Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘNΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Νομιμοποιούν την επιτάχυνση του ξεπουλήματος

Στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης-ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών, αποσκοπούν οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου για το Χρηματιστήριο, που επρόκειτo να κατατεθεί στη Βουλή αργά χτες το βράδυ.

Σύμφωνα με μία λακωνική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στο σχέδιο νόμου προβλέπονται ρυθμίσεις που διευκολύνουν την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, της ΕΑΒ, ενώ δεν υπάρχει αναφορά στη δυνατότητα της κυβέρνησης να διαθέσει μετοχές του ΟΤΕ σε ιδιώτες σε ποσοστό πέραν του 51%. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι περιέχεται διάταξη που απαγορεύει τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών σε μέλη της κυβέρνησης καθώς και σε γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Αν και η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί πληθώρα ερωτημάτων για την έως τώρα χρηματιστηριακή συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών, η συγκεκριμένη διάταξη μόνο λόγους προπαγανδιστικούς εξυπηρετεί καθώς οι υπουργοί και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη θα παίζουν πλέον στο Χρηματιστήριο μέσω τρίτων...

Σύμφωνα με πληροφορίες, με στόχο το ξεπέρασμα των... γραφειοκρατικών εμποδίων στην πορεία της αθρόας ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων, με το σχέδιο νόμου παρέχονται αυξημένες αρμοδιότητες στην Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία σε συνεργασία με τους περιβόητους συμβούλους ιδιωτικοποίησης θα καθορίζουν τους όρους και τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης μιας δημόσιας επιχείρησης, τους όρους διεξαγωγής του διεθνούς διαγωνισμού κλπ. Στόχος, οι πιο γρήγορες και πολύ περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να ικανοποιηθούν οι αδηφάγες «δυνάμεις της αγοράς», οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν επικεντρώσει την κριτική τους προς την κυβέρνηση, ότι καθυστερεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, που κυρίως αφορά σε ρυθμίσεις σχετικές με το Χρηματιστήριο, προωθούνται μια σειρά από τροποποιήσεις στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, οι οποίες, σύμφωνα με τους αρμόδιους, θα τονώσουν τη χρηματιστηριακή κίνηση. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις αυτές είναι η νομιμοποίηση του «αέρα» στις συναλλαγές, η δυνατότητα εισαγωγής χρηματιστηριακών εταιριών στη Σοφοκλέους, αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής νέων εταιριών, ρυθμίσεις για τις περιπτώσεις αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των εισηγμένων εταιριών και άλλα μέτρα που αποβλέπουν στην «τόνωση της αγοράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ