ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Στοπ» στην ποινικοποίηση του συνδικαλισμού στη Λυρική

Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή είναι το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού, που κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος. Γίνεται αναφορά στο Δελτίο Τύπου (1/6) του Σωματείου Χορωδών Εργαζομένων στην ΕΛΣ, που καταγγέλλει τη διοίκηση της ΕΛΣ για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τρομοκράτηση των εργαζομένων και συγκεκριμένα ότι: Επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές 3 ημερομισθίων στα μέλη του σωματείου, για τη ματαίωση μιας πρόβας, με ευθύνη τρίτου, ματαίωση που χρεώθηκε στο σωματείο, και πειθαρχικές ποινές 6 ημερομισθίων στα μέλη του ΔΣ του σωματείου, επειδή διαμαρτυρήθηκαν και ματαίωσαν πρόβα, όπου συμμετείχαν 24 έκτακτοι χορωδοί, αρχικά χωρίς γραπτές συμβάσεις και κατόπιν με συμβάσεις έργου και όχι εξαρτημένης εργασίας, κατά παράβαση του νόμου.

«Τα χρόνια σοβαρά προβλήματα, που το ΚΚΕ έχει φέρει προς συζήτηση στη Βουλή, εξακολουθούν να παραμένουν», τονίζεται. «Η ελλιπής χρηματοδότηση, το τεράστιο έλλειμμα, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι απολύσεις τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας συνθέτουν μιαν ασφυκτική κατάσταση για τους εργαζόμενους και την ίδια τη λειτουργία της ΕΛΣ».

Ο υπουργός ερωτάται τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε: «Να παρθούν πίσω οι πειθαρχικές ποινές και να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων. Να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να ανακληθούν οι απολύσεις και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι προκειμένου η ΕΛΣ να συνεχίσει να λειτουργεί».

«Νόρμα» στο Ηρώδειο

Κι ενώ η κυβερνητική πολιτική οξύνει τα προβλήματα της Λυρικής, κάνοντας αμφίβολη και τη λειτουργία της, η διορισμένη διοίκησή της την «εξυγιαίνει» μέσω απολύσεων, μειώσεων αποδοχών και ποινών. Η μείωση του κόστους λειτουργίας της ΕΛΣ κατά 12 εκατ., όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του ΔΣ, Ν. Μουρκογιάννης, χτες στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τις παραστάσεις της «Νόρμα», οφείλεται κυρίως στη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας εκατοντάδων εργαζόμενων. Δηλαδή, όσες περισσότερες απολύσεις, τόσο θα «εξυγιαίνεται» η Λυρική! Γι' αυτά ο Ν. Μουρκογιάννης δε μίλησε χθες - η μέρα ήταν αφιερωμένη στη «Νόρμα», είπε. Ο ίδιος προ ημερών κάλεσε τους εργαζόμενους να γίνουν ...πλασιέ εισιτηρίων για τις παραστάσεις στο Ηρώδειο, με ποσοστό κέρδους 10% (!). Μέσα σ' αυτό το κλίμα, στις 12, 13, 18, 19/6 (9 μ.μ., Ηρώδειο), ανεβαίνει η «Νόρμα» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά Γιώργου Πάτσα και μαέστρο τον Λουκά Καρυτινό. Να σημειωθεί ότι ο σκηνοθέτης εξήρε «το υψηλό επίπεδο της Χορωδίας της ΕΛΣ». Ερμηνεύουν εναλλάξ: Δήμητρα Θεοδοσίου - Ραντοστίνα Νικολάεβα, Τσέλια Κοστέα - Ελένα Κασσιάν, Βαγγέλης Χατζησίμος - Καλίν Μπρατέσκου, Δημήτρης Καβράκος - Δημήτρης Κασιούμης, Βικτώρια Ντίνα - Μαϊφάτοβα - Ρόζα Πουλημένου, Νίκος Στεφάνου - Δημήτρης Σιγαλός.

Εκδοτών διαφορές και αντιπαραθέσεις

Αγεφύρωτες είναι πλέον οι διαφορές στον εκδοτικό κλάδο και εντείνονται με την οικονομική κρίση, αλλά η βασική τους αιτία είναι αντικειμενική και προέρχεται από τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου και στο συγκεκριμένο κλάδο, με αποτέλεσμα την όλο και μεγαλύτερη κυριαρχία μεγάλων εκδοτικών και την ασφυκτική πίεση, έως εξαφάνιση, των μικρών και μεσαίων εκδοτών.

Ωστόσο, αυτήν την αιτία την κρύβουν οι πλειοψηφίες των συλλογικών φορέων των εκδοτών και οι μεγαλοεκδότες που αποφάσισαν να απέχουν από τις υπαίθριες εκθέσεις βιβλίου στην Αθήνα, ως μέσο «πίεσης» προς τα σωματεία του χώρου, δήθεν για να αναβαθμίσουν τις εκθέσεις και να «ενωθούν». Ετσι, δεν συμμετείχαν στην πρόσφατη έκθεση του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) στο Ζάππειο, ενώ προσανατολίζονται και σε αποχή από τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το «όλοι εναντίον όλων»: Οι μεγαλοεκδότες εναντίον των μικρομεσαίων και οι τελευταίοι μεταξύ τους, δίχως να προσανατολίζουν το μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων εκδοτών για ένα ουσιαστικό διεκδικητικό πλαίσιο. Αυτό φάνηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΑ, όσον αφορά στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στις εκθέσεις και στο πώς η κρίση χτυπά το βιβλίο. Ωστόσο, η συνέντευξη κατέληξε σε οξείες αντιπαραθέσεις με τους παριστάμενους εκπροσώπους άλλων φορέων και της λεγόμενης «ομάδας» των εκδοτών που απέχουν. Αντιπαραθέσεις που δεν ανέδειξαν την ουσία του προβλήματος. Με την παρέμβαση του Θ. Ψυχογιού (σ.σ. εκ της «ομάδας») προκύπτει ότι οι μεγαλοεκδότες θέλουν συλλογικούς φορείς που θα διοικούνται από... «συνδικαλιστικό μάνατζμεντ», που θα έχει ουσιαστικά διεκπεραιωτικό ρόλο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ, Λ. Ρινόπουλος, είπε ότι η «ομάδα» δε δέχτηκε την πρόταση για δημιουργία επιτροπής διοργάνωσης εκθέσεων και την κατηγόρησε για «διγλωσσία», αφού συμμετέχει σε εκθέσεις στην επαρχία. Οσο για την κρίση, ο ΣΕΒΑ δεν ήταν σε θέση να παραθέσει στοιχεία, αναφέροντας μόνο την πτώση των πωλήσεων κατά 20% , στην οποία περιλαμβάνονται και... τα χαρτοβιβλιοπωλεία. Ζήτησε επίσης κρατική ενίσχυση της ελληνικής βιβλιοαγοράς, μέσω προβολής του βιβλίου από το ΥΠΠΟ-Τ και ίδρυσης σχολικών βιβλιοθηκών.

«Αντίο»... στον Ανδρέα Βουτσινά

Eurokinissi

Πέθανε χτες, ο 79χρονος σκηνοθέτης Ανδρέας Βουτσινάς, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο «Ερρίκος Ντυνάν». Η σορός του, σύμφωνα με επιθυμία του, θα αποτεφρωθεί.

Ο Α. Βουτσινάς γεννήθηκε στο Χαρτούμ του Σουδάν. Σπούδασε υποκριτική και ενδυματολογία στη σχολή του λονδρέζικου θεάτρου «Old Vic», στη σχολή δραματικής τέχνης και τραγουδιού του Βέμπερ Ντούγκλας και στην περίφημη σχολή «Actors Studio» της Ν. Υόρκης. Εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο Μπροντγουέι, σε ταινίες των Ηλία Καζάν, Ζιλ Ντασέν, Λικ Μπεσόν. Μελ Μπρουκς. Συνεργάστηκε με διάσημους ηθοποιούς (Τζέιν Φόντα, Φέι Νταναγουέι, Γουόρεν Μπίτι, Αν Μπάνκροφτ, Μελ Μπρουκς, Μελίνα Μερκούρη, Ειρήνη Παππά, Φανί Αρντάν, κ.ά.). Σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα ΚΘΒΕ, Εθνικό Θέατρο, την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, με δημοτικά θέατρα και ελεύθερους θιάσου. Συνεργάστηκε με πολλούς πρωταγωνιστές (Αλεξανδράκη, Κούρκουλο, Βουγιουκλάκη, Λάσκαρη, κ.ά.). Σκηνοθέτησε παραστάσεις αρχαίου δράματος στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Τον περασμένο χειμώνα σκηνοθέτησε «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» του Μπέρναρ Σο, στο θέατρο «Ορφέας» που πήρε το όνομά του. Συμμετείχε επίσης στην τηλεοπτική σειρά του Κώστα Κουτσομύτη «Πρόβα νυφικού».

Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου

Συνεργασία στον τομέα συντήρησης κτηρίων και μνημείων, καθώς και ενημέρωση για τους τρόπους προβολής των ελληνικών μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ζήτησε η υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Κύπρου (στο οποίο ανήκει το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου) Ερατώ Μαρκουλή, από τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνο, σε χτεσινή τους συνάντηση.

Η Κύπρια υπουργός ζήτησε και συνεργασία με το νομικό τμήμα του ΥΠΠΟ-Τ, καθώς η Κύπρος προχωρά σε εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων. Συζητήθηκε, επίσης, η λειτουργία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), για το οποίο η Ε. Μαρκουλή έδειξε έντονο ενδιαφέρον, καθώς η Κύπρος δε διαθέτει ανάλογο κρατικό όργανο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα βήματα ψηφιοποίησης της αρχαίας κληρονομιάς από το ΥΠΠΟ-Τ, τομέας στον οποίο θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

ΑΥΡΙΟ (8.30 μ.μ.), στον «Ιανό» (Σταδίου 24), παρουσιάζεται το βιβλίο «Ηλίας Δεκουλάκος. Φωτογραφίες 1960-1980». Θα μιλήσουν η κόρη του Αγγελική Η. Δεκουλάκου και η ιστορικός Τέχνης Μάρθα - Ελλη Χριστοφόγλου. Το βιβλίο περιέχει 70 έγχρωμες φωτογραφίες με πορτρέτα, γυμνά, τοπία, αρχιτεκτονικές φωτογραφίες, νεκρές φύσεις και φωτογραφικές συνθέσεις, καθώς και κείμενο της κόρης του για το έργο, τη ζωή και τις πολλαπλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες του ζωγράφου. Παράλληλα με την παρουσίαση, θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφιών του καλλιτέχνη. Διάρκεια έως 10/7.

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (ΕΚΔΙΘ) ανακοινώνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη 12η Διεθνή Εκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής στην Πράγα (16-26/6). Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις βασικές διαγωνιστικές ενότητες: α) Χωρών / Σκηνογραφίας, β) Θεατρικής Αρχιτεκτονικής, γ) Πανεπιστημιακών Τμημάτων / Σκηνογραφίας στην Εκπαίδευση. Υπεύθυνος για τη φετινή ελληνική συμμετοχή είναι ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης. (Πληροφορίες: Τηλ. - φαξ: 210.3303.149. itigr@otenet.gr και iti@hellastheatre.gr, www.hellastheatre.gr, www.rawstage.gr).

.

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ανακοίνωσε ότι από 3-12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη εργαστήριο του Πολωνού σκηνοθέτη Grzegorz Jarzyna, με το θίασό του. Το εργαστήρι αφορά σε σκηνές τραγωδιών των Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη. Το Εθνικό Θέατρο καλεί όσους επαγγελματίες ηθοποιούς ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα (προσφέρεται χωρίς κόστος συμμετοχής) και μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής, διατροφής να αποστείλουν έως τις 15/6 σύντομα βιογραφικά τους σημειώματα, στα αγγλικά και φωτογραφία τους στο email: interdept@n-t.gr. Πληροφορίες: Ειρήνη Μουντράκη (210 5288253-4).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ