ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Αυλαία στο τουρνουά «Ακρόπολις»

Ο τεχνικός της Εθνικής Κ. Πετρόπουλος
Ο τεχνικός της Εθνικής Κ. Πετρόπουλος
«Χρώμα» στη... χλομή παρουσία της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ στα τουρνουά της Βραζιλίας και της Ισπανίας, αποπειράθηκε να βάλει χτες ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πετρόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο. Ο προπονητής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, δικαιολόγησε την άσχημη παρουσία των Ελλήνων παιχτών λέγοντας: «Ηταν δύσκολο για τους παίκτες, αφού πέρασαν μια μεγάλη περίοδο ξεκούρασης και στη συνέχεια έπρεπε να μπουν σε αγωνιστικές διαδικασίες. Είμαι ικανοποιημένος απ' την άμυνα και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το δυνατό μας στοιχείο». Μάλιστα, ενόψει της σημερινής αυλαίας του τουρνουά «Ακρόπολις», ο Κώστας Πετρόπουλος, ανέφερε πως προς το παρόν δεν τον ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα των αγώνων, αλλά να μονταριστεί η ομάδα: «Στόχος δεν είναι μόνο η νίκη, αλλά να φτιάξουμε ομάδα. Στην Ελλάδα υπάρχει πάντα πίεση για νίκη στα φιλικά παιχνίδια. Αυτό που μετράει είναι ότι φοβηθήκαμε να δώσουμε δύσκολα παιχνίδια. Μόνο μέσα απ' τα δυνατά παιχνίδια κερδίζεις».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ωστόσο, ήταν τα λόγια του κ. Βασιλακόπουλου, ο οποίος ασχολήθηκε περισσότερο με το θέμα που «καίει» εδώ και αρκετό καιρό το ελληνικό μπάσκετ, αυτό των κοινοτικών παιχτών της Β' ζώνης. Βέβαια, οι απόψεις του προέδρου της ΕΟΚ δεν είχαν ξεκάθαρο περιεχόμενο καθώς -ορμώμενος κυρίως από την απόκτηση του Τούρκου Κουτλουάι από την ΑΕΚ - προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες, ρίχνοντας το... μπαλάκι στους πολιτικούς φορείς. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, είπε: «Υπάρχουν συμφωνίες σύνδεσης με κάποιες χώρες αλλά όχι και με την Τουρκία. Ούτε εγώ, ούτε η ΕΟΚ πρόκειται να βάλουμε την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το θέμα πρέπει να ξεκαθαρίσει». Παράλληλα, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έκανε λόγο και για τη σύγκρουση μεταξύ ΦΙΜΠΑ και ΟΥΛΕΜΠ, λέγοντας: «Δυστυχώς το ευρωπαϊκό μπάσκετ διαχωρίστηκε σε δύο κόσμους, με τη Σουπρολίγκα και την Ευρωλίγκα».

Σήμερα στην αυλαία του τουρνουά «Ακρόπολις» η Εθνική μας αντιμετωπίζει στις 18.45 (ΑΝΤ 1) τη Βραζιλία.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χωρίς φόβο αλλά με πάθος

Αισιόδοξος ο Β. Δανιήλ για τον αυριανό αγώνα με τη Γερμανία
Αισιόδοξος ο Β. Δανιήλ για τον αυριανό αγώνα με τη Γερμανία
ΑΜΒΟΥΡΓΟ (του απεσταλμένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗ).-

Διαγραφή στη λέξη «φόβος» έβαλαν στο λεξιλόγιό τους οι Ελληνες διεθνείς της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών και της αντίστοιχης των ελπίδων χτες, λίγο πριν μπουν στο αεροπλάνο που θα τους μετέφερε στη Γερμανία. Αν και η αποστολή και των δύο αντιπροσωπευτικών μας συγκροτημάτων είναι δύσκολη, αφού το γερμανικό ποδόσφαιρο πάντα προκαλεί δέος - έστω και αν διανύει τώρα την περίοδο κάμψης του - οι Ελληνες παίκτες διακατέχονται από συναισθήματα πάθους και αισιοδοξίας για την απόσπαση του θετικού αποτελέσματος. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των ανδρών αύριο ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του Μουντιάλ 2002, κόντρα στην Εθνική Γερμανίας και όλο το έμψυχο υλικό βρίσκεται σε ετοιμότητα. Μάλιστα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός και πρωτεργάτης του πολύ καλού κλίματος που επικρατεί στην «κυανόλευκη» αποστολή των ανδρών, Βασίλης Δανιήλ, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η λέξη "φόβος" δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Δε φοβόμαστε κανένα παιχνίδι. Οσο είμαι προπονητής ποτέ δε θα πήγαινα για την ισοπαλία. Δουλεύω για να μεταφέρω στους παίκτες μου το πνεύμα του νικητή. Πρέπει να έχουμε δύναμη και προπαντός θέληση για να κερδίσουμε. Ετσι ξεκινάμε. Αν θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου τότε πρέπει να πολεμάμε και να κυνηγούμε τις διακρίσεις». Οσον αφορά στο ποιος θα αντικαταστήσει τον τραυματία και απόντα από την αποστολή Νίκο Νταμπίζα, ο Β. Δανιήλ ξεκαθάρισε ότι τη θέση του θα καλύψει ο Γιάννης Γκούμας, ενώ άγνωστο εξακολουθεί να είναι ποιος τελικά από τους Δημήτρη Ελευθερόπουλο και Αντώνη Νικοπολίδη θα ξεκινήσει κάτω από τα δοκάρια της Εθνικής μας.

Σήμερα, ωστόσο, στις 21.15 (ώρα Ελλάδας) ντεμπούτο στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2002 κάνει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των ελπίδων, που αντιμετωπίζει τη Γερμανία. Εκ μέρους της Εθνικής μας, μίλησε ο τεχνικός της ομάδας, Γιάννης Κόλλιας, ο οποίος αν και αναγνώρισε το... δύσβατο μέρος της αποστολής των νεαρών Ελλήνων παικτών, συνεχίζει να κρατάει ζωντανό το δικαίωμα στο όνειρο. Χαρακτηριστικές εξάλλου ήταν και οι δηλώσεις του: «Αντιμετωπίζουμε μία από τις ομάδες που βρίσκονται πολύ ψηλά στο παγκόσμιο στερέωμα, η οποία, παράλληλα, προέρχεται από χώρα που έχει ποδοσφαιρική παιδεία. Ωστόσο, είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και δε φοβόμαστε. Εστω και αν αντιμετωπίζουμε σημαντικές απουσίες όπως αυτές των Κοτσόλη, Γήττα και των Πατσατζόγλου και Χούτου (σ.σ. ενσωματώθηκαν στην Εθνική ανδρών) δεν το βάζουμε κάτω».

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προπόνηση στο ΟΑΚΑ

Ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, ενόψει της προσεχούς συμμετοχής τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, είχαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού (πλην των διεθνών), στην αναμέτρησή τους με την Κοζάνη στο ΟΑΚΑ για την 6η αγωνιστική του Κυπέλλου. Οι «πράσινοι» κατέβαλαν εύκολα την Κοζάνη με 3-0, η οποία ωστόσο παρουσιάστηκε φιλότιμη και πρόθυμη να ρισκάρει στην επίθεση, θέτοντας πολλές φορές την εστία της σε κίνδυνο. Τα γκολ για το «τριφύλλι» πέτυχαν οι Νασιόπουλος (39΄), Φλίπσεν (45΄) και Κιάσσος (79΄).

Κόντρα σε έναν σκληρό αντίπαλο η ΑΕΚ πέρασε ένα πολύ δύσκολο απόγευμα μέχρι τελικά να καταφέρει να πάρει τη νίκη στην 6η αγωνιστική του Κυπέλλου με 1-0. Η Λάρισα αποδείχτηκε αξιόμαχη και σθεναρή αντίπαλος, γεγονός που έκανε το έργο της Ενωσης, να φύγει νικήτρια από το εθνικό στάδιο της επαρχιώτικης πόλης, να μοιάζει με βουνό. Μάλιστα, ο «δικέφαλος» παρουσιάστηκε αρκετά κουρασμένος, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να «πιάσουν» καλό ρυθμό και να γίνουν πολλές φορές απειλητικοί. Τη λύση, στη μακριά από τον καλό της εαυτό ομάδα του Γιάννη Παθιακάκη, έδωσε στο 61΄ ο Ντάριο Κάλβο, ο οποίος διαμόρφωσε και το τελικό 1-0. Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε το αποτέλεσμα του Κορυδαλλού, όπου η γηπεδούχος Προοδευτική γνώρισε βαριά ήττα από τον Παναιτωλικό με 3-0. Τα γκολ της συγκεκριμένης αναμέτρησης για τον 8ο όμιλο του Κυπέλλου σημείωσαν οι Ρουτζιέρης (23΄, αυτογκόλ), Αθανασιάδης (69΄) και Σπυρόπουλος (83΄). Στο άλλο ματς, ο Παναιγιάλειος εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την έδρα του και επιβλήθηκε της Καλλιθέας με 3-1. Τα τέρματα των γηπεδούχων σημείωσαν οι Καραπίτσος (40΄-πέναλτι), Δρακόπουλος (69΄, 78΄), ενώ το μοναδικό γκολ των φιλοξενούμενων πέτυχε ο Βλάχος (55΄).

ΠΑΟΚ
«Πονάει» στην άμυνα

Προβληματισμένος από τη δυστοκία που παρατηρείται στον ΠΑΟΚ είναι ο προπονητής της ομάδας, Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός, μετά το παιχνίδι με την Ανόρθωση, που έληξε ισόπαλο 1-1, είπε: «Σε κάθε παιχνίδι δημιουργούμε πολλές ευκαιρίες, από αυτές όμως ελάχιστες καταλήγουν σε γκολ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που ζητάει τη λύση του», καθώς βλέπει σε πολλά παιχνίδια τους «ασπρόμαυρους» να θέλουν αλλά να μην μπορούν.

Στο μυαλό όλων στο «δικέφαλο» του βορρά είναι ο αγώνας για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ «κόντρα» στην Μπεϊτάρ. Ομως, αν παραμείνει αυτό το πρόβλημα μπορεί να αποδειχθεί και μοιραίο. Πέρα από αυτό, λοιπόν, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στέλνει τον βοηθό του, Τάκη Περσία, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την επόμενη αναμέτρηση της ισραηλινής ομάδας στο πρωτάθλημα της χώρας της.

ΣΤΙΒΟΣ
Ελαμψαν οι άλτες

Ο Κώστας Κουκοδήμος και ο Λάμπρος Παπακώστας έκλεψαν την παράσταση στο Ολυμπιακό Μίτινγκ Στίβου που έγινε στο Καυτατζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης, που αποτέλεσε και την πρόβα τζενεράλε των αθλητών μας πριν τους Αγώνες του Σίδνεϊ. Ο Κουκοδήμος έδειξε ότι βρίσκεται σε αγωνιστική φόρμα καθώς το άλμα του στα 8,09 μέτρα ήταν και η καλύτερη ελληνική επίδοση στο μήκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνας πρωταθλητής δεν ολοκλήρωσε το αγώνισμά του καθώς αισθάνθηκε κάποιες ενοχλήσεις στη μέση.

Από την άλλη, ο Λάμπρος Παπακώστας έδειξε ότι μπορεί ακόμα καλύτερα από τα 2.30 μέτρα που πέρασε με την τρίτη προσπάθεια καθώς στα 2.33 μ. από λάθη δεν πέρασε. Παρ' όλα αυτά κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο ύψος, πίσω από τον Καναδό Μπόσγουελ που πέρασε με επιτυχία τα 2.32μ.

Στο τριπλούν γυναικών η Ολγα Βασδέκη προτίμησε να μην αγωνιστεί και επιβαρύνει και άλλο την κατάστασή της. Ως γνωστόν, η Ελληνίδα αθλήτρια είχε τραυματιστεί και οι ενοχλήσεις που νιώθει δεν της επιτρέπουν να ρισκάρει. Αντίθετα, η Μάρκου αγωνίστηκε και κατέλαβε την 4η θέση.

Στο άλμα εις μήκος η Ξάνθου με ένα μόλις έγκυρο άλμα (!) πήρε τη δεύτερη θέση καθώς το 6.64μ. που πήδηξε ήταν αρκετό για πλασαριστεί πίσω από την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Μολντάβο που έφτασε τα 6.70μ.

Στα 400 μέτρα μετ' εμποδίων ο Περικλής Ιακωβάκης πραγματοποιώντας μια πολύ καλή κούρσα πήρε τη δεύτερη θέση με χρόνο 49'' και 35 εκατοστά, που παράλληλα είναι και η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ