Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμμάχους στο Ισραήλ ανακάλυψε ο Χριστόδουλος!

Τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων και κυβερνητικών παραγόντων του Ισραήλ ότι δε θα αλλάξει το στάτους κβο της προστασίας των ελληνοορθόδοξων προσκυνημάτων των Ιεροσολύμων, αλλά και τη... συμπαράστασή τους σε ό,τι αφορά στο θέμα των ταυτοτήτων, απέσπασε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά την επίσκεψή του στα Ιεροσόλυμα.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ισραήλ, από τον οποίο δέχτηκε διαβεβαιώσεις σε ό,τι αφορά στα προσκυνήματα, ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο παλαιστινιακό πρόβλημα, λέγοντας, πως για να «επιλυθεί σωστά, προϋποθέτει την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των τριών θρησκειών και τη δυνατότητα συνεννοήσεως και κατανοήσεως μεταξύ των»!

Χτες είχε συνάντηση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης και εκτελούντα προσωρινώς χρέη υπουργού Θρησκευμάτων του Ισραήλ, Yossi Beilin, κατά τη διάρκεια της οποίας θίχτηκε και το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής ο υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις του Χριστόδουλου και του επέδειξε τη δική του ταυτότητα, στην οποία αναγράφεται το θρήσκευμά του, υποχρεωτικά όπως δήλωσε. Ενημέρωσε δε τον Αρχιεπίσκοπο πως στο Ισραήλ «δε θα ήταν δυνατόν να σταματήσει η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες χωρίς την ευρύτερη αποδοχή του λαού». Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση ο υπουργός αφού ζήτησε και έμαθε τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδας για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος εξέφρασε την άποψη πως «θεωρεί τη συγκεκριμένη πρόταση ως τον καλύτερο τρόπο για την εξασφάλιση και προστασία των πολιτών».

Ενθαρρημένος ο Αρχιεπίσκοπος επέστρεψε χτες στην Αθήνα αποφασισμένος να συνεχίσει τον ανένδοτο αγώνα του, κάτι εξάλλου που φρόντιζε με κάθε αφορμή να διαμηνύει από τα Ιεροσόλυμα.

Σήμερα συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη Μονή Πετράκη για τελευταία φορά με την ίδια σύνθεση. Αν και όλα δείχνουν πως η συνεδρίαση θα είναι τυπική, δεν αποκλείεται η ΔΙΣ να ασχοληθεί και με το θέμα των θρησκευτικών και να συζητήσει το ενδεχόμενο απάντησης στην απαντητική επιστολή του υπουργού Παιδείας.

Την Παρασκευή εκπρόσωποι των Μητροπόλεων (πλην ίσως των «αιρετικών» της Ζακύνθου, των Ιωαννίνων και των Θηβών) αναμένεται να προσέλθουν στο Συνοδικό Μέγαρο, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τη διεξαγωγή του άτυπου δημοψηφίσματος. Αμέσως μετά οι Μητροπολίτες που μετέχουν στην αρμόδια για το θέμα Επιτροπή θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Η ΔΙΣ με τη νέα της σύνθεση θα αρχίσει τις συνεδριάσεις της από τις 5 του Σεπτέμβρη, τότε μάλλον θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που άπτονται της διαμάχης εκκλησίας - κυβέρνησης και θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ