ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Αγώνας δρόμου για τη ΔΟΕ και ... παράταση για το Χωριό Τύπου

Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει ότι τρέχει να προλάβει τον έλεγχο της ΔΟΕ, ωστόσο η σύγκρουση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων προκάλεσε την αναβολή της απόφασης για τη χωροθέτηση του ή των Χωριών Τύπου...

Ο πόλεμος συμφερόντων για το Χωριό Τύπου ανέβαλε την απόφαση για τη χωροθέτηση.Στη φωτό «κομμάτι» του κτήματος Καμπά στην Παλλήνη
Ο πόλεμος συμφερόντων για το Χωριό Τύπου ανέβαλε την απόφαση για τη χωροθέτηση.Στη φωτό «κομμάτι» του κτήματος Καμπά στην Παλλήνη
Η σύσταση διυπουργικής επιτροπής, η αλλαγή του σχήματος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, η ανάληψη από τα υπουργεία της ευθύνης να προετοιμάσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας, είναι εκείνα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση και η «Αθήνα 2004» στο κλιμάκιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα, ως «πρόοδο εργασιών» από τον περασμένο Απρίλη έως σήμερα...

Αυτό δήλωσε χτες ο υφυπουργός Τύπου, Τηλ. Χυτήρης, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Η συνεδρίαση είχε χαρακτήρα προετοιμασίας ενόψει της διήμερης επίσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα για να ελέγξει την πορεία της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Οπως είπε ο υφυπουργός Τύπου, Τηλ. Χυτήρης, «μετά τον Απρίλιο, που είχαν γίνει από μέρους της ΔΟΕ ορισμένες επισημάνσεις για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, έγιναν πολλά πράγματα. Συνεστήθη με απόφαση του πρωθυπουργού η διυπουργική επιτροπή, άλλαξε το σχήμα του "Αθήνα 2004", ανέλαβαν τα υπουργεία και οι υπουργοί τη διεκπεραίωση της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ο καθένας στον τομέα ευθύνης του», και πρόσθεσε: «Εχουν υπογραφεί τα μνημόνια συναντίληψης». Ο υφυπουργός Τύπου ανέφερε ακόμα ότι κυβέρνηση και Οργανωτική Επιτροπή είναι έτοιμες να παρουσιάσουν την προετοιμασία που έχει γίνει μέχρι στιγμής, αλλά και να δεχτούν τις ερωτήσεις που θα υποβληθούν από μέλη της αντιπροσωπείας της ΔΟΕ.

Ο Τηλ. Χυτήρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διέψευσε ότι υπάρχει πρόβλημα στη συνεργασία της Γ. Αγγελοπούλου με υπουργούς, ενώ δήλωσε πως στο Σίδνεϊ θα ταξιδέψουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Πολιτισμού, ο υφυπουργός Αθλητισμού και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια επί θεμάτων αποδήμου ελληνισμού.

Χωριό Τύπου

Αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε και η επιλογή της θέσης ή των θέσεων για την κατασκευή ενός ή περισσότερων χωριών που θα φιλοξενήσουν 17.000 δημοσιογράφους οι οποίοι θα καλύψουν τους αγώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οριστική απόφαση για τον αριθμό αλλά και τις περιοχές που θα κατασκευαστούν, μετατέθηκε για τις 4 του Οκτώβρη 2000 (επόμενη συνεδρίαση της διυπουργικής). Η παράταση που δόθηκε στο θέμα οφείλεται στη σύγκρουση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για το έργο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους, ενδέχεται να αποφασίσει την κατασκευή τριών ή και τεσσάρων Χωριών Τύπου, ενώ αποφασίστηκε να ενημερωθούν και τα μέλη της ΔΟΕ για τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί. Μερικές από τις επικρατέστερες περιοχές για την κατασκευή Χωριού Τύπου είναι: το κτήμα Καμπά, τα προσφυγικά στην Καισαριανή, τρία οικόπεδα του ΟΤΕ σε Παλλήνη, Λούτσα, Νέα Μάκρη, περιοχή εντός της Β΄ ζώνης Υμηττού στη Γλυφάδα, οικόπεδο στο Μαρούσι κοντά στο ΟΑΚΑ. Δεν αποκλείεται μέχρι την οριστική απόφαση να εμφανιστούν και άλλες προτάσεις...

Υπογράφτηκαν μνημόνια

Τα δύο μνημόνια συναντίληψης και συνεργασίας υπέγραψαν χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου. Τα μνημόνια καθορίζουν τις υποχρεώσεις και των δύο πλευρών σχετικά με την κατασκευή των αθλητικών έργων και των έργων υποδομής (συγκοινωνιακά, οδικά κτλ.).

Το ένα μνημόνιο περιλαμβάνει τα πέντε αθλητικά έργα , τη μελέτη και κατασκευή των οποίων έχει αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτά είναι: το Ολυμπιακό κέντρο κωπηλασίας και κανόε-καγιάκ στο Σχινιά, η εγκατάσταση κανόε σλάλομ στο Ριζάρι, το κέντρο ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά, οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις μπιτς βόλεϊ στο Φαληρικό Ορμο, οι εγκαταστάσεις μπέιζμπολ, σόφτμπολ, χόκεϊ, καθώς και το κέντρο τοξοβολίας στο Ελληνικό.

Το δεύτερο μνημόνιο αφορά στα έργα υποδομής, γενικά οδικά και ειδικά συγκοινωνιακά(Ολυμπιακός δακτύλιος, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο, ολοκλήρωση οδικών συνδέσεων του Ολυμπιακού Χωριού με το ΟΑΚΑ, επέκταση της λεωφόρου Κύμης). Ακόμα, συμπεριλαμβάνει την κατασκευή οδικών συνδέσεων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στα Ολυμπιακά κέντρα, αναβάθμιση του κέντρου σηματοδότησης και δημιουργία κέντρου ελέγχου και διαχείρισης της κυκλοφορίας καθώς και ειδικό πρόγραμμα σήμανσης και στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αντίστοιχο μνημόνιο, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα ασφαλείας, υπογράφτηκε χτες από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη και την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου.

Τέλος, σήμερα ξεκινά ο έλεγχος από τη Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ με επικεφαλής τον Ζ. Ρογκ για την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμερα, θα γίνει παρουσίαση των τομέων: Παρουσία της «Αθήνα 2004» στο Σίδνεϊ, Τεχνολογία, Μεταφορές, Χωροθετήσεις Ολυμπιακών έργων, Ολυμπιακό Χωριό και Χωριό Τύπου και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Αύριο Παρασκευή θα παρουσιαστούν οι τομείς της τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων και της φιλοξενίας.

«Κόκκινη κάρτα» στο 2004

«Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περισώσει τη "διεθνή εικόνα" της χώρας - στην ουσία την εικόνα της ίδιας και των μεγαλοδιαπλεκομένων - τσιμεντοποιεί το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον των κατοίκων της. Καλούμε κάθε πολίτη να δείξει τη δική του "κόκκινη κάρτα" σε αυτήν την ολέθρια διοργάνωση».

Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων η «Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην Ολυμπιάδα του 2004». Με ανακοινώσεις της, η «Πρωτοβουλία» σημειώνει ότι η συντονιστική επιτροπή της ΔΟΕ - εκπρόσωποι της οποίας επισκέπτονται αυτές τις μέρες τη χώρα - θα αποσύρει την «κίτρινη κάρτα» που είχε επιδείξει ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ στην ελληνική κυβέρνηση προ ολίγων μηνών. Και αυτό επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε, η κυβέρνηση ικανοποίησε στο ακέραιο τις απαιτήσεις της ΔΟΕ.

Η Πρωτοβουλία υπογραμμίζει ότι μια ενδεχόμενη «κόκκινη κάρτα» όχι μόνο δε θα είναι απευκταία, αλλά θα αποβεί σωτήρια για το φυσικό περιβάλλον, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις τσέπες των φορολογουμένων.

Επισημαίνει το τεράστιο οικονομικό κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι (μέρος του οποίου θα δαπανηθεί για τα λούσα και την προβολή μεγαλοσχημόνων) και τις μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές που συνεπάγεται η κατασκευή των διαφόρων έργων. Και η «Πρωτοβουλία» καταλήγει: «Μήπως ήρθε η ώρα να δώσουμε πίσω, εμείς, ο ελληνικός λαός τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ως τη μόνη έντιμη ενέργεια απέναντι στη διεθνή υποκρισία και την απάτη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και αυτούς που τους διαχειρίζονται;».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Προκλητικοί νεολογισμοί ... ξεπουλήματος

Την πλήρη υποταγή των εργαζομένων της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» επιδιώκει η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των υποψήφιων «μνηστήρων» του εθνικού αερομεταφορέα. Παράλληλα, εξακολουθεί να κινδυνολογεί ότι η ΟΑ θα «μείνει στα αζήτητα» με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και αν δεν αλλάξουν «κουλτούρα εργασίας» οι εργαζόμενοι!

Η πατρότητα του νεολογισμού «κουλτούρα εργασίας», ανήκει στον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή και διατυπώθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ). Στη συνάντηση αυτή ο υπουργός, εκφράζοντας κατά τον καλύτερο τρόπο τις απαιτήσεις των «μνηστήρων» της ΟΑ για πλήρη συναίνεση των εργαζομένων στο ξεπούλημα, αφού κινδυνολόγησε και καταστροφολόγησε,... ξεφούρνισε και την ανάγκη αλλαγής της «κουλτούρας εργασίας». Ειδικότερα για την πολιτική προσωπικού, επανέλαβε τα γνωστά «εκσυγχρονιστικά» φούμαρα περί «ευελιξίας» και «ρεαλισμού», ενώ απαντώντας σε ερώτηση των συνδικαλιστών, χαρακτήρισε «ανεύθυνα και χωρίς βάση» τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο κλεισίματος της ΟΑ και επαναλειτουργίας της με νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατά το πρότυπο των ισραηλινών αερογραμμών (EL AL). Ο Χρ. Βερελής επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει ουσιαστικά τον υποψήφιο «επενδυτή» της ΟΑ, αναλαμβάνοντας την απόσβεση των χρεών της εταιρίας.

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία της ΟΣΠΑ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) - η οποία σημειωτέον επιδίωξε τη συνάντηση με τον υπουργό, χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ), που ως γνωστό συμμετέχουν στο προεδρείο της Ομοσπονδίας - καθημερινά κατρακυλά όλο και πιο πολύ στην κυβερνητική πολιτική. Αφού άλλαξε την πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου για ΟΑ 100% στο Δημόσιο, «πέρασε» στο κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο (51%) και σήμερα μιλά μόνο για δημόσιο έλεγχο. Στην ουσία δηλαδή, η πλειοψηφία στην ηγεσία της ΟΣΠΑ στηρίζει με τη στάση της την κυβερνητική πολιτική, σπέρνοντας παράλληλα αυταπάτες στους εργαζόμενους πως έτσι τάχα μπορούν να διασφαλιστούν τα εργασιακά, συνταξιοδοτικά κλπ. δικαιώματά τους.

Καταργεί τις επιστροφές χρημάτων ο ΟΣΕ

Από την 1η Σεπτέμβρη 2000 ο ΟΣΕ δε θα επιστρέφει χρήματα στους επιβάτες που προμηθεύτηκαν εισιτήριο, αλλά για διάφορους λόγους ακυρώνουν ή αναβάλουν το ταξίδι τους.

Σε περίπτωση αναβολής του ταξιδιού, παρέχεται η δυνατότητα στους επιβάτες να ταξιδέψουν χωρίς άλλη επιβάρυνση, σε διάστημα έξι μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα παράτασης της ισχύος του εισιτηρίου υποβάλλεται πριν την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας. Μετά την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας, οι επιβάτες θα επιβαρύνονται με το 50% της τιμής του εισιτηρίου, ενώ θα χάνουν και τα «συμπληρώματα» (αμαξοστοιχίες προτεραιότητας, κλινάμαξες, κλινοθέσιο οχήματος κλπ.).

Μάθημα ... Ολυμπισμού στα σχολεία

«Μνημόνιο συνεργασίας» υπέγραψε χτες, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη με τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου, σύμφωνα με το οποίο οι δυο φορείς προωθούν από κοινού ένα πρόγραμμα σε Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, για να κατανοήσουν οι μαθητές «τα ιδεώδη και τη διαχρονική αξία του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος». Εύλογα είναι τα ερωτήματα για το ουσιαστικό περιεχόμενο του προγράμματος κι ο φόβος ότι η ιδεολογική χειραγώγηση στο πνεύμα της εμπορευματοποίησης θα προωθείται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 2.000 καθηγητές φυσικής αγωγής που θα ασχοληθούν μόνο μ' αυτό και θα προσληφθούν σταδιακά μέχρι το 2004.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ