ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οχι σε όλα που κομμάτια κάνουν τα όνειρά μας

Κόκκινη νεανική γιορτή στην πόλη της Κω, με την προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ

Μετά την προφεστιβαλική εκδήλωση στο χωριό Κέφαλος, που για πρώτη φορά πραγματοποίησε η ΚΝΕ, κορυφώθηκε προχτές η φεστιβαλική δραστηριότητα με την εκδήλωση στην πόλη της Κω.

Σε ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες μετέτρεψαν με φαντασία και μεράκι το χώρο σε ένα κόκκινο ορμητήριο αντίστασης και ελπίδας. Στο χώρο υπήρχαν ταμπλό και πανό στα οποία αναδείχτηκαν τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη σημερινή νεολαία. Επίσης υπήρχε έκθεση προοδευτικού βιβλίου, επιδιώκοντας να έρθουν οι νέοι σε επαφή με τη γνώση.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Μάμμακας, γραμματέας της ΟΒ του νησιού, που έθιξε τα προβλήματα των νέων στην Κω. Στη συνέχεια χαιρέτισε την εκδήλωση ο Μικές Ρήγας, γραμματέας της ΝΕ του συγκροτήματος Βορείου Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, ο οποίος σύνδεσε τους νεανικούς προβληματισμούς με τη θέση και την πάλη που δίνει καθημερινά το ΚΚΕ.

«Καθημερινά βλέπουμε μια παρέλαση από κυβερνώντες, παράγοντες και άλλους παρατρεχάμενους να λανσάρουν διάφορες έννοιες όπως εκσυγχρονισμός, παγκοσμιοποίηση, ΕΥΡΩ, ΟΝΕ και άλλους. Καλούν τους νέους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις των καιρών. Λένε στους νέους ότι απαιτείται να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, να γίνουν πιο ευέλικτοι, για να μπορούν να πιαστούν οι στόχοι της ενοποίησης», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Και πρόσθεσε: «Η ζωή όμως των νέων και οι προοπτικές που υπάρχουν δείχνουν καθαρά πώς εννοούν την προσαρμογή και την εξέλιξη. Εκσυγχρονισμός είναι το να πετάξουν πάνω από 40.000 μαθητές έξω από το Λύκειο. Ευελιξία εννοούν το χτύπημα του 8ωρου και του ασφαλιστικού. Εξέλιξη είναι το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και οι λίγες διέξοδοι στη διασκέδαση και την έκφραση εδώ στην ακριτική Κω. Οι λογικές του ανταγωνισμού και της συσσώρευσης του κέρδους δημιουργούν τη συνεχή πάλη για αναδιανομή των αγορών, γεννάνε την αποσταθεροποίηση, την αλλαγή των συνόρων, τους πολέμους σαν αυτόν που ζήσαμε στη Γιουγκοσλαβία και συνεχίζουν σήμερα με τις γκρίζες ζώνες και τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου.

Η λογική της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων γεννά την ανάγκη να μειωθεί η αξία της εργατικής δύναμης και γι' αυτό χτυπιέται η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και τα εργασιακά δικαιώματα».

Και κατέληξε: «Ολα αυτά τα γεννάει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που καθημερινά μεγαλώνει την επίθεσή του στους νέους και τους εργαζόμενους, ενώ δείχνει τα δόντια του και αποχαλινώθηκε μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών».

Τέλος αφού στάθηκε στην ανάπτυξη των ελπιδοφόρων αγώνων των τελευταίων χρόνων, κάλεσε τους νέους να συμβάλουν στην ανάπτυξη της αντίστασης, στο δυνάμωμα του κινήματος και τη συσπείρωση στο Λαϊκό Μέτωπο.

Εντύπωση έκανε ένα πανό στην είσοδο του Φεστιβάλ το οποίο ήταν γραμμένο στα Αγγλικά και προσέλκυσε τουρίστες που πέρναγαν από το χώρο βλέποντας τη δράση των Ελλήνων Κομμουνιστών.

Σε βόλτα μας ανάμεσα στους συγκεντρωμένους συναντήσαμε μια παρέα νέων Πορτογάλων κομμουνιστών, ενθουσιασμένους από τη δράση της ΚΝΕ και έναν κομμουνιστή από τη Δανία. Ανοίχτηκαν διάφορες συζητήσεις μαζί με τους Κνίτες και ανταλλάχτηκαν εμπειρίες από τη δράση, αλλά και από την ιστορία του κινήματος αυτών των χωρών. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με συναυλίες από νεανικά συγκροτήματα, προβάλλοντας την άλλη στάση ζωής μέσα από τον αγώνα και το τραγούδι, γλεντώντας και διασκεδάζοντας μέχρι αργά το βράδυ.

ΝΣ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η κυβέρνηση δε δίνει δεκάρα

Την απόφαση της κυβέρνησης να πληρώσει, για άλλη μια φορά, ο λαός το «μάρμαρο», προκειμένου να «αντιμετωπιστεί» το πρόβλημα των ναρκωτικών, αφορά η ανακοίνωση του ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την εξαγγελία της Αννας Κοκκέβη, προέδρου του ΟΚΑΝΑ, που έκανε σε πρόσφατη επίσκεψή της στα Χανιά και δήλωσε πως για να δημιουργηθεί μονάδα απεξάρτησης στο νομό, απαιτείται να υπάρχει έγγραφη δέσμευση των φορέων του νομού ότι θα εξασφαλίσουν το κτίριο και τα έξοδα λειτουργίας της μονάδας... Η ανακοίνωση του ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Παρά τις τυμπανοκρουσίες, τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου και τις δηλώσεις περί δημιουργίας μονάδας απεξάρτησης στα Χανιά, που έγιναν κατά την εδώ επίσκεψη της προέδρου του ΟΚΑΝΑ κ. Αννας Κοκκέβη, για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση δε δίνει δεκάρα για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Φαίνεται ότι οι κυβερνητικοί ιθύνοντες έχουν την εντύπωση πως ο λαός και η νεολαία τρώνε κουτόχορτο.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς την "εξαγγελία" δημιουργίας μονάδας απεξάρτησης στα Χανιά από την κ. Κοκκέβη, που όμως θέλει έγγραφη δέσμευση των φορέων του νομού ότι θα εξασφαλίσουν το κτίριο και τα έξοδα λειτουργίας της μονάδας!!!

Με άλλα λόγια, πάλι ο απλός φορολογούμενος να πληρώσει το χαράτσι. Οι μαζικοί φορείς και κυρίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεσμεύτηκαν σε μια τέτοια λογική, έχουν σοβαρή ευθύνη. Αντί να απαιτήσουν από την κυβέρνηση τη χορήγηση των απαιτούμενων κονδυλίων, δέχτηκαν να τα φορτώσουν στις πλάτες του Χανιώτικου λαού. Η νεολαία και ο Χανιώτικος λαός πρέπει να αντιταχτούν σε αυτές τις επιλογές. Να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει στο σύνολό της τη δημιουργία της μονάδας απεξάρτησης.

Οσον αφορά τα περιβόητα προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης που επίσης έγινε πολύ θόρυβος, οι ίδιες οι ομολογίες της κ. Κοκκέβη για τα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ότι τα προγράμματα της χορήγησης μεθαδόνης κάθε άλλο παρά προγράμματα απεξάρτησης είναι».

26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Οι επόμενες εκδηλώσεις

Το κόκκινο καράβι της ελπίδας και της αντίστασης συνεχίζει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα. Με τον ενθουσιασμό, τη δημιουργία και τη συμμετοχή χιλιάδων νέων κάθε πόλης και γειτονιάς της Ελλάδας, διεξάγονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του 26ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», οι οποίες θα κορυφωθούν στις 20 - 23 του Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια. Μερικές από τις εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι:

Το Σάββατο 26 Αυγούστου

- Στο Αίγιο, όπου θα γίνει η κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση.

- Στο Καινούριο Αιτωλοακαρνανίας, στις 8:30 το βράδυ, θα γίνει η εκδήλωση με θέμα τον αθλητισμό.

Την Κυριακή 27 Αυγούστου

- Στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, στις 8:30 το βράδυ, με θέμα «νέοι αγρότες».

- Στον Πύλο Μεσσηνίας, στις 9 το βράδυ.

- Κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση, στην Κάλυμνο, στις 8:30 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ