ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμμάχους στο Ισραήλ ανακάλυψε ο Χριστόδουλος!

Τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων και κυβερνητικών παραγόντων του Ισραήλ ότι δε θα αλλάξει το στάτους κβο της προστασίας των ελληνοορθόδοξων προσκυνημάτων των Ιεροσολύμων, αλλά και τη... συμπαράστασή τους σε ό,τι αφορά στο θέμα των ταυτοτήτων, απέσπασε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά την επίσκεψή του στα Ιεροσόλυμα.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ισραήλ, από τον οποίο δέχτηκε διαβεβαιώσεις σε ό,τι αφορά στα προσκυνήματα, ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο παλαιστινιακό πρόβλημα, λέγοντας, πως για να «επιλυθεί σωστά, προϋποθέτει την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των τριών θρησκειών και τη δυνατότητα συνεννοήσεως και κατανοήσεως μεταξύ των»!

Χτες είχε συνάντηση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης και εκτελούντα προσωρινώς χρέη υπουργού Θρησκευμάτων του Ισραήλ, Yossi Beilin, κατά τη διάρκεια της οποίας θίχτηκε και το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής ο υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις του Χριστόδουλου και του επέδειξε τη δική του ταυτότητα, στην οποία αναγράφεται το θρήσκευμά του, υποχρεωτικά όπως δήλωσε. Ενημέρωσε δε τον Αρχιεπίσκοπο πως στο Ισραήλ «δε θα ήταν δυνατόν να σταματήσει η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες χωρίς την ευρύτερη αποδοχή του λαού». Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση ο υπουργός αφού ζήτησε και έμαθε τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδας για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος εξέφρασε την άποψη πως «θεωρεί τη συγκεκριμένη πρόταση ως τον καλύτερο τρόπο για την εξασφάλιση και προστασία των πολιτών».

Ενθαρρημένος ο Αρχιεπίσκοπος επέστρεψε χτες στην Αθήνα αποφασισμένος να συνεχίσει τον ανένδοτο αγώνα του, κάτι εξάλλου που φρόντιζε με κάθε αφορμή να διαμηνύει από τα Ιεροσόλυμα.

Σήμερα συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη Μονή Πετράκη για τελευταία φορά με την ίδια σύνθεση. Αν και όλα δείχνουν πως η συνεδρίαση θα είναι τυπική, δεν αποκλείεται η ΔΙΣ να ασχοληθεί και με το θέμα των θρησκευτικών και να συζητήσει το ενδεχόμενο απάντησης στην απαντητική επιστολή του υπουργού Παιδείας.

Την Παρασκευή εκπρόσωποι των Μητροπόλεων (πλην ίσως των «αιρετικών» της Ζακύνθου, των Ιωαννίνων και των Θηβών) αναμένεται να προσέλθουν στο Συνοδικό Μέγαρο, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τη διεξαγωγή του άτυπου δημοψηφίσματος. Αμέσως μετά οι Μητροπολίτες που μετέχουν στην αρμόδια για το θέμα Επιτροπή θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Η ΔΙΣ με τη νέα της σύνθεση θα αρχίσει τις συνεδριάσεις της από τις 5 του Σεπτέμβρη, τότε μάλλον θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που άπτονται της διαμάχης εκκλησίας - κυβέρνησης και θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Στερνό αντίο στον Στέλιο Διλιντά

Η κηδεία γίνεται μεθαύριο, Σάββατο, ώρα 11.30 το πρωί, από το Β' Νεκροταφείο Αθηνών (Περισσός)

ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΙΛΙΝΤΑΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΙΛΙΝΤΑΣ
Μεθαύριο, Σάββατο 2.9.2000, ώρα 11.30 το πρωί και από το Β' Νεκροταφείο Αθηνών, (Περισσός), γίνεται η κηδεία του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και μέλους του ΚΚΕ Στέλιου Διλιντά, που πέθανε προχτές, μετά από πολύχρονη αρρώστια.

Ο Στέλιος Διλιντάς γεννήθηκε, το 1919, στα Περιβόλια Ρεθύμνου, στην Κρήτη που αγάπησε πολύ και την τίμησε με την όλη δράση του. Εντάχθηκε στο προοδευτικό κίνημα από πολύ νωρίς σαν φοιτητής της Νομικής το 1941. Το 1942 γίνεται μέλος του ΚΚΕ, μένοντας ακλόνητος στα «πιστεύω» και τα ιδανικά του Κόμματος και του σοσιαλισμού μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Ηταν από τους συντρόφους εκείνους που πέρασαν από το καμίνι της Εθνικής Αντίστασης και του εμφύλιου, που κράτησαν ψηλά τη σημαία και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Κράτησε ψηλά στα χέρια του τη σημαία του Κόμματος στηρίζοντας το σε όλες τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισε. Στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τα κομμουνιστικά ιδανικά και τις αξίες του σοσιαλισμού.

Ειδικότερα, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση - είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΠΟΝ στην Κρήτη - και γνώρισε κι αυτός, όπως χιλιάδες άλλοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και σύντροφοι, τις διώξεις και το κράτος το δωσιλογισμού. Πολέμησε τον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό, πάλεψε για μια λαοκρατούμενη, δημοκρατική, ανεξάρτητη Ελλάδα, μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Μετά την ήττα του ΔΣΕ κατέφυγε στην αναγκαστική υπερωρία, στην προσφυγιά στις φιλόξενες σοσιαλιστικές χώρες. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία και, αργότερα, στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία.

Δούλεψε στο Κόμμα, κυρίως σαν δημοσιογράφος στην Κρήτη και στην προσφυγιά. Επέστρεψε στην πατρίδα από την προσφυγιά το 1974 και, από το 1976, εργάστηκε στην έκδοση του «Ριζοσπάστη», αρχικά σαν συντάκτης και αργότερα στο Αρχείο της εφημερίδας. Παρά τα προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και όσο το επέτρεπαν οι δυνάμεις του, πρόσφερε στο «Ριζοσπάστη» και στο Κόμμα δραστήρια, ζωντανά και πρόθυμα.

  • Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΣΤΕΛΙΟΥ ΔΙΛΙΝΤΑ, μέλους του ΚΚΕ, από το χωριό Περιβόλια Ρεθύμνου, ο Νίκος Κοΐνης πρόσφερε για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ 20.000 δρχ.
Ους η υποκρίσια... συνέζευξε

Πέραν του ότι με τη χτεσινή παρέμβαση στη Βουλή του κ. Σταθόπουλου επανατροφοδοτήθηκε το... εκκλησιαστικό σίριαλ, δόθηκε ταυτόχρονα η αφορμή για να πάρουμε μια ακόμα γεύση του πώς νοείται επί των ημερών μας - και στο πλαίσιο συγκεκριμένων κύκλων - αυτή η περιλάλητη... «χριστιανική αγάπη». Εξηγούμαστε:

1.Ο κ. Σταθόπουλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να έχει συμπεριλάβει στις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος το άρθρο 3, που αφορά στις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας. «Μπηχτή» προς τον Βενιζέλο, μάλλον, ήταν αυτή..., ο οποίος αντέδρασε ρίχνοντας μερικές «μπηχτές» όχι στον Σταθόπουλο, αλλά στον προϊστάμενό του, τον κ. Σημίτη: Το '95 (επί Παπανδρέου) το ΠΑΣΟΚ συμπεριέλαβε το άρθρο στις υπό αναθεώρηση διατάξεις, αλλά το '96 (επί Σημίτη δηλαδή) η θέση αυτή άλλαξε, είπε ο κ. Βενιζέλος. Αρα «τι θέλει τώρα ο Σημίτης και τα κάνει όλα αυτά και βάζει και το Σταθόπουλο να μας μέμφεται, αφού εκείνος ήταν που κατάργησε την προηγούμενη θέση μας», είναι σαν να λέει ο Βενιζέλος...

Σημείωση: Ολοι αυτοί που χτες «τσακώθηκαν» (Σημίτης, Βενιζέλος, Σταθόπουλος κ.ά.), προχτές ήταν όλοι μαζί, αντάμα και... αγαπημένοι! Από κοινού, δε, κατέληξαν στην τελική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος (η οποία φυσικά δεν ασχολείται με τα θέματα κράτους- Εκκλησίας). Μάλιστα, ο κ. Ρέππας φρόντισε να μεταφέρει δημόσια και τα εγκώμια του κ. Σημίτη για το «έργο» του Ε. Βενιζέλου ως εισηγητή της αναθεώρησης (προφανώς ο κ. Σταθόπουλος δε διαφώνησε με τον έπαινο)... Αλλά, μια μέρα μετά, εκείνοι που πριν 24 ώρες εγκωμίαζαν τον Βενιζέλο, έλεγαν (μετά την εναντίον τους «μπηχτή») ότι ο... εγκωμιασθείς είναι (παρά τα εγκώμια!) ένα άτομο χωρίς αρχές, αφού άλλο υποστήριζε το '95 (επί Παπανδρέου), και άλλο πράγμα υποστήριζε το '96 (επί Σημίτη) για να τα έχει κάθε φορά καλά με τον (εκάστοτε) πρωθυπουργό... Τουτέστιν... «μύλος»!

Εν πάση περιπτώσει, μην αμφιβάλλετε ότι οι πρωταγωνιστές του... «μύλου» παραμένουν... αγαπημένοι και εύχονται ο ένας για τον άλλον το καλύτερο...

2.Το σίριαλ των ταυτοτήτων, επίσης, περιλαμβάνει μερικά πολύ εύγλωττα στιγμιότυπα χριστεπώνυμης... συμπεριφοράς, έμπλεα από καταστάσεις απόλυτης και μετά βδελυγμίας αποκήρυξης της... υποκρισίας (κυρίως αυτό).

Παράδειγμα: Βγήκε ο Απ. Κακλαμάνης και είπε και τι δεν είπε για τους μητροπολίτες και τους δεσποτάδες. Βγαίνουν μετά οι δεσποτάδες και είπαν και τι δεν είπαν για τον Απ. Κακλαμάνη...

Λίγες μέρες αργότερα, όμως, στις εφημερίδες δέσποζε η αναφορά πως κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, οι κύριοι Χριστόδουλος και Κακλαμάνης έμοιαζαν να τα λένε όπως ταιριάζει στους καλύτερους φίλους...

3.Το τι έχει «σούρει» ο αρχιεπίσκοπος στον κ. Σταθόπουλο, από το Μάη που ανέκυψε το θέμα των ταυτοτήτων, είναι γνωστό. Το ίδιο έχει συμβεί και αντιστρόφως.

Μετά από τις σχεδόν καθημερινές... φιλοφρονήσεις, ήρθε η στιγμή που οι δυο άνδρες συναντήθηκαν στις 4 του Ιούλη στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη. Βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο. Και τότε; Τι έγινε τότε; Αυτοί οι δυο «θανάσιμοι εχθροί», όπως καταγράφηκε σε τηλεοπτικές και φωτογραφικές κάμερες, έσπευσαν μόλις αντίκρισε ο ένας τον άλλον να ανοίξουν τις αγκάλες τους, να... φιληθούν και να ανταλλάξουν γέλωτες και αστειάκια...

Την αμέσως επόμενη μέρα, ωστόσο, ξανάρχισαν ο ένας τις δηλώσεις εναντίον του άλλου... Για ένα να είστε βέβαιοι πάντως: Οταν ξανασυναντηθούν, θα ξαναφιληθούν...

4.Στην κατηγορία των «δίδυμων» αυτού του διαστήματος ανήκει και το Χριστόδουλος-Ευθυμίου. «Ο κ. Ευθυμίου μας εξαπάτησε, μας κορόιδεψε, μας είπε ψέματα», είναι μερικά από τα πιο... ήπια που ακούστηκαν από την πλευρά της Ιεραρχίας κατά του υπουργού Παιδείας, τον οποίο κατηγορούσαν ότι άλλα τους είπε στη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο και άλλα έπραξε μετά η κυβέρνηση.

«Διάρρηξις σχέσεων», θα έλεγε κανείς. Αμ δε! Εκείνος ο ένθερμος ασπασμός που ακολούθησε μεταξύ υπουργού-αρχιεπισκόπου, στην Πνύκα, θα 'λεγε κανείς ότι θα μπορούσε να αποτελεί το σήμα κατατεθέν της... εγκαρδιότητας, αν δεν αποτελούσε το... απολυτίκιον της υποκρισίας.

5.Φυσικά, το «διπρόσωπον» δεν περιορίζεται μόνο στις σχέσεις των εκκλησιαστικών παραγόντων με τους επισήμους της κυβέρνησης. Μεταξύ τους να δείτε τι γίνεται. Τελευταίο δείγμα εκείνη η... εξαίσια επιστολή του εκπροσώπου του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου προς τον αρχιεπίσκοπο των καθολικών στην Ελλάδα.

Η επιστολή ξεκινούσε ως εξής: «Υποστηρίζετε πράξεις και ενέργειες που προσβάΛλουν τον ευσεβή ελληνικό ορθόδοξο λαό και εξυπηρετούν τον αποχριστιανισμό και την αλλοτρίωση της κοινωνίας μας», και, με δυο λόγια, τον... έλουζε τον καθολικό αρχιεπίσκοπο από πάνω μέχρι κάτω. Πώς όμως τον «έλουζε»; Μα - και εδώ είναι το καλύτερο - «μετά πολλής της εν Χριστώ αγάπης»! Ετσι ακριβώς, με αυτή τη φράση, έκλεινε την εν λόγω επιστολή ο συντάκτης της. Φανταστείτε να μην τον αγαπούσε...

(ΥΓ: Οσοι σπεύσουν να μας μεμφθούν ως... αγροίκους, αφού δεν «κατανοούμε» ότι άλλο πράγμα οι πολιτικές, φιλοσοφικές κλπ. διαφορές και άλλο ο «πολιτισμένος τρόπος» εκδήλωσής τους, θα τους παραπέμψουμε στον Ντοστογιέφσκι: «Οι πιο μαστόροι στην αιματοχυσία ήταν σχεδόν πάντα οι πιο πολιτισμένοι κύριοι», έλεγε. Με την άδειά του, θα προσθέταμε ότι αυτοί οι «πολιτισμένοι κύριοι» είναι και οι πιο μαστόροι στην υποκρισία. Διότι, τελικά, αν με κάποιον την ώρα που βρίζεσαι ταυτόχρονα αγκαλιάζεσαι, πάει πολύ να κρατάς ένα λαό εγκλωβισμένο στο «μέγα» ερώτημα: «Τώρα θα βριστούνε ή τώρα θα αγκαλιαστούνε;»...)


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Πέμπτη, στις 22.00 «Προεκτάσεις», με θέμα: «Κυβερνητικές εξαγγελίες στο χώρο της υγείας». Επιμέλεια - παρουσίαση Κώστας Καραχάλιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ