ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά

Μαζική η αλληλεγγύη των κατοίκων της περιοχής

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πετρούπολης απαιτώντας να σταματήσουν οι απολύσεις συμβασιούχων και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Ηδη, στο Δήμο Πετρούπολης έχουν γίνει δώδεκα απολύσεις συμβασιούχων και αναμένεται να γίνουν ακόμα 37, καθώς η δημοτική αρχή (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ) δεν προχωρά στη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, κάτι που προβλέπεται και σε σχετικό ΦΕΚ. Στο πλάι τους οι εργαζόμενοι έχουν τους κάτοικους της περιοχής.

Χθες με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων Δήμων Πετρούπολης - Καματερού οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταλήψεις σε όλους τους αθλητικούς χώρους του δήμου (κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου και άλλα). Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα και με νέες παρεμβάσεις. Το Σωματείο σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την απόφαση της δημοτικής αρχής να τους απολύσει και τονίζει ότι το δικαίωμα στην εργασία δεν παζαρεύεται, ούτε χαρίζεται. Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί ότι χτες το μεσημέρι, μέσα σε πολύ λίγες ώρες, μαζεύτηκαν πάνω από 600 υπογραφές κατοίκων σε κείμενο στήριξης του αγώνα των εργαζομένων.

Σωρηδόν απολύσεις συμβασιούχων γίνονται σε πολλούς δήμους τόσο στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντεργατικού και αντιλαϊκού Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων αλλά και μπροστά στη νομοθέτηση του σχεδίου «Καλλικράτης» που προδιαγράφει δραματική αύξηση των απολύσεων. Είναι αποτελέσματα της πολιτικής που ασκούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις του κεφαλαίου και προωθούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από δημάρχους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, επιταχύνοντας την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων και υπηρεσιών.

Μαχητικά και χτες στη Θεσσαλία

Σε γενικές συνελεύσεις προχωρούν μια σειρά συνδικάτα

Χτες, στη Λάρισα
Χτες, στη Λάρισα
Σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα δόθηκε χτες το βράδυ η «σκυτάλη» των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ κατά της άγριας επίθεσης που δέχονται τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα από κυβέρνηση, ΕΕ και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ταυτόχρονα, οι Θεσσαλοί κατήγγειλαν το νέο έγκλημα του Ισραήλ και έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Επίσης, για μια ακόμα φορά αναδείχτηκε η αναγκαιότητα κοινής πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της ΠΑΣΥ ο Ν. Μπαντόγιας. «Πρέπει ν' απαντήσουμε - πρόσθεσε - με το δικό μας λαϊκό μέτωπο των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των μικρών αυτοαπασχολούμενων των πόλεων, της νεολαίας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων. Ο κεντρικός ομιλητής Τ. Καφρίτσας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισήμανε ότι «πρέπει να προχωρήσει η συγκρότηση του μετώπου με όλα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την εξουσία των μονοπωλίων, οργανώνοντας την αντεπίθεσή του και διεκδικώντας για λογαριασμό του τον πλούτο που παράγει και του ανήκει, με μοναδικό στόχο και κριτήριο τη συνεχή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου ολόκληρου του λαού».

Στα Τρίκαλα το συλλαλητήριο έγινε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στη συνέχεια έγινε πορεία, ενώ στην Καρδίτσα το αγωνιστικό ραντεβού είχε οριστεί στην κεντρική πλατεία από όπου ξεκίνησε και η πορεία.

Καμιά αναμονή - σχέδιο σε κάθε χώρο

Μετά τα επιτυχημένα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ που ολοκληρώθηκαν χτες σε όλη τη χώρα, οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν την ανάγκη χωρίς καμιά αναμονή να σχεδιαστεί η κλιμάκωση του αγώνα. Να οργανωθεί η πάλη σε κάθε κλάδο, κάθε τόπο δουλειάς, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι ραγδαίες αντιλαϊκές εξελίξεις σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό κτλ.

Ετσι, σήμερα Πέμπτη 3 Ιούνη, στις 7 μ.μ. η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης καλεί σε έκτακτη ΓΣ στα γραφεία της (5ος όροφος, Κάνιγγος 27).

Σε Γενική Συνέλευση καλεί και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής την Κυριακή 6 Ιούνη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Την ίδια στιγμή, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η μάχη για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης του ΠΑΜΕ, μάχη που αποκτά ειδική σημασία μέσα σε συνθήκες ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης. Η εξόρμηση έχει τη μορφή της λαχειοφόρου αγοράς και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιούνη. Κάθε λαχνός κοστίζει 5 ευρώ. Μπροστά στην ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, αλλά και στις ευθύνες που συνεπάγεται για το ΠΑΜΕ η εμπιστοσύνη του εργατόκοσμου, γίνεται επιτακτική η ένταση της δράσης τόσο των τοπικών και κλαδικών Γραμματειών και ταξικών συνδικάτων, όσο και κάθε εργάτη ατομικά.

ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ
Μεγαλώνει η κατακραυγή

Την τρομοκρατική επιχείρηση που εξαπέλυσαν οι μηχανισμοί του αστικού κράτους με τη σύλληψη στελεχών του ΚΚΕ και πρωτοπόρων συνδικαλιστών στη Μυτιλήνη - οι οποίοι εκτελώντας το καθήκον τους συμπαρατάχθηκαν ενεργά στον αγώνα των ναυτεργατών κατά την τελευταία απεργία τους - καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους ταξικά Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει», τονίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, τα Νομαρχιακά Τμήματα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, της ΟΤΟΕ, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Εργαζομένων στους ΟΤΑ και της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, με ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Τους τρομάζουν οι αγώνες των εργαζομένων, η συμπαράσταση και αλληλεγγύη που δείχνουν οι ταξικές δυνάμεις, το ΚΚΕ, σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων που αγωνίζονται ενάντια στην αντεργατική βαρβαρότητα». Το Εργατικό Κέντρο Σάμου τονίζει ότι κυβέρνηση και εργοδοσία είναι «θορυβημένοι από τη μεγάλη συμμετοχή, την αντίσταση που βρίσκουν στο να περάσουν τα αντεργατικά τους μέτρα και την ανταπόκριση στο προσκλητήριο αγώνα του ΠΑΜΕ». Οπως υπογραμμίζει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου, «σαν στόχο έχουν την ποινικοποίηση της δράσης του εργατικού λαϊκού κινήματος, το δικαίωμα στην απεργία, να γονατίσουν το λαό, για να πληρώσει αυτός την κρίση και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού».

Την επιχείρηση τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος από την κυβέρνηση καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), καλώντας τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να καταγγείλουν και αυτοί την πολιτική διώξεων και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες. «Η ένταση της καταστολής και οι προβοκάτσιες πάνε μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική», επισημαίνει.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Σήμερα απεργούν

24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες Αττικής - λεωφορεία, μετρό, τρόλεϊ, τραμ, ηλεκτρικός. Οι εργαζόμενοι απεργούν ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται και σε αυτά που έρχονται, διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και άλλα.

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Το Σάββατο η εκδήλωση

Εκδήλωση τιμής και μνήμης, αφιερωμένη στους αγωνιστές των Στρατιωτικών Φυλακών Αθηνών - Μακρονήσου (ΣΦΑ) και στον ήρωα ναυτεργάτη, τον πρωτοπόρο κομμουνιστή Δημήτρη Τατάκη, διοργανώνουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ το Σάββατο 5 Ιούνη στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31 Θησείο). Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

«ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Ολοι αύριο στη σύσκεψη

Μπροστά μπαίνουν οι ταξικές δυνάμεις του ναυτεργατικού κινήματος για την παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων των ναυτεργατών, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που για τα κέρδη των πολυεθνικών και των εφοπλιστών επιδιώκει να μετατρέψει τα καράβια σε γαλέρες τύπου «ΖΕΝΙΤΗ», απευλευθερώνοντας (αίροντας το καμποτάζ) αρχικά τα κρουαζιερόπλοια. Ετσι αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί η ταξική παράταξη «Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση» διοργανώνει ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ για τη δράση που πρέπει να αναπτυχθεί για την ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων.

Στο μεταξύ χτες το πρωί συνεδρίασε η διοίκηση της ΠΝΟ και αποφάσισε κατά πλειοψηφία, όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου, «να προχωρήσει στην ανάληψη συνδικαλιστικής δράσης σε βάρος του πλοίου ΖΕΝΙΤΗ, την προσεχή Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 κατά τον κατάπλου του στο λιμάνι του Πειραιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ