ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ ΤΩΝ ΕΛΠΕ
Σήμερα στην Ελευσίνα η νέα κινητοποίηση

Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων το αγωνιστικό ραντεβού

Με νέα αγωνιστική κινητοποίηση σήμερα, που περιλαμβάνει συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Ηρώων της Ελευσίνας και πορεία στους δρόμους της πόλης, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του μετάλλου του Θριασίου συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στο δουλεμπόριο που έχουν στήσει τα «Ελληνικά Πετρέλαια», αξιοποιώντας την οδηγία Μπολκεστάιν, με τις πλάτες της κυβέρνησης, για να κάνουν με φτηνά εργατικά χέρια το έργο της επέκτασης των διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ. Διεκδικούν στο έργο να προσληφθούν άνεργοι της Ζώνης και της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου με βάση τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα συγκροτημένα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει.

Την πρωτοβουλία για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν αναλάβει τα ταξικά σωματεία της Ζώνης και το Συνδικάτο Μετάλλου Ελευσίνας «ΜΑΣΙΝΑ». Τα σωματεία της Ζώνης καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στα περίπτερα της λεωφόρου Σχιστού.

Σε κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ ήδη μεταφέρει εργάτες από χώρες με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα, μέσω δουλεμπορικών γραφείων από την Ιταλία. Την ίδια ώρα στη Ζώνη, αλλά και στη γύρω περιοχή που γίνεται το έργο, η ανεργία τσακίζει κόκαλα. Καταγγέλλουν ότι τα ΕΛΠΕ σε αυτό το σχεδιασμό τους έχουν βρει συνενόχους τις δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, στις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή. Ξεκαθαρίζουν ότι τα ταξικά συνδικάτα θα συνεχίσουν να βρίσκονται καθημερινά από τα ξημερώματα στην πύλη του εργοταξίου οργανώνοντας τον αγώνα των εργαζομένων για το δικαίωμά τους στη δουλειά.


ΛΑΡΙΣΑ - ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΣΤΑ «MEDIA MΑRKT»
Αγωνιστικά απαντά το κλαδικό συνδικάτο

Νέα κινητοποίηση προγραμματίζει σήμερα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων του νομού

Στιγμιότυπο από την πρώτη παρέμβαση ενάντια στην απόλυση, την περασμένη Πέμπτη
Στιγμιότυπο από την πρώτη παρέμβαση ενάντια στην απόλυση, την περασμένη Πέμπτη
Στην απόλυση εκλεγμένου συνδικαλιστή του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, ο οποίος πρωτοστάτησε στην οργάνωση της δράσης των συναδέλφων του, προχώρησε, παραμονή της πανεργατικής απεργίας της 20ής του Μάη, η εργοδοσία στο κατάστημα της πολυεθνικής εταιρείας «Media markt». Σήμερα το πρωί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Σωματείου θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Λάρισας, ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση για να χαρακτηριστεί η απόλυση παράνομη και καταχρηστική, ενώ αύριο θα γίνει τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Νομού Λάρισας καταγγέλλει την παράνομη απόλυση του εργαζομένου, εκλεγμένου συνδικαλιστή του Σωματείου. Επίσης, καταγγέλλει τη συμπεριφορά της επιχείρησης που προσπάθησε να εμποδίσει την κινητοποίηση που έκαναν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του κλαδικού Σωματείου και δεκάδες συνδικαλιστές, για τον απολυμένο συνάδελφό τους, την επομένη κιόλας της απόλυσης (20/05). Οπου η διοίκηση του «Pantheon» (του πολυχώρου όπου στεγάζεται το «Media Markt») κάλεσε την αστυνομία, ενώ η εργοδοσία στο «Media Markt» με εντολή του διευθυντή κατέβασε τα ρολά του καταστήματος, εγκλωβίζοντας μέσα τους εργαζομένους, ακόμα και πελάτες.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η προκλητική στάση του διευθυντή που αρνήθηκε να απαντήσει στις καταγγελίες της διοίκησης του Σωματείου, με την οποία συναντήθηκε μετά από πιέσεις, δείχνει το σχέδιο της επιχείρησης να στείλει μήνυμα στους εργαζόμενους που αγωνίζονται, που σηκώνουν κεφάλι και σ' αυτούς που οργανώνουν τη δράση τους. Η προσπάθεια οργάνωσης στο συγκεκριμένο χώρο είναι εμπόδιο στην ασύδοτη δράση της εργοδοσίας. Είναι εμπόδιο στο "κράτος του φόβου" που έχει επιβάλει στο συγκεκριμένο κατάστημα».

Και καταλήγει: «Οι συνδικαλιστές διώκονται, οι οργανωμένοι συλλογικοί και ταξικοί αγώνες συκοφαντούνται και χαρακτηρίζονται "έκνομη δράση" γιατί εκεί βρίσκεται η πραγματική δύναμη του εργάτη, αυτός είναι ο μεγάλος φόβος, ο χειρότερος εφιάλτης της πλουτοκρατίας. Χρειάζεται σήμερα να απαντήσουμε αποφασιστικά στην απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της εργοδοσίας με ένταση της οργάνωσης των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς. Με συγκρότηση σωματειακών επιτροπών - επιτροπών αγώνα, συσπείρωση στο σωματείο. Καλούμε τους εργαζομένους να καταδικάσουν τις τακτικές της εργοδοσίας που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν. Μέσα από την ενεργό ταξική αλληλεγγύη, μέσα από τη συμμετοχή στη δράση του σωματείου, του ΠΑΜΕ, του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την ανατροπή αυτής της κατάστασης».


«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ»
Κάλεσμα αντίστασης στους τεχνικούς

Σήμερα και αύριο οι εκλογές στην Ενωση Τεχνικών (ΕΤΕ) της ΔΕΗ

Να καταδικάσουν τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία και να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων στην κατεύθυνση αλλαγής του συσχετισμού δύναμης και ενίσχυσης των αγώνων για ανάπτυξη του κλάδου προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, καλεί τους εργαζόμενους η «Αγωνιστική Συνεργασία», με τη Διακήρυξή της για τις εκλογές που διεξάγονται σήμερα και αύριο στην Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ).

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει ότι η καταδίκη των αντεργατικών μέτρων που λήφθηκαν πρόσφατα, του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, της πολιτικής ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζεται με ταχείς ρυθμούς από την εργοδοσία της ΔΕΗ, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και της εντατικοποίησης της δουλειάς που επιφέρουν ραγδαία αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» συνδέεται με την απόρριψη της πολιτικής που ιδιωτικοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια. Η οποία, σημειώνουν, είχε ως αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα, τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 11.000, μέσα σε δέκα χρόνια, και την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας πάνω από 25% που εξαναγκάζονται να πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Τις πολιτικές αυτές στήριξαν και στηρίζουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ) - σε ΓΕΝΟΠ και ΕΤΕ που μιλούν μεταξύ άλλων «για υγιή ανταγωνισμό, κόπτονται για την κερδοφορία της ΔΕΗ».


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Αγνωστο το μέλλον εργαζομένων και εργοστασίων

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έγινε χτες

Καμία ουσιαστική δέσμευση για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ), ούτε για την επιχείρηση ούτε για τους εργαζόμενους, δεν έδωσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης στη συνάντηση που είχε χτες με τους εκπροσώπους όλων των Σωματείων. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από όλα τα εργοστάσια των ΕΑΣ σε όλη την Ελλάδα έκαναν συγκέντρωση χτες το πρωί έξω από το υπουργείο και μάλιστα έκλεισαν συμβολικά τη Λ. Μεσογείων.

Απαίτησαν να δοθούν άμεσα νέες παραγγελίες στις επιχειρήσεις, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να σταματήσει το καθεστώς των συμβασιούχων και ενοικιαζόμενων και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των τελευταίων ημερών. Στη συνάντηση, ο υφυπουργός δε δεσμεύτηκε για τίποτα από τα παραπάνω - εκτός από την πληρωμή των δεδουλευμένων - και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ να υποστούν αντεργατικές πολιτικές στο πλαίσιο των γενικότερων κυβερνητικών.

Στο θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού τόνισε ότι θα προχωρήσουν στο μέλλον μέσω ΑΣΕΠ και μέχρι τότε οι σημερινοί συμβασιούχοι και ενοικιαζόμενοι που λήγουν οι συμβάσεις τους τέλη Ιούλη θα συνεχίσουν για επιπλέον τρεις μήνες. Αναφερόμενος γενικότερα για το μέλλον των επιχειρήσεων τόνισε ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν όπως είναι σήμερα. Θα ληφθούν μέτρα που θα εγγυηθούν το μέλλον και θα βάλουν τάξη...


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΜΕΛΙΣΣΙΑ: Κατάληψη στο Δημαρχείο πραγματοποίησαν χτες, από το πρωί έως το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στο δήμο διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων. Σε περίπου είκοσι εργαζόμενους, κυρίως συμβασιούχοι, σε δημοτική επιχείρηση οφείλονται οι μισθοί πέντε μηνών, ενώ σε σχεδόν 50 μόνιμους εργαζόμενους οφείλονται αμοιβές για τις υπηρεσίες πυρασφάλειας που πρόσφεραν το περσινό καλοκαίρι.

ΚΕΚ ΑμΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ: Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) αύριο Πέμπτη στις 10.30 π.μ, ενάντια στην ανεργία που μαστίζει τους ανθρώπους με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες, οργανώνει η μαθητική κοινότητα του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμΕΑ Γαλατσίου. Την κινητοποίηση στηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη στις 11 π.μ.-12 μ. οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σάμου. Διαμαρτύρονται για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει διαχρονικά το νοσοκομείο, για την περικοπή των κονδυλίων για υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά και τη μη καταβολή των ήδη δεδουλευμένων υπερωριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ