ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
1882: Γεννιέται ο Δημήτρης Γληνός

Ο Δ.Γληνός (δεξιά) και ο Κ. Βάρναλης (αριστερά) κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς τη Σοβιετική Ενωση.
Ο Δ.Γληνός (δεξιά) και ο Κ. Βάρναλης (αριστερά) κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς τη Σοβιετική Ενωση.
Στις 22 Αυγούστου 1882 γεννιέται στη Σμύρνη ο Δημήτρης Γληνός. Από τις φωτεινότερες μορφές της ελληνικής διανόησης του 20ού αιώνα. Δάσκαλος και αγωνιστής, υπήρξε μια λαμπρή φυσιογνωμία που άφησε τη σφραγίδα του στο προοδευτικό, δημοκρατικό και το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Η πορεία του Δημήτρη Γληνού είναι μια συνεχής πορεία «όλο προς τα αριστερά», όπως έλεγε ο ίδιος, ενώ αυτοβιογραφούμενος τόνιζε ότι η ιδεολογική του διαδρομή ήταν «από τον Μιστριώτη στον Λένιν».

Η μεγάλη φτώχεια χαρακτηρίζει τα παιδικά του χρόνια. Το 1899 έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή. Είναι υπέρμαχος της καθαρεύουσας και οπαδός της «Μεγάλης Ιδέας». Οι οικονομικές δυσκολίες τον αναγκάζουν να διακόψει δυο φορές τις σπουδές του, για να εργαστεί ως δάσκαλος. Οι σκληρές εμπειρίες ενισχύουν τις πολιτικές του ανησυχίες και τον φέρνουν στο στρατόπεδο των δημοτικιστών. Το 1905 παίρνει με άριστα παμψηφεί το δίπλωμά του από το Πανεπιστήμιο. Συνεχίζει τις παιδαγωγικές του σπουδές στη Γερμανία, όπου μεταξύ των άλλων γνωρίζει τον Γιώργο Σκληρό και τον Φώτο Πολίτη και έρχεται σε επαφή με τη σοσιαλιστική ιδεολογία.

Το 1911 επιστρέφει στην Αθήνα και αργότερα μαζί με τον Δελμούζο και τον Τριανταφυλλίδη αποτελούν την καρδιά του «Εκπαιδευτικού Ομίλου» που στάθηκε στην πρωτοπορία των προοδευτικών αναζητήσεων. Η εισήγησή του για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση απορρίπτεται από το βενιζελικό κόμμα το 1914 ως ανατρεπτική. Ηδη ο Γληνός περνάει στην περίοδο της αμφισβήτησης του Βενιζέλου και της μοναρχίας. Αρχίζει η πρώτη περίοδος των διωγμών του.

Η διαρκής αναζήτηση τον οδηγεί το 1927 στη διαπίστωση πως το εκπαιδευτικό πρόβλημα της χώρας θα λυθεί οριστικά μέσα από την πάλη των τάξεων. Στη συνέχεια συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους και αρθρογραφεί σε περιοδικά, ενώ το 1934 μαζί με τον Βάρναλη επισκέπτεται τη Σοβιετική Ενωση, ένα ταξίδι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα επιλογές του. Το 1935 εξορίζεται από τη δικτατορία του Κονδύλη και το Γενάρη του 1936 εκλέγεται βουλευτής του Λαϊκού Μετώπου. Εξορίζεται από τη μεταξική δικτατορία και φυλακίζεται στην Ακροναυπλία. Το 1941 συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς και το 1942 απολύεται, βαριά άρρωστος, είναι πλέον μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Γράφει την περίφημη μπροσούρα «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ». Το 1943 αποφασίζει να ανέβει στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας. Εξάλλου, τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν να τεθεί επικεφαλής της ΠΕΕΑ. Λίγο πριν την αναχώρησή του κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης, ο ταλαιπωρημένος οργανισμός του δεν άντεξε. Πέθανε στις 26 Δεκέμβρη 1943.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από 20 έως 37 και τοπικά στα δυτικά 38 βαθμούς και στο Αιγαίο από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1978 Πεθαίνει σε ηλικία 86 χρόνων ο Γιόμο Κενιάτα, ηγέτης της Κένυας από την απελευθέρωσή της το 1963 και από τους πρωτεργάτες των κινημάτων που οδήγησαν στην κατάλυση του αποικιοκρατικού συστήματος στην Αφρική. Η πολιτική του δράση άρχισε από το 1920, ενώ από το 1931 ως το 1946 σπούδασε και εργάστηκε στη Βρετανία. Με την επιστροφή του στην Κένυα τίθεται επικεφαλής της «Ενωσης των Αφρικανών». Συνελήφθη και εξορίστηκε δυο φορές από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Συνέχισε, όμως, τη δράση και το 1961 επέστρεψε στην Κένυα. Ο Κενιάτα έγραψε σειρά έργων που ξεσκεπάζουν τη βρετανική αποικιοκρατία.

Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ συγκεντρωτισμός εκφράζει τη διαλεκτική σχέση της ιδεολογίας και των οργανωτικών βάσεων του κόμματος. Καθορίζεται από το περιεχόμενο της ταξικής πάλης και από το ρόλο του κόμματος ως πρωτοπορίας. Είναι αδύνατο να είσαι κομμουνιστής με όλη τη σημασία της λέξης και να αρνείσαι το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό (σελίδα 8)

«ΤΑ ΚΡΥΦΑ ελατήρια της διεθνούς τρομοκρατίας» του Λ. Ζαμόισκι συνεχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες ο «Ριζοσπάστης», που παρά το γεγονός ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε στις αρχές του '80, εξακολουθεί να είναι άκρως επίκαιρο. Σήμερα διαβάστε το 10ο μέρος (σελίδα 10)

ΜΕΤΑ την προφεστιβαλική εκδήλωση στο χωριό Κέφαλος, που για πρώτη φορά πραγματοποίησε η ΚΝΕ, κορυφώθηκε προχτές η φεστιβαλική δραστηριότητα με την εκδήλωση στην πόλη της Κω. Σε ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες μετέτρεψαν με φαντασία και μεράκι το χώρο σε ένα κόκκινο ορμητήριο αντίστασης και ελπίδας (σελίδα 15)

«ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ οι κοινότητες» εξακολουθούν να γράφουν ιστορία. Ειδικά οι κοινότητες των πολιτικών προσφύγων μας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, που όχι μόνο δεν το βάζουν κάτω, αλλά αφήνουν και την πολιτιστική τους «σφραγίδα» στις τοπικές κοινωνίες που τους φιλοξενούν εδώ και μισό αιώνα. Στις 16 και 17 του Ιούνη πραγματοποιήθηκε το 6ο Ελληνικό Φεστιβάλ στην πόλη Γέσενικ της Τσεχίας (σελίδα 21)

ΑΥΛΑΙΑ Επιδαυρίων, με το σατυρικό δράμα του Ευριπίδη «Ηρακλής Μαινόμενος» από την ομάδα «Αττις» του Θόδωρου Τερζόπουλου. Το έργο, που παίζεται για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, παρουσιάζεται σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου και σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (σελίδα 22)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Στα μέτρα των ισχυρών κύλησε το μεγαλύτερο μέρος της 4ης αγωνιστικής του Κυπέλλου. Οι «μεγάλοι» της Α' Εθνικής δεν αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα κόντρα στους αντιπάλους τους και η κατάσταση στη βαθμολογία των ομίλων παρέμεινε σχεδόν όπως είχε (σελίδα 27)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1926 Στρατιωτικό κίνημα με επικεφαλής τον Κονδύλη ανατρέπει τη δικτατορία του Πάγκαλου. Απολύονται οι πολιτικοί κρατούμενοι και εξόριστοι. Επανέρχεται στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο ναύαρχος Κουντουριώτης.

1945 Διήμερο μαχητικών διαδηλώσεων στην Αθήνα και τον Πειραιά.

1962 Τη στρατιωτική εκμετάλλευση του διαστήματος μελετούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατά τις προβλέψεις του Προέδρου Κένεντι θα προηγούνται το 1970 της Σοβιετικής Ενωσης στην κούρσα του διαστήματος.

1966 Το Κυπριακό θεωρεί ως το πλέον περίπλοκο και επικίνδυνο πρόβλημα του ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ου Θαντ στην ετήσια έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα.

1971 Πραξικόπημα ακροδεξιών στρατιωτικών ανατρέπει τον Πρόεδρο της Βολιβίας Χουάν Χοσέ Τόρες.

1985 Αεροσκάφος που εκτελεί πτήση τσάρτερ αναφλέγεται κατά την απογείωσή του στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 άτομα και να τραυματιστούν 82.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ