ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
KYBEΡNΗΣΗ
Ανακοίνωσε και πάλι τα μέτρα - κοροϊδία

Περίσσεψε και χτες η έπαρση στα κυβερνητικά χείλη, που επιμένουν να κάνουν λόγο για «μέτρα» αποκατάστασης των πληγέντων, τα οποία μάλιστα «προχωρούν με ταχείς ρυθμούς» - όπως δήλωσε μετά από σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου η προεδρεύουσα υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου.

Μακριά από κάθε πρόθεση αυτοκριτικής για την έκταση, αλλά και τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν φέτος τη χώρα, έχοντας ταυτόχρονα «κλειστά τα αυτιά» στις κραυγές των ίδιων των πληγέντων, που κάνουν λόγο για ανεπαρκή μέτρα αποκατάστασης, οι κυβερνώντες συσκέπτονταν χτες περίπου δύο ώρες για να ανακοινώσουν μία από τα ίδια. Επανέλαβαν, δηλαδή, τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί μετά τις πυρκαγιές της Σάμου, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αντιγραφή αντίστοιχων φαινομένων του 1994 και τα οποία δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις ανάγκες που προκύπτουν.

Χαρακτηριστικό είναι πως η ενίσχυση που δίνεται στις πληγείσες οικογένειες για τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες - και στις πολύτεκνες - φτάνει μόλις τις 200.000 δραχμές. Ενώ η αποζημίωση προς τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους δεν καλύπτει καν τη φετινή σοδειά ή το μέχρι πρότινος ζωικό κεφάλαιο, πόσο μάλλον τα επόμενα χρόνια.

Μοναδική διαφοροποίηση αποτελεί ο Νομός Ιωαννίνων, για τον οποίο ανακοινώθηκε «ειδικό» πρόγραμμα, λόγω της θέσης του ως παραμεθόριας περιοχής. Ποιο είναι το ειδικό πρόγραμμα; Η δημιουργία πρότυπου οικισμού όπου θα στεγαστούν οι πυρόπληκτοι των κοινοτήτων Αγ. Μαρίνας και Λάβδανης, καθώς και η αποκατάσταση των υποδομών, η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων, η ενίσχυση της κτηνοτροφίας, η αναδάσωση της περιοχής κλπ., δηλαδή τα αυτονόητα.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή σύσκεψη εκτιμήθηκε κατ' αρχήν η πορεία υλοποίησης των «μέτρων» στους πυρόπληκτους νομούς των Σάμου, Αχαΐας, Φθιώτιδας και Κορινθίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις για την καταβολή του 200χίλιαρου. Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες σε 360 σπίτια που υπέστησαν ζημιές ή κάηκαν, ενώ μέχρι το τέλος της βδομάδας θα σταλούν στο υπουργείο Υγείας οι καταστάσεις με τους δικαιούχους του ποσού των 2.000.000 δραχμών για την αντικατάσταση οικοσκευής. Το ποσό θα το λάβουν οι δικαιούχοι... όταν εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Επίσης ολοκληρώθηκε η αεροφωτογράφιση μόνο της Σάμου, καθώς και η κατάθεση των αιτήσεων από τους πληγέντες αγρότες ώστε να λάβουν τις πενιχρές αποζημιώσεις. Στους Νομούς Φθιώτιδας και Αχαΐας ολοκληρώθηκε η καταγραφή της ετήσιας παραγωγής, ενώ συνεχίζεται σε Σάμο και Κορινθία. Ακολούθως αναμένεται να προχωρήσει και η εξατομίκευση των ζημιών.

Οπως είπε η υπουργός Εσωτερικών, πρόβλημα υπάρχει στη Σάμο, λόγω έλλειψης προσωπικού - θα καλυφθεί από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας.

Κατά τα άλλα, ολοκληρώθηκε η εκτίμηση των ζημιών σε υποδομές και υπολογίζεται πως στους τέσσερις παραπάνω νομούς θα διατεθούν περίπου 7 δισ. δραχμές για αντιπλημμυρικά έργα. Σε ό,τι αφορά τις καμένες εκτάσεις, η υπουργός δήλωσε πως κηρύχτηκαν αναδασωτέες με απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας. Η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στην κήρυξή τους ως τέτοιες με νόμο, ώστε να ανακόψουν πιο εύκολα στις ορέξεις των κερδοσκόπων και οικοπεδοφάγων.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από τις πυρκαγιές - δηλαδή Αρκαδία, Ιωάννινα και Κέρκυρα - αναμένεται η καταγραφή των ζημιών και των πληγέντων, για τους οποίους ισχύουν τα ίδια «μέτρα».

Πάντως, όπως δήλωσε η Β. Παπανδρέου, ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε επιφυλακή και το Σεπτέμβρη, δηλαδή να... ανησυχούμε. Αν και το μόνο σίγουρο είναι πως σε περίπτωση άλλων καταστροφών, θα φταίει ο «δύσκολος Σεπτέμβρης», τα «ακραία καιρικά φαινόμενα».

Συμπληρωματικά για την Ηπειρο, ανακοινώθηκε η εκτέλεση έργων οδοποιίας, 20 περίπου χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει την ασφαλτόστρωση των δρόμων Αγ. Μαρίνας - Κάτω Λάβδανης και την ολοκλήρωση του επαρχιακού δικτύου. Η δημιουργία δικτύου ομβροδεξαμενών και δικτύων αποχέτευσης, καθώς και ελεγχόμενης κυνηγετικής ζώνης. Επίσης η απαγόρευση της βόσκησης, η ενίσχυση των φυλακίων στρατού και η ίδρυση σταθμού συνοριακών φυλάκων στην Αγ. Μαρίνα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ξέσπασε η οργή τους

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα καμένα χωριά 

Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν χτες οι κάτοικοι των πυρόπληκτων χωριών του Νομού Ιωαννίνων στο κλιμάκιο του ΚΚΕ που επισκέφτηκε τα χωριά Αγ. Μαρίνα, Καστάνιανη, Λάβδανη. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο Σπ. Στριφτάρης, βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το μέλος του γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και ο γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ Χρ. Λύκος. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Γ. Λιακόπουλο, τον δήμαρχο Δελβινακίου Θ. Μποζιάρη, τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού.

Οι κάτοικοι των χωριών κατήγγειλαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ολιγωρία της κρατικής μηχανής. Η πυρκαγιά σιγόκαιγε στην περιοχή από τις 6 Αυγούστου. Ο δήμαρχος Δελβινακίου, αλλά και οι κάτοικοι επικοινωνούσαν με τις αρχές, αλλά κανείς δεν τους έδινε σημασία. Οπως τόνισαν οι κάτοικοι, η πυρκαγιά μέσα σε 20 μέρες διήνυσε οκτώ χιλιόμετρα, ενώ την ημέρα που τη φούντωσαν οι δυνατοί άνεμοι, διήνυσε 20 χιλιόμετρα.

Στην Αγ. Μαρίνα 48 σπίτια έχουν καταστραφεί και 42 έχουν υποστεί ζημιές. Στη Λάβδανη τα 40 σπίτια του χωριού έχουν ζημιές. Περίπου 100.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες» τόνισε στους κατοίκους ο Σπ. Στριφτάρης. «Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων - και της σημερινής - ο τόπος σας εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Τόσες μέρες σας άφησαν αβοήθητους με διάφορες προφάσεις. Μέχρι και για ναρκοπέδια μιλούσαν. Τις τελευταίες μέρες όμως η ΕΜΑΚ σβήνει φωτιές μέσα στο αλβανικό έδαφος και τα ελικόπτερα ανεφοδιάζονται από λιμνοδεξαμενές που είναι στην Αλβανία. Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα είναι απότοκος της εγκατάλειψης στην οποία έχει καταδικαστεί η περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο χωματόδρομος από Καστάνιανη μέχρι Κ. Λάβδανη, μήκους 20 χιλιομέτρων, είναι δύσβατος. Πολλά χωριά μένουν χωρίς συγκοινωνία. Το κακοσυντηρημένο οδικό δίκτυο δυσκόλεψε τις δυνάμεις πυρόσβεσης στο έργο τους».

Σιγοκαίνε οι φωτιές

Εχουν περάσει οκτώ μέρες και οι πυρκαγιές σε Αρκαδία και Ιωάννινα δεν έχουν κατασβεστεί. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στα χωριά Λυκόχια, Παυλιά, Παλαμάρι, Ψάρι, Σύρνα, Χρυσοβίτσι και Στεμνίτσα Αρκαδίας ήταν σε ύφεση με μικρές αναζωπυρώσεις. Στον τόπο επενέβαιναν 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα και τέσσερα ελικόπτερα. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στον Ξηρόκαμπο του Μαινάλου, όπου επιχειρούσαν 100 πυροσβέστες με 20 οχήματα και δυο αεροπλάνα. Υπό μερικό έλεγχο ήταν η φωτιά στα χωριά Ισωμα Καρυών, Καρύταινα, Κουρουνιού Μεγαλόπολης. Εκεί επιχειρούσαν 150 πυροσβέστες με εννέα οχήματα.

Αναζωπυρώσεις υπήρχαν στα χωριά Καστανή Πωγωνίου, Φωτεινό, Αετόπετρα, Γρανιτσοπούλα Ιωαννίνων όπου βρίσκονταν 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα και τέσσερα ελικόπτερα. Υπό μερικό έλεγχο ήταν η φωτιά που είχε ξεσπάσει στις 20 Αυγούστου στις περιοχές Αχλαδοχώρι - Μενίγγειο όρος - Αγκιστρο Σερρών. Η Πυροσβεστική επιχειρεί με 70 πυροσβέστες και δέκα οχήματα.

Υπό έλεγχο ήταν η φωτιά σε Κουρεμάδι - Φιλιάτες Θεσπρωτίας όπου επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και δυο ελικόπτερα. Ιδια κατάσταση επικρατούσε στην Κέρκυρα. Στα χωριά Κομπίτση, Καλαφατιώνες, Βαρυπατάδες, Ρουμπάτικα, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, στον Ακροκέφαλο Γουβιών Κέρκυρας όπου επιχειρούν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και Λειβάδι Ρώπα, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

Υπό μερικό έλεγχο ήταν η φωτιά στην Παναγίτσα Μονεμβασιάς όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με έξι οχήματα και δυο αεροπλάνα. Σε εξέλιξη ήταν η πυρκαγιά στο Τρίκορφο Ναυπακτίας, όπου επιχειρούν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και τρία αεροσκάφη.

Με χτεσινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας τόνισε ότι μέχρι στιγμής «έχουν καταστραφεί 1.165.000 στρέμματα. Από αυτά 332.000 στρέμματα είναι καλλιεργήσιμη γη και 280.000 στρέμματα είναι δασικές εκτάσεις. Προσθέστε ακόμη χορτολιβαδικές εκτάσεις και άλλες για να έχετε τον τελικό αριθμό των στρεμμάτων που - επαναλαμβάνω - κυμαίνεται σε αυτό το επίπεδο».

Ομως η Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Γεωργίας έχει άλλη εκτίμηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι έχουν καεί 910.000 στρέμματα δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων και 450.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων και καλλιεργειών. Αυτές οι καταστροφές έχουν γίνει πριν τις μεγάλες πυρκαγιές της Αρκαδίας και των Ιωαννίνων.

Οσον αφορά τις συλλήψεις ατόμων που έχουν κατηγορηθεί για εμπρησμό, ο Δ. Ρέππας είπε ότι «όσον αφορά περιστατικά με συλληφθέντες στην Κεφαλονιά και τις Σπέτσες, η αρμόδια υπηρεσία θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Σας λέω ότι και στις δυο περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τη συμμετοχή των συλληφθέντων σε παράνομες δραστηριότητες, που οδήγησαν σε εμπρησμό στις δύο περιοχές. Σε κάποια περίπτωση υπάρχουν και αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι έχουν καταθέσει με τρόπο τέτοιο, ο οποίος φανερώνει τη συμμετοχή ενός από τους συλληφθέντες».

Στην Κέρκυρα ο Σπ. Στριφτάρης

Την Κέρκυρα επισκέπτεται σήμερα ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη της μεγάλης καταστροφής που προκλήθηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά στο Δήμο Αχιλλείων και τα χωριά που επλήγησαν.

Μεταξύ των άλλων θα μεταφέρει τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους πληγέντες, καθώς επίσης και θα συζητήσει την καλύτερη δυνατή παρέμβαση του Κόμματος τόσο για την ουσιαστική αποκατάσταση των ζημιών, όσο και για τα αναγκαία μέτρα πρόληψης.

Τέλος, θα έχει συναντήσεις με το δήμαρχο Αχιλλείων, το νομάρχη Κέρκυρας και τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ο Δήμος Δελβινακίου άνοιξε λογαριασμό υπέρ των πυροπαθών στην Αγροτική Τράπεζα με αριθμό 30003002065-19.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ