ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Προκαλεί με απολύσεις!

Αθετώντας την πρόσφατη και γραπτή δέσμευσή της, η εργοδοσία προχώρησε σε νέες απολύσεις και πιέσεις για αφαίρεση δικαιωμάτων και μείωση αμοιβών

Από την τελευταία απεργία των εργαζομένων της «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Από την τελευταία απεργία των εργαζομένων της «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Δεν πέρασαν ούτε 20 μέρες και οι ιδιοκτήτες της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος» της Λάρισας, αθετώντας όλες τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους, προχωρούν σε νέες επιθέσεις κατά των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας, την οποία, πριν λίγο καιρό, αγόρασαν από την Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας.

Οι αδελφοί Σαράντη προχώρησαν σε νέες απολύσεις, ενώ άλλοι 40 εργαζόμενοι - οι μισοί σχεδόν από όσους είχαν μείνει στο εργοστάσιο μετά τις πρώτες απολύσεις που έφερε μαζί της η ιδιωτικοποίηση - έφυγαν με τη μέθοδο των λεγομένων εθελούσιων αποχωρήσεων, που κάθε άλλο παρά εθελούσιες είναι, αφού γίνονται υπό καθεστώς αφόρητων πιέσεων και αισχρών εκβιασμών. Ταυτόχρονα, οι νέοι ιδιοκτήτες επαναλαμβάνουν τις απειλές προς τους εναπομείναντες εργαζόμενους ότι αν δε σκύψουν το κεφάλι και δεν αποδεχτούν, άνευ όρων, τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη γαλακτοβιομηχανία αμέσως μετά την πώλησή της - μια κατάσταση συνεχών πιέσεων για περισσότερη εργασία και λιγότερη αμοιβή, εκβιασμών για απολύσεις και κατάργηση όλων των εργασιακών κατακτήσεων και των συνδικαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων τους - τότε το εργοστάσιο θα κλείσει και θα χάσουν όλοι τη δουλιά τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 11 Αυγούστου και μετά από πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο, οι ιδιοκτήτες του «Ολυμπος», σε συνάντησή τους με τη διοίκηση του σωματείου, είχαν δεσμευτεί επισήμως και γραπτώς ότι δε θα γίνουν άλλες απολύσεις και θα εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπει η συλλογική σύμβαση για τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Τώρα αποδείχτηκε ότι όχι μόνο δεν είχαν «μπέσα», αλλά και ότι όλο αυτό το διάστημα συνέχιζαν να κάνουν τη «δουλιά» τους - εκμεταλλευόμενοι πλήρως και το γενικότερο αντεργατικό κλίμα που καλλιεργεί η πολιτική της κυβέρνησης για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων - προχωρώντας το σχέδιό τους που αποσκοπεί να ξεμπερδέψουν για πάντα με τους εργαζόμενους του «Ολυμπος», οι οποίοι - σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους του άλλου εργοστασίου των αδελφών Σαράντη, το «Τυράς» στα Τρίκαλα, που δουλεύουν χωρίς κανένα δικαίωμα σαν είλωτες - είναι «σκληρά καρύδια» και δε δέχονται να μετατραπούν σε υποζύγια.

Αμεση ήταν ξανά η αντίδραση του σωματείου του «Ολυμπος» στη νέα εργοδοτική επίθεση. Σε γενική συνέλευση των εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καταγγέλθηκε η υπαναχώρηση της εργοδοσίας από τις δεσμεύσεις της και τονίστηκε πως ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο και μέσο. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να γίνει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με την οποία θα ζητείται η λήψη ασφαλιστικών μέτρων για τις νέες απολύσεις και τις «εθελούσιες αποχωρήσεις».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αγκάλιασε τα παιδιά του πολέμου

Συγκινητικός αποχαιρετισμός στα 100 παιδιά από το Βελιγράδι που φιλοξένησε για δέκα μέρες

Μερικά από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν στη Λάρισα
Μερικά από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν στη Λάρισα
Ειδική αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τα 100 παιδιά από το Βελιγράδι, που φιλοξενήθηκαν επί 10 μέρες στις κατασκηνώσεις του Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο, διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το οποίο και τα είχε προσκαλέσει. Την πρωτοβουλία για τη φιλοξενία των παιδιών του πολέμου πήρε το ΕΚΛ, όταν αντιπροσωπεία του είχε επισκεφτεί το Βελιγράδι και προχώρησε στην αδελφοποίηση ανάμεσα στα εργατικά κέντρα των δυο πόλεων. Τα 100 παιδιά, ηλικίας 12 μέχρι 17 ετών, κατά την παραμονή τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις παραλίες του Νομού Λάρισας, τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, τα Τέμπη κι άλλες όμορφες περιοχές.

Στην αποχαιρετιστήρια βραδιά στο Αισθητικό Αλσος της πόλης οι συγκινήσεις ήταν πολύ έντονες, καθώς όλοι σκέφτονταν πως αυτά τα παιδιά που είναι, κυρίως, ορφανά εργαζομένων - μελών του Εργατικού Κέντρου Βελιγραδίου, έχουν βαθιά στις ψυχές τους τα τραύματα του πολέμου. Στη σύντομη ομιλία του στην εκδήλωση - στη διάρκεια της οποίας μουσική έπαιζε το συγκρότημα «Νόστος» - ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. Τσιόγκας αναφέρθηκε στις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, καταγγέλλοντας το ΝΑΤΟ και επισημαίνοντας τις μεγάλες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για το έγκλημα στα Βαλκάνια και υπογραμμίζοντας τη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη που έδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν προς τους εργαζόμενους και το λαό της γειτονικής χώρας οι Ελληνες εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός.

Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε όλους τους τοπικούς φορείς που βοήθησαν οικονομικά ώστε η φιλοξενία των παιδιών του πολέμου στη Λάρισα να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετη και ευχάριστη. Λίγο πριν το συγκινητικό «τελευταίο αντίο», η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βελιγραδίου, Μαρία Τούνιτς, επέδωσε στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας το μετάλλιο ανδρείας - το πλέον σημαντικό από τα μετάλλια που δίνονται στη Γιουγκοσλαβία - αναγνωρίζοντας την προσφορά και τη συμπαράσταση των Λαρισαίων εργαζομένων όχι μόνο στα παιδιά που φιλοξενήθηκαν, αλλά και στον αγώνα των εργαζομένων του Βελιγραδίου και γενικότερα του λαού της Γιουγκοσλαβίας για την επούλωση των πληγών του πολέμου, την ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης χώρας τους και τη συνέχιση της πάλης τους για την ελευθερία της πατρίδας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Με συνέπεια στο πλευρό των εφοπλιστών

Υπόμνημα του ΥΕΝ για περιορισμό της απόσυρσης γερασμένων δεξαμενόπλοιων

Σε συμφωνία με τη μέχρι τώρα στάση της ελληνικής κυβέρνησης, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κατέθεσε υπόμνημα στη γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το οποίο προβάλλει αντιρρήσεις και γι' αυτά τα «ανάπηρα» μέτρα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των δεξαμενόπλοιων, που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντάχθηκαν - περισσότερο για τον κατευνασμό της κοινής γνώμης - μετά το πρόσφατο ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΕΡΙΚΑ» .

Το ναυάγιο αυτό προκάλεσε τις διαδικασίες για έκδοση Κανονισμού σχετικά με την πρόωρη εφαρμογή κατασκευαστικών απαιτήσεων διπλών τοιχωμάτων σε δεξαμενόπλοια με μονό τοίχωμα. Οι προτάσεις της Επιτροπής θα έχουν ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί ένας σημαντικός αριθμός υπερήλικων πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών (παραπάνω από 300), οι οποίοι διατηρούν πολλά από αυτά, παρά τις καινούριες ναυπηγήσεις τους.

Σχετικά με τα δεξαμενόπλοια, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν την απόσυρση το 2005 όλων των δεξαμενόπλοιων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1982 με μονό τοίχωμα και είναι 20.000 DWT και άνω και μεταφέρουν αργό πετρέλαιο, καθώς και 30.000 DWT και άνω και μεταφέρουν προϊόντα πετρελαίου.

Οι προτάσεις του ΥΕΝ που περιέχονται στο υπόμνημα, προβλέπουν τις εξής διαφοροποιήσεις: Απόσυρση στα 30 χρόνια με καταληκτική ημερομηνία το 2007 για τα πλοία της κατηγορίας «pre - MARPOL», αντί για 23 χρόνια και λήξη το 2005 που προτείνει ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απόσυρση στα 28 χρόνια με καταληκτική ημερομηνία το 2015, για τα πλοία της κατηγορίας «MARPOL SBT/PL», αντί για τα 28 έτη με καταληκτική ημερομηνία το 2010 που προτείνει η Επιτροπή.

Απόσυρση στα 30 χρόνια με καταληκτική ημερομηνία το 2015, χωρίς εξαιρέσεις για πλοία της κατηγορίας «non - MARPOL» μεταξύ 5.000 - 30.000 dwt, και ολοκληρωτική εξαίρεση από τα μέτρα των μικρότερων πλοίων αυτής της κατηγορίας, αντί για τα 25 και 30 χρόνια ανάλογα τις επιμέρους διαφορές τους και με καταληκτική ημερομηνία το 2015.

Το ΥΕΝ επικαλείται σαν δικαιολογία για την προκλητική στήριξη των γερασμένων και επικίνδυνων πλοίων του ελληνικού στόλου, την προστασία της εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών, καθώς την υπολογίζει σε 3.000 θέσεις εργασίας, με βάση την απασχόληση 10 ναυτεργατών σε κάθε πλοίο. Πρόκειται για υποκρισία και εμπαιγμό, γιατί από το 1997 είναι ζήτημα αν υπάρχουν πάνω από 3 ή 4 Ελληνες ναυτεργάτες σ' αυτά τα πλοία με ευθύνη της κυβέρνησης.

ΟΧΙ άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους!

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, με αφορμή δυστύχημα στο Εργοστάσιο Ζάχαρης

Την απαίτηση να αποζημιωθεί άμεσα η οικογένεια του εργάτη Αγγελου Φώτου, που άφησε προχτές την τελευταία του πνοή την ώρα της δουλιάς, όταν ξεφόρτωνε τεύτλα στο Εργοστάσιο Ζάχαρης της Λάρισας, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ).

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚΛ, «άλλο ένα θανατηφόρο ατύχημα προστέθηκε στον μεγάλο κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας. Η εργατική τάξη συνεχίζει να πληρώνει με το αίμα της την απληστία για το κέρδος και την αδιαφορία των εργοδοτών για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας».

Επίσης, το ΕΚΛ καταγγέλλει την κυβέρνηση που έχει πολιτικές ευθύνες, γιατί παρά τα λόγια τα μεγάλα ότι παίρνονται μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, τα μέτρα αυτά ποτέ δεν εφαρμόζονται στους χώρους εργασίας. «Φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα κέρδη των επιχειρήσεών, ενώ η υγεία και η ζωή των εργαζομένων που έχει κόστος, περνάει σε δεύτερη μοίρα».

Το ΕΚΛ εκτός των άλλων σημειώνει πως «είναι γνωστό ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο ζάχαρης σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε εργατικά ατυχήματα, αλλά και θανατηφόρες ασθένειες που προκαλούνται από την παραγωγική διαδικασία. Πολλές φορές εμείς έχουμε καταγγείλει την κατάσταση αυτή, αλλά συνεχίζεται η ίδια εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων».

«Επιτέλους κάποιοι πρέπει να πληρώσουν για το αίμα που χύνεται καθημερινά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Επιτέλους στο εργοστάσιο αυτό πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να εκσυγχρονιστεί και να πληρεί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας», καταλήγει το ΕΚΛ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ