ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Στον τζόγο τα χρήματα των συνεταιριστών

«Χασούρα» μετράει η Ενωση από την απόφαση της διοίκησης να παίξει 800 εκ. δρχ. στο χρηματιστήριο

Στο χρηματιστηριακό τζόγο παίζει τα χρήματα των συνεταιρισμένων αγροτών η Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων και, ήδη, μέχρι τώρα έχασε πολλά εκατομμύρια δραχμές! Η Ενωση αγόρασε αμοιβαία κεφάλαια ύψους 800.000.000 δραχμών από τις τράπεζες Αγροτική (500 εκ.), ALFA Πίστεως (200 εκ.) και ALFA TRUST (100 εκ.) και αγρομέτοχα ύψους 100 εκ. δραχ., και αν σήμερα ρευστοποιηθούν η ζημιά ανέρχεται στο ύψος των 250 εκ. δραχμών. Αυτά τα 800 εκ. δρχ. προέρχονται από δραστηριότητα της Ενωσης στον τομέα του βαμβακιού και θα έπρεπε να δίνονται για την αποπληρωμή δανείου ύψους 1,550 δισ. δρχ, που πήρε για να καλύψει ανάγκες της. Μέχρι στιγμής δεν πληρώθηκε καμία δόση του δανείου, παρά μόνο πληρώνονται οι τόκοι. Να σημειωθεί ότι το δάνειο έχει παρθεί σε «γιεν» και λόγω των γνωστών συναλλαγματικών εξελίξεων με τη μεγάλη επιβάρυνση της ισοτιμίας της δραχμής έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, η Ενωση υπολογίζεται ότι έχει υποστεί κι άλλη ζημιά που ανέρχεται στα 300 εκ. δρχ. περίπου.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα, όταν οι εκπρόσωποι της παράταξης ΛΑΕ, ζήτησαν με αίτησή τους να συγκληθεί το ΔΣ της Ενωσης, για να ενημερωθούν σχετικά και να ενημερώσουν τους συνεταιρισμένους αγρότες του νομού. Στην αίτησή τους οι διοικητικοί σύμβουλοι της ΛΑΕ έθεταν τα εξής ερωτήματα:

1ο. Πότε και με ποια απόφαση του ΔΣ αποφασίστηκε η μετατροπή του δανείου του 1 δισ. δρχ., από δραχμές σε γιεν και ποια είναι η ζημιά, ή το όφελος μέχρι σήμερα;

2ο. Πόσες δόσεις του δανείου του 1 δισ. που συνάφθηκε το 1998 έχουν εξοφληθεί και ποιο είναι το υπόλοιπο τοκοχρεολύσιο;

3ο. Το ΔΣ της Ενωσης αποφάσισε να αγοράσει αμοιβαία κεφάλαια χωρίς να προσδιορίζεται το ποσό, που θα διέθετε η Ενωση. Πόσα αμοιβαία κεφάλαια αγοράστηκαν, ποιων τραπεζών, από ποια ΕΛΔΕ, ποια η τιμή της αγοράς των αμοιβαίων και ποιο είναι το όφελος, ή η ζημιά από τη σημερινή τιμή των μερισμάτων;

Το ΔΣ της Ενωσης συγκλήθηκε και, όπως αποδεικνύεται και από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της διοίκησης που υπογράφεται από τον πρόεδρό της Κ. Βράντζα, αποδείχτηκε ότι υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες, αν μη τι άλλο, πρέπει να ελεγχθούν. Στην ανακοίνωσή του το ΔΣ παραδέχεται ότι πράγματι τα 800 εκατομμύρια δραχμές διατέθηκαν για την αγορά των αμοιβαίων από τις τράπεζες, που προαναφέραμε κι ότι έχει ήδη επέλθει ζημιά για την Ενωση ύψους 250 εκ. δρχ. Σπεύδει, όμως, να επισημάνει ότι πρόκειται για ονομαστική και όχι πραγματική ζημιά (!) και προχωρώντας παραπέρα αναφέρει: «Βεβαίως, με βάση τις εκτιμήσεις κυβερνητικών οργάνων, ελληνικού χρηματιστηρίου και διεθνών αναλυτών για την ελληνική οικονομία, η πορεία του χρηματιστηρίου, όπως και της εθνικής οικονομίας προβλέπεται να είναι λίαν ανοδική, έτσι ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα η σημερινή ονομαστική ζημιά, όχι μόνο θα εξαντληθεί, αλλά προβλέπεται εν τέλει να καταγραφούν και κέρδη απ' αυτή την επενδυτική κίνηση της ΕΑΣ Τρικάλων, η οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρίνεται βραχυπρόθεσμα, αφού, άλλωστε, ουδεμία πίεση ταμειακή, ή οικονομική της Ενωσης υπάρχει για άμεση ρευστοποίηση των αμοιβαίων». Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται, επίσης, η παραδοχή ότι από το δάνειο της ΕΑΣ σε γιεν - το οποίο, ας σημειωθεί στην αρχή είχε αποφασιστεί να ανέρχεται σε 1 δισ. δρχ. και έγινε 1,550 δισ. χωρίς να ενημερωθεί όλο το ΔΣ - η Ενωση έχασε ήδη 300 εκ. δραχμές, αλλά επιχειρείται να δικαιολογηθεί αυτή η ζημιά με την εξής επισήμανση: «Καμία δύναμη, όμως, δεν υποχρεώνει την ΕΑΣΤ, ούτε το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων να κλείσουν σήμερα με ζημία της χρηματοδότησής τους σε γιεν, αφού ήδη υπάρχει απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος για μετατροπή αυτών των χρηματοδοτήσεων σε μεσοπρόθεσμες προς διευκόλυνση των ελληνικών επιχειρήσεων».

Και προχωρώντας στη λογική «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», το ΔΣ της ΕΑΣ - η πλειοψηφία του οποίου ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και εκπρόσωποι αυτών των δύο παρατάξεων εναλλάσσονται στην προεδρία - καταλήγει στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας: «Τέλος, διαμηνύουμε στους απανταχού "καλοθελητές" και "σεναριογράφους" της ΕΑΣΤ, ότι η Ενωση Τρικάλων, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει ταμειακά και οικονομικά προβλήματα, αλλά θα συνεχίσει, ως πρώτη συνεταιριστική επιχείρηση στην Ελλάδα, τη στιβαρή, ανοδική και αναπτυξιακή πορεία της σε όλες τις δραστηριότητές της, αλλά και σε καινούριες προς όφελος του συνόλου των αγροτών, όσο και του συνόλου της τρικαλινής οικονομίας και κοινωνίας, σε πείσμα των πανταχού καιροφυλακτούντων στο σκοτάδι».

ΣΥΔΑΣΕ
Σπέρνει «κούφιους βαμβακόσπορους»

Με μια «πανηγυρικού» τύπου ανακοίνωση, η υποταγμένη διοίκηση της ΣΥΔΑΣΕ αποφάσισε να... «ξεσκεπάσει» - όπως χαρακτηριστικά σημειώνει - την αναμενόμενη φετινή «σφαγή» στο εισόδημα των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος τους, που προεκλογικά υποστήριζε μεγαλόστομα ότι τα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας θα επιφέρουν καλύτερες τιμές.

Στην ανακοίνωσή της η ΣΥΔΑΣΕ κάνει λόγο για... αποκαλυπτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η έκταση που καλλιεργήθηκε έφτασε τα 4.050.000 στρέμματα, ότι η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει το 1.250.000 τόνους και ότι η τιμή εκκίνησης για τη διαμόρφωση της ελάχιστης εγγυημένης τιμής θα είναι 190,48 δρχ./κιλό. Τα στοιχεία αυτά, μάλιστα, αποτέλεσαν «κοινή διαπίστωση» των ξεπουλημένων ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ σε προχτεσινή σύσκεψη που είχαν με τους εκκοκκιστές.

Ε, δεν ανακάλυψε δα και την... Αμερική η ΣΥΔΑΣΕ! Τα στοιχεία αυτά, που όντως αποδεικνύουν το τεράστιο πλήγμα που δέχονται για μια ακόμα χρονιά οι παραγωγοί και η βαμβακοκαλλιέργεια, ήταν αναμενόμενα. Οι βαμβακοκαλλιεργητές γνώριζαν, καλύτερα από τον καθένα, ότι η τιμή φέτος στο βαμβάκι θα είναι πολύ χαμηλή και το πρόστιμο συνυπευθυνότητας πολύ ψηλό. Το ξέρουν καλά, από τη στιγμή που η κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει πιστά τις αντιαγροτικές επιταγές της ΕΕ και της «Ατζέντας 2000» για μείωση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος, μεθοδεύοντας το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Γι' αυτό και χρόνια τώρα ξεσηκώνονται και παλεύουν ενάντια σ' αυτή την καταστροφική πολιτική, που τους οδηγεί στον αφανισμό.

Αυτό που δεν ξέρει, απ' ό,τι φαίνεται, η υποταγμένη διοίκηση της ΣΥΔΑΣΕ είναι ότι με «κούφιες» ανακοινώσεις και καταγγελίες, για τη δήθεν αντιαγροτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, δεν μπορεί να ξεγελάσει τον αγροτικό κόσμο. «Ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται» και στις αγωνιστικές «φουρτούνες» των αγροτών το μόνο που ξέρει να κάνει καλά η ξεπουλημένη διοίκηση της ΣΥΔΑΣΕ είναι ο ρόλος του... κυματοθραύστη, προασπίζοντας την κυβερνητική και κοινοτική πολιτική και υπονομεύοντας τους αγώνες της αγροτιάς.

Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
«Λειψά» αρδευτικά έργα

Αμεσα μέτρα για την ολοκλήρωσή τους ζητά  από την κυβέρνηση το ΚΚΕ,  με δύο Ερωτήσεις στη Βουλή

Την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης για δύο ανολοκλήρωτα, εδώ και πολλά χρόνια, αρδευτικά έργα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας επισημαίνουν σε δύο Ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ ΣπύροςΣτριφτάρης και ΠαναγιώτηςΚοσιώνης.

Η μία Ερώτηση αφορά ένα αρδευτικό έργο στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Θυρίου του Δήμου Ανακτορίου Αιτωλοακαρνανίας. Το έργο αυτό άρχισε να κατασκευάζεται πριν μια δεκαετία στην περιοχή «Γοργοβλή» και, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «παρά τις αντιρρήσεις των κατοίκων της περιοχής και των τότε κοινοτικών αρχών, ο κατασκευαστής εργολάβος παρέδωσε το έργο μισό και άχρηστο σχεδόν». Υστερα, μάλιστα, από δέκα περίπου χρόνια, καμιά φροντίδα δεν υπήρξε για να ολοκληρωθεί το έργο και να αποκατασταθούν οι κακοτεχνίες.

Επίσης, στην πρώην Κοινότητα Μοναστηρακίου - όπως τονίζεται στη δεύτερη Ερώτηση του Κόμματος - είχε αρχίσει πριν από 15 περίπου χρόνια η κατασκευή ενός αρδευτικού δικτύου που θα εξυπηρετούσε την παραπάνω κοινότητα και ένα μέρος του Δήμου Βόνιτσας. Ομως, «αν και δαπανήθηκαν - όπως υπογραμμίζεται - 3,5 δισ. δραχμές, το έργο δεν ολοκληρώθηκε και σήμερα λόγω της κακής συντήρησης, κινδυνεύει να καταστραφεί τελείως.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας πότε και ποιες ενέργειες θα κάνει προκειμένου να ολοκληρωθούν τα δύο έργα, να αποκατασταθούν οι κακοτεχνίες στο έργο του Δημοτικού Διαμερίσματος Θυρίου και να αποφευχθεί η καταστροφή του αρδευτικού έργου στην πρώην Κοινότητα Μοναστηρακίου».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Απλήρωτοι οι υπάλληλοι

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της για τις σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών των υπαλλήλων του Οργανισμού Βάμβακος (ΟΒ), ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ ΓιάννηςΠατάκης, ΑγγελοςΤζέκης και ΝίκοςΓκατζής με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας.

Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι του ΟΒ δεν έχουν πάρει δραχμή από τους μισθούς τους για περισσότερο από ένα μήνα, ενώ ο Οργανισμός χρωστάει στους εργαζόμενους τα οδοιπορικά και τις υπερωρίες από την 1/1/2000 και μετά.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος: «Η κυβέρνηση δρομολογεί πλέον την κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος, καθώς και άλλων οργανισμών (Καπνού, Ελαιολάδου, Γάλακτος), χωρίς να αναλογίζεται τις συνέπειες που θα προκύψουν για την αγροτική οικονομία της χώρας. Ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις της ΕΕ, για λιγότερη παραγωγή, για λιγότερο κράτος, καταργεί οργανισμούς και φορείς, που έχουν προσφέρει και κυρίως σήμερα κρίνονται απαραίτητοι για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης γεωργίας. Με αυτό τον τρόπο, και στη συγκεκριμένη περίπτωση με την κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος, ανοίγει το δρόμο στον απόλυτο έλεγχο της βαμβακοκαλλιέργειας από τις πολυεθνικές».

«Στο καίριο μάλιστα ερώτημα ποιος φορέας του Δημοσίου θα στηρίξει τη βαμβακοκαλλιέργεια, η κυβέρνηση σιωπά», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην Ερώτηση του ΚΚΕ, «γεγονός που προκαλεί βάσιμες υποψίες ότι οι μικροί βαμβακοκαλλιεργητές θα είναι τα θύματα των πολυεθνικών».

Μετά από αυτά, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας γιατί δεν καταβάλλονται οι μισθοί και τα οδοιπορικά στους υπαλλήλους του Οργανισμού Βάμβακος και εάν θα υπάρξει φορέας του Δημοσίου, με αναπτυξιακά παραγωγικά χαρακτηριστικά και με ανάλογη επιστημονική υλικοτεχνική υποδομή, που θα στηρίξει τη βαμβακοκαλλιέργεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ