ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Ολοι σήμερα στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Η οργάνωση και ο συντονισμός του αγώνα για την αντιμετώπιση της νέας επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων των πρώην ΔΕΚΟ και, συνολικότερα, του δημόσιου πλούτου της χώρας, είναι το αντικείμενο της σύσκεψης που οργανώνει το ΠΑΜΕ σήμερα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2οςόροφος, πλατεία Κάνιγγος).

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή και τονίζει ότι η κυβέρνηση μετά τα τελευταία βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα «προχωράει αδίστακτη στην τελική φάση των ιδιωτικοποιήσεων των πρώην ΔΕΚΟ και συνολικά όλου του δημόσιου πλούτου της χώρας, που τον παραδίδει βορά στα αρπακτικά νύχια των κεφαλαιοκρατών και των μονοπωλίων τους, προκειμένου να αυξήσουν παραπέρα την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους».

Στο μεταξύ, απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου. Στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, η «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών» (ΔΕΣΚ - Σ) επισημαίνει ότι τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ είναι μέρος της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων των πρώην ΔΕΚΟ και συνολικά όλου του δημόσιου πλούτου, την υλοποίηση της οποίας επιταχύνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ΔΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις παλεύοντας για σιδηρόδρομο 100% δημόσιο που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία ενταγμένο σε ένα ενιαίο δημόσιο φορέα μεταφορών και συγκοινωνιών στην υπηρεσία του λαού. Αλλά και να παλέψουν ενάντια στο συμβιβασμό που καλλιεργεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Χαρακτηριστική είναι χτεσινή ανακοίνωση με την οποία η πλειοψηφία της κλαδικής Ομοσπονδίας διαμαρτύρεται γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις ανακοινώθηκαν «χωρίς διάλογο με το συνδικαλιστικό κίνημα»!..

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Συντονισμένη δράση μες στους τόπους δουλειάς

Σύσκεψη έκαναν προχτές τα σωματεία του χώρου από την Αθήνα

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή σύσκεψη
Η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης και πλατιάς δράσης μέσα στους τόπους δουλειάς, απαραίτητες προϋποθέσεις για την απάντηση στην επίθεση των μεγαλεμπόρων, αναδείχθηκε σε προχτεσινή σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών στην Αθήνα, μετά από κάλεσμα των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Τη σύσκεψη απασχόλησε κυρίως το σχέδιο δράσης που πρέπει από σήμερα τα ταξικά σωματεία να καταρτίσουν με χαρτί και μολύβι για να ανοίξει η συζήτηση σε κάθε τόπο δουλειάς, με κάθε εργαζόμενο σε όλη τη χώρα, ώστε να πειστεί για την αναγκαιότητα της οργάνωσης της πάλης, της συσπείρωσής του στο ταξικό κίνημα για να αποκρουστεί αυτή η άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα και στη ζωή του και να δημιουργούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ουσιαστική διεκδίκηση των συμφερόντων του. Σε αυτήν την κατεύθυνση τα σωματεία θα απευθυνθούν πλατιά στους εργαζόμενους του κλάδου με κοινή ανακοίνωση που θα εκδώσουν για την κλιμάκωση του αγώνα. Ακόμα αποφασίστηκε:

  • Μέχρι το τέλος της βδομάδας να υπάρχει σχέδιο κάθε σωματείου για παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, συσκέψεις, εγγραφές στα σωματεία, στήσιμο σωματειακών επιτροπών.
  • Μέχρι τις 20 του Ιούνη να έχουν πραγματοποιηθεί έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις όλων των επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων.
  • Να δυναμώσει η κοινή δράση και αλληλεγγύη με άλλους κλάδους που χτυπιούνται.
  • Να σχεδιαστούν άμεσα παρεμβάσεις στην εργοδοσία ενάντια στις απολύσεις.
  • Παρεμβάσεις στους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ήδη το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ» κατέληξε χτες σε ένα πρόγραμμα δράσης το οποίο περιλαμβάνει: Συσκέψεις σε 10 μεγάλους εργασιακούς χώρους και συγκεκριμένα στα υπερμάρκετ σε: Γέρακα, Αλιμο, Πέτρου Ράλλη, Πασαλιμάνι, Λαρίσης, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Αμπελόκηπους, Αργυρούπολη καθώς και στα κεντρικά γραφεία των «Καρφούρ» και «Ντία». Επίσης, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του σωματείου την Κυριακή 4 του Ιούλη.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, «για μας το στοίχημα πρέπει να είναι να καταφέρουμε μαζικό ξεσηκωμό, να κατεβάσουμε όλο τον κόσμο στο δρόμο». Ηδη, όπως άλλωστε σημείωσε, «τους δυσκολεύουμε» και αυτό αποδεικνύεται από την καθόλου τυχαία επίθεση ενάντια στο ΠΑΜΕ και στους αγώνες του. «Το μαχαίρι - συνέχισε - μπαίνει βαθιά. Ο σχεδιασμός μας πρέπει να είναι καλός. Εχει σημασία κάθε σωματείο να κάνει συνελεύσεις, να σχεδιάσει με μολύβι και χαρτί τη δουλειά του». Και μεταξύ άλλων κατέληξε «Εχουμε πολύ δρόμο. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακροχρόνιο αγώνα. Πρέπει οι γραμμές μας να πυκνώνουν συνεχώς με καινούριους ανθρώπους. Πρέπει με γρηγορότερους ρυθμούς να παλέψουμε γι' αυτό που λέμε ρωμαλέο κίνημα που θα συγκρουστεί αποφασιστικά».

Σημαντική παρέμβαση στα «Ατλάντικ»

Να δεχτούν οι εργαζόμενοι να μην παίρνουν το μισθό τους αλλά δωροεπιταγές, επιχείρησε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» σε καταστήματά της στην περιφέρεια του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, έλαβε καταγγελίες από εργαζόμενες σε διάφορα καταστήματα της αλυσίδας ότι «καθυστερείται συστηματικά η πληρωμή» και ότι για μια ακόμα φορά επιχειρεί να τις αναγκάσει να δεχτούν δωροεπιταγές, «καλύπτοντας έτσι η επιχείρηση την υποχρέωσή της να αποδώσει τα δεδουλευμένα».

Μάλιστα, το σωματείο καταγγέλλει ότι όταν εργαζόμενες αντέδρασαν και ζητώντας τα λεφτά τους συμμετείχαν και στην απεργία στις 5 του Μάη, η επιχείρηση θορυβήθηκε και «έστειλε όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της να λύσουν τη "διαφορά"» διαψεύδοντας παράλληλα ότι η επιχείρηση χρωστάει δεδουλευμένα.

Μετά από νέα παρέμβαση του σωματείου, η επιχείρηση ξεκίνησε να πληρώνει τα δεδουλευμένα. Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να γραφτούν και να δυναμώσουν το σωματείο τους, να φτιάξουν Σωματειακή Επιτροπή και οργανωμένα να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Συνεχίζονται οι περιφερειακές συσκέψεις

Δράση για να μετατραπούν οι τόποι δουλειάς σε χώρους συζήτησης των εξελίξεων και κλιμάκωσης της πάλης με την πλατιά συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων αναλαμβάνουν μια σειρά ακόμα ταξικές ομοσπονδίες και συνδικάτα, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να προετοιμαστούν για να δώσουν νέα απεργιακή απάντηση.

Ετσι, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, καλεί τα σωματεία του κλάδου σε συσκέψεις, με περιοδείες σε χώρους δουλειάς, ως εξής:

-- Στο Βόλο, την Παρασκευή 11 Ιούνη.

-- Στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 14 Ιούνη.

-- Στην Αθήνα, την Τετάρτη 16 Ιούνη.

-- Στην Πάτρα, την Παρασκευή 18 Ιούνη.

Στις 23 Ιούνη η Ομοσπονδία προχωρά σε συγκέντρωση του κλάδου το απόγευμα στην Αθήνα με πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ.

Τις περιφερειακές συσκέψεις συνεχίζει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, την ερχόμενη Κυριακή 13 Ιούνη, σε:

  • Δυτική - Κεντρική - Ανατολική Μακεδονία: Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, 10 π.μ.
  • Δυτική Ελλάδα: Εργατικό Κέντρο Αρτας, 10.30 π.μ.
  • Πελοπόννησος: Εργατικό Κέντρο Πάτρας, 11.30 π.μ.

Ακόμα:

  • Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» καλεί αύριο Πέμπτη 10 Ιούνη σε Γενική Συνέλευση, στις 6.30 μ.μ.
  • Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, την Τρίτη 15 Ιούνη, θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΣΕΒ, για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Σύσκεψη για τη λαϊκή κατοικία

Σ' αυτό το πλαίσιο, ειδική σημασία αποκτά η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας να ανοίξει τα ζητήματα της λαϊκής κατοικίας και της ανεργίας, από την πλευρά του περιεχομένου που χρειάζεται να έχει η ανάπτυξη για να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Ετσι, την Πέμπτη 24 Ιούνη, θα καλέσει με δική της πρωτοβουλία σε σύσκεψη αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους από όλο τον κλάδο, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς, εργαζόμενους στην τσιμεντοβιομηχανία, στη χαλυβουργία, την ΠΑΣΕΒΕ, για να ανοίξουν πλατύτερα το ζήτημα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εντείνονται οι ρυθμοί

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η δράση για την επιτυχία της εξόρμησης για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, που συνεχίζεται με τη μορφή λαχειοφόρου αγοράς. Η εξόρμηση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιούνη και κάθε λαχνός κοστίζει 5 ευρώ. Μέχρι στιγμής το 100% του πλάνου τους έχουν πιάσει οι τοπικές Γραμματείες σε: Ικαρία, Λακωνία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λιβαδειά, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Εβρο, Κιλκίς, Γρεβενά.

ΠΑΤΡΑ
Συνέντευξη για τον ΟΣΕ

Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Αγώνα ΟΣΕ του ΠΑΜΕ θα δώσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Ακτή Δυμαίων 24), με θέμα: «Ξεπούλημα των σιδηροδρόμων & απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΣΕ το επόμενο διάστημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ