ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Υπέρ του ξεπουλήματος η πλειοψηφία του σωματείου

Ανοιχτά, πλέον, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τάσσονται υπέρ του ξεπουλήματος των τελευταίων δημόσιων ναυπηγείων της χώρας, απεμπολώντας πλήρως τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά και του ελληνικού λαού. Με χτεσινές ανακοινώσεις του Σωματείου Εργαζομένων «Η Τρίαινα» και του «Συνεταιρισμού» προσυπογράφεται η προσωπική βούληση των κυβερνητικών συνδικαλιστών (αυτοί που μέχρι πρόσφατα καθύβριζαν το «Ρ», που αποκάλυψε ότι επίκεινται εκατοντάδες απολύσεις), να ξεπουληθούν τα ναυπηγεία, να απολυθεί αδιευκρίνιστος αριθμός εργαζομένων (οι πληροφορίες αναφέρουν περί τους 800) και να παραδοθεί - στο σύνολό της πλέον - η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Στην ανακοίνωση των κυβερνητικών συνδικαλιστών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δε γίνεται, πλέον, καμία ουσιαστική αναφορά για τη διασφάλιση εργασιακών κεκτημένων και δικαιωμάτων, ούτε για τις θέσεις εργασίας αλλά και τη μελλοντική πορεία του ναυπηγείου. Η ανησυχία τους - που όπως φαίνεται προέκυψε ξαφνικά - έγκειται στην απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει το σύνολο των μετοχών του ναυπηγείου, δηλαδή το 51% της ΕΤΒΑ και το 49% των μετοχών που ανήκουν στους εργαζόμενους. Ετσι, λοιπόν, οι εν λόγω συνδικαλιστές αλλά και ο «Συνεταιρισμός» χρησιμοποιούν το δικαίωμα των εργαζομένων, που προκύπτει από την κατοχή του μετοχικού κεφαλαίου και από τα λεφτά που έχουν δώσει για το επενδυτικό πρόγραμμα και τις μετοχές, όχι για να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά για να εμπλακούν και αυτοί - με ανάλογο φυσικά αντίτιμο - στην πώληση των ναυπηγείων.

Ωστόσο, και υπό το κράτος της δικαιολογημένης... οργής τους, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αφού τους χρησιμοποίησε και έκανε τη δουλιά της, τώρα μάλλον σκέφτεται να τους αφήσει εκτός παιχνιδιού, οι εν λόγω συνδικαλιστές επιδίδονται ακόμα και αυτή τη στιγμή στην προσφιλή τους τακτική εξαπάτησης των εργαζομένων. Ενώ επισημαίνουν ότι «εμείς κατ' ουδένα τρόπο δε δεχόμαστε να καταβάλλουμε για άλλα 10 χρόνια μέρος του μισθού μας για να είμαστε συνεταίροι και να χρηματοδοτούμε έναν ιδιώτη» και επειδή το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου είναι εξαιρετικά σημαντικό (49%), ζητούν να συμμετάσχουν «ισότιμα σε όλες τις διαδικασίες πώλησης της εταιρίας»!

Και επειδή και η χτεσινή ανακοίνωση της «Τρίαινας» αποτελεί ένα ακόμα μνημείο απόπειρας εξαπάτησης και χειραγώγησης των εργαζομένων, μπαίνουμε στη διαδικασία να μεταφέρουμε αυτολεξεί ένα σημείο από την ανακοίνωση: «Ναι μεν η διαδικασία πώλησης πρέπει να είναι ενιαία για το σύνολο των μετοχών της εταιρίας, όπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνει πέρα και έξω από τους ισχύοντες νόμους - ελληνικούς και ευρωπαϊκούς - και το Σύνταγμα που προστατεύουν και κατοχυρώνουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας της λειτουργίας των εταιριών κλπ. Τέλος, πρέπει να θυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι το Σωματείο δεν έχει ξεχάσει ούτε απεμπολήσει την αρχική του θέση για την παραμονή της εταιρίας κατά 100% στο δημόσιο και ασχολούμενη αποκλειστικά με έργα του αμυντικού τομέα»!

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η ανακοίνωση του «Συνεταιρισμού», η οποία έρχεται προς επίρρωσιν των τόσο ξεκαθαρισμένων θέσεων της πλειοψηφίας της «Τρίαινας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘNΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Νομιμοποιούν την επιτάχυνση του ξεπουλήματος

Στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης-ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών, αποσκοπούν οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου για το Χρηματιστήριο, που επρόκειτo να κατατεθεί στη Βουλή αργά χτες το βράδυ.

Σύμφωνα με μία λακωνική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στο σχέδιο νόμου προβλέπονται ρυθμίσεις που διευκολύνουν την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, της ΕΑΒ, ενώ δεν υπάρχει αναφορά στη δυνατότητα της κυβέρνησης να διαθέσει μετοχές του ΟΤΕ σε ιδιώτες σε ποσοστό πέραν του 51%. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι περιέχεται διάταξη που απαγορεύει τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών σε μέλη της κυβέρνησης καθώς και σε γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Αν και η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί πληθώρα ερωτημάτων για την έως τώρα χρηματιστηριακή συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών, η συγκεκριμένη διάταξη μόνο λόγους προπαγανδιστικούς εξυπηρετεί καθώς οι υπουργοί και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη θα παίζουν πλέον στο Χρηματιστήριο μέσω τρίτων...

Σύμφωνα με πληροφορίες, με στόχο το ξεπέρασμα των... γραφειοκρατικών εμποδίων στην πορεία της αθρόας ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων, με το σχέδιο νόμου παρέχονται αυξημένες αρμοδιότητες στην Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία σε συνεργασία με τους περιβόητους συμβούλους ιδιωτικοποίησης θα καθορίζουν τους όρους και τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης μιας δημόσιας επιχείρησης, τους όρους διεξαγωγής του διεθνούς διαγωνισμού κλπ. Στόχος, οι πιο γρήγορες και πολύ περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να ικανοποιηθούν οι αδηφάγες «δυνάμεις της αγοράς», οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν επικεντρώσει την κριτική τους προς την κυβέρνηση, ότι καθυστερεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, που κυρίως αφορά σε ρυθμίσεις σχετικές με το Χρηματιστήριο, προωθούνται μια σειρά από τροποποιήσεις στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, οι οποίες, σύμφωνα με τους αρμόδιους, θα τονώσουν τη χρηματιστηριακή κίνηση. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις αυτές είναι η νομιμοποίηση του «αέρα» στις συναλλαγές, η δυνατότητα εισαγωγής χρηματιστηριακών εταιριών στη Σοφοκλέους, αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής νέων εταιριών, ρυθμίσεις για τις περιπτώσεις αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των εισηγμένων εταιριών και άλλα μέτρα που αποβλέπουν στην «τόνωση της αγοράς».

Μεθοδεύουν και την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των ελληνικών αεροδρομίων που προωθεί η κυβέρνηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Σπύρος Στριφτάρης.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, με το έγγραφο 4449/27-7-2000 του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) γνωστοποιείται ότι ο πρόεδρος του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) Assad Kottate, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της ελληνικής πλευράς, θα πραγματοποιήσει από 2 έως 6 Σεπτεμβρίου 2000 επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στα πλαίσια της επίσκεψης αυτής, θα ανταλλάξει απόψεις σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τα οποία μεταξύ των άλλων αφορούν: Την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των αεροδρομίων και των υπηρεσιών αεροναυτιλίας, καθώς και θέματα διάρθρωσης της Ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι δύο βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών: α) Για ποιο λόγο η κυβέρνηση, που μέχρι τώρα αρνιόταν πεισματικά κάθε πρόθεση ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων της χώρας, τώρα καλεί, με δική της πρωτοβουλία, έναν παράγοντα όπως τον πρόεδρο του ICAO για να συζητήσει μαζί του για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους και επιπλέον για τη διάρθρωση της ΥΠΑ; β) Αρχίζει η κυβέρνηση τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και των υπόλοιπων αεροδρομίων της χώρας (μετά τα Σπάτα) και αλλάζει τη θεσμική μορφή της ΥΠΑ ώστε να εξυπηρετεί τα ιδιωτικά αεροδρόμια;

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Χορηγικό «φαγοπότι»

Το μεγάλο «φαγοπότι» των επιχειρήσεων που θα ανακηρυχτούν... εθνικοί χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 μπαίνει στην τελική ευθεία. Την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύτηκαν στον Τύπο οι πέντε πρώτες προκηρύξεις που αφορούν στην ανάδειξη εθνικών χορηγών (δηλαδή τις εταιρίες που θα χρησιμοποιούν το Ολυμπιακό Σήμα στα προϊόντα τους ή την επωνυμία τους) για τις κατηγορίες: τραπεζικές υπηρεσίες, υπηρεσίες συμβατικής και κινητής τηλεφωνίας, ζυθοποιία, ναυτιλία και ασφαλιστικές εταιρίες.

Η «Αθήνα 2004» θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τις ενδιαφερόμενες εταιρίες των παραπάνω κατηγοριών. Εκτός από τα χρήματα που θα καταβάλουν οι εταιρίες που θα αναδειχτούν «εθνικοί χορηγοί», θα έχουν τη δυνατότητα - κατόπιν συμφωνίας με την «Αθήνα 2004» - να παρέχουν και αξία σε είδος. Την παροχή δηλαδή ειδών για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Για παράδειγμα η εταιρία που θα είναι εθνικός χορηγός στην κατηγορία της συμβατικής και κινητής τηλεφωνίας, εκτός από τα χρήματα, θα παραχωρήσει στην «Αθήνα 2004» τηλεφωνικές συσκευές για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Τύπου, του Ολυμπιακού Χωριού, του Χωριού των Δημοσιογράφων κ.ά.

Η έναρξη παροχής υπηρεσιών των χορηγών θα γίνει την ημέρα ανακήρυξης του χορηγού. Οι αιτήσεις συμμετοχής των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 6 Οκτώβρη 2000.

Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση φρόντισε με το νόμο 2833/2000 να απαλλάξει τις επιχειρήσεις - εθνικούς χορηγούς από τη φορολογία επί της αξίας των χορηγιών, ανεξάρτητα από το ύψος της χορηγίας! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», τα συνολικά έσοδα από τις εθνικές χορηγίες θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. δρχ. Συνολικά τα έσοδα από τις χορηγίες (εθνικοί και διεθνείς χορηγοί) θα φτάσουν τα 161 δισ. δρχ. σύμφωνα με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της εταιρίας.

Το ποσό που η «Αθήνα 2004» προσδοκά να εισπράξει από την κάθε εταιρία - εθνικό χορηγό είναι τα 7,5 δισ. δρχ. για κάθε κατηγορία. Οι υπόλοιπες κατηγορίες χορηγιών για τις οποίες θα προκηρυχτούν αντίστοιχοι διαγωνισμοί με διαπραγμάτευση είναι: γαλακτοβιομηχανία, αεροπορικές εταιρίες, αυτοκινητοβιομηχανία, καύσιμα και ενέργεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ