ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Συντηρεί τα εμπόδια στον πραγματικό έλεγχο

Τις προτάσεις για επιδερμικές αλλαγές στο υπάρχον πλαίσιο παρουσίασε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Οπως και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, έτσι και στο «πόθεν έσχες» των βουλευτών, η κυβέρνηση προτείνει επιδερμικές αλλαγές για να συντηρήσει την προπαγάνδα της δήθεν «αυτοκάθαρσης» του αστικού πολιτικού συστήματος

Eurokinissi

Οπως και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, έτσι και στο «πόθεν έσχες» των βουλευτών, η κυβέρνηση προτείνει επιδερμικές αλλαγές για να συντηρήσει την προπαγάνδα της δήθεν «αυτοκάθαρσης» του αστικού πολιτικού συστήματος
Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να άρει ούτε κατ' ελάχιστο τα εμπόδια για τον πραγματικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, που αφορούν τις ανώνυμες μετοχές, τα κάθε είδους «απόρρητα», την ανεξέλεγκτη διακίνηση κεφαλαίων και τις υπεράκτιες εταιρείες, όπως προέκυψε με σαφήνεια από τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παρά τις κατά καιρούς «κορόνες» περί «διαφάνειας», όπως και στην περίπτωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, πρότεινε επιδερμικές αλλαγές που αφήνουν αλώβητο το υπάρχον σύστημα απόκρυψης εσόδων και περιουσιακών στοιχείων.

Στην τοποθέτησή του, ο Χάρης Καστανίδης υποστήριξε ότι πρέπει «να αλλάξουμε το μηχανισμό ελέγχου και να πάμε στην επιτροπή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», υποστηρίζοντας ότι «αυτή η επιτροπή έχει εκ του νόμου προανακριτικές αρμοδιότητες. Μπορεί να επεμβαίνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ.».

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης των «πόθεν έσχες» των υπόλοιπων κατηγοριών (πλην των βουλευτών) αφού πρώτα όμως ζητηθεί η γνώμη της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Οσον αφορά τον αναδρομικό έλεγχο, υποστήριξε ότι αυτό είναι αντικείμενο διαβούλευσης του προέδρου της Βουλής με τα πολιτικά κόμματα. Σε παρόμοιες λογικές κινήθηκε και η τοποθέτηση της ΝΔ, με τον βουλευτή της Γ. Τραγάκη να τάσσεται υπέρ της θέσπισης ορίου δαπανών διαβίωσης για τους βουλευτές.

Αλλαγές ουσίας ζητάει το ΚΚΕ

Ξεκάθαρα υπέρ του ελέγχου τάσσεται το ΚΚΕ, σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας όμως ότι υφίστανται «εμπόδια που δυσκολεύουν έναν πραγματικό έλεγχο», αφού «υπάρχουν δυνατότητες απόκρυψης των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε ρητορικά το ερώτημα του τρόπου με τον οποίο μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος «αφού υπάρχουν ανωνυμίες με τίτλους παραδείγματος χάριν του δημοσίου, ελευθερία κεφαλαίου, μπορεί να εξάγει κανείς κεφάλαια στο εξωτερικό, υπάρχει τραπεζικό, επιχειρηματικό, εμπορικό απόρρητο και σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι και off shore εταιρείες που παρεμποδίζουν να δει κάποιος τι έχεις».

Οπως είπε, με τις προτάσεις του το ΚΚΕ βάζει ψηλά τον πήχη, ζητώντας «να καταργηθεί η ανωνυμία σε μετοχές και κρατικούς τίτλους, να καταργηθεί το απόρρητο για να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος». Επισήμανε παράλληλα ότι «τα όποια φαινόμενα διαπλοκής θα υπάρχουν όσο υπάρχει σύμφυση πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε επίσης ότι «πρέπει να παραμείνει πολιτικός ο χαρακτήρας» της επιτροπής ελέγχου για το «πόθεν έσχες» και «τα αποτελέσματά της να συζητούνται στην ολομέλεια της Βουλής για να ελέγχονται οι ελεγκτές».

ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΗΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ «ΖΗΜΕΝΣ» - ΟΤΕ
Η πολυεθνική κερνούσε κι έπινε

Κατ' αντιπαράσταση εξετάστηκαν χτες στην Εξεταστική της Βουλής ο Π. Βουρλούμης και ο Μ. Ψάλτης, επικεφαλής ελεγκτικής εταιρείας

Yπέρ της «ΖΗΜΕΝΣ» λειτούργησαν οι συμβάσεις που υπέγραψε η γερμανική πολυεθνική με τον ΟΤΕ, όπως προέκυψε από την χτεσινή κατ' αντιπαράσταση εξέταση του επικεφαλής του οργανισμού Π. Βουρλούμη και του Μ. Ψάλτη, που ήταν επικεφαλής ελεγκτικής εταιρείας η οποία έκανε κοστολογικό έλεγχο σε δύο συμβάσεις.

Ο ΟΤΕ είχε υπογράψει το 1997 προγραμματικές συμβάσεις με τη «ΖΗΜΕΝΣ» για την προμήθεια υλικού και επειδή αυτές είχαν μεγάλη διάρκεια και οι τιμές στα ηλεκτρονικά είδη πέφτουν πολύ γρήγορα και απαξιώνονται τεχνολογικά, είχαν προβλεφθεί ρήτρες. Ανάμεσά τους ήταν και μια που προέβλεπε ότι θα γινόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχος τιμών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο ΟΤΕ θα αγόραζε σε συμφέρουσες τιμές από τη «ΖΗΜΕΝΣ».

Το 2005 ο Π. Βουρλούμης ανέθεσε στην ελεγκτική εταιρεία «PwC» να κάνει έναν τέτοιο έλεγχο και η εταιρεία τα βρήκε όλα καλά. Και πώς να μην τα έβρισκε, αφού τα στοιχεία για τους κοστολογικούς ελέγχους τα ζητούσε από το λογιστήριο της «ΖΗΜΕΝΣ», η οποία προφανώς και δεν είχε λόγο να δώσει στοιχεία που να έδειχναν ότι υπήρχαν φθηνότερα υλικά στην αγορά. «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» ήταν το σχόλιο που έκανε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Θ. Παφίλης.

Ο Π. Βουρλούμης είπε στην Εξεταστική ότι με βάση τις προγραμματικές συμφωνίες θα γινόταν έλεγχος και στις τρεις ποινικές ρήτρες που υπήρχαν σε αυτές, αλλά όταν ο Μ. Ψάλτης της «PwC» είπε ότι από την εταιρεία του δε ζητήθηκε τίποτα που να αναφέρεται στις τρεις ρήτρες, ο επικεφαλής του ΟΤΕ είπε ότι είναι πολύ πιθανό να μη ζητήθηκε από την εταιρεία έλεγχος για τις τρεις ρήτρες.

Αρωμα υποκλοπών προσπάθησαν να στήσουν χτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με καταγγελία ότι για μια εβδομάδα δε λειτουργούσε το σταθερό τηλέφωνο του πρωθυπουργού στο Καστρί. Ο Π. Βουρλούμης μετά από επικοινωνία με στελέχη του ΟΤΕ παραδέχθηκε ότι υπήρξε διακοπή που οφειλόταν σε «τεχνικό πρόβλημα πληκτρολόγησης», ενώ άλλο πρώην στέλεχος του ΟΤΕ είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα υποκλοπής από απομακρυσμένο κέντρο, όπως έγινε με τις υποκλοπές της «VODAFON».

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για το «πόθεν έσχες»

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος

Τις θέσεις του ΚΚΕ για το «πόθεν έσχες» και τις προτάσεις του για στοιχειώδη μέτρα ελέγχου, που θα διευκόλυναν την αποκάλυψη φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς, επαναλαμβάνει με ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση της ΚΟ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Oι προτάσεις της κυβέρνησης, για τη δήθεν διασφάλιση της διαφάνειας στο "πόθεν έσχες" των βουλευτών, είναι υποκριτικές και αφήνουν άθικτα όλα τα βασικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν τον ουσιαστικό έλεγχο του "πόθεν έσχες".

Και η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αρνείται πεισματικά να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να καθίσταται δυνατός ο στοιχειώδης έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων και περιορίζεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως είναι η αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής που διενεργεί τον έλεγχο.

O πραγματικός έλεγχος παρεμποδίζεται και θα συνεχίσει να παρεμποδίζεται όποιος και να είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός, όσο θα υπάρχει η δυνατότητα απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων με τοποθετήσεις σε ανώνυμες μετοχές και ανώνυμα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όσο θα παραμένει η δυνατότητα απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων μέσα από τις λεγόμενες "οφ σορ" εταιρείες.

Το ΚΚΕ επαναφέρει τις προτάσεις που επανειλημμένα έχει διατυπώσει στη Βουλή και που πεισματικά αρνούνται τα δύο μεγάλα κόμματα να τις αποδεχθούν:

  • Τη μετατροπή των ανώνυμων μετοχών των εταιρειών, των ανώνυμων τίτλων του δημοσίου και των άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων σε ονομαστικούς ώστε να μπορεί να ελεγχθεί τι κατέχει ο καθένας.
  • Τον έλεγχο στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα.
  • Την κατάργηση του επιχειρηματικού, του εμπορικού, του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου ώστε να καθίσταται δυνατή η εξακρίβωση στοιχείων.

Η άρνηση των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων να υιοθετήσουν αυτά τα στοιχειώδη μέτρα ελέγχου, που θα διευκόλυναν να αποκαλυφθούν φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, δείχνει και την υποκρισία τους.

Τα φαινόμενα διαπλοκής θα συνεχίσουν να αναπαράγονται σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα όσο ο πλούτος θα συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια, όσο θα υπάρχει το κυνήγι του κέρδους. Ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια ενός άλλου, ανώτερου κοινωνικού σχηματισμού, όπου ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν με λαϊκή εξουσία και εργατικό - λαϊκό έλεγχο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ