Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
KYBEΡNΗΣΗ
Ανακοίνωσε και πάλι τα μέτρα - κοροϊδία

Περίσσεψε και χτες η έπαρση στα κυβερνητικά χείλη, που επιμένουν να κάνουν λόγο για «μέτρα» αποκατάστασης των πληγέντων, τα οποία μάλιστα «προχωρούν με ταχείς ρυθμούς» - όπως δήλωσε μετά από σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου η προεδρεύουσα υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου.

Μακριά από κάθε πρόθεση αυτοκριτικής για την έκταση, αλλά και τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν φέτος τη χώρα, έχοντας ταυτόχρονα «κλειστά τα αυτιά» στις κραυγές των ίδιων των πληγέντων, που κάνουν λόγο για ανεπαρκή μέτρα αποκατάστασης, οι κυβερνώντες συσκέπτονταν χτες περίπου δύο ώρες για να ανακοινώσουν μία από τα ίδια. Επανέλαβαν, δηλαδή, τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί μετά τις πυρκαγιές της Σάμου, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αντιγραφή αντίστοιχων φαινομένων του 1994 και τα οποία δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις ανάγκες που προκύπτουν.

Χαρακτηριστικό είναι πως η ενίσχυση που δίνεται στις πληγείσες οικογένειες για τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες - και στις πολύτεκνες - φτάνει μόλις τις 200.000 δραχμές. Ενώ η αποζημίωση προς τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους δεν καλύπτει καν τη φετινή σοδειά ή το μέχρι πρότινος ζωικό κεφάλαιο, πόσο μάλλον τα επόμενα χρόνια.

Μοναδική διαφοροποίηση αποτελεί ο Νομός Ιωαννίνων, για τον οποίο ανακοινώθηκε «ειδικό» πρόγραμμα, λόγω της θέσης του ως παραμεθόριας περιοχής. Ποιο είναι το ειδικό πρόγραμμα; Η δημιουργία πρότυπου οικισμού όπου θα στεγαστούν οι πυρόπληκτοι των κοινοτήτων Αγ. Μαρίνας και Λάβδανης, καθώς και η αποκατάσταση των υποδομών, η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων, η ενίσχυση της κτηνοτροφίας, η αναδάσωση της περιοχής κλπ., δηλαδή τα αυτονόητα.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή σύσκεψη εκτιμήθηκε κατ' αρχήν η πορεία υλοποίησης των «μέτρων» στους πυρόπληκτους νομούς των Σάμου, Αχαΐας, Φθιώτιδας και Κορινθίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις για την καταβολή του 200χίλιαρου. Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες σε 360 σπίτια που υπέστησαν ζημιές ή κάηκαν, ενώ μέχρι το τέλος της βδομάδας θα σταλούν στο υπουργείο Υγείας οι καταστάσεις με τους δικαιούχους του ποσού των 2.000.000 δραχμών για την αντικατάσταση οικοσκευής. Το ποσό θα το λάβουν οι δικαιούχοι... όταν εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Επίσης ολοκληρώθηκε η αεροφωτογράφιση μόνο της Σάμου, καθώς και η κατάθεση των αιτήσεων από τους πληγέντες αγρότες ώστε να λάβουν τις πενιχρές αποζημιώσεις. Στους Νομούς Φθιώτιδας και Αχαΐας ολοκληρώθηκε η καταγραφή της ετήσιας παραγωγής, ενώ συνεχίζεται σε Σάμο και Κορινθία. Ακολούθως αναμένεται να προχωρήσει και η εξατομίκευση των ζημιών.

Οπως είπε η υπουργός Εσωτερικών, πρόβλημα υπάρχει στη Σάμο, λόγω έλλειψης προσωπικού - θα καλυφθεί από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας.

Κατά τα άλλα, ολοκληρώθηκε η εκτίμηση των ζημιών σε υποδομές και υπολογίζεται πως στους τέσσερις παραπάνω νομούς θα διατεθούν περίπου 7 δισ. δραχμές για αντιπλημμυρικά έργα. Σε ό,τι αφορά τις καμένες εκτάσεις, η υπουργός δήλωσε πως κηρύχτηκαν αναδασωτέες με απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας. Η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στην κήρυξή τους ως τέτοιες με νόμο, ώστε να ανακόψουν πιο εύκολα στις ορέξεις των κερδοσκόπων και οικοπεδοφάγων.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από τις πυρκαγιές - δηλαδή Αρκαδία, Ιωάννινα και Κέρκυρα - αναμένεται η καταγραφή των ζημιών και των πληγέντων, για τους οποίους ισχύουν τα ίδια «μέτρα».

Πάντως, όπως δήλωσε η Β. Παπανδρέου, ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε επιφυλακή και το Σεπτέμβρη, δηλαδή να... ανησυχούμε. Αν και το μόνο σίγουρο είναι πως σε περίπτωση άλλων καταστροφών, θα φταίει ο «δύσκολος Σεπτέμβρης», τα «ακραία καιρικά φαινόμενα».

Συμπληρωματικά για την Ηπειρο, ανακοινώθηκε η εκτέλεση έργων οδοποιίας, 20 περίπου χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει την ασφαλτόστρωση των δρόμων Αγ. Μαρίνας - Κάτω Λάβδανης και την ολοκλήρωση του επαρχιακού δικτύου. Η δημιουργία δικτύου ομβροδεξαμενών και δικτύων αποχέτευσης, καθώς και ελεγχόμενης κυνηγετικής ζώνης. Επίσης η απαγόρευση της βόσκησης, η ενίσχυση των φυλακίων στρατού και η ίδρυση σταθμού συνοριακών φυλάκων στην Αγ. Μαρίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ