Η δίκη είχε αρχίσει στις 28 Ιούλη 1975 σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, για λόγους ασφαλείας.
Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της διαδικασίας ο Παπαδόπουλος παίρνει το λόγο και δηλώνει:
«Υπήρξα αρχηγός της επαναστάσεως (...). Ως εκ τούτου αναλαμβάνω την ευθύνη πλήρως, δι' όλους όσοι συμμετέσχον εις την εκδήλωσίν της και δι' όσα έπραξαν εντός του πνεύματος των διαταγών. Δε θα με ξανακούσητε εις το Δικαστήριόν σας. Θα αναμένω την απόφασίν σας (...)». Δήλωση αναλήψεως ευθυνών κάνουν στη συνέχεια οι Παττακός και Μακαρέζος, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι δηλώνουν: «Γνωρίζω την κατηγορία, αλλά δεν την αποδέχομαι». Αμετανόητοι, θρασείς, προκλητικοί.
Ενα από τα χαρακτηριστικά της δίκης είναι ότι γίνεται χωρίς πολιτική αγωγή (κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης), ενώ οι δικηγόροι των πραξικοπηματιών αποχωρούν με δήλωση ότι η καταδίκη των πελατών τους είναι προαποφασισμένη.
Κατά τη διάρκεια της δίκης καλούνται να καταθέσουν 65 μάρτυρες κατηγορίας και μερικοί μάρτυρες υπεράσπισης.
Ως μάρτυρες κατηγορίας καταθέτουν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες με εξαίρεση τον Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη, τον οποίο το δικαστήριο δεν κάλεσε να καταθέσει.
Στις 23 Αυγούστου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιάννης Ντεγιάννης διαβάζει την απόφαση του δικαστηρίου.
Την ίδια μέρα από κυβερνητική ανακοίνωση διαφαίνεται ότι οι επιβληθείσες θανατικές καταδίκες θα μετατραπούν. Ξεσπά θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Στις 25 Αυγούστου ο Κ. Καραμανλής συγκαλεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα να κινηθεί η διαδικασία για τη μετατροπή της θανατικής καταδίκης των τριών σε ισόβια δεσμά.
Στις 29 Αυγούστου ο Καραμανλής, μιλώντας σε συγκέντρωση 1.000 αξιωματικών, διαβεβαιώνει για την έκταση των ποινών των τριών πρωταιτίων, δηλώνοντας: «Οταν ομιλούμε για ισόβια δεσμά, εννοούμε ισόβια δεσμά».
Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί με τάση ενίσχυσης το βράδυ στα δυτικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο από 22 έως 38 βαθμούς στα ηπειρωτικά από 21 έως 39 και πιθανόν τοπικά 40 βαθμούς και στο Αιγαίο από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 25 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Για την Αττική προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, αλλά από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς αλλά προς το βράδυ θα γίνουν βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου.
Στις πρώτες ατμομηχανές ο ατμός θερμαινόταν και ψυχόταν μέσα σε έναν κύλινδρο. Ο Βατ σχεδίασε ένα νέο είδος μηχανής στο οποίο ο ατμός κρύωνε έξω από τον κύλινδρο, γεγονός που παρείχε στη μηχανή μεγαλύτερη ισχύ.
Ο Τζέιμς Βατ επινόησε πολλούς τρόπους για τη βελτίωση των ατμομηχανών, οι οποίοι εφαρμόστηκαν και σε άλλες μηχανές. Ανάμεσα στις εφευρέσεις του Βατ είναι ακόμη ο έλικας των πλοίων και το υδρόμετρο, με το οποίο μετράμε την πυκνότητα των υγρών.
Οι ανακαλύψεις του Βατ έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας που τότε βρισκόταν στα σπάργανα όσον αφορά την παραγωγικότητά της. Οπως επίσης οι εφαρμογές της ατμομηχανής στις μεταφορές προκάλεσαν επανάσταση.
«ΤΑ ΚΡΥΦΑ ελατήρια της διεθνούς τρομοκρατίας» του Λ. Ζαμόισκι συνεχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες ο «Ριζοσπάστης», που παρά το γεγονός ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε στις αρχές του '80, εξακολουθεί να είναι άκρως επίκαιρο. Σήμερα διαβάστε το 12ο μέρος (σελίδα 8)
ΣΤΑ ΜΕΣΑ του 2001 υπολογίζει η νορβηγική εταιρία, της οποίας οι δύτες άνοιξαν το ναυαγισμένο υποβρύχιο «Κουρσκ», ότι θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση για την ανάσυρση των ναυτικών του και την (πιθανή) ανέλκυση του κύτους από το βυθό της θάλασσας Μπάρεντς. Στο μεταξύ, η Ρωσία θρήνησε χτες τα χαμένα παιδιά της, αν και η «επίσημη τελετή» που επρόκειτο να γίνει στη μνήμη τους ακυρώθηκε χωρίς επίσημη εξήγηση και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, επέστρεψε στη Μόσχα (σελίδα 11)
ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ιδιώτες, τα πάντα στο σφυρί. Με το σύνθημα αυτό στην προμετωπίδα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας γνωστοποίησε χτες τις προθέσεις του να αναθέσει σε ιδιώτες την κατασκευή έργων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, τα οποία, κατά τη γνωστή πλέον τακτική, θα επιλεγούν από χρηματοοικονομικό σύμβουλο... (σελίδα 12)
ΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ όργανα της Μυτιλήνης δεν επέτρεπαν σ' έναν βαριά άρρωστο συνάνθρωπό μας από την πρώην Σοβιετική Ενωση να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο, καθώς έπασχε από καρδιά και είχε υποστεί έμφραγμα κατά τη διάρκεια της κράτησής του! Το «μεγάλο έγκλημα» που διέπραξε ο Αλ. Τρίφονοφ μαζί με τη σύζυγό του ήταν ότι ήρθαν νόμιμα στην Ελλάδα για να επισκεφτούν και να συμπαρασταθούν στην κόρη τους, η οποία είναι παντρεμένη εδώ και επτά χρόνια με Ελληνα και ζουν στη Μυτιλήνη. Ωστόσο, το ζεύγος Τρίφονοφ βρέθηκε στα κρατητήρια της Ασφάλειας, επειδή παραβίασε την άδεια παραμονής στη χώρα μας (σελίδα 16)
ΝΕΕΣ ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές. Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της κωμωδίας του Αντώνη Κόκκινου με τίτλο «Πάμπτωχοι ΑΕ» και της ταινίας του Ρένου Χαραλαμπίδη με τίτλο «Φτηνά τσιγάρα». Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τίτλο «Beautiful People» (σελίδα 19)
79 Στην Ιταλία καταστρέφεται από έκρηξη του Βεζούβιου η πόλη της Πομπηίας μαζί με άλλες δύο και χιλιάδες άτομα σκοτώνονται. Η Πομπηία θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή λάβα.
410 Ο Αλάριχος και οι Βησιγότθοι κυριεύουν τη Ρώμη.
1572 Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Με αφορμή το γάμο του βασιλιά των Ουγενότων Ερρίκου της Ναβάρας με την καθολική πριγκίπισσα Μαργαρίτα, 5.000 (άλλες εκτιμήσεις μιλούν για 30.000) Ουγενότοι σφάζονται στο Παρίσι και η σφαγή συνεχίστηκε ως το επόμενο μεσημέρι.
1920 Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας ο ελληνικός στρατός μπαίνει στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης.
1921 Στη Μικρά Ασία αρχίζει η μάχη του Σαγγάριου ποταμού ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό στρατό.
1930 Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.
1944 Κηρύσσεται παλλαϊκή απεργία Εθνικής Σωτηρίας.
1994 Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης μονογράφουν συμφωνία που δίνει αυτονομία στους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς Δυτική Οχθη. Η αυτονομία αφορά πέντε τομείς: Τη μόρφωση, την υγεία, τη φορολογία, την κοινωνική πρόνοια και τον τουρισμό.