Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλουν την ασυδοσία των εμπόρων
  • Αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα, μας λένε οι μηλοπαραγωγοί, θα βγούμε στους δρόμους του αγώνα
  • Συνεχίζονται οι συσκέψεις αγροτών της Θεσσαλίας

Σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγή μήλων, πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στην Αγιά της Λάρισας. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι τρία είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μήλων της περιοχής:

  • Η τιμή του προϊόντος που είναι πολύ χαμηλή, αφού οι έμποροι δρουν ασύδοτα και εκβιάζουν ν' αγοράσουν όσο το δυνατόν πιο φτηνά και, βεβαίως, πουλούν πολύ ακριβά, με αποτέλεσμα η ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή που παίρνει ο παραγωγός και σ' εκείνη που αγοράζει ο καταναλωτής να μεγαλώνει.
  • Η διάθεση των μήλων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αγορά αναμένεται να «ριχτούν» μεγάλες ποσότητες από την περσινή παραγωγή, που είναι κρατημένες στα ψυγεία, ενώ συνεχίζονται αθρόες οι εισαγωγές.
  • Η έλλειψη εργατικών χεριών για τη συλλογή των μήλων, αφού οι αλλοδαποί εργαζόμενοι που έλυναν, σε μεγάλο βαθμό, αυτό το πρόβλημα έχουν λιγοστέψει, φοβούμενοι τις «αστυνομικές» σκούπες εναντίον τους.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη μετέφεραν την αγωνία των μηλοπαραγωγών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν, με κάθε τρόπο, για την επίλυσή τους. Ως πρώτη ενέργεια που αποφασίστηκε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να συσταθεί μια επιτροπή των μηλοπαραγωγών, η οποία, σε συνεργασία με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, θα επιδιώξουν την ερχόμενη βδομάδα μια συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, όπου θα εκθέσουν το πρόβλημα των μήλων και θα ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα για τη λύση του. Οπως, δε, τονίστηκε, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μηλοπαραγωγών, τότε αυτοί θ' αναγκαστούν να βγουν στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας αγωνιστικά την εξασφάλιση ενός εισοδήματος για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα των μηλοπαραγωγών στη Βουλή, τονίζοντας, ταυτόχρονα, πως μόνο με τον ενωτικό και ανυποχώρητο αγώνα τους για την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει αυτά τα προβλήματα, μπορούν να δουν καλύτερες μέρες οι αγρότες.

Η προχτεσινή σύσκεψη στην Αγιά έγινε στα πλαίσια ενός προγράμματος ενημερωτικών συσκέψεων κι αγωνιστικών, προειδοποιητικών συγκεντρώσεων που αποφάσισε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Για χτες αργά το βράδυ είχε προγραμματιστεί να γίνει σύσκεψη αγροτικών συλλόγων, σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας και την ανάπτυξη των αγροτικών αντιδράσεων, στο Ελευθέριο. Στη συνέχεια του προγράμματος περιλαμβάνεται:

  • Τη Δευτέρα, 4 του Σεπτέμβρη, σύσκεψη με φορείς στον Τύρναβο, για τα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα αμπελοοινικά.
  • Την Τρίτη, 5 του Σεπτέμβρη, συγκέντρωση βαμβακοπαραγωγών στα Φάρσαλα.
  • Την Τετάρτη, 6 του Σεπτέμβρη, συγκέντρωση καπνοπαραγωγών στην Ελασσόνα.
  • Τη Δευτέρα, 11 του Σεπτέμβρη, νομαρχιακή σύσκεψη αγροτικών φορέων και συνδικαλιστών στη Λάρισα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων στην Αγιά Λάρισας (2022-11-04 00:00:00.0)
Το Σάββατο 17/12 η νέα πανελλαδική σύσκεψη (2016-12-10 00:00:00.0)
Τους τσακίζει το εμπάργκο στη Ρωσία (2015-02-06 00:00:00.0)
Νέα συγκέντρωση αύριο (2009-08-06 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται για τα αιτήματά τους (2009-07-17 00:00:00.0)
Αγροτικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα (2001-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ