ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΛΓΑ
Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Μικρότερες αποζημιώσεις, επιπλέον φορολογική επιβάρυνση και μειωμένη ασφαλιστική κάλυψη! Στο τρίπτυχο αυτό κινούνται οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον ΕΛΓΑ, όπως προέκυψε από την ενημέρωση που παρείχε χτες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί.

Κατηγορηματικά αντίθετη, δήλωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου στο κυβερνητικό σχέδιο, λέγοντας πως «ούτε δίκαιο, ούτε ανταποδοτικό είναι, ούτε ποσοστιαία εγγυάται στον αγρότη και το κυριότερο ούτε κοινωνικό χαρακτήρα έχει», αντίθετα «δείχνει να χαρατσώνει με φορομπηχτικό μηχανισμό αφήνοντας ακάλυπτο τον αγρότη». Αναφερόμενη στην πρόταση του ΚΚΕ τόνισε ότι «εμείς διεκδικούμε αποκλειστική δημόσια ασφάλιση, φυτικής - ζωικής παραγωγής και κεφαλαίου και 100% αποζημίωση». Αναφερόμενη στο κυβερνητικό σχέδιο για το «Σύστημα Προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», όπως ονομάζεται το υπό κατάθεση νομοθέτημα, η Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε επιγραμματικά:

  • «Αυξάνει την ασφαλιστική εισφορά» και «επιβάλλει μια πρόσθετη φορολόγηση υπέρ ΕΛΓΑ, αυτόν τον συντελεστή του 2%».
  • Ορίζει ότι «αν δεν επαρκούν οι πόροι του ΕΛΓΑ, γιατί πρέπει να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, τότε θα μειώνεται η αποζημίωση από καταστροφές».
  • Ο αγρότης «σπρώχνεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις και μάλιστα επιδοτείται το ασφάλιστρο στις επιχειρήσεις».
  • Ο ΕΛΓΑ «οδηγείται στη χρεοκοπία και από πλευράς κρατικής στήριξης γιατί του την αφαιρείτε και από πλευράς ασφαλιστικής κάλυψης αλλά και από πλευράς ασφαλιστικής αποζημίωσης».

Η Δ. Μανωλάκου για το θέμα του ορισμού του «ετεροεπαγγελματία» τόνισε πως «είναι άδικος. Δηλαδή ο μικρομεσαίος, ο φτωχός αγρότης που έχει εισόδημα από μεροκάματο στην οικοδομή ή στον τουρισμό γιατί δεν του φτάνει το αγροτικό εισόδημα θα το φορολογείτε επιπλέον. Δηλαδή τον κάνετε φτωχότερο. Δεν φτάνει που πληρώνει για τον ΟΣΔΕ, δεν φτάνει που δεν του επιστρέφετε τον ΦΠΑ, θέλετε να τον εξοντώσετε».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, υποστήριξε ότι «οι στοχευμένες πολιτικές για την απώλεια εισοδήματος είναι οι κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις. Λέμε λοιπόν ότι η κάλυψη απώλειας εισοδήματος είναι μια ανάγκη η οποία βγαίνει από τη διαχείριση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής». Διαχώρισε το ρόλο του ΕΛΓΑ από το κράτος αναφέροντας πως «το κράτος οφείλει να κάνει εισοδηματική πολιτική και ο ΕΛΓΑ οφείλει να κάνει πολιτική ασφάλισης της παραγωγής». Τέλος, αποσαφήνισε το υπέρ ποιων γίνονται οι αλλαγές στον ΕΛΓΑ σημειώνοντας πως «υπάρχουν παραγωγοί, νέες επιχειρήσεις οι οποίοι δε θέλουν να έχουν τον καθημερινό βραχνά εάν θα φτάσει ή όχι η αποζημίωση, αλλά θέλουν ως καλοί επιχειρηματίες και παραγωγοί να ασφαλιστούν για αυξημένη προστασία».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Παριστάνουν τους ανήξερους

Την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικαλείται η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας στη ...«διαμάχη» που ξέσπασε με την Β. Παπανδρέου, η οποία τώρα θυμήθηκε και εγκαλεί το υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα, για τις ανοιχτές πωλήσεις και το χρόνο εκκαθάρισης ομολόγων, από διάφορα κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Το τοπικό παράρτημά της, την Τράπεζα της Ελλάδας, αβαντάρει, όπως είναι απόλυτο φυσικό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οχι μόνο βάζει πλάτες στις πρακτικές που εφαρμόστηκαν γύρω από τις «ανοιχτές πωλήσεις κρατικών ομολόγων», αλλά και υπερθεματίζουν στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που έχουν πάρει για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση τραπεζιτών, μεγαλορεντιέρηδων και άλλων τρωκτικών, συνολικά της εγκληματικής πολιτικής σε βάρος του λαού.

Μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, σε επιστολή του, βρήκε το απίστευτο θράσος να δηλώσει ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες μας» (!) η περίοδος διακανονισμού (10 μέρες) των συναλλαγών «που επελέγη από την Τράπεζα της Ελλάδας είναι σχετικώς βραχεία σε σύγκριση με τις καθιερωμένες πρακτικές».

Για κάθε ενδεχόμενο κρατούν και κάποιες επιφυλάξεις και με διατυπώσεις όπως «εξ όσων γνωρίζουμε» (!) οι ανοιχτές πωλήσεις «δεν επηρεάζονται από τις διαδικασίες διακανονισμού»!

Εμείς να σημειώσουμε ότι πάνω στην πολιτική και τις διαδικασίες τους είναι που πάτησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στο κατάπτυστο μνημόνιο με την τρόικα, μέλος της οποίας είναι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΖΙΡΟΣ
Φουσκώνει από τις ... ανατιμήσεις

Αύξηση 15,7% το Μάρτη έναντι πτώσης 3,7% στη μάζα της παραγωγής

Με απανωτές ανατιμήσεις συνεχίζουν να φορτώνουν οι βιομήχανοι τα παραγόμενα εμπορεύματα, αποδεκατίζοντας στη συνέχεια τα λαϊκά εισοδήματα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) που αφορούν στο μήνα Μάρτη του 2010

Συγκεκριμένα, ο τζίρος στη βιομηχανία εμφανίζει αύξηση 15,7%, ενώ μέσα στον ίδιο μήνα ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής έχει και πτώση 3,7%. Ο τζίρος στον κλάδο της ενέργειας εμφανίζει αύξηση 37,1%, στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά 6,8% και στα διαρκή 7,3%.

Ενισχυμένος εμφανίζεται και ο δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία που επίσης καταρτίζεται σε όρους χρηματικής αξίας. Το γεγονός αυτό προαναγγέλλει και νέες ανατιμήσεις εμπορευμάτων που θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο από την αύξηση των φόρων πάνω στη λαϊκή κατανάλωση. Η αξία των νέων παραγγελιών που έγιναν μέσα στο μήνα Μάρτη ενισχύθηκε σε ποσοστό 15,5%.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
«Ελεύθερα» στα φροντιστήρια

«Πάγωμα» των διδάκτρων στα έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί όλα τα τελευταία χρόνια από τους σχολάρχες επιχειρηματίες, προβλέπεται με τροπολογία που κατέθεσε χτες το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο νομοσχέδιο περί απλοποίησης διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ορίζεται πως τόσο για την πρώτη τάξη των νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων όσο και για τις υπόλοιπες τάξεις τα δίδακτρα δε θα πρέπει να αυξηθούν σε σχέση με τα δίδακτρα της ίδιας τάξης που ίσχυαν κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά. Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να κληθούν να καταβάλουν υψηλότερα δίδακτρα με δικαιολογίες όπως αύξησης των ωρών διδασκαλίας. Τα κόμιστρα μεταφοράς των μαθητών μπορούν να αυξηθούν μέχρι 40 ευρώ για κάθε μαθητή για όλο το χρόνο.

Την ίδια στιγμή, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει εντυπώσεις ότι δήθεν ενδιαφέρεται για το εισόδημα των εργαζομένων, εκεί όπου το ταξικό σύστημα εκπαίδευσης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη συντριπτική πλειοψηφία των γονιών και των μαθητών, μην αφήνοντας επιλογές, δηλαδή στους παιδικούς σταθμούς, στα κάθε είδους φροντιστήρια και τις ιδιωτικές επαγγελματικές σχολές δεν προβλέπει καμία ρύθμιση, αφήνοντας τους ιδιοκτήτες να διαμορφώσουν τα δίδακτρα ελεύθερα.

Τιμή 0,35 ευρώ για το συμπύρηνο ροδάκινο, 0,25 ευρώ για χυμό, 0,45 ευρώ για βιομηχανικό βερίκοκο και 0,50 για το αχλάδι, ζητούν οι παραγωγοί της Πέλλας. Σε σύσκεψη, όπου αποφασίστηκε να τεθεί η παραπάνω πρόταση από μέρους των αγροτών και που έγινε με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Δ. Μενηίδος και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πέλλας, συμμετείχαν όλοι οι συνεταιριστικοί φορείς και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί του Νομού.

Εξουσιοδοτημένη ήδη η Συντονιστική Επιτροπή αιτείται και απαιτεί την επίσπευση της σύσκεψης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα το συμπύρηνο ροδάκινο, καθώς και τη συμμετοχή της στη σύσκεψη αυτή.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τρέχουν οι προθεσμίες

Για τις 30 Ιούνη ορίστηκε η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους που θα τις αποστείλουν ηλεκτρονικά (μέσω Taxis).

Για όσους τις ταχυδρομήσουν ή τις καταθέσουν στις Εφορίες το πρόγραμμα - με βάση το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ - ξεκίνησε από τις 20 Απρίλη. Για τη συνέχεια διαμορφώνεται ως εξής :

  • Μέχρι 25 Μάη : ψηφίο 2
  • Μέχρι 27 Μάη : 3
  • Μέχρι 31 Μάη : 4
  • Μέχρι 2 Ιούνη : 5
  • Μέχρι 4 Ιούνη : 6
  • Μέχρι 8 Ιούνη : 7
  • Μέχρι 10 Ιούνη : 8
  • Μέχρι 14 Ιούνη : 9
  • Μέχρι 16 Ιούνη : 10, 20, 30, 40, 50
  • Μέχρι 18 Ιούνη : 60, 70, 80, 90, 00.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ