ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2010
Σελ. /32
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
Βροντερό «παρών» στους αγώνες του σήμερα και του αύριο

Ενα μεγάλο απεργιακό ποτάμι με τις σημαίες του ΠΑΜΕ πλημμύρισε και χτες δεκάδες πόλεις της πατρίδας μας. Χιλιάδες απεργοί, εργάτες, εργάτριες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, μετανάστες, νέοι, γυναίκες και συνταξιούχοι δήλωσαν «παρών» στο προσκλητήριο του αγώνα, έστειλαν μήνυμα αντίστασης στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Για τρίτη φορά μέσα στο Μάη (Πρωτομαγιά, πανεργατική απεργία στις 5 του μήνα) οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι δεν κάνουν πίσω, έκαναν καθαρό ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πάλη τους ενάντια στην αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των υπηρετών του. Δήλωσαν ότι παραμένουν σταθεροί στο αγωνιστικό μετερίζι για να μην πληρώσει ο λαός μας τα κέρδη και την κρίση της πλουτοκρατίας.

Και με τη χτεσινή πανελλαδική πανεργατική απεργία έγινε ένα ακόμα βήμα στη λαϊκή συσπείρωση, στη λαϊκή πάλη όχι μόνο να μην περάσουν τα μέτρα, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη λαϊκή ανασύνταξη, να δυναμώσει ο αγώνας για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία, προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.

Από αύριο ακόμα πιο αποφασιστικά, οι ταξικές δυνάμεις, οι συνδικαλιστές των ταξικών συνδικάτων, οι φίλοι και τα στελέχη του ΠΑΜΕ χρειάζεται να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τους δεσμούς τους με την εργατιά. Να μην αφήσουν εργοστάσιο, γραφείο, σχολείο, γειτονιά, που να μη φτάσει η φωνή του ταξικού κινήματος. Μέσα στους εργάτες είναι που θα σταθεροποιηθεί η απόφαση για συνέχιση των αγώνων με κάθε μορφή. Μέσα στο εργοστάσιο και το γραφείο θα ατσαλωθεί η θέληση για να πάμε μπροστά, να παραμερίσουμε τα αναχώματα και την προπαγάνδα της πλουτοκρατίας.

ΠΑΜΕ: Χτίζουμε την κοινωνική συμμαχία

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους απεργούς και διαδηλωτές και σημειώνει: «Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τα εκατομμύρια των απεργών που με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία έστειλαν ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα απόρριψης και καταδίκης των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.

Χαιρετίζει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες που σε δεκάδες πόλεις της χώρας διαδήλωσαν μαζικά, συντεταγμένα και περιφρουρημένα με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ.

Το μήνυμα είναι καθαρό. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την ανάπτυξη των αγώνων μας και την αντίσταση σε αυτά τα μέτρα.

Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ ενάντια και σε πείσμα κάθε συκοφαντίας και προβοκάτσιας. Χτίζουμε την κοινωνική συμμαχία εργατών, αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, της φτωχής αγροτιάς.

Ανοίγουμε το δρόμο για τη λαϊκή συμμαχία, για την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Σύνθημά μας: Καμιά θυσία την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

ΑΘΗΝΑ
Ακόμα μία εντυπωσιακή διαδήλωση

Το στίγμα έδωσε το γιγαντοπανό που αναρτήθηκε στο υπουργείο Εργασίας από το ξημέρωμα

Η Πειραιώς πλημμυρισμένη από απεργούς

*

Η Πειραιώς πλημμυρισμένη από απεργούς
Συνεχίζουμε. Αντέχουμε. Κλιμακώνουμε την πάλη μας και οργανώνουμε με στέρεα βήματα την αντεπίθεσή μας. Δεκάδες χιλιάδες πρόσωπα «δουλεμένα», όμορφα και περήφανα, βούλιαξαν για ακόμη μία φορά χτες το κέντρο της Αθήνας. Εδωσαν αγωνιστική ζωντάνια στους γύρω από την Ομόνοια δρόμους, όπου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Δε διαδήλωσαν μόνο ενάντια στα νέα αντιλαϊκά σχέδια. Διαδήλωσαν για να μην πτωχεύσει ο λαός, αλλά η πλουτοκρατία. Υψωσαν πιο ψηλά τείχη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που μαζί με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ «σκάβει το λάκκο του λαού». Διαδήλωσαν μετρώντας πολλά βήματα οργάνωσης στους τόπους δουλειάς, για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια. Οπως ξεκάθαρα έγραφε το πανό στην κεφαλή της πορείας: «Η εργατική τάξη απορρίπτει τα μέτρα της κυβέρνησης. Χτίζει το δικό της μέτωπο, των εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων».

Από το ξημέρωμα

Το σύνθημα της αντεπίθεσης ήχησε στο κέντρο της πρωτεύουσας απ' το ξημέρωμα: Λίγο μετά τις 6.30 π.μ. ένα γιγαντοπανό απλώνεται στην πρόσοψη του υπουργείου Εργασίας (στην Πειραιώς). Η καλοσχεδιασμένη επιχείρηση αιφνιδιάζει και στέλνει κρυστάλλινο το μήνυμα των απεργών όλης της χώρας: «Απόρριψε τα μέτρα, τώρα οργάνωση - αντίσταση - αντεπίθεση με το ΠΑΜΕ»! (Παρέμβαση που η κυβέρνηση έσπευσε να αξιοποιήσει για νέα επίθεση στους ταξικούς αγώνες, βλ. σελ. 13).

Από νωρίς το πρωί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα άρχισαν να φτάνουν από τις προσυγκεντρώσεις στην Ομόνοια. Αμέτρητοι φοιτητές και σπουδαστές με τις σημαίες του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών «κατέβηκαν» στην Ομόνοια, ξενυχτισμένοι από τις φοιτητικές εκλογές μα ακμαίοι και όλοι παρόντες, πιστοί στο καθήκον τους ως αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης.

Παλλαϊκός ξεσηκωμός η μόνη λύση

Στην Ομόνοια
Στην Ομόνοια
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης είναι ο Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), ο Χρήστος Ντάγκας σημείωσε ότι η αντιασφαλιστική επίθεση στόχο έχει «να μετατρέψουν τον ιδρώτα των λαϊκών στρωμάτων σε κεφάλαιο, σε νέες επιδοτήσεις και προνόμια για τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και τους μεγαλέμπορους». Καταλήγοντας, επισήμανε πως «μόνο το μέτωπο αυτοαπασχολουμένων, εργατών, φτωχών αγροτών μπορεί να δώσει ελπίδα για μια αποτελεσματική αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα (...) μόνο αυτό το λαϊκό μέτωπο μπορεί να έχει κατακτήσεις σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, να τις στερεώσει και να τις διευρύνει με την πάλη του. Εχει τη δύναμη στην πορεία να θεμελιώσει μια άλλη ανάπτυξη της χώρας απαλλαγμένη από τα μονοπώλια».

Ενώ εκ μέρους της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) ο Γιώργος Γκικόπουλος υπογράμμισε ότι «από την αντιαγροτική πολιτική δεν υπάρχουν μόνο χαμένοι, οι οποίοι είναι οι φτωχομεσαίοι αγρότες και οι καταναλωτές. Κάποιοι ωφελούνται, κερδοσκοπούν ασύστολα και είναι οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες τροφίμων και οι πολυεθνικές σπόρων και εφοδίων». Και σε άλλο σημείο τόνισε: «Δεν αρκεί η διαμαρτυρία στις αποφάσεις, χρειάζεται πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα, δυνάμωμα του λαϊκού αγώνα για την ανατροπή της βαρβαρότητας και των εκμεταλλευτών μας (...). Παλλαϊκός ξεσηκωμός είναι ο μοναδικός δρόμος ελπίδας για το δίκιο μας».

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ διαβάστηκε μήνυμα αλληλεγγύης από εργαζόμενους στο Αμβούργο.

«Πάμε για κοινωνία άλλη»!

Οταν οι διαδηλωτές βγαίνουν στην Πειραιώς ξεδιπλώνεται ο μεγαλειώδης όγκος της κινητοποίησης που σε πλήρη έκταση καλύπτει απόσταση σχεδόν δύο χιλιομέτρων! Οταν η κεφαλή της πορείας έχει μπει στον πεζόδρομο του Κεραμεικού, οι τελευταίοι φεύγουν από την Ομόνοια. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ποικιλομορφία της: Είναι εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, εργάτες του χεριού και του πνεύματος, όλων των ηλικιών, Ελληνες και μετανάστες. «Εχω χάσει πολλά μεροκάματα, είμαι στριμωγμένος οικονομικά, αλλά ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκα να μην απεργήσω και σήμερα», λέει χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος στο ΨΝΑ.

Κορυφαία στιγμή της απεργιακής κινητοποίησης, όταν η πορεία περνάει μπροστά από το υπουργείο Εργασίας. Οι διαδηλωτές ανταλλάσσουν συνθήματα με όσους βρίσκονται εκεί απ' τα χαράματα, οι απεργοί που περνούν μπροστά τους χειροκροτούν, τους χαιρετούν με σφιγμένες γροθιές, χαμογελούν και σχηματίζουν το σήμα της νίκης. «Βρόντηξαν» για ακόμη μια φορά οι δρόμοι της Αθήνας με χιλιάδες εργατικές φωνές που έκαναν το δίκιο τους συνθήματα και διεκδικήσεις: «Ταξικά τα μέτρα, ταξική κι η πάλη, πάμε για ανατροπή και κοινωνία άλλη!».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντεπίθεση με όρους λαϊκού ξεσηκωμού

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία

«Σήμερα είμαστε εδώ ακόμα πιο δυνατοί, πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Να γίνουμε ακόμα περισσότεροι, ορμητικό ποτάμι και να τραβήξουμε αυτό το δρόμο μέχρι την οριστική νίκη. Τους στέλνουμε για άλλη μια φορά το κεντρικό μας μήνυμα: ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ. ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΛΑΟΣ» τόνισε ο Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην κεντρική ομιλία της απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα.

«Το ΠΑΜΕ και όλοι όσοι είμαστε εδώ σήμερα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να διαφωτίσουμε τους υπόλοιπους εργαζόμενους για τον απάνθρωπο ταξικό χαρακτήρα των μέτρων και για τη διέξοδο που υπάρχει υπέρ του λαού και εναντίον των μονοπωλίων. Να συγκεντρώσουμε και άλλες δυνάμεις, που δεν έχουν βγει ακόμα από την αδράνεια και το φόβο της εργοδοτικής τρομοκρατίας, από την επιρροή της τρομοκρατικής προπαγάνδας του κεφαλαίου. Να χτίσουμε την κοινωνική μας συμμαχία με όλα τα καταπιεζόμενα από το κεφάλαιο φτωχά λαϊκά στρώματα, με τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τη φτωχή αγροτιά. Παρά τα βήματα που έχουμε κάνει σε αυτό το καθήκον, χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για την προετοιμασία των προϋποθέσεων».

Αναδεικνύοντας τη διεθνιστική σημασία των ταξικών αγώνων ανάφερε: «Οι μαζικοί ταξικοί αγώνες μας, η δράση και η γραμμή του ΠΑΜΕ, έχουν ευρύτερη σημασία στο διεθνές εργατικό κίνημα. Εχουμε γίνει παράδειγμα ταξικής συνέπειας και οργάνωσης για την εργατική τάξη και άλλων χωρών», κάτι που - επισήμανε - ενισχύει την ανησυχία και τις επιθέσεις των επιτελείων της αστικής τάξης. Ενώ αναδεικνύοντας το ρόλο των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού τόνισε πως «είναι ο Δούρειος ίππος του κεφαλαίου μέσα στο εργατικό κίνημα» και πρόσθεσε: «Εφτασε στο σημείο η ηγεσία της ΓΣΕΕ να χαρακτηρίζει ως υπόδειγμα το νόμο Ρέππα και να φορτώνει το νέο αντιασφαλιστικό έγκλημα στο Λοβέρδο και τον Κουτρουμάνη, προσπαθώντας να βγάλει λάδι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ίδιο το κεφάλαιο».

Να κάνουμε το φόβο τους τρόμο

Δεν είναι μονόδρομος, επεσήμανε, «η πολιτική υπέρ των μονοπωλίων και εναντίον του λαού, αυτός δηλαδή που ακολουθείται σήμερα. Μονόδρομος για το λαό είναι μια πολιτική ανάπτυξης που θα υπηρετεί αποκλειστικά τις λαϊκές διευρυμένες ανάγκες σε σύγκρουση και ρήξη με τα μονοπώλια. Μια πολιτική που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, που θα κάνει λαϊκή περιουσία όλους τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας: την Ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, τις μεταφορές και άλλους. Που με βάση έναν πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο θα οργανώσει την παραγωγή ποιοτικών και επαρκών σε ποσότητα μέσων παραγωγής, καταναλωτικών προϊόντων, κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, τα οποία θα παρέχονται στο λαό με βάση τις ανάγκες του. Γι' αυτήν την πολιτική ανάπτυξης, για μια λαϊκή οικονομία, πιστεύουμε ότι ο λαός αξίζει να υποστεί τις θυσίες του αγώνα και όχι να κάνει, όπως σήμερα, θυσίες για να πλουτίζει η πλουτοκρατία. Αυτή η πολιτική όμως για να εφαρμοστεί θα πρέπει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της να πάρει στα δικά της χέρια την εξουσία.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, το φόβο των κεφαλαιοκρατών για το ΠΑΜΕ, την ψυχή της οργάνωσης των ταξικών αγώνων. Ας έχουν το φόβο μας. Η εργατική τάξη με την ταξική της πάλη πρέπει να κάνει το φόβο τους τρόμο. Να τρομοκρατήσει τους τρομοκράτες, ώστε μια για πάντα να πάψουν να τρομοκρατούνε τη δική της ζωή».

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
Μήνυμα αγωνιστικής συστράτευσης

Μαχητική και ελπιδοφόρα ήταν η παρουσία αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στις πανελλαδικές συγκεντρώσεις μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες. Χιλιάδες έκλεισαν τα καταστήματά τους σε όλη τη χώρα και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, απαίτησαν να πληρώσει την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο. Στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην Πλ. Κάνιγγος και ένωσαν τα βήματά τους με αυτά των εργαζομένων, δίνοντας το δικό τους τόνο στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τις πολιτικές που τα υπηρετούν, με τα πανό και τα καπέλα τους, με το σήμα της ΠΑΣΕΒΕ. Διεκδίκησαν διεύρυνση ασφαλιστικών τους κατακτήσεων, άμεσα μέτρα απέναντι στην κρίση κτλ., ενώ με ορμή και μαχητικότητα δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν αποφασιστικά τον αγώνα, μαζί με όλο το λαό.

Οι προβοκάτσιες δε θα περάσουν

Αναφερόμενος στις προβοκάτσιες που στήνονται σε βάρος του εργατικού, λαϊκού κινήματος, ο κεντρικός ομιλητής επισήμανε:

«Καταγγέλλουμε τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Καρατζαφέρη, για οργανωτή προβοκατόρικων ομάδων. Στρατολογεί, χρησιμοποιεί και εκπαιδεύει ομάδες με στόχο να προκαλούν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Αυτό επιχείρησε να κάνει μαζί με άλλα κυκλώματα προβοκατόρων στην προηγούμενη απεργία, στο Σύνταγμα. Τίμιοι άνθρωποι μέσα από τις γραμμές του ΛΑ.Ο.Σ. μας ενημέρωσαν γι' αυτές τις βρώμικες ενέργειες του Καρατζαφέρη. Καλούμε κάθε τίμιο άνθρωπο που ακολουθεί το κόμμα αυτό να διαχωρίσει την ευθύνη του. Καλούμε την εργατική τάξη να απομονώσει και να τσακίσει κάθε νέα απόπειρα προβοκάτσιας σε βάρος του ΠΑΜΕ». Και πρόσθεσε: «Ομως σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει. Οσες προβοκάτσιες και να στήσουν, θα τις αποκρούει και θα τις ξεσκεπάζει η επαγρύπνηση και η σιδερένια πειθαρχία των καλά περιφρουρημένων συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να γίνουμε ορμητικός χείμαρρος

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σημασία έχει να μετατραπεί σε έναν ορμητικό χείμαρρο, σε έναν αληθινό καταρράκτη. Να βγάλουμε από τη μέση όλα τα φράγματα, όλα τα αναχώματα που δυσκολεύουν να περάσει ο λαός απ' αυτό που πρέπει να είναι ζητούμενο, το δρόμο της κοινωνικής λαϊκής ευημερίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ