Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Χαβούζα στο δάσος της Φούρκας

Σ' έναν από τους ομορφότερους τόπους της Χαλκιδικής αποθέτουν τα βυτία εκκένωσης βόθρων τα αστικά λύματα, που συγκεντρώνουν από τους οικισμούς της Κασσάνδρας. Αποτέλεσμα αυτής της παράνομης δραστηριότητας είναι η δημιουργία μεγάλης εστίας μόλυνσης στην περιοχή, όπου υπάρχουν τα πιο γνωστά παραθεριστικά κέντρα της χώρας, όπως η Φούρκα, το Ποσείδι και η Καλάνδρα.

Η χαβούζα καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη των δύο στρεμμάτων, ενώ το βάθος της φθάνει και τα 20 μέτρα. Βρίσκεται μόλις δυόμισι χιλιόμετρα από τη Φούρκα, στη μέση ενός πανέμορφου δάσους. Τους καλοκαιρινούς μήνες τρία βυτία πραγματοποιούν πάνω από 20 δρομολόγια τη μέρα, αποθέτοντας στη «λίμνη» 15 τόνους λυμάτων το καθένα σε κάθε δρομολόγιο. Πολλές φορές η χαβούζα υπερχειλίζει και τα λύματα «ποτίζουν» τα χωράφια, ενώ εκφράζονται φόβοι για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Οι κάτοικοι παραπονούνται ότι επικρατεί μια ένοχη σιωπή των αρχών πάνω στο θέμα αυτό, τονίζοντας ότι τόσο ο Δήμος Κασσάνδρας όσο και η Νομαρχία Χαλκιδικής, αν και γνωρίζουν τις καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων από τη διατήρηση αυτής της επικίνδυνης εστίας μόλυνσης, συνεχίζουν ή να αδιαφορούν ή να περιορίζονται απλά στην έκφραση της δυσαρέσκειας τους. Από την πλευρά του ο Δήμος Κασσάνδρας επιρρίπτει την ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση στους ιδιοκτήτες των βυτίων, τονίζοντας ότι αδυνατεί να αστυνομεύσει την περιοχή. Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά καιρούς έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους πολλών εκατομμυρίων στους παρανομούντες ιδιοκτήτες των βυτίων και έχει προτείνει στη Νομαρχία Χαλκιδικής να αφαιρεί τις άδειες όταν συλλαμβάνει οδηγούς που κατ' επανάληψη παρανομούν. Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, αφού τα μέτρα αυτά, φαίνεται, δεν είναι ικανά να επηρεάσουν στο ελάχιστο τη δράση των παρανομούντων.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων στη Χαλκιδική θεωρείται από τα σοβαρότερα που αντιμετωπίζει ο νομός. Οι περισσότεροι οικισμοί δε διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης και ελάχιστες είναι οι εγκαταστάσεις δευτεροβάθμιας επεξεργασίας των αστικών λυμάτων. Μάλιστα, υπάρχουν και περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας βοθρολυμάτων αλλά αυτές δε λειτουργούν λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων των ΟΤΑ. Ετσι, δεκάδες βυτία καθημερινά αποθέτουν τα λύματά τους ανεξέλεγκτα σε βουνά και σε παραλίες της Χαλκιδικής, κάτω από την ανοχή των αρχών.

Για το θέμα της χαβούζας της Φούρκας κατατέθηκε ήδη Ερώτηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Με αυτήν καταγγέλλεται το γεγονός ότι στη θέση «Καραγιάννος» μεταφέρονται τα λύματα απ' όλες τις γύρω περιοχές και ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί: Εχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση βιολογικού σταθμού στην περιοχή κι αν ναι πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί; Τι μέτρα θα πάρουν για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς που ισχύει σήμερα; Ποια μέτρα θα πάρουν για να διαφυλαχτεί η υγεία των κατοίκων από τους κινδύνους που εγκυμονεί η σημερινή κατάσταση;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ