Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Το χαράτσι φέρνει κέρδη

Μείωση κερδών παρουσίασε ο ΟΤΕ στο α' εξάμηνο φέτος, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 1999. Ομως, η διοίκηση αναμένει ανάκαμψη, κύρια λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια της αστικής τηλεφωνίας. Αυξήσεων συνεχών και υπέρογκων, που πλήττουν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Η διοίκηση του ΟΤΕ δημοσιοποίησε χτες τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το α' εξάμηνο του 2000. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 10,2% και από τα 99,5 δισ. του α' εξαμήνου πέρυσι, στο ίδιο διάστημα φέτος ανήλθαν σε 89,38 (τα καθαρά κέρδη της μητρικής μειώθηκαν κατά περίπου 15%). Η διοίκηση αναφέρει ως λόγους της μείωσης, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τις αυξήσεις μισθοδοσίας, το κόστος πωλήσεων της ΚΟΣΜΟΤΕ λόγω της αύξησης συνδρομητών και τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα λόγω δανείων και μεταβολών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Καθώς, όμως, η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ πιέζεται, η διοίκηση σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι τα κέρδη του β' εξαμήνου θα βελτιωθούν. Ανάμεσα στους λόγους αναφέρει και τη νέα αύξηση των τιμολογίων της αστικής τηλεφωνίας (29% και τιμή στις 9 δρχ. το λεπτό από 12 Αυγούστου).

Να σημειωθεί ότι και στο πρώτο εξάμηνο φέτος, παρά τις μειώσεις στα υπεραστικά τιμολόγια, τα έσοδα από την τηλεφωνία εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 7%. Η αύξηση κερδών οφείλεται κυρίως στην προηγούμενη αύξηση - πέρυσι το Νοέμβρη - της αστικής μονάδας κατά 16% (7 δρχ. το λεπτό).

Οι αυξήσεις στα αστικά τιμολόγια γεμίζουν τα ταμεία του ΟΤΕ, παρά τα σοφίσματα των διοικούντων τον Οργανισμό περί δήθεν μεσοσταθμικής μείωσης των τιμολογίων λόγω μειώσεων στα υπεραστικά και διεθνή τιμολόγια. Οι μειώσεις σε αυτά τα τιμολόγια αφορούν λίγους καταναλωτές, κύρια μεγάλες εταιρίες και όχι τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο, που τις εκμεταλλεύεται ανάλογα. Ετσι, παρά τη μείωση κατά 22% στα διεθνή τιμολόγια, τα αντίστοιχα έσοδα μειώθηκαν στο εξάμηνο μόλις κατά 5,6%. Οπερ σημαίνει ότι οι μεγάλοι αυτοί καταναλωτές εκμεταλλεύτηκαν τη μείωση τιμών για να κάνουν περισσότερες κλήσεις με μικρότερο κόστος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ