ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο η επιστημονική ημερίδα του ΕΣΥΝ

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση που διοργάνωσε το ΕΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση που διοργάνωσε το ΕΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη
Επιστημονική ημερίδα, με θέμα «Ουσιοεξαρτήσεις και υποκατάσταση: Θεραπεία ή συντήρηση;» διοργανώνει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) αύριο Παρασκευή 28 Μάη. Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο κέντρο πολιτισμού «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1). Θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα.

Θα μιλήσουν οι: Κ. Γαζγαλίδης, νευρολόγος - ψυχίατρος, συντονιστής ΟΚΑΝΑ Β. Ελλάδας, Ν. Μπουντούρογλου, ιατρός, αντιπρόεδρος ΕΣΥΝ, Η. Μιχαλαρέας, δρ. ψυχολογίας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, Ι. Γρηγορίου, ψυχίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος «ΜΕΘΕΞΙΣ» ΨΝΘ, Γ. Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Κ. Παπαγιάννη, ιατρός, γγ ΕΣΥΝ, Π. Τριανταφύλλου, κοινωνιολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Πρόληψης Αχαρνών «Διέξοδος», Η. Κονδύλης, δρ. πολιτικής Υγείας, πρόεδρος ΕΣΥΝ Θεσσαλονίκης, Γ. Γκρανόπουλος, κοινωνιολόγος στο Συμβουλευτικό Σταθμό Εξαρτημένων ΨΝΘ, γραμματέας ΕΣΥΝ Θεσσαλονίκης, Α. Γεωργίου, ψυχολόγος στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας ΑΠΘ, Α. Μπαλάσης, ειδικός θεραπευτής ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ», Γ. Παπαναστασάκος, κοινωνιολόγος, υπεύθυνος έρευνας ΚΕΘΕΑ, Π. Γεωργάκας, ψυχίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» του ΨΝΘ, Φ. Καλοτεράκης, δρ. ψυχολογίας, ειδικός βοηθός διευθυντής ΚΕΘΕΑ, Σ. Λαϊνάς, ψυχολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας ΑΠΘ, Ι. Καραγιάννης, δικηγόρος, μέλος ΔΕ ΕΣΥΝ Θεσσαλονίκης, Α. Κατσάς, δικηγόρος, μέλος ΔΕ ΕΣΥΝ Καλαμάτας, Μ. Καρπώνη, δικηγόρος, Τμήμα Νομικής Προστασίας «ΙΘΑΚΗ», Χρ. Τέγος, πρ. δήμαρχος Καρδίτσας, Γ. Ζιώγας, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ, Σ. Ζαριανόπουλος, γραμματέας ΕΚΘ, στέλεχος του ΠΑΜΕ, Θ. Γουργιώτης, πρόεδρος ΕΣΥΝ Βοιωτίας, Ν. Πέρρος, γυμναστής, ομοσπονδιακός προπονητής, πρόεδρος ΕΣΥΝ Κέρκυρας.

Επίσης, θα γίνουν παρεμβάσεις από Συλλόγους Γονέων Θεραπευτικών Προγραμμάτων.

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
Χωρίς νερό εδώ και 25 μέρες!

Το νερό... νεράκι για πάνω από 25 μέρες λένε οι λιγοστοί ηλικιωμένοι κάτοικοι που έχουν απομείνει στο χωριό Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Κόνιτσας. Η ύδρευση στο χωριό δε γίνεται λόγω βλάβης στο δίκτυο η οποία παρά τις σχετικές εργασίες δεν έχει εντοπιστεί και δεν έχει διορθωθεί με αποτέλεσμα εδώ και ένα μήνα περίπου άτομα τρίτης ηλικίας να καταφεύγουν όπως όπως με τα μπιτόνια σε γειτονικά χωριά για να πλυθούν ή να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό για να ικανοποιήσουν τη δίψα τους, αφού η όλη βοήθεια προς αυτούς όπως καταγγέλλουν εξαντλήθηκε σε μια εξάδα νερό. Αντίστοιχα προβλήματα πολύωρων διακοπών νερού - όχι για πρώτη φορά - αντιμετώπισαν και συνοικίες στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων (Ανατολή, Κατσικά, Νεοχωρόπουλου) εξαιτίας οικονομικών οφειλών των δήμων προς τη ΔΕΗ η οποία προχώρησε σε διακοπή των αντλιοστασίων.

Συνθήκες άθλιες σε μια περιοχή όπως ο νομός Ιωαννίνων που κατακλύζεται από νερά, σφύζει από βροχοπτώσεις και υδάτινους πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής ορθολογικής διαχείρισης, προστασίας και ανάπτυξης του υδάτινου πλούτου για να ικανοποιούν όχι μόνο τις ανάγκες των κατοίκων σε πόλεις και χωριά αλλά να συμβάλλουν και στην προστασία και ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής. Ζητήματα όμως που δε χωρούν στην πολιτική ανάπτυξης που κινητήρια δύναμη αποτελεί το επιχειρηματικό κέρδος, η εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως το νερό.

Ακόμη και στοιχειώδεις, βασικές ανάγκες όπως είναι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό καταδεικνύεται πως μπαίνουν στο περιθώριο μαζί με μια σειρά άλλα λαϊκά δικαιώματα ως αποτέλεσμα της πολιτικής ανάπτυξης που χρόνια τώρα βιώνουν οι κάτοικοι συνολικά της Ηπείρου και ιδίως στις υπαίθριες περιοχές με τη φτώχεια και την εγκατάλειψη, την ερήμωση των χωριών, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς να είναι στην πρώτη γραμμή.

ΠΕΚΑΜ
Εκδήλωση στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) θα πραγματοποιήσει, την Κυριακή 30 Μάη, στη Μακρόνησο, την καθιερωμένη επίσκεψη - εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Μακρονησιώτες αγωνιστές.

Η μετάβαση των προσκυνητών θα γίνει με το πλοίο «ΜΑΡΜΑΡΙ ΕΞΠΡΕΣ», που θα αναχωρήσει από το λιμάνι Λαυρίου στις 9 το πρωί. Η αναχώρηση του πλοίου από τη Μακρόνησο για την επιστροφή θα είναι στις 12.15 το μεσημέρι.

Για συμμετοχή, στο τηλέφωνο: 210.3247.820.

Το πούλμαν της ΠΕΚΑΜ για Λαύριο θα αναχωρήσει το πρωί, ώρα 7.30 π.μ., από πλατεία Κάνιγγος.

Εκδήλωση στο Μουσείο Μακρονήσου

Επίσης, η ΠΕΚΑΜ, σε συνεργασία με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και την Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ διοργανώνουν, το Σάββατο 5 Ιούνη, ώρα 8 μ.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο), εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές των ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ (ΣΦΑ) και στον ήρωα ναυτεργάτη ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΤΑΚΗ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ:Δύο τραυματισμοί, καταστροφές σε αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και καταστήματα, αλλά και φωτιές σε κάδους, ήταν το αποτέλεσμα συμπλοκής οπαδών του Παναθηναϊκού και του Πανιωνίου, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Το βράδυ της Τρίτης, περίπου 50 άτομα συναντήθηκαν προκειμένου να «λύσουν» τις διαφορές τους, εφοδιασμένοι με πέτρες, ξύλα, ακόμα και βόμβες μολότοφ. Για 15 λεπτά το σημείο θύμιζε πεδίο μάχης. Η Αστυνομία έκανε την εμφάνισή της όταν έληξαν τα επεισόδια και προχώρησε σε δύο συλλήψεις και τρεις προσαγωγές υπόπτων. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, υπέστησαν ζημιές οκτώ αυτοκίνητα, τρεις μοτοσικλέτες, ενώ άγνωστοι έσπασαν τις τζαμαρίες της «Αγροτικής Τράπεζας».

ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ σε σπίτια, καταστήματα, ξενοδοχεία και υποδομές προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση του περασμένου Σαββάτου στη Σκιάθο. Το αγροτικό δίκτυο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ στους δρόμους του νησιού τα δέντρα που ξεριζώθηκαν και φερτά υλικά, μεταφέρθηκαν στους δρόμους, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να είναι σχεδόν αδύνατη. Σημαντικά ήταν τα προβλήματα στον αερολιμένα της Σκιάθου, καθώς η λάσπη ξεπέρασε τους 20 πόντους στους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης, αλλά και στους χώρους στάθμευσης των λεωφορείων.

ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ τέθηκε ένας αστυνομικός, ο οποίος φέρεται να προκάλεσε τροχαίο ατύχημα, οδηγώντας μεθυσμένος. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, έφυγε από το σημείο εγκαταλείποντας τα θύματά του. Οπως έγινε γνωστό, χθες τα ξημερώματα, ο αστυνομικός (εκτός υπηρεσίας) οδηγώντας το αυτοκίνητό του στην Εθνική Οδό Κοζάνης - Λάρισας ενεπλάκη σε τροχαίο με αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 35χρονος και επέβαινε ένας 21χρονος. Το όχημα των τελευταίων προσέκρουσε σε τοίχο κτιρίου της ΔΕΗ. Ο αστυνομικός πάτησε γκάζι και έφυγε. Συνάδελφοί του, τον εντόπισαν λίγη ώρα αργότερα και τον συνέλαβαν.

ΣΕ 68 ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ αυτοκινήτων, μέσα σε διάστημα πέντε μόλις μηνών, είχαν προβεί τα μέλη σπείρας που εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει, την Κυριακή 30 Μάη 2010 και ώρα 11 το πρωί, το καθιερωμένο πολιτικό μνημόσυνο για τον Αρχηγό του ΕΛΑΣ Στρατηγό Στέφανο Σαράφη, που θα γίνει στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος στον Αλιμο στο σημείο όπου δολοφονήθηκε.

-- Την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί τη Δευτέρα 31 Μάη 2010 η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), ώρα 6 μμ στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Για την υποβολή υποψηφιοτήτων στα γραφεία της Ενωσης (Πειραιώς 6, 5ος όροφος, γραφείο 1) ή στα τηλέφωνα: 210.6211.300 (Μυρτώ Σταματάτου) και 210.2750.444 (Ελένη Μωραΐτου).

ΗΣΑΠ
Κλεστό το τμήμα Ομόνοια - Ανω Πατήσια

Εκτός λειτουργίας, λόγω ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής, θα παραμείνει, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μάη, το τμήμα της διαδρομής «Ομόνοια - Ανω Πατήσια», του ΗΣΑΠ. Για το τμήμα «Ομόνοια - Αττική», η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα πραγματοποιείται από τη γραμμή 2 του ΜΕΤΡΟ, ενώ για το τμήμα «Αττική - Ανω Πατήσια» η εξυπηρέτηση θα γίνεται από τη λεωφορειακή γραμμή της ΕΘΕΛ Χ8.

Παράλληλα, από την Τρίτη 18 Μάη, στο σταθμό της Νέας Ιωνίας οι διερχόμενοι συρμοί προς Κηφισιά (άνοδος) δεν πραγματοποιούν στάση, ενώ η αποβάθρα του ίδιου σταθμού - λόγω της αμφιδρόμησης - επαναλειτουργεί με κατεύθυνση προς Πειραιά (κάθοδος).

Φωτιά στο Σχιστό

Μικρής έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε στις 2 χθες το μεσημέρι, κοντά στο στρατόπεδο του Πολεμικού Ναυτικού «Παλάσκα», στο Σχιστό. Λόγω της επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, που έκαιγε χαμηλή βλάστηση, στο σημείο έφτασαν αμέσως οκτώ οχήματα της Πυροσβεστικής με 24 άνδρες, ενώ συνέδραμαν και υδροφόρες του ΠΝ. Περίπου 30 λεπτά της ώρας αργότερα, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Επεισόδια μεταξύ μεταναστών σημειώθηκαν λίγο πριν τις 8 χτες το βράδυ στη διασταύρωση των οδών Μενάνδρου και Σοφοκλέους στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 200 άτομα, κυρίως ασιατικής καταγωγής, με λοστούς στα χέρια, συνεπλάκησαν για άγνωστη αιτία. Τα επεισόδια κράτησαν λίγα λεπτά της ώρας και έληξαν μετά από παρέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που πραγματοποίησαν συλλήψεις και προσαγωγές υπόπτων. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν ελαφρά οκτώ άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ