ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Κόντρες γύρω από την τροπολογία για τις μονιμοποιήσεις

Η κόντρα γύρω από τις ρυθμίσεις της τροπολογίας για τις μονιμοποιήσεις των εκτάκτων και εποχιακών υπαλλήλων του δημοσίου, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ήταν αυτή που κυριάρχησε χτες στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη Δημόσια Διοίκηση στη Βουλή.

Επί της ουσίας η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αποδέχτηκε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση με τον ν.2190 (νόμος Πεπονή), ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Τζανής υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να μονιμοποιηθούν όλοι οι εποχιακοί και συμβασιούχοι του δημοσίου αφού αριθμούν περί τους 120 χιλιάδες, προσθέτοντας ότι και οι δήμοι έχουν αντίρρηση σε κάτι τέτοιο, ενώ επισήμανε ότι με την τροπολογία προσλαμβάνονται όσοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει ποιος το αποφασίζει αυτό. Σήμερα, ύστερα από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, θα διενεργηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Παρακάμψεις...

Αποκαλυπτική ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις που εκφράζονται με την τροπολογία για τους εκτάκτους του δημοσίου ήταν η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου, που προκάλεσε και την αντίδραση του υφυπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Τζανή.

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «είχαμε καταγγείλει το νόμο 2527 ότι παρέκαμψε το νόμο Πεπονή στο συγκεκριμένο σημείο για κάποιες θυγατρικές εταιρίες τραπεζών και ορισμένες άλλες. Και τώρα το επεκτείνετε και για το προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και δημοσίου δικαίου εφόσον δεν εμποδίζεται από το κράτος. Ενώ ήταν κάμποσες χιλιάδες, με τον ν.2527 προσθέτετε πολλαπλάσιο αριθμό αυτών που ξεφεύγουν από τα κριτήρια - δε λέω από το ΑΣΕΠ, υψηλή εποπτεία του ΑΣΕΠ θα υπάρχει - που έβαζε ο 2190».

Τον ισχυρισμό του βουλευτή του ΚΚΕ επιβεβαίωσε ουσιαστικά με παρέμβασή του ο υφυπουργός Λεωνίδας Τζανής, λέγοντας πως «με τη συγκεκριμένη τροπολογία που φέρνουμε δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά στην ήδη ισχύουσα διαδικασία που έχει καθιερώσει ο ν.2527 να προσθέτουμε δυο τρεις φορείς ακόμη». «Ομάδες φορέων», τον διόρθωσε ο Αντώνης Σκυλλάκος, για να λάβει την ανταπάντηση του υφυπουργού: «Προσθέτουμε κάποιους φορείς ακόμη. Να σας το πω έτσι»!

Σχολιάζοντας ουσιαστικά τους στόχους της τροπολογίας για τους εκτάκτους του δημοσίου, ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε πως «ορισμένες χιλιάδες θα τακτοποιηθούν. Τι γίνεται όμως με ένα σωρό κόσμο που καλύπτει πάγιες ανάγκες και τα χρονικά όρια δεν του επιτρέπουν να προσληφθεί έτσι όπως τα βάζετε;». Πρόσθεσε ότι «είναι εργαζόμενοι που προσλήφθησαν ως έκτακτοι και γιατί να συμπληρώσουν 24 μήνες και όχι 16 ή 12 μήνες αν καλύπτουν πάγιες ανάγκες; Είναι μεγάλη η ευθύνη σας που αφήνετε χιλιάδες κόσμο απέξω. Αφήνετε τον δημόσιο τομέα απέξω και το χειρότερο είναι ότι αυτός που παίρνει την απόφαση ότι υπάρχουν πάγιες ανάγκες θα το κάνει κατά την κρίση του».

Ποια δημοκρατία;

Αναφορικά με την τροπολογία για το πειθαρχικό δίκαιο στον δημόσιο τομέα που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ζήτησε την απόσυρσή της, τονίζοντας ότι δεν έχει καν ακουστεί γι' αυτήν η γνώμη της ΑΔΕΔΥ. Η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει τη σύσταση δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου στο υπουργείο Εσωτερικών, με 7 μέλη εκ των οποίων τα 6 μόνιμης απασχόλησης, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Από την πλευρά των εργαζομένων θα προτείνονται δυο μέλη με βαθμό διευθυντή από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα καταργούνται τα πειθαρχικά συμβούλια κατά υπηρεσία.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντώνης Σκυλλάκος «σας ενοχλούν τα πειθαρχικά συμβούλια τα δευτεροβάθμια κατά υπουργείο που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η υπηρεσία, έχουν καλύτερη γνώμη. Τα συγκεντρώνετε όλα σε ένα, που είναι ελεγχόμενο, για να κατευθύνει εκεί που θέλετε τις τιμωρίες, τις ποινές, τις παρεμβάσεις σας». Παράλληλα, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο κατάθεσης της τροπολογίας, τόνισε: «Είναι δημοκρατική συμπεριφορά τέτοιες τροπολογίες να έρχονται στο μέσον του νομοσχεδίου;».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, χτες ασκήθηκε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της τροπολογίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο να διακρίνετε τους δημοσίους υπαλλήλους σε πατρικίους και πληβείους, ευνοούμενους και παρίες. Είναι αντισυνταγματικό και άηθες».

ΕΣΑΚ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Επιδιώκουν τη χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Θεμάτων του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και άλλες διατάξεις», με την οποία προωθείται η κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, η ΕΣΑΚ Δημοσίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Με βάση την τροπολογία που κατέθεσε χτες η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου στο σχέδιο νόμου "Ρυθμίσεις Θεμάτων του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και άλλες διατάξεις", η κυβέρνηση καταργεί τα επιμέρους ανά υπηρεσία δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια και αντί για αυτά συστήνει ένα ενιαίο 7μελές δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο που θα επιλαμβάνεται των υποθέσεων όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι γεγονός ότι αυτό το πειθαρχικό συμβούλιο θα είναι πλήρως ελεγχόμενο από την κυβέρνηση όπως δείχνει και η σύστασή του και αποσκοπεί στον πλήρη έλεγχο και τη χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ουσιαστικά θα αναλάβει να κάνει πράξη αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, ότι στη δημόσια διοίκηση θέλει να υπάρχουν μόνο πιστοί εκτελεστές της κυβερνητικής πολιτικής. Κοντολογίς και αυτό το πειθαρχικό συμβούλιο εντάσσεται στις σχεδιαζόμενες αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση με στόχο να συγκροτηθεί μια δημόσια διοίκηση που αποτελεσματικά θα υλοποιεί τις γενικότερες αντιλαϊκές κοινωνικοοικονομικές κυβερνητικές αναδιαρθρώσεις.

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου καταγγέλλει αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης και καλεί την πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ να αναλογιστεί τις ευθύνες της, που με τη σιωπή της ουσιαστικά συναινεί σ' αυτή την αντιδημοσιοϋπαλληλική εξέλιξη».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Από το Αουσβιτς του θανάτου στα «ρέιβ πάρτι»

Ορθάνοιχτα στόματα θηρίων της αποκάλυψης οι πόρτες των κρεματορίων του Αουσβιτς, (Οσφιέντσιμ Πολωνίας). Ετσι και αφήσεις τον εαυτό σου να πλανηθεί στο κοντινό φρικιαστικό παρελθόν, θ' ακούσεις κλάματα, οιμωγές, θα αισθανθείς το άγγιγμα του θανάτου των χιλιάδων αθώων. Τριγύρω μένει ακόμη, στάχτη, αίμα και σποδός από όσους οδηγήθηκαν στο θάνατο και έγιναν «κουρμπάνι» της ναζιστικής κτηνωδίας.

Ψιλοβρέχει στο Αουσβιτς. Μαύρη βροχή, πυρακτωμένη, σαν τα καυτά δάκρυα των βασανισμένων που κάηκαν στους φούρνους.

Θανατερή ατμόσφαιρα, διαποτισμένη από το «συκλόν» της εξόντωσης, από το θειάφι, από την οσμή των αποτεφρωμένων ανθρώπων. Δίπλα στις αποθήκες του Αουσβιτς, τα δόντια, τα μαλλιά, τα γυαλιά, τα παπούτσια, τα φτωχά ράκη των εξοντωμένων νεκροζώντανων σκελετών.

Λίγο να ξεχαστείς, θα δεις τις φασματικές βασανισμένες μορφές να περιδιαβάζουν τους θαλάμους. μέχρι τον τελικό θάλαμο των αερίων και τους κλιβάνους αποτέφρωσης. Λίγο να αφεθείς, θ' ακούσεις τους βόγκους και τους «τριγμούς των οδόντων».

...Οταν ξαναγυρίσεις στο σήμερα, στο παλιορίγος του θανάτου, έρχεται να προστεθεί η νέα κτηνωδία. Γιατί, σε λίγο, όπως μας πληροφορούν, θα κλείσουν οι μπουκαπόρτες των κρεματορίων και τη θέση των καμένων οστών θα καταλάβουν μπουκάλια με πολύχρωμα οινοπνευματώδη, για να ποτίσουν τους διεστραμμένους που θα στήσουν «ρέιβ πάρτι» στο χώρο του Αουσβιτς, όπου χόρευε και θέριζε ο θάνατος.

Από τα μεγάφωνα που καλούσε τους ανθρώπους - νούμερα για τους θαλάμους εξόντωσης, θ' ακούγονται μουσικές λάτιν, έθνικ και ραπ. Εκεί που οι περιφερόμενοι σκελετοί έψαχναν για ένα ψίχουλο, θα παρουσιάζονται ντελικατέσες για την ευωχία όσων θα στροβιλίζονται στα «ρέιβ πάρτι», αυτής της θανατο-ντισκοτέκ.

Από το βάθος του χρόνου ακούγεται η φωνή των νεκρών: Γι' άλλη μια φορά θέλουν να μας σκοτώσουν, να εξαφανίσουν ακόμη και τις μνήμες του στρατοπέδου. Θέλουν να σκεπάσουν τη στάχτη μας με λουλουδάκια και τις κραυγές του θανάτου, με μουσικές και ξεφαντώματα. Ο,τι τους ενοχλεί το σκοτώνουν, ό,τι το θυμίζει, το ενταφιάζουν.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με τα ισχύοντα της τροπολογίας που κατέθεσε χτες η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου ορίζονται τα «υποκειμενικά όρια» για τους εκτάκτους του δημοσίου, προκειμένου να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας τους σε σύμβαση αορίστου χρόνου. Οι ρυθμίσεις αφορούν τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμίδας. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

  • Συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας 24 μήνες, προκειμένου για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή 36 μήνες, προκειμένου για συμβάσεις έργου.
  • Ειδικά για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου να μη μεσολάβησε μεταξύ των συμβάσεων που συνήψαν διακοπή μεγαλύτερη των 2 μηνών.
  • Για τις συμβάσεις έργου, η υπηρεσία 36 μηνών πρέπει να έχει διανυθεί κατά την τελευταία 5ετία. Δηλαδή από την 1.1.1995.
  • Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου πρέπει να είναι συμβατές με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
  • Επίσης προϋπόθεση είναι η θετική απόφαση του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου ότι ο εργαζόμενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών στις οποίες υπηρετεί.
  • Οι χρονικές προϋποθέσεις πρέπει να υπήρχαν τουλάχιστον κατά την 31.3.2000.
  • Εάν κάποιος εργαζόμενος έχει υπηρετήσει σε διαφορετικούς φορείς, ο χρόνος υπηρεσίας του υπολογίζεται αθροιστικά. Κατ' εξαίρεση αθροιστικά υπολογίζεται και ο χρόνος υπηρεσίας σε νομικά πρόσωπα που καταργήθηκαν με διάταξη νόμου όπως το ΕΛΚΕΠΑ.
  • Το ΑΣΕΠ μπορεί να διενεργεί στις παραπάνω διαδικασίες αυτεπάγγελτα έλεγχο για την εφαρμογή των διατάξεων της τροπολογίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ