σωματείο. Αποτέλεσμα ήταν να αποφασιστεί και νέα τρίωρη στάση για την Παρασκευή, η οποία θα επεκταθεί πλέον και θα γίνει και στα 12 εργοστάσια της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΡΥΟΝΕΡΙ: Στο δρόμο πετιούνται 14 εργαζόμενοι στην κοινότητα Κρυονερίου μετά από απόφαση του χτεσινού κοινοτικού συμβουλίου όπου με τις ψήφους των παρατάξεων που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ακυρώθηκε απόφαση (Φλεβάρης 2010) με την οποία οριζόταν η μεταφορά των εργαζομένων από την κοινοτική επιχείρηση (έχει κλείσει) στην Κοινότητα, όπως και έγινε.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αντεργατική επίθεση πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ και ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, στη Θεσσαλονίκη, στις 9 π.μ. στον κόμβο Ευαγγελίστριας.

ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ: Σε καθημερινές στάσεις εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. προχωρούν καθημερινά οι εργαζόμενοι στις νομαρχίες. Οι ταξικές δυνάμεις, «Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο», καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής - μέρος της οποίας είναι και το σχέδιο «Καλλικράτης» - και καταγγέλλουν την ΠΑΣΚΕ που ακυρώνει το ομόφωνο «όχι» στο σχέδιο αυτό κάνοντας προτάσεις σε μια λογική διαχείρισης.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Στο πλευρό των 11 εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κερκυραίων (που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα 3 μηνών) βρέθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος και καλώντας στους σε συσπείρωση στο Κόμμα, με φόντο μάλιστα την εφαρμογή του «Καλλικράτη» που θα εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ
Σήμερα στη Ξάνθη

Με συλλαλητήριο, σήμερα Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, που διοργανώνουν από κοινού οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι του νομού. Κλιμάκωση που αποκτά τεράστια σημασία, καθώς δεν περνά μέρα χωρίς το κεφάλαιο να εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση (βλ. ασφαλιστικό νομοσχέδιο, νέα αύξηση φόρων).

ΠΑΜΕ
Συνάντηση χτες με τη FENASOL

Στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης χτες στα γραφεία του ΠΑΜΕ έγινε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα της Λιβανέζικης Εθνικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας FENASOL Castro Abdallah. Στη συνάντηση αυτή ο συνάδελφος Castro Abdallah εξέφρασε την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και του λαού του Λιβάνου στον αγώνα των Ελλήνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ