Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Στοπ» στην ποινικοποίηση του συνδικαλισμού στη Λυρική

Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή είναι το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού, που κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος. Γίνεται αναφορά στο Δελτίο Τύπου (1/6) του Σωματείου Χορωδών Εργαζομένων στην ΕΛΣ, που καταγγέλλει τη διοίκηση της ΕΛΣ για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τρομοκράτηση των εργαζομένων και συγκεκριμένα ότι: Επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές 3 ημερομισθίων στα μέλη του σωματείου, για τη ματαίωση μιας πρόβας, με ευθύνη τρίτου, ματαίωση που χρεώθηκε στο σωματείο, και πειθαρχικές ποινές 6 ημερομισθίων στα μέλη του ΔΣ του σωματείου, επειδή διαμαρτυρήθηκαν και ματαίωσαν πρόβα, όπου συμμετείχαν 24 έκτακτοι χορωδοί, αρχικά χωρίς γραπτές συμβάσεις και κατόπιν με συμβάσεις έργου και όχι εξαρτημένης εργασίας, κατά παράβαση του νόμου.

«Τα χρόνια σοβαρά προβλήματα, που το ΚΚΕ έχει φέρει προς συζήτηση στη Βουλή, εξακολουθούν να παραμένουν», τονίζεται. «Η ελλιπής χρηματοδότηση, το τεράστιο έλλειμμα, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι απολύσεις τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας συνθέτουν μιαν ασφυκτική κατάσταση για τους εργαζόμενους και την ίδια τη λειτουργία της ΕΛΣ».

Ο υπουργός ερωτάται τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε: «Να παρθούν πίσω οι πειθαρχικές ποινές και να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων. Να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να ανακληθούν οι απολύσεις και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι προκειμένου η ΕΛΣ να συνεχίσει να λειτουργεί».

«Νόρμα» στο Ηρώδειο

Κι ενώ η κυβερνητική πολιτική οξύνει τα προβλήματα της Λυρικής, κάνοντας αμφίβολη και τη λειτουργία της, η διορισμένη διοίκησή της την «εξυγιαίνει» μέσω απολύσεων, μειώσεων αποδοχών και ποινών. Η μείωση του κόστους λειτουργίας της ΕΛΣ κατά 12 εκατ., όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του ΔΣ, Ν. Μουρκογιάννης, χτες στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τις παραστάσεις της «Νόρμα», οφείλεται κυρίως στη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας εκατοντάδων εργαζόμενων. Δηλαδή, όσες περισσότερες απολύσεις, τόσο θα «εξυγιαίνεται» η Λυρική! Γι' αυτά ο Ν. Μουρκογιάννης δε μίλησε χθες - η μέρα ήταν αφιερωμένη στη «Νόρμα», είπε. Ο ίδιος προ ημερών κάλεσε τους εργαζόμενους να γίνουν ...πλασιέ εισιτηρίων για τις παραστάσεις στο Ηρώδειο, με ποσοστό κέρδους 10% (!). Μέσα σ' αυτό το κλίμα, στις 12, 13, 18, 19/6 (9 μ.μ., Ηρώδειο), ανεβαίνει η «Νόρμα» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά Γιώργου Πάτσα και μαέστρο τον Λουκά Καρυτινό. Να σημειωθεί ότι ο σκηνοθέτης εξήρε «το υψηλό επίπεδο της Χορωδίας της ΕΛΣ». Ερμηνεύουν εναλλάξ: Δήμητρα Θεοδοσίου - Ραντοστίνα Νικολάεβα, Τσέλια Κοστέα - Ελένα Κασσιάν, Βαγγέλης Χατζησίμος - Καλίν Μπρατέσκου, Δημήτρης Καβράκος - Δημήτρης Κασιούμης, Βικτώρια Ντίνα - Μαϊφάτοβα - Ρόζα Πουλημένου, Νίκος Στεφάνου - Δημήτρης Σιγαλός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ