ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανούσιες «περιβαλλοντικές ευαισθησίες»

Οταν ο δήμος και οι κάτοικοι Ελληνικού πάλευαν για πραγματικό «Πάρκο Ειρήνης και Πολιτισμού»
Οταν ο δήμος και οι κάτοικοι Ελληνικού πάλευαν για πραγματικό «Πάρκο Ειρήνης και Πολιτισμού»
Στο χώρο της πρώην αμερικάνικης βάσης θα διεξαχθεί μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Ελληνικού με γενικό τίτλο «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2000», που θα διαρκέσει από τις 3- 22/9.

Οι εκδηλώσεις είναι «αφιερωμένες» στο περιβάλλον και την ειρήνη, πράγμα που σημαίνει ότι θα περίμενε κανείς πως το περιεχόμενό τους θα ανταποκρινόταν στη σοβαρότητα των κινδύνων που προβάλλουν πλέον άμεσοι για την παραλία μπροστά στην Ολυμπιάδα, αλλά και στο αδικαίωτο και ανολοκλήρωτο αίτημα των κατοίκων και των παλαιότερων δημοτικών αρχών, για την πλήρη και ολική παραχώρηση του χώρου της πρώην αμερικάνικης βάσης στο δήμο.

Φαίνεται όμως ότι η σημερινή δημοτική αρχή δε συμμερίζεται αυτούς τους κινδύνους, αφού, οι δύο αμιγώς περιβαλλοντικές εκδηλώσεις του προγράμματος που θα γίνουν στην παραλία του Αγ. Κοσμά στις 13 και 14/9, αποφεύγουν την «ταμπακέρα» δηλαδή την καταστροφή της παραλίας από τα έργα για την Ολυμπιάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνδιοργανωτής αυτών των εκδηλώσεων είναι το «Δίκτυο Μεσόγειος SOS» που αποφεύγει να πάρει θέση για το ζήτημα.

Εκτός αυτού, ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας για το Ελληνικό», Χρήστος Κορτζίδης, δήλωσε στο «Ρ» ότι η δημοτική αρχή απαξίωσε κάθε προηγούμενη οργανωμένη προσπάθεια, φορέων και δήμου, για τη σωτηρία της παραλίας, καθιστώντας αυτές τις «περιβαλλοντικές» εκδηλώσεις ακίνδυνες για τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πως στην ίδια λογική, η δημοτική αρχή δεν έκανε ούτε βήμα διεκδίκησης του χώρου της πρώην αμερικάνικης βάσης, αρκούμενη στα ελάχιστα στρέμματα που παραχώρησε η κυβέρνηση στο δήμο, παρά την κοινή πρόταση μελέτης που είχαν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι δήμοι της περιοχής παλαιότερα, για την οποία η κυβέρνηση αδιαφόρησε πλήρως. Σε ό,τι αφορά τις ίδιες τις εκδηλώσεις, ο Χ. Κορτζίδης σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που στο Ελληνικό γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με εισιτήριο, εντάσσοντας και τον πολιτισμό στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας.

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων εκδηλώσεων έχει ως εξής: Στην πρώην αμερικάνικη βάση: Κρητικό γλέντι του Συλλόγου Κρητών Ελληνικού (10/9), συναυλία των Βασίλη Παϊτέρη και Αλέξανδρου Χατζή (11/9), Συναυλία των Λ. Μαχαιρίτσα και Δ. Τσακνή (17/9), φιλοζωική εκδήλωση για την οικονομική υποστήριξη του Δημοτικού Κυνοκομείου(18/9), Θεατρική παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα «Πεδίον» με τα μονόπρακτα του Μολιέρου «Με το ζόρι παντρειά» και «Σγαναρέλος» (19/9), συναυλία των Θ. Μικρούτσικου και Β. Παπακωνσταντίνου (20/9). Επίσης: Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Ελληνικού με «Δον Καμίλο» στο δημοτικό Θέατρο της οδού Χαλδείας (3/9), συναυλία της Νάντιας Καραγιάννη στην πλατεία Σουρμένων (15/9), εκδήλωση για την ευρωπαϊκή μέρα «Πόλη χωρίς αυτοκίνητο» στο κέντρο του δήμου (22/9).

Ελληνικά εικαστικά δρώμενα

Εργο της Θ. Κόντου, από την έκθεση «Ποιημάτων έργα-
Εργο της Θ. Κόντου, από την έκθεση «Ποιημάτων έργα-"μικρές συνομιλίες"»
Στο Λίντο, το θέρετρο της Βενετίας, ο δήμος της άλλοτε Γαληνοτάτης Δημοκρατίας, η Περιφερειακή Διοίκηση Λίντο και η Νομαρχία Βένετο, από τις 30 του Αυγούστου μέχρι τις 30 του Οκτώβρη, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας και των ιταλικών υπουργείων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Εξωτερικών, θα φιλοξενήσουν την 3η (ετήσια) Διεθνή Εκθεση Γλυπτικής και Εγκαταστάσεων «ΟΡΕΝ 2000». Στην έκθεση, που θα περιλάβει έργα 34 καλλιτεχνών-εκπροσώπων 32 χωρών και βέβαια μιας δημιουργού-εκπροσώπου της Βενετίας. Την Ελλάδα, με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ και της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτικών, θα εκπροσωπήσει η αξιόλογη νέα καλλιτέχνιδα Δανάη Στράτου, η οποία συμμετείχε και στην περσινή (τελευταία του 20ού αιώνα) Μπιενάλε της Βενετίας. Η Δ. Στράτου θα παρουσιάσει μια εγκατάσταση με τίτλο «Earth Cubes: Αφιέρωμα στη Βενετία». Το έργο - 11 κύβοι από χώμα, διαστάσεων 2Χ1μ. ορατοί κατά το ήμισυ στην επιφάνεια και κατά το άλλο βυθισμένοι, σκαμμένοι μέσα στη γη και καλυμμένοι με μια στιλπνή κατοπτρική επιφάνεια - θα εκτεθεί σε δημόσιο χώρο 60 μ., παράλληλα με την κεντρική παραλιακή λεωφόρο του Λίντο, Λουγκομάρε Μαρκόνι.

  • «Ποιημάτων έργα - "μικρές συνομιλίες"» είναι το περιεχόμενο αλλά και ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής που θα φιλοξενηθεί από τις 25 του Αυγούστου μέχρι τις 9 του Σεπτέμβρη στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου. Στην έκθεση αυτή, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του «Πνευματικού Μαΐου 2000» με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εκδοτών Β. Ελλάδας και των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης και, μετά τη Χίο, θα παρουσιαστεί στη Λάρισα και την Αθήνα, συμμετέχουν οι ζωγράφοι: Κώστας Βαρνάς, Πάρις Βάρνας, Εριφύλη Δημητριάδου, Στέλιος Ζαχαρούδης, Θωμαή Κόντου, Μαρία Κομπατσιάρη, Τάσος Νικάκης, Χάρης Χριστοδουλίδης, Γκαρίτα Σμιντ.

Τα έργα της έκθεσης, εμπνευσμένα από στίχους μεγάλων ποιητών μας, αποτελούν ένα είδος «συνομιλίας» του κάθε ζωγράφου με το ποίημα κάθε ποιητή, «συνομιλία» μεταξύ των λέξεων της ποίησης και του «λεξιλογίου» της εικαστικής εικόνας. «Μέσα από τη λιτή και καθαρή ερμηνεία του λόγου, οι ζωγράφοι δημιουργούν "γέφυρες" διαλόγου, καταθέτοντας την πραγματικότητα του ποιητή σε εικόνα, αποκωδικοποιώντας το κρησφύγετο του νου και της φαντασίας, ξεδιπλώνοντας τις βαθύτερες έννοιες και την εσωτερικότητα της ποιητικής έκφρασης», σημειώνει μεταξύ άλλων η Εφη Αποστολοπούλου (διοργάνωση-καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης).

Μεταξύ άλλων, οι ποιητές που ενέπνευσαν τα έργα της έκθεσης αυτής είναι οι: Βακαλό, Δημουλά, Εγγονόπουλος, Ελύτης, Εμπειρίκος, Καβάφης, Καββαδίας, Καρυωτάκης, Λειβαδίτης, Πατρίκιος, Ρίτσος, Σεφέρης, Σολωμός.

  • Στον κήπο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) από 1 έως 9/9 θα παρουσιαστούν έργα σπουδαστών εφαρμοσμένων τεχνών, «multimedia» και δομικών κατασκευών στις Σχολές Ξυνή. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 5/9 (7.30 μ.μ.), με τιμώμενο πρόσωπο τον Δημήτρη Μυταρά.
«Αισχύλεια 2000»

Με μουσική, θέατρο, Καραγκιόζη, κουκλοθέατρο και κινηματογραφική προβολή αρχίζουν το Σάββατο και θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 του Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις «Αισχύλεια 2000», που πραγματοποιούνται φέτος για 26η χρονιά, στην Ελευσίνα.

Η πρεμιέρα των «Αισχύλειων» γίνεται με τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από τη «Θεατρική Διαδρομή» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου και πρωταγωνιστές τον ίδιο, την Μίρκα Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Μποστατζόγλου. Ακολουθούν στις 5/9 και 6/9 παραστάσεις Καραγκιόζη και κουκλοθέατρου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του θερινού κινηματογράφου της παραλίας. Στις 7/9 θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Μέγαρο Ελευσίνας ρεσιτάλ πιάνου των Μαρίας Ζαμπέτα και Μάθιου Κούμις.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου θα δώσει συναυλία στις 8/9, και ακολουθούν τρία τοπικά συγκροτήματα, οι «Δέμονοι Γκρίζοι», οι «Ελευσίνιοι Μυστήριοι» και οι «Shadows», που θα εμφανιστούν στην παραλία της πόλης.

Στις 10/9 θα παρουσιαστεί το έργο «Κατζούρμπος» του Γ.Χορτάτση, από την «Αιχμή» σε σκηνοθεσία Γ.Νικολαΐδη. Παίζουν: Φωτεινή Φιλοσόφου, Τάσος Κωστής, Ηρώ Μουκίου, Χρήστος Φωτίδης κ.ά. Στις 11/9 η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπαγγελή θα αναλύσει την εικόνα της αρχαίας Ελευσίνας μέσα από τις ανασκαφές. Επίσης θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους του Δ. Κουτσιαμπασάκου «Υψωμα 33» (13/9), ενώ στις 15/9 θα δοθεί η συναυλία του μουσικού σχήματος «Τρίχορδο».

Και οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με δύο ακόμη βραδιές: Με ήχους της Μικράς Ασίας, στις 16/9 με τον Νίκο Ανδρουλάκη και με το Λαογραφικό Φεστιβάλ και τη συμμετοχή συλλόγων του δήμου (17/9).

Αγώνες ερασιτεχνικού θεάτρου

Τους 14ους Πανελλήνιους Ερασιτεχνικούς Θεατρικούς Αγώνες διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου από 1-17 του Σεπτέμβρη στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Ζωγράφου (Γ. Ζωγράφου 17, είσοδος από την πλατεία Αγ. Γεωργίου) με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για ένα αμιγώς θεατρικό φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια για τη δυνατότητα που προσφέρει στις θεατρικές ομάδες όχι μόνο να προβάλουν τη δουλιά τους, αλλά και να αναπτύξουν άμιλλα με ανάλογες ομάδες, με όλα τα θετικά που προκύπτουν μέσα από τέτοιες πολιτιστικές επαφές.

Η εναρκτήρια τελετή των αγώνων θα γίνει την 1/9 με χορό και τραγούδι από το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαριούπολης Ουκρανίας και το κλείσιμο θα γίνει στις 17/9 με την απονομή των βραβείων και με ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγάλου ηθοποιού Δημήτρη Χορν, με ομιλήτρια την Αννα Συνοδινού.

Στους φετινούς αγώνες συμμετέχουν με τη σειρά που εμφανίζονται: Ερασιτεχνική Θεατρική Σκηνή Λάρισας «Ονείρων Θαύματα», Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών, Δημοτικό Θέατρο Δάφνης «Φάνης Χηνάς», Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Κέντρου «Μπενετάτου» Δήμου Ψυχικού, Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς, Θεατρική Ομάδα Θ.Ε.Α.Τ.Ο Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, Ομάδα Θεάτρου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σκύρου, Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, Θεατρική Ομάδα Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λεβαδέων, Ομάδα Θεάτρου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αγίας Παρασκευής, Ε.Φ.Α Αιγίου Θεατρικό Τμήμα, Ομάδα Κοινωνικού και Θεραπευτικού Θεάτρου «Σχοινοβάτες».

Φτωχότερη η παιδική λογοτεχνία

Μόνη και ξεχασμένη, όπως λένε οι ελάχιστοι φίλοι της, πέθανε προχθές στο σπίτι της η συγγραφέας Αλκη Γουλιμή. Γεννήθηκε το 1926 στην Αθήνα και ο πατέρας της, ο δικηγόρος και βοτανολόγος Κωνσταντίνος Γουλιμής, ήταν ο άνθρωπος που την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με την παιδική λογοτεχνία.

Παρά το ότι δεν απέκτησε δικά της παιδιά, «υιοθέτησε» τα παιδιά όλου του κόσμου μέσα από την τρυφεράδα και τη γλυκύτητά της που πρόσφερε απλόχερα με τα παραμύθια της.

Εγραψε πάνω από 25 βιβλία για παιδιά από 4 έως 14 ετών. Το 1956 εμφανίστηκε για πρώτη φορά μέσα από την εκπομπή «Ωρα του παιδιού» του ΕΙΡ και ακολούθησαν η «Διάπλαση των Παίδων», ο «Ταχυδρόμος» και πολλές άλλες εφημερίδες και περιοδικά.

Το 1968 και το 1973 βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, το 1964 της απονεμήθηκε ο Διεθνής Επαινος του Βραβείου Αντερσεν και το 1979 ο Επαινος Παιδικού Βιβλίου. Μερικά από τα πιο γνωστά βιβλία της είναι «Ο χαμένος θησαυρός», «Το μυστικό του κόκκινου σπιτιού» κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ