ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Προμηνύεται συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

Σε κλίμα πλήρους στρατιωτικοποίησης και τρομοκρατίας πραγματοποιούνται οι προεδρικές εκλογές
Σε κλίμα πλήρους στρατιωτικοποίησης και τρομοκρατίας πραγματοποιούνται οι προεδρικές εκλογές
Σχεδόν βέβαιος νικητής του σημερινού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία φέρεται να είναι ο υποψήφιος του Κόμματος U (Εθνικής Ενότητας) και πρώην υπουργός Αμυνας, Χουάν Μανουέλ Σάντος,συνεχιστής της αντιλαϊκής πολιτικής του σημερινού Προέδρου, Α. Ουρίμπε. Ο πρώτος γύρος των εκλογών, στις 30 του Μάη, χαρακτηρίστηκε από την πολύ μεγάλη αποχή (που ξεπέρασε το 50%) και τις πολλές καταγγελίες για όργιο εξαγοράς ψήφων. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο Σάντος έλαβε το 46,56% των ψήφων και ο υποψήφιος του Κόμματος των Πρασίνων, Αντάνας Μόκους, το 21,49%, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που τους εμφάνιζαν να τερματίζουν στήθος με στήθος.

Για το σημερινό δεύτερο γύρο, ο Σάντος προηγήθηκε στις δημοσκοπήσεις καθώς φαινόταν να συγκεντρώνει το 66,5% των ψήφων έναντι μόλις του 27,4% του υποψηφίου του Κόμματος των Πρασίνων, ενώ πολύ αυξημένη θα είναι η αποχή και φυσικά η εκ νέου εξαγορά ψήφων. Ουσιαστικά, ο Σάντος και ο Μόκους υπερασπίζονται παρόμοια «οράματα». Κανένας από τους δύο δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε συμφωνία ανθρωπιστικής ανταλλαγής με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), και οι δύο υποστηρίζουν, παρά τις όποιες φραστικές διαφορές, τη διατήρηση των βάσεων των ΗΠΑ στη χώρα, που αποτελεί για τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές σημαντικό προγεφύρωμα στην περιοχή.

Ο Σάντος αποτελεί έναν από τους πιο πιστούς εκπροσώπους της ολιγαρχίας του πλούτου. Ηταν, ως υπουργός Αμυνας του Ουρίμπε, από τους πρωτεργάτες του πολέμου ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Ο Μόκους, πάλι, που πλασαρίστηκε ως «η άλλη λύση», εκτός ότι, όπως προαναφέραμε, επιδιώκει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και εμφανίζεται αρνητικός σε μία ανθρωπιστική ανταλλαγή με τις FARC, υπερασπίζεται τη μεταρρύθμιση του 2002 στις εργασιακές σχέσεις, που έκανε ακόμα πιο ευέλικτη και επισφαλή τη μισθωτή εργασία, μέχρι που πρότεινε την περαιτέρω μείωση των μισθών, ως κίνητρο για τους καπιταλιστές, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις.

Το λεγόμενο «πράσινο φαινόμενο» ή η δημοσκοπική φούσκα του Αντάνας Μόκους έσκασε ήδη από τον πρώτο γύρο. Ενώ η εμμονή του για «συμμαχίες μόνο με το λαό» που τον έκανε να απορρίψει την πρόταση του Εναλλακτικού Δημοκρατικού Πόλου (συμμαχία όπου συμμετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας) για συμφωνία «προγραμματική» και όχι πολιτική, τον αποδυνάμωσε ακόμα περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην περίπτωση της πολύ πιθανής νίκης του Κόμματος U και με δεδομένη τη στήριξή του από το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αλλαγής και το Συντηρητικό Κόμμα, ενδεχομένως ο Σάντος να έχει ακόμη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, και από αυτήν που είχε ο απερχόμενος Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε.

Ο Ουρίμπε, που συνεχίζει το «βρώμικο πόλεμο» ενάντια στο αντάρτικο και λαϊκό κίνημα και αρνείται οποιαδήποτε συμφωνία ανθρωπιστικής ανταλλαγής με τις FARC, διέταξε το Στρατό να προχωρήσει σε επιχειρήσεις για την απελευθέρωση αιχμαλώτων των ανταρτών, με κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή. Σε αυτή την επιχείρηση «Χαμαιλέων», όπως ονομάστηκε, στις 13 του μήνα απελευθερώθηκαν ο στρατηγός της Αστυνομίας, γνωστός βασανιστής αγωνιστών, Λουίς Μεντιέτα, ο Λουίς Ενρίκε Μουρίγιο, συνταγματάρχης, ο Αρμπέι Αργκότε, λοχίας, και ο αντισυνταγματάρχης Γουίλιαμ Ντονάτο Γκόμες.

Από την πλευρά του, ο Εναλλακτικός Δημοκρατικός Πόλος, με τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, μην πετυχαίνοντας να συσπειρώσει γύρω από αυτόν τη συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς έλαβε την τέταρτη θέση με ποσοστό 9,15%, και με μεγάλες απώλειες, έσπευσε να προτείνει την επεξεργασία μιας «προγραμματικής» συμφωνίας με το Κόμμα των Πρασίνων, ξεκινώντας από την αρχή του «μικρότερου κακού», ότι δηλαδή «μία κυβέρνηση Μόκους είναι προτιμότερη από μία κυβέρνηση Σάντος»! Μετά την άρνηση του Μόκους στην πρότασή του, ο Πόλος κάλεσε τους οπαδούς του να ρίξουν λευκή ψήφο ή να απέχουν από τις εκλογές. Ταυτόχρονα ο υποψήφιος του Πόλου, Γκουστάβο Πέδρο, που εμφανιζόταν ως η... διαφορετική - εναλλακτική πρόταση, με βάση τις προγραμματικές του θέσεις κινείται στην ίδια λογική της διαχείρισης, καλλιεργώντας αυταπάτες για μεταρρυθμίσεις μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, αποφεύγοντας τη σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων.


Γ.ΚΑΡ.


Απάντηση στη διεθνή του κεφαλαίου

Μέσα στα ευτράπελα της αστικής πολιτικής στην Ελλάδα αναποδογυρίστηκε ακόμη και η ιστορική ρήση του Κλαούσεβιτς ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα»! Στην προσπάθεια του ελληνικού κουβέρνου να επιβεβαιωθεί η πολιτική των τοκογλύφων, πολιτική που συμφέρει το ντόπιο κεφάλαιο ως «εθνικά αναγκαία», η παλιά ρήση μετατράπηκε: «η πολιτική είναι η συνέχεια του πολέμου με άλλα μέσα», που στην προκειμένη περίπτωση είναι οικονομικά και ο πόλεμος αποκλειστικά ενάντια στον εργαζόμενο ελληνικό λαό. Ετσι ο αστός ταξικός και κυβερνητικός φαυλοκράτης επιζητά τη δικαίωση ακόμη και με ένα «βραβείο» ειρήνης. Ομως πίσω από τα ευτράπελα ξεπροβάλλει η τραγικότητα που αποκαλύπτει πως η πολιτική της οικονομίας συμπλέκεται με την πολιτική της εθνικής ανεξαρτησίας, ακεραιότητας και ασφάλειας της χώρας.

Στη σχετική σύμβαση της δανειοδότησης από τους διεθνείς τοκογλύφους, θεσμικούς και ...άθεσμους, αναφέρεται δικαίωμά τους πάνω στο δημόσιο πλούτο της χώρας. Δανειστές τοκογλύφοι και δανειζόμενοι κυβερνήτες χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν χωράφι που ο εκάστοτε επιστάτης του μπορεί να το βάζει ενέχυρο, κοινώς «αμανάτι». Κατά τον ίδιο τρόπο και ό,τι υπάρχει και κυκλοφορεί πάνω στο χωράφι, δηλαδή ο λαός ανήκει και αυτό στη δικαιοδοσία του δανειστή. Πού λοιπόν υπάρχει η εθνική ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα; πού υπάρχει και η σωτηρία της πατρίδας; Οι σαράφηδες έγιναν δανειστές του αστικού κράτους και οι διαχειριστές των «ασημικών», που τα έβαλαν ενέχυρο και τα έβγαλαν στο σφυρί. Ολο και περισσότεροι Ελληνες μεταβάλλονται σε «αβράκωτους» της ...προεπαναστατικής Γαλλίας. Ποιοι χλευάζουν την ειρήνη και ποιοι επιζητούν τον εθνικό και κοινωνικό πόλεμο; Ποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν τους εξαθλιωμένους και εξανδραποδισμένους αλλοδαπούς σε θεσμοθετημένη κοινωνικά μάστιγα με κριτήριο την φτηνή εξαθλιωμένη εργατική δύναμη;

Ολα αυτά τα ερωτήματα βασανίζουν το νου και την ψυχή εκατομμυρίων Ελλήνων μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο. Αλίμονο, πέρασαν είκοσι χρόνια από τότε που φάνηκαν τα πρώτα σημάδια των συνεπειών της «παγκοσμιοποίησης» και του «πολυπολιτισμού των αρουραίων» που επέβαλε το κεφάλαιο. Τώρα μια νέα τάξη άρχισε αργά αλλά σταθερά να διαμορφώνεται πάνω στην Νέα Τάξη της Μαύρης Διεθνούς, του κεφαλαίου, των τοκογλύφων και των καπιταλιστών ως σύνολο. Αυτή η νέα τάξη είναι η εργατολαϊκή και στηρίζεται στον υλικό, ηθικό, ψυχικό και πνευματικό πλούτο της χώρας. Είναι η θέληση και η ικανότητα των εργατών του χεριού και του πνεύματος να οργανώσουν μια νέα κοινωνία, μιας νέας Ελλάδας απαλλαγμένης από τη σκουριά και τα βαρίδια του παρελθόντος, απαλλαγμένης από τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες. Ηδη ένα πρωτογενές πρόγραμμμα κοινωνικής οργάνωσης διαμορφώνεται και βρίσκεται κάτω από τη συνεχή βάσανο της παρατήρησης, της έρευνας και της απόδειξης. Οι Λακεδαιμόνιοι προχωρούν.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ