ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ «ΖΗΜΕΝΣ» ΚΑΙ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει

Η κοινή πρόθεση των δύο κομμάτων να προστατέψουν με κάθε τρόπο το αστικό πολιτικό σύστημα, κρύβεται πίσω από τον ανέξοδο καυγά για τα αναμενόμενα πορίσματα των κοινοβουλευτικών επιτροπών

«Εχουμε πει πολλές φορές ότι "κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει" και μάλλον θα επιβεβαιωθούμε για μια ακόμα φορά, αφού όταν αρχίζει ο καυγάς τόσο δυναμώνουν οι υποψίες για συγκάλυψη».

Με τη φράση αυτή σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τον ανέξοδο δικομματικό καυγά που έχει ξεκινήσει σχετικά με τα πορίσματα των Εξεταστικών Επιτροπών που λειτουργούν στη Βουλή και τις ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών.

Ο Θ. Παφίλης, που είναι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο «ΖΗΜΕΝΣ», είπε ότι υπάρχει πλιάτσικο σε βάρος του ελληνικού λαού, που δεν αφορά μόνο τις μίζες. Εκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στο σύστημα TETRA, που είναι κομμάτι του αμαρτωλού συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, τονίζοντας:

«Το πληρώνουμε 130 εκατομμύρια ευρώ για δέκα χρόνια μόνο για τη χρήση, ενώ υπήρχε πρόταση σουηδικής εταιρείας να το αγοράσουμε 12 εκατομμύρια και να είναι δικό μας. Ας πούμε ότι δόθηκαν 10 εκατομμύρια μίζες, όσοι τα πήραν να πάνε φυλακή. Για τα υπόλοιπα 100 εκατομμύρια που τσέπωσαν οι πολυεθνικές ποιος φταίει; Δεν φταίει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Γι' αυτά που είναι στις τσέπες των πολυεθνικών, που, εκτός των άλλων, ελέγχουν και τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας της Ελλάδας, ποιος θα πληρώσει; Εκεί θα δικάσει ο λαός και θα καταδικάσει».

Εμείς, υπογράμμισε, δεν υποτιμούμε καθόλου το θέμα της διαφθοράς. Αλλά η μεγάλη «μίζα» είναι τα αμύθητα κέρδη που έχουν εξασφαλίσει οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές, εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις.

Ο Θ. Παφίλης πρόσθεσε ότι τα δύο κόμματα που κυβερνάνε και έχουν όλους τους μηχανισμούς, αν θέλουν, μπορούν να τα βγάλουν όλα στη φόρα. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, τόνισε:

«Εμείς σαν ΚΚΕ δεν έχουμε τρόπους να μπορέσουμε να αποκαλύψουμε έστω και αυτά τα σκάνδαλα και γι' αυτό λέω ότι δεν μπορούμε να είμαστε μαζί σε αυτά τα θέματα. Εσείς δίνετε μεγάλο βάρος στο θέμα των μιζών κ.λπ. Συμφωνούμε, αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε γενικώς, γιατί υπάρχουν οι μεγαλύτερες μίζες εντός εισαγωγικών, που είναι οι νόμοι οι δικοί σας που ληστεύουν την περιουσία του ελληνικού λαού».

Νωρίτερα, εκφράζοντας την αγωνία του για τις αντοχές του αστικού πολιτικού συστήματος στη σημερινή του μορφή και με σαφή επιδίωξη το κουκούλωμα των πραγματικών ενόχων, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος υποκριτικά είχε κάνει έκκληση να βγουν από τις Εξεταστικές Επιτροπές κοινά πορίσματα, λέγοντας ότι εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο «υπονομεύουμε τους συνταγματικούς θεσμούς» και «βγάζουμε τα μάτια μας».

Στο επίκεντρο οι συμβάσεις του ΟΣΕ

Στο μεταξύ, με το θέμα του ΟΣΕ και του Προαστιακού (βαγόνια και τροχαίο υλικό) όπου η «ΖΗΜΕΝΣ» είχε υπογράψει μαζί με άλλες εταιρείες συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο, ασχολήθηκε χθες η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής πολυεθνικής, από τα οποία χρηματοδοτούνταν κατά καιρούς το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Ο Σ. Τσέγκος, διευθυντής υποδομής και πρόεδρος της επιτροπής που το 2003 έκανε το διαγωνισμό για τον Προαστιακό, είπε ότι ο Προαστιακός είχε ενταχθεί στα Ολυμπιακά έργα, αλλά στη συνέχεια απεντάχθηκε από αυτά και κατασκευάστηκε με εθνικούς πόρους. Ξεκίνησε να εκτελείται 18 μήνες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά το γεγονός ότι είχε χαρακτηριστεί Ολυμπιακό έργο. Το έργο κατοχυρώθηκε στην κοινοπραξία ΖΗΜΕΝΣ - ΑΚΤΩΡΑΣ - ΤΕΡΝΑ, που ήταν οι μοναδικοί υποψήφιοι, πήρε 11 παρατάσεις και μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα παραδοθεί.

Με τη σειρά του, ο Π. Κουμάντος, γενικός διευθυντής του ΟΣΕ από το 2002 μέχρι το 2006, έκανε λόγο για συμβάσεις που υπέγραψε ο ΟΣΕ με την «ΖΗΜΕΝΣ» και άλλες εταιρείες το 1997, μετά από απόφαση της διακομματικής επιτροπής προμηθειών, στην οποία συμμετείχαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Είπε ότι υπήρχε καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμβάσεων και από το 2002 άρχισαν οι τροποποιήσεις.

Για το θέμα των συγκεκριμένων συμβάσεων, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης δήλωσε ότι «το ΚΚΕ συμμετείχε σε αυτές τις επιτροπές για να κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα και την περιουσία του ελληνικού λαού. Κανείς δεν αμφισβητεί τις προγραμματικές συμφωνίες του 1997, γιατί και καλές τιμές, αλλά και καλά υλικά εξασφάλιζαν. Τα προβλήματα άρχισαν το 2002, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άρχισε να χαρίζει τις ποινικές ρήτρες, κάτι που μας βρήκε αντίθετους και διαφωνήσαμε».

Αυτή είναι η πραγματικότητα και κάθε άλλος συνειρμός που προσπάθησαν κάποιοι να κάνουν είναι εκ του πονηρού.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Να ισοπεδωθεί ό,τι εμποδίζει τους επενδυτές

Δράση για να προχωρήσουν τα «μεγάλα επενδυτικά σχέδια» της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας αναλαμβάνει η ηγεσία της ΝΔ, βάζοντας ταυτόχρονα πλάτες για να ισοπεδωθεί ό,τι θεωρείται «εμπόδιο» σε αυτά, με πρώτα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Συνδράμοντας την κυβερνητική προσπάθεια να «προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις», με κράχτη το ξεθεμελίωμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ο Αντ. Σαμαράς συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της «Cosco». Οπως τόνισε μάλιστα σε σχετική δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης Γ. Πλακιωτάκης, «υπεύθυνη πολιτική - και μάλιστα σε περιόδους κρίσης - σημαίνει να προσελκύεις και όχι να τορπιλίζεις - για μικροπολιτικά οφέλη - μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες», αφήνοντας αιχμές για τη στάση που κράτησε το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση για τη σύμβαση με την κινέζικη εταιρεία.

Η ηγεσία της ΝΔ τάχθηκε υπέρ όλων των επενδυτικών σχεδίων που συζητά η κυβέρνηση με την COSCO, ενώ διεκδίκησε μερίδιο από τη «δόξα», επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ «επαναφέρει στην "ατζέντα" έργα και προγράμματα που η ΝΔ δρομολόγησε, αφού αρχικά τα ακύρωσε είτε πάγωσε τις σχετικές συμβάσεις». Ως τέτοιο παράδειγμα, ο αρμόδιος τομεάρχης Μεταφορών Στ. Καλαφάτης ανέφερε το αεροδρόμιο στο Καστέλι του Ηρακλείου Κρήτης. Συμφώνησε επίσης με την υλοποίηση του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου, ενώ ειρωνεύτηκε τον «υπερβάλλοντα ζήλο» της κυβέρνησης καθώς, όπως επισήμανε, έφτασε στο σημείο να δώσει στοιχεία στην COSCO για τον ΟΣΕ παρόλο που η COSCO δεν είναι εταιρεία σιδηροδρόμων.

Κατά τα άλλα, ο Αντ. Σαμαράς προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την πρωτιά της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές, προκειμένου να υπερασπιστεί την αποτελεσματικότητα της τακτικής του και να τονώσει το ηθικό των στελεχών του κόμματος. «Νικάτε πολλά χρόνια. Φέτος, όμως, νικήσατε κάτω πολύ αντίξοες και δύσκολες συνθήκες. Ετσι δώσατε και μια απάντηση σ' αυτούς που θέλουν την προοπτική της παράταξης να σκοτεινιάζει», τόνισε χαρακτηριστικά κατά την χτεσινή επίσκεψή του στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ.

Η λάσπη τους επιστρέφεται

Λύσσαξαν και χτες τα παπαγαλάκια στα κανάλια και στα ραδιόφωνα για το «κακό» που κάνουν στην οικονομία και στον τουρισμό οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Από το πρωί αναπαραγόταν η είδηση ότι τρία κρουαζιερόπλοια που αναμένονταν στο λιμάνι του Πειραιά, κατέληξαν τελικά σε άλλα λιμάνια, ανάμεσά τους και ένα τουρκικό, επειδή απεργούσαν τα ρυμουλκά και οι πλοηγοί, αλλά και επειδή το κέντρο ήταν γεμάτο από απεργούς και θα δυσκολευόταν η μετακίνηση των τουριστών. Η αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Οι ίδιοι που κάνουν θέμα πρώτου μεγέθους την υποδοχή του «Ζενίθ» μετά «βαΐων και κλάδων» από τους επιχειρηματίες της Ρόδου, αφού πρώτα με ανακοινώσεις και εισαγγελικές προτροπές προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν και να συκοφαντήσουν τους εργατικούς αγώνες, είναι οι ίδιοι που στοχοποιούν με ψέματα τους απεργούς. Αυτούς τους εργαζόμενους θέλουν. Να σκύβουν το κεφάλι και να λένε πάντα «ναι», στο όνομα του να μην πληγεί δήθεν η οικονομία. Κρύβουν ότι ο τουρισμός πλήττεται πρώτα απ' όλα από τα χαμηλά μεροκάματα των εργαζομένων, στην Ελλάδα και αλλού. Κρύβουν ότι ο τουρισμός των κρουαζιερόπλοιων είναι «άρπα κόλα» και ελάχιστα βοηθάει τους μικρούς επαγγελματίες στους τόπους ελλιμενισμού. Λένε συνειδητά ψέματα στις κάμερες και τα μικρόφωνα. Φοβούνται το κίνημα και θέλουν να ενεργοποιήσουν αντιδραστικά αντανακλαστικά σε βάρος του. Δε θα τους περάσει. Η λάσπη τους επιστρέφεται από τους χιλιάδες που απήργησαν και διαδήλωσαν χτες για μια ακόμη φορά με το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ