ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ
Προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής συλλυπούνται

Αθρόα συνεχίζεται η αποστολή συλλυπητηρίων τηλεγραφημάτων κοινωνικοπολιτικών παραγόντων και προσωπικοτήτων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και στους οικείους του για την απώλεια του Β. Εφραιμίδη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος απέστειλε προς τους οικείους του το ακόλουθο τηλεγράφημα:

«Τον Βασίλη Εφραιμίδη γνώρισα τελευταίως και διαπίστωσα την καλοσύνη του, την επιθυμία του για διάλογο, τον σεβασμό του στην άλλη άποψη και την αγάπη του προς την παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Πόντου. Ηταν ένας άνθρωπος που ευχαρίστως μπορούσε κανείς να συζητήσει μαζί του. Συλλυπούμαι θερμά όλους τους οικείους του. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του τονίζει:

«Βρισκόμενος εκτός Αθηνών πληροφορήθηκα αιφνίδια απώλεια αγαπητού συναδέλφου και φίλου Βασίλη Εφραιμίδη. Δεχθείτε ειλικρινή συλλυπητήριά μου για την απώλεια του εξαίρετου ανθρώπου και αγωνιστή που ετίμησε τη Βουλή των Ελλήνων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφιέρωσε με πίστη και συνέπεια στις αρχές και τις ιδέες του ολόκληρη τη ζωή του, στην υπηρεσία του λαού και της πατρίδος του».

Η υφυπουργός Υγείας, Χριστίνα Σπυράκη, σημειώνει: «Θερμά συλλυπητήρια».

Ο Παρασκευάς Αυγερινός, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει:

«Τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο του αγαπητού φίλου και συναδέλφου Βασίλη Εφραιμίδη».

Η Μαριέττα Γιαννάκου - Κουτσίκου, βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει:

«Για την απώλεια του συναδέλφου και διακεκριμένου στελέχους του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, δεχτείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Ο Κώστας Τσίμας, βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει:

«Για το θάνατο του αγαπητού φίλου και αγωνιστή Βασίλη Εφραιμίδη εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο Κώστας Καζάκος σημειώνει:

«Ο θίασός μας βρισκότανε στο Μεσολόγγι, όταν μάθαμε το θάνατο του αγαπημένου μας Βασίλη Εφραιμίδη. Η αγωνιστικότητά του, η οξυδέρκεια, η ευθυκρισία του και το απαράμιλλο κομματικό του ήθος θα φωτίζουν το δρόμο των κομμουνιστών».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αντώνης Ρουπακιώτης, αναφέρει:

«Ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια του άκαμπτου λαϊκού αγωνιστή, άξιου εκπροσώπου του ελληνικού λαού στο εθνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβεβλημένου στελέχους του ΚΚΕ, Βασίλη Εφραιμίδη».

Ο πρόεδρος Νομαρχιών Ελλάδας, Θεόδωρος Κατριβάνος, αναφέρει:

«Δεχθείτε τα πιο θερμά συλλυπητήριά μου για το θάνατο του Βασίλη Εφραιμίδη. Στάθηκε στη ζωή του αλύγιστος και συνεπής αγωνιστής. Ολόκληρη τη ζωή του την έδωσε για το λαό του. Δικαιούται να είναι αγέραστη η μνήμη του και η ευγνωμοσύνη για την προσφορά και τις θυσίες του».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τονίζει:

«Δεχθείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Η εμπειρία, το κύρος και η συμβολή του εκλιπόντος στα πολιτικά δρώμενα της χώρας αφήνουν δυσαναπλήρωτο κενό».

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Κώστας Παττακός, τονίζει:

«Για τον θάνατο του μεγάλου αγωνιστή της Αριστεράς Β. Εφραιμίδη θερμά συλλυπητήρια».

Ο δήμαρχος Νίκαιας, Βασίλης Τράπαλης, σημειώνει:

«Θερμά συλλυπητήρια για το χαμό του κυρίου Εφραιμίδη Βασίλη».

Ο Κώστας Νάσης, ΓΓ του Αγροτικού Κόμματος, τονίζει:

«Με βαθιά θλίψη και πόνο, εκφράζω τα ειλικρινή μου αισθήματα για τον ανεπάντεχο χαμό του Βασίλη Εφραιμίδη. Τι να πρωτοπεί κανείς για το Βασίλη Εφραιμίδη; Ανθρωπος, διαλεκτός σ' όλα του. Αγωνιστής, ακατάβλητος, ασυμβίβαστος και αλύγιστος, μια ζωή ολόκληρη, ως το στερνό του ταξίδι. Απ' όπου κι αν πέρασε, έβαζε τη σφραγίδα του. Καταξιωνόταν και καταξίωνε. Και ιδιαίτερα το κόμμα του στο οποίο ανήκε, το ΚΚΕ. Παντού και πάντα, όπου το εξέφραζε, κατά οποιοδήποτε τρόπο, το εκπροσωπούσε επάξια και το 'βγαζε ασπροπρόσωπο. Μόνιμο πάθος του ήταν, στη μακρινή διαδρομή του, τα δίκια των μυριάδων εκμεταλλευομένων από τους ελάχιστους εκμεταλλευτές.

Θα μείνει αλησμόνητος, παρακαταθήκη και διδαχή για τους απογόνους του και τη νεολαία μας.

Σ' αυτά, νομίζω, ότι διερμηνεύω και τα αισθήματα όλων των αγροτών που κατά οποιοδήποτε τρόπο τον γνώρισαν και τον άκουσαν».

Ο αντιστασιακός Απόστολος Σάντας σημειώνει:

«Θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο του αγωνιστή Βασίλη Εφραιμίδη».

Ο Μπάμπης Παπαγιαλιάς, μέλος της ΕΕ της ΕΔΑ, αναφέρει:

«Με οδύνη δέχθηκα το απροσδόκητο πικρό μήνυμα για το θάνατο του αξέχαστου φίλου και συναγωνιστή Βασίλη Εφραιμίδη. Σεμνός, συνεπής, αδιαπραγμάτευτος και ασυμβίβαστος επαναστάτης κομμουνιστής υπήρξε ο Βασίλης Εφραιμίδης. Η Δημοκρατία και η Αριστερά ορφάνεψαν από έναν πολιτικό γίγαντα. Δεχθείτε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Ο πρώην ευρωβουλευτής Δημήτρης Δεσύλλας αναφέρει:

«Για τον απροσδόκητο θάνατο του Βασίλη Εφραιμίδη, παλαίμαχου και αξέχαστου αγωνιστή της Αριστεράς, της δημοκρατίας και της ειρήνης, θερμά συλλυπητήρια».

Ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης σημειώνει:

«Σας εκφράζω τα ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια για το θάνατο του Βασίλη Εφραιμίδη, ακούραστου αγωνιστή της δημοκρατίας, ο οποίος υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή με συνέπεια τους αγώνες του λαού μας επηρεάζοντας τελικά με το παράδειγμά του τους νέους».

ΜΑΖΙΚΟΙ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Σεβασμός και εκτίμηση για τη δράση του

Μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, με ανακοινώσεις και τηλεγραφήματα αναφέρονται με εκτίμηση και σεβασμό στην προσωπικότητα και τη δράση του Βασίλη Εφραιμίδη.

Η Ομοσπονδία Εκτελωνιστών της Ελλάδας, σε τηλεγράφημά της, σημειώνει:

«Αγαπητοί φίλοι,

Με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του μεγάλου αγωνιστή Βασίλη Εφραιμίδη, παρακαλούμε δεχτείτε τα θερμά συλλυπητήρια του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας κι όλων των Ελλήνων εκτελωνιστών. Επίσης, παρακαλούμε να γνωστοποιήσετε στους οικείους του τα συλλυπητήρια και τη συμμετοχή μας στο πένθος τους.

Ο αλησμόνητος Βασίλης Εφραιμίδης, αγωνίστηκε σ' όλη του τη ζωή για τα δίκαια του λαού μας και για μια πατρίδα πιο καλή και πιο όμορφη και πάντως διαφορετική από αυτή που ζούμε.

Είχαμε την τύχη και την τιμή να υπερασπιστεί, σ' ευρωπαϊκό επίπεδο, τα δίκαια και του δικού μας ταλαιπωρημένου κλάδου. Το έκανε με ακούραστη αυταπάρνηση, σταθερή πίστη και φυσικά ευγενέστατη ανιδιοτέλεια.

Ολοι οι συνδικαλιστές και τα μέλη του επαγγελματικού μας χώρου ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ την πολύτιμη συνδρομή και συμβολή του αγαπημένου μας Κυρ Βασίλη σε συγκεκριμένα ζητήματα που χρειαστήκαμε τη βοήθειά του. Θα τον θυμούμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη, νοσταλγία και πίστη στο σωστό δρόμο που έδειξε με τη στάση και τους αγώνες του.

Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Το Συνδικάτο Δέρματος - Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Πειραιά, τονίζει στο τηλεγράφημά του: «Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια για το θάνατο του Βασίλη Εφραιμίδη και θεωρούμε αυτόν ως φωτεινό παράδειγμα συνέπειας στην πάλη της εργατικής τάξης και γενικότερα του εργαζόμενου λαού».

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων «απηχώντας τα αισθήματα όλων των επαναπατριζόμενων πολιτικών προσφύγων και αυτών που παραμένουν ακόμη στην προσφυγιά και έχοντας υπόψη τούς ακούραστους αγώνες του Βασίλη Εφραιμίδη για τον επαναπατρισμό και τη λύση των προβλημάτων μας, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ο Ορέστης Φαράκος, πρόεδρος του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, εκ μέρους του ΔΣ του Οργανισμού, «εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το χαμό του αγωνιστή Βασίλη Εφραιμίδη».

Η Κουρδική Δημοκρατική Λαϊκή Ενωση (YDK) «εκφράζει τα βαθιά και ειλικρινή της συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κ. Βασίλη Εφραιμίδη καθώς και προς το πολιτικό κόμμα στις τάξεις του οποίου αγωνίστηκε με συνέπεια και αποφασιστικότητα επί μακρόν. Το ήθος, η αγωνιστικότητα και το υψηλό φρόνημα, η προσήλωσή του στον αγώνα για την εγκαθίδρυση και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στην Ελλάδα σε καιρούς χαλεπούς για τη χώρα του, αλλά και οι πρόσφατες προσπάθειές του από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, καθιστούν τη ζωή και το έργο του Βασίλη Εφραιμίδη φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές. "Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία", ο εκλιπών επέδειξε περίσσια σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής του πορείας».

Οι Ευρωπαίοι Κομμουνιστές για τον Β. Εφραιμίδη

Συλλυπητήρια επιστολή για το θάνατο του Βασίλη Εφραιμίδη απέστειλαν μεταξύ άλλων το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το ΚΚ Πορτογαλίας και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας.

Στην επιστολή του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Αγαπητοί Σύντροφοι,

Σας εκφράζουμε τη μεγάλη μας θλίψη για την απώλεια του Βασίλη Εφραιμίδη, τον οποίο οι Γάλλοι κομμουνιστές γνώριζαν καλά ως συνεπή στρατιώτη του εργατικού κινήματος, του αντιδικτατορικού αγώνα και του αγώνα για δημοκρατία στη χώρα σας, αλλά και για τη μακρά προσφορά του στη διάρκεια της συνεργασίας μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σας παρακαλούμε, εκ μέρους του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος, να μεταβιβάσετε στους έλληνες κομμουνιστές και στην οικογένεια του εκλιπόντος τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και όλη μας την αγάπη.

Ζαν Πολ Ανιόν, Γραμματέας του Εθνικού συμβουλίου και Ντανιέλ Σιρερά, Υπεύθυνος διεθνών σχέσεων».

Την ακόλουθη συλλυπητήρια επιστολή για τον αιφνίδιο θάνατο του Βασίλη Εφραιμίδη απέστειλε η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής ΚΚ Πορτογαλίας:

«Αγαπητοί Σύντροφοι,

Σας εκφράζουμε την ειλικρινή θλίψη μας για τη βαριά απώλεια του συντρόφου Βασίλη Εφραιμίδη, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο δίκαιο αγώνα κατά του φασισμού και υπέρ της ειρήνης, στην πάλη για τους ευγενείς σκοπούς του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Εκ μέρους των Πορτογάλων Κομμουνιστών εκφράζουμε σε εσάς και στα μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος τα σέβη μας.

Η Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚ Πορτογαλίας».

Επίσης η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας σε συλλυπητήρια επιστολή της σημειώνει τα εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Βασίλη Εφραιμίδη, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο δίκαιο αντιφασιστικό αγώνα, στην ειρήνη, στον αγώνα για τους ευγενείς σκοπούς του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Στο Ευρωκοινοβούλιο, ο σύντροφος Εφραιμίδης ήταν μία φωνή σεβαστή σε όλους.

Δεχτείτε τα συλλυπητήρια των Πορτογάλων κομμουνιστών του Ευρωκοινοβουλίου και μεταβιβάστε στην οικογένειά του τα συλλυπητήριά μας.

Ζοακίμ Μιράντα»
Πολύτιμος συμπαραστάτης του κυπριακού λαού

Πολιτικά κόμματα και παράγοντες της Κύπρου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Βασίλη Εφραιμίδη, αναγνωρίζοντας πως στο πρόσωπό του ο κυπριακός λαός γνώρισε έναν πολύτιμο συμπαραστάτη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ,Δημήτρης Χριστόφιας, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα και την οικογένεια του Β. Εφραιμίδη, στο οποίο εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και υπογραμμίζει:

«Με αισθήματα βαθιάς θλίψης πληροφορηθήκαμε το θάνατο του εκλεκτού συντρόφου, πρώην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Βασίλη Εφραιμίδη. Το ΚΚΕ, αλλά και ολόκληρο το Αριστερό Κίνημα, έχασε ένα δραστήριο μαχητή της ελευθερίας, της ειρήνης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο Βασίλης Εφραιμίδης αφιέρωσε τη ζωή και τη δράση του στον αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών της εργατικής τάξης και για την προώθηση των σκοπών του Κόμματος. Για την έντονη αντιφασιστική και αντιδικτατορική του δράση υπέστη διωγμούς και φυλακίσεις που τον υποχρέωσαν να μεταφέρει την όλη δραστηριότητά του για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός Ελλάδας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, απέστειλε στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, το παρακάτω τηλεγράφημα:

«Πληροφορήθηκα με βαθιά θλίψη το θάνατο του Βασίλη Εφραιμίδη, πρώην βουλευτή και εκλεκτού μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχασε στο πρόσωπο του Βασίλη Εφραιμίδη ένα μαχητή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η μακρόχρονη παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον έφερε επανειλημμένα στο πλευρό της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα στην ενεργό συμμετοχή του στη μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Κύπρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από το βήμα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στήριξε μέχρι την τελευταία μέρα της αποχώρησής του από το Κοινοβούλιο το δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού.

Παρακαλώ δεχτείτε και διαβιβάσατε στην οικογένειά του τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Κύπρου, Βάσσος Λυσσαρίδης, σημειώνει στο τηλεγράφημα που απέστειλε στην Αλέκα Παπαρήγα: «Ειλικρινή συλλυπητήρια για το θάνατο τού αγωνιστή Βασίλη Εφραιμίδη. Παρακαλώ όπως διαβιβάσετε τα συλλυπητήρια του κινήματος προς την οικογένεια τού εκλιπόντος».

Αντί νεκρολογίας

Πριν δυόμισι χρόνια έπεσε στα χέρια μου ένα ημερολόγιο ενός στρατιώτη που είχε πολεμήσει στην Αλβανία και στο οποίο περιέγραφε την προσωπική του διαδρομή σ' αυτόν τον πόλεμο. Ενα μέρος του ημερολογίου αναφερόταν στη δράση του Βασίλη Εφραιμίδη - τον οποίο ο εν λόγω στρατιώτης είχε διμοιρίτη - και τον τραυματισμό του.

Καθώς ήθελα να δημοσιεύσω το ημερολόγιο και για χάρη της ιστορικής έρευνας, αποφάσισα να διασταυρώσω τα γεγονότα και τα πρόσωπα του ημερολογίου. Οταν έφτασα στο όνομα του Βασίλη Εφραιμίδη η φράση του ημερολογίου ότι υπηρετούσε στον πειθαρχικό λόχο μ' έκανε να σκεφτώ ότι επρόκειτο περί κομμουνιστού και πιθανότατα να επρόκειτο για τον Ευρωβουλευτή Βασίλη Εφραιμίδη, καθώς τότε ήταν εν ενεργεία Ευρωβουλευτής.

Ομόνος τρόπος για να το διαπιστώσω ήταν η επικοινωνία μαζί του. Την επιχείρησα με κάποιο δισταγμό, καθώς πίστευα ότι η απόσταση ενός Ευρωβουλευτή από έναν απλό πολίτη ήταν τεράστια και ότι το αίτημά μου για επικοινωνία μαζί του θα σταμάταγε σε κάποια γραμματεία. Φαντάζεστε, λοιπόν, την έκπληξή μου όταν την ίδια μέρα της τηλεφωνικής μου αίτησης είχα δύο απανωτά τηλέφωνα από τον Βασίλη Εφραιμίδη - από τις Βρυξέλλες μάλιστα όπου τότε βρισκόταν σε συνεδρίαση της Ευρωβουλής - και με ευγενικό τρόπο ανακατεμένο με κάποια παιχνιδιάρικη περιέργεια μου ζητούσε να μάθει τους λόγους που τον αναζήτησα. Οταν του εξήγησα τι τον ήθελα αφ' ενός μεν έδειξε έκπληξη που υπήρχε τέτοιο ντοκουμέντο αφ' ετέρου δε, μου επιβεβαίωσε τα γεγονότα που αναγράφονταν στο ημερολόγιο. Μη σταματώντας στο σημείο αυτό υπήρξε μια σειρά τηλεφωνικών επαφών μαζί του στις οποίες μου είπε και άλλα γεγονότα και μου έδωσε κι άλλες πληροφορίες.

Δυστυχώς δεν κατόρθωσα να τον συναντήσω προσωπικά και να του εκφράσω από κοντά τις ευχαριστίες μου, παρέμενε όμως πάντα στην καρδιά μου η εκτίμησή μου για το πρόσωπό του.

Προχτές ο Βασίλης Εφραιμίδης κατόρθωσε να με εκπλήξει πάλι καθώς μόλις προχτές έμαθα - όπως και όλος ο ελληνικός λαός - ότι είχε τιμηθεί με το Αριστείο Ανδρείας για την προσφορά του στον πόλεμο του 1940. Ηταν μια λεπτομέρεια που ο Βασίλης Εφραιμίδης από υπερβολική μετριοφροσύνη και ταπεινότητα δε μου την είχε αναφέρει ποτέ. Ας είναι ελαφρό το χώμα που τον σκέπασε...

Υ.Γ. Το εν λόγω ημερολόγιο δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην τοπική εφημερίδα «Οδός Αρκαδίας».


Γιώργος ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πλαπούτα 34 - Τρίπολη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ