ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ποινικοποιούν το σοσιαλισμό

Ανακοίνωση του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος για τα πρόσφατα αντικομμουνιστικά μέτρα

Το Προεδρείο του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος (ΟΚΕΚ), σε ανακοίνωσή του, αναφέρεται αναλυτικά στο νέο νομοθετικό έκτρωμα των αντικομμουνιστών, που άλλαξε το άρθρο 269 του Ποινικού Κώδικα της χώρας. Οπως σημειώνεται, το άρθρο αυτό διατυπώθηκε ως εξής: «Οποιος δημόσια αρνηθεί και θέσει υπό αμφισβήτηση ή υποβάθμιση το γεγονός της γενοκτονίας και των άλλων εγκλημάτων ενάντια στην ανθρωπότητα, που διέπραξαν τα εθνικοσοσιαλιστικά και τα κομμουνιστικά καθεστώτα, διαπράττει έγκλημα το οποίο επιφέρει ποινής στέρησης της ελευθερίας έως 3 χρόνια».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΟΚΕΚ, «η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα είναι προϊόν κοινών προσπαθειών της ουγγρικής καπιταλιστικής πολιτικής ελίτ στην κατεύθυνση της εξολόθρευσης του κομμουνιστικού κινήματος και ευρύτερα του εργατικού κινήματος. Στις αρχές του 1990, στο Κοινοβούλιο είχε τεθεί το ζήτημα της απαγόρευσης του Εργατικού Κόμματος, κάτι που τότε δεν πέρασε. Το 1993 ανακήρυξαν το σφυροδρέπανο και το κόκκινο αστέρι ως σύμβολα του ολοκληρωτισμού και απαγόρευσαν τη δημόσια χρήση τους. Το 2007 με φτιαχτές κατηγορίες ξεκίνησαν δίκη ενάντια σε όλη την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, που τελικά δικαιώθηκε. Σήμερα οι καπιταλιστικές δυνάμεις επιδιώκουν να ανακηρύξουν ως έγκλημα όλο το σοσιαλιστικό παρελθόν και να το σβήσουν από τη μνήμη των ανθρώπων.

Οι καπιταλιστικές δυνάμεις, με αισχρό τρόπο, επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν την Ιστορία, να αμαυρώσουν τις 4 δεκαετίες του ουγγρικού σοσιαλισμού, εκείνα τα χρόνια στα οποία για τα εκατομμύρια των ανθρώπων άνοιξαν οι δυνατότητες της οικονομικής και πολιτιστικής ανόδου. Προσπαθούν να μας επιβάλουν να ξεχάσουμε τη δουλειά των παππούδων και πατεράδων μας, που ανασυγκρότησαν την κατεστραμμένη από το φασισμό χώρα, συγκρότησαν την αγροτική και βιομηχανική οικονομία, εξασφάλισαν για την πλειοψηφία του λαού ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο κι ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, πως στη βάση δημοσκόπησης που έκανε η αμερικανική εταιρεία "Pew Research Center" το 72% των Ούγγρων θεωρούν πως ζούσαν καλύτερα τότε, απ' ό,τι σήμερα».

Ταυτόχρονα, το ΟΚΕΚ σημειώνει στην ανακοίνωσή του: «Η συγκεκριμένη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης εδώ και 20 χρόνια επίθεσης, η οποία επιδιώκει με στρεβλό τρόπο να εξισώσει το φασισμό με τον κομμουνισμό. Το πολυεθνικό κεφάλαιο και η ουγγρική μεγαλοαστική τάξη συνειδητοποιούν πως η οικονομική κρίση δεν τελείωσε. Κατά τη διάρκεια των εκλογών του Απρίλη του 2010, κατάφεραν να ξεγελάσουν το λαό, υποσχόμενοι πως τα καπιταλιστικά κόμματα θα δημιουργήσουν γι' αυτόν μια καλύτερη ζωή. Ομως οι άνθρωποι ανοίγουν σιγά σιγά τα μάτια τους. Γι' αυτό και με τη δύναμή του το κεφάλαιο επιδιώκει να τρομάξει όσους αγωνίζονται ενάντια στον καπιταλισμό».

Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι αυτή η απόφαση του ουγγρικού Κοινοβουλίου αποτελεί τμήμα της αισχρής αντικομμουνιστικής και υστερικής καμπάνιας, που στηρίζεται απο την ΕΕ.


Ι. Π.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
«Το Ιράν δεν μπορεί να γίνει μέλος»

Από τη συνάντηση των ηγετών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης
Από τη συνάντηση των ηγετών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης
Χτες, Παρασκευή, 11 του Ιούνη, στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν πραγματοποιήθηκε Σύνοδος Κορυφής της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ). Η ΟΣΣ είναι περιφερειακή οργάνωση που ιδρύθηκε το 2001 και μέλη της είναι το Καζαχστάν, η Κίνα, η Κιργισία, το Ουζμπεκιστάν, η Ρωσία και το Τατζικιστάν. Το Ιράν, το Πακιστάν, η Ινδία και η Μογγολία έχουν το καθεστώς του «παρατηρητή», ενώ η Λευκορωσία και η Σρι Λάνκα έχουν το καθεστώς του «εταίρου».

Στο κέντρο της προσοχής των συμμετασχόντων στη Σύνοδο Κορυφής της ΟΣΣ ήταν η εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας». Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου συμπεριλήφθηκαν επίσης και τα προβλήματα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, η κατάσταση στην Κιργισία καθώς επίσης και η διευθέτηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Στις εργασίες της ΟΣΣ πήρε μέρος και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Κίνας.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε την πεποίθηση πως τα σχέδια στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και των τεχνολογιών θα πρέπει να υποστηριχθούν πρώτ' απ' όλα στο πλαίσιο της ΟΣΣ. Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφερόμενος στην ανθρωπιστική συνεργασία των χωρών - μελών της ΟΣΣ ανακοίνωσε ότι φέτος το φθινόπωρο θα τεθεί σε λειτουργία το ειδικό Πανεπιστήμιο της ΟΣΣ, όπου θα συνενωθούν οι προσπάθειες μιας σειράς μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των κρατών - μελών του Οργανισμού.

Οι ηγέτες των χωρών της ΟΣΣ ενέκριναν την ειδική Διακήρυξη της Συνόδου και μια σειρά άλλα έγγραφα κι εκθέσεις για τα αποτελέσματα της δράσης της Οργάνωσης το 2009. Εκτός απ' αυτό, οι συμμετάσχοντες στη Σύνοδο Κορυφής υπέγραψαν διακυβερνητικές Συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και της καταπολέμησης του εγκλήματος.

Ενέκριναν επίσης τον κανονισμό για την ένταξη νέων μελών στην ΟΣΣ, που προβλέπει πως οι χώρες κατά των οποίων υπάρχουν κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορούν να γίνουν μέλη της ΟΣΣ. Ετσι, με βάση αυτήν την εξέλιξη, το Ιράν, προς το παρόν, δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΟΣΣ, παραμένοντας με το καθεστώς του παρατηρητή.

Πάντως, σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, είπε ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει με αυστηρότητα τις κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον του Ιράν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έσπευσε να ...ξεκαθαρίσει πως οι συγκεκριμένες κυρώσεις που εγκρίθηκαν την Τετάρτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δε θα εμποδίσουν την παράδοση των ρωσικών πυραύλων καθώς η απόφαση αφορά «στα επιθετικά» και όχι στα «αμυντικά όπλα»...

Τη Σύνοδο Κορυφής απασχόλησαν και τα αιματηρά γεγονότα στην Κιργισία, ωστόσο ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απέκλεισε την επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων της ΟΣΣ στη συγκεκριμένη χώρα. Στις αποφάσεις της Συνόδου γίνεται λόγος για πολύπλευρη οικονομική βοήθεια προς την Κιργισία, από τις χώρες της ΟΣΣ, ώστε αυτή να ξεφύγει από την οικονομική και πολιτική κρίση.

ΡΩΣΙΑ
Τα μάζεψαν για τη βράβευση του Βάιντα

Τελικά η Ρωσία δε θα βραβεύσει τον Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα, δημιουργό της αντικομμουνιστικής ταινίας για το Κατίν, όπως αρχικά είχαν διαδώσει πολωνικά ΜΜΕ κι αναπαρήγαγαν και ρωσικά ΜΜΕ. Αυτό δήλωσε ο Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, πρόεδρος του αρμόδιου «Συμβουλίου για την τέχνη και τον πολιτισμό». Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο Α. Βάιντα ήταν μεταξύ των υποψηφίων για το ρωσικό κρατικό βραβείο, ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης ομοφωνίας στο Συμβούλιο, δεν προτάθηκε καμία υποψηφιότητα στον Πρόεδρο της Ρωσίας για το φετινό κρατικό βραβείο. Ετσι το συγκεκριμένο βραβείο δε θα επιδοθεί σε κανέναν φέτος.

Ο Πιοτρόφσκι σημείωσε ακόμη πως πιθανόν η διαρροή της βράβευσης από τα πολωνικά ΜΜΕ να προήλθε εξαιτίας της ερώτησης που απευθύνει το συγκεκριμένο συμβούλιο σε όλους τους υποψήφιους για βράβευση και αφορά το αν θα είχαν ή όχι αντίρρηση να βραβευτούν από τη Ρωσία.

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, δεν είναι ικανή να μειώσει την αντικομμουνιστική κι αντισοβιετική κατρακύλα της σημερινής ρωσικής ηγεσίας, των Μεντβέντιεφ - Πούτιν, οι οποίοι το τελευταίο εξάμηνο με δραστήριο τρόπο συμβάλλουν στην υπεράσπιση της αντισοβιετικής εκδοχής για το Κατίν, ενώ τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα (με άνωθεν εντολή) πρόβαλλαν αλλεπάλληλα το συγκεκριμένο κατασκεύασμα του Πολωνού σκηνοθέτη. Κατάσταση, που συνεισέφερε στον αντικομμουνιστικό παροξυσμό στην Πολωνία και στη λήψη νέων κατασταλτικών μέτρων σε βάρος των κομμουνιστών.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο πρώην Εισαγγελέας της ΕΣΣΔ και σημερινός βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Β. Ιλιούχιν, αποκάλυψε το μηχανισμό παραχάραξης των εγγράφων που βρίσκονταν στα ρωσικά αρχεία, με εντολή του αντικομμουνιστή Προέδρου της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν και στα οποία στηρίζεται η προβοκάτσια του Κατίν.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Νέες αιματηρές συγκρούσεις

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν αργά την Πέμπτη το βράδυ και συνεχίστηκαν και χτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κιργιστάν, το Ος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 45 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 600 - εκ των οποίων οι 40 σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα πυρπολήθηκαν αρκετά κτίρια και αυτοκίνητα. Η «προσωρινή» κυβέρνηση της χώρας, που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ τον περασμένο Απρίλη, κήρυξε την πόλη - καθώς και τρεις άλλες γειτονικές περιοχές - σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 20 Ιούνη.

Η «προσωρινή» Πρόεδρος της χώρας Ρόζα Οτουμπάγεβα υποστήριξε πως αυτοί που ευθύνονται για τηνβία «επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν το Κιργιστάν και να το ωθήσουν σε μάχη ή διενέξεις», ενώ παράλληλα κάλεσε το λαό να δείξει αυτοσυγκράτηση και να «μην ενδώσει σε προκλήσεις».

Τα αίτια των συγκρούσεων δεν είχαν γίνει ξεκάθαρα μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους, καθώς στην πόλη Ος κατοικεί μεγάλη ομάδα Ουζμπέκων.

Μικρότερης κλίμακας συγκρούσεις ξέσπασαν και χτες το απόγευμα στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπισκέκ, όταν ομάδες νεαρών επιτέθηκαν και λήστεψαν Ουζμπέκους σε τοπικό παζάρι.

Από την Σύνοδο Κορυφής της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης, τόσο ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο όσο και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο Κιργιστάν και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν να αποκαταστήσουν την τάξη σ' αυτήν τη χώρα που «φιλοξενεί» τόσο αμερικανική στρατιωτική βάση όσο και ρωσική. Ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε πως η Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης δε θα παρέμβει για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στο Κιργιστάν, ούτε μπορεί να αναπτύξει δυνάμεις της εκεί, καθώς τέτοιες μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε χώρες μελών που παραβιάζονται τα σύνορά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ