Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κόντρες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Τη θέση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας επανέλαβε ο Κ. Καραμανλής, συμφωνώντας με τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά ορισμένοι βουλευτές διαφωνούν

Την απόφαση να προσφέρει «εφ' όλης της ύλης» τη συναίνεσή της στη δρομολογημένη αναθεώρηση του Συντάγματος επί το αντιδραστικότερον έλαβε η ηγεσία της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να πιέσει για τροποποιήσεις ορισμένων διατάξεων σε πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη βουλευτών χτες στη Ρηγίλλης υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή, στην οποία πήρε μέρος μετά από περίπου 10 μήνες και ο Κ. Μητσοτάκης. Η παρουσία του επίτιμου προέδρου έχει να κάνει με τη «σύγχυση» που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρόλο που στο συνέδριο θέσεων που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του χρόνου η ΝΔ είχε ταχθεί υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, με ταυτόχρονη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, αρμόδια ηγετικά στελέχη (Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Βαρβιτσιώτης) στην πορεία την «ξέχασαν» και ουσιαστικά επέμειναν στα όσα ορίζει η ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος.

Ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος δε θέλει να «διαρρήξει» αυτή την περίοδο τις σχέσεις του με τον Κ. Μητσοτάκη, ανέφερε στην εισήγησή του ότι «η ΝΔ προσέρχεται στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος εις ό,τι αφορά το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου της για άμεση εκλογή από το λαό, με λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου». Μετά από αυτό ο Κ. Μητσοτάκης, εξερχόμενος από τη σύσκεψη, δήλωσε: «Η ΝΔ έχει 123 βουλευτές, οπότε είτε θα πάμε στην άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε η διάταξη θα μείνει ως έχει». Παρ' όλα αυτά το θέμα αυτό θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο εσωκομματικών προστριβών, καθώς ορισμένοι βουλευτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη θέση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά τα λοιπά, η ηγεσία της ΝΔ θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να δώσει συνέχεια στον «πόλεμο κατά των διαπλεκομένων», εμφανιζόμενη ως υπέρμαχος της διαφάνειας και της «ποιότητας της Δημοκρατίας». Ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση πως «αργά ανακάλυψε ότι χρειάζεται συνταγματική κατοχύρωση, αφού τα φαινόμενα διαφθοράς τα έχει η ίδια επωάσει επί σειρά ετών». Ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση, προκειμένου να αποδείξει την ειλικρίνειά της, να κατοχυρώσει συνταγματικά τις λεγόμενες ανεξάρτητες διοικητικές αρχές (αρχή για τον έλεγχο των συμβάσεων και προμηθειών του Δημοσίου, ΑΣΕΠ, ΕΣΡ, Επιτροπή Ιδιωτικοποιήσεων). Ταυτόχρονα επανέφερε την πρότασή του για ιδιωτικά ΑΕΙ, λέγοντας ότι «χάθηκε η ευκαιρία για την τροποποίηση των διατάξεων που κλείνουν την πόρτα για τη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ».

Επίσης η ΝΔ θα δώσει έμφαση στην «τόνωση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών, ιδίως μέσω εγγυήσεων για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης», στην κατοχύρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αναδιοργάνωση των λειτουργιών της Βουλής κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ