ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μάθημα ιστορίας, μάθημα ζωής...

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι επισκέφτηκαν μαθητές του 32ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου

Ενα διαφορετικό, ζωντανό μάθημα ιστορίας, από εκείνα που σε σηκώνουν και «πατάς στους ώμους των προγόνων σου, βλέποντας πέρα από τα τείχη του καιρού σου» και σκόπιμα εξοβελίζεται ή διαστρεβλώνεται στα σχολικά εγχειρίδια. Ενα μάθημα - ύμνος στη ζωή, στην αγάπη για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία, στην καθημερινή ηρωική δράση του λαού μας, παρακολούθησαν χτες στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης οι μαθητές της Στ' τάξης του 32ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου.

Μέσα από ζωντανές μαρτυρίες αγωνιστών, φωτογραφικό υλικό, κειμήλια, ντοκουμέντα, δημιουργήματα εξορίστων οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την πραγματική ιστορία της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Και το μάθημα γίνεται αφορμή για να γίνουν και οι ίδιοι οι μαθητές αφηγητές, να ζωντανέψουν και να μεταφέρουν δικές τους ιστορίες που «άκουγα από τον προπάππου μου που ήταν στην Αντίσταση κι έχασε ένα μέρος του σώματός του», «την γιαγιά μου που ήταν αντάρτισσα». Να τροφοδοτήσουν την αλληλεγγύη, αντιγράφοντας στο τετράδιο «το μήνυμα που μου άρεσε πολύ, εκείνης της κοπέλας προς τη φίλη της λίγο πριν την εκτελέσουν», τη γενναιότητα διαβάζοντας τον όρκο του ΕΛΑΣίτη.

Η χτεσινή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, γιατί «η γνώση της ιστορίας του τόπου μας είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ιστορικής κρίσης των μαθητών και τη δημιουργία δημοκρατικών συνειδήσεων. Και ως εκπαιδευτικοί είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε τους μαθητές μας σε επαφή με την Ιστορία. Ειδικά αυτές τις μέρες που γιγαντώνεται μια επίθεση απέναντι σε όσους συνεχίζουν να μάχονται γι' αυτά τα ιδανικά. Είμαστε εδώ ενάντια σε αυτούς που ταυτίζουν τον ηρωικό αγώνα του λαού μας ή και άλλων λαών όπως του Σοβιετικού με εκείνους που πρωτοστάτησαν στον πόλεμο», εξηγεί στον «Ρ» ο Θωμάς Κασσελούρης, διευθυντής του σχολείου.

Ενα παράδειγμα αντίστασης που χρειάζεται να ακολουθήσει κάθε παιδαγωγός, καθώς το Μουσείο - το οποίο λειτουργεί καθημερινά - αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών κέντρων να ξαναγράψουν την ιστορία, να κάνουν το άσπρο - μαύρο, τους θύτες - θύματα, να εγκαθιδρύσουν στις νεανικές γενιές μέσα από βιβλία και έδρανα τον αντικομμουνισμό.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΑΣ
«Τα κτίρια των σχολών μας θυμίζουν χωματερές»!

Παρεμβάσεις για καθαριότητα και συγγράμματα έκανε η Επιτροπή του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Εδώ και δυο μήνες, τους χώρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη τους ...τρώει η βρώμα! Από τότε που έληξε η σύμβαση με το συνεργείο που υπήρχε, βρίσκονται κάποιες πρόσκαιρες λύσεις «ανάγκης», αλλά το μεγαλύτερο διάστημα η κατάσταση είναι ασφυκτική για φοιτητές και εργαζόμενους. «Τα κτίρια των σχολών μας θυμίζουν χωματερές, η δυσοσμία είναι έντονη και η κατάσταση στις τουαλέτες απλά δεν περιγράφεται», σημειώνει χαρακτηριστικά η Επιτροπή Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που με ανακοίνωσή της και με διαρκείς παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα απαιτεί:

  • «Καθαρισμό και απολύμανση των κτιρίων των σχολών με ευθύνη της πρυτανείας.
  • Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαρισμού των σχολών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που θα καλύπτει τις ανάγκες του Πανεπιστημίου».

Οπως σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα Τρίπολης, η έλλειψη καθαριότητας δεν είναι το μόνο πρόβλημα των φοιτητών: «Από τη μια έχουμε τη σίτιση όπου το φαγητό δε φτάνει ούτε για το ένα δέκατο των φοιτητών, το παράλογο ποσό που αναγκάζονται οι φοιτητές να πληρώσουν για τη μετακίνησή τους με το αστικό λεωφορείο, την υπολειτουργία της σχολής καθώς όλοι οι συμβασιούχοι απολύθηκαν, το πρόβλημα με την καθαριότητα και από την άλλη έχουμε την πρυτανεία (ΠΑΣΟΚ) να μας λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα και δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς», τονίζει η Επιτροπή και υπογραμμίζει ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας που προωθεί χρόνια τώρα η ΕΕ και υλοποιούν οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

...Και χωρίς βιβλίο στην εξεταστική!

Την παρέμβαση του ΜΑΣ προκάλεσε και το γεγονός ότι οι φοιτητές του πρώτου έτους Οικονομικού δεν έχουν προμηθευτεί έως και σήμερα το βιβλίο για το μάθημα Λογιστική Ι. Για το θέμα η Επιτροπή Αγώνα πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη κινητοποίηση και, σε μία συμβολική κίνηση, μοίρασε στους φοιτητές όσα περισσότερα αντίτυπα του βιβλίου μπόρεσε να φωτοτυπήσει, μετά από κατάληψη του φωτοτυπικού της γραμματείας του τμήματος.

Η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ, με αφορμή και αυτό το πρόβλημα, απαιτεί παραλαβή όλων των συγγραμμάτων με την έναρξη του εξαμήνου και καλεί τους φοιτητές για όλα όσα τους απασχολούν, για όλα όσα δικαιούνται να οργανώσουν την πάλη τους «από τα κάτω», με το πλαίσιο εκείνο που βάζει στο στόχαστρο την πολιτική που γεννά και αναπαράγει αυτή την κατάσταση, να παλέψουν σε συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΑΣ
Διαμαρτυρία για τη φοιτητική λέσχη...

...κόντρα στις προσπάθειες για κλείσιμο και/ή ιδιωτικοποίησή της

Μουσική διαμαρτυρία έξω από τη φοιτητική λέσχη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ, αντιδρώντας στα σχέδια για κλείσιμο και ιδιωτικοποίηση της Λέσχης. Κάλεσε φοιτητές και εργαζόμενους να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν σίτιση, να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για σίτιση οι οικογένειες των φοιτητών, για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της λέσχης, ώστε να μπορούν να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές ανεξάρτητα από το πρόγραμμα των σχολών τους, περισσότερες και μεγαλύτερες μερίδες, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τερματισμό των εργολαβιών.

Οπως καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ, «στην Παιδεία του επιχειρηματικού κέρδους δε χωράει η φοιτητική μέριμνα. Γι' αυτό την υποχρηματοδοτούν, την απαξιώνουν και τώρα έρχονται να τη διαλύσουν. Ετοιμάζονται να κλείσουν τη φοιτητική λέσχη όπου σιτίζονται καθημερινά χιλιάδες φοιτητές. Ετσι, την ίδια ώρα που το εισόδημα των οικογενειών μας χτυπιέται από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, βάζουν ακόμα μια θηλιά στο λαιμό τους».

Σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία που προβάλλεται, το ΜΑΣ σημειώνει: «Λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη λειτουργία της, αλλά κάθε χρόνο, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ, δίνουν λιγότερα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την Παιδεία. Δεν προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό στη Λέσχη, πληρώνουν τους εργολάβους. Με λίγα λόγια ακόμα κι αν "δεν υπάρχουν χρήματα" αποφασίζουν να αυξήσουν κατά πολύ το κόστος λειτουργίας της λέσχης για να μη θίξουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα στο Πανεπιστήμιο.

Είναι ξεκάθαρο: Οσο το πανεπιστήμιο θα λειτουργεί με όρους ΑΕ τόσο τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας θα περικόπτονται. Δε συμβιβάζονται αυτά τα δύο».

Κόντρα στις αυταπάτες και την αντεργατική επίθεση

Φοιτητές Νομικής και νέοι δικηγόροι συζήτησαν για την επίθεση που δέχονται στα εργασιακά τους δικαιώματα και την αναγκαία κοινή απάντηση που πρέπει να δώσουν

Η ανάγκη για κοινή συντονισμένη δράση ενάντια στα σχέδια για πλήρη κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων επισημάνθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προχτές στην Αθήνα, από την Επιτροπή Αγώνα Νομικής του ΜΑΣ και την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων. Νέοι δικηγόροι και φοιτητές μετέφεραν την εμπειρία από τη δράση τους, συζήτησαν τις εξελίξεις και το τοπίο που διαμορφώνεται ενάντια στα εργασιακά τους δικαιώματα και σημείωσαν ότι πρέπει οι νέοι στους παραπάνω χώρους να πάρουν τη θέση τους στους αγώνες που στέλνουν το μήνυμα της ανυπακοής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η οδηγία Μπολκεστάιν, η οποία δημιουργεί δυσμενέστερους όρους για την άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου, γιγαντώνει τις μεγάλες και διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο και συμπιέζει ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και η Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/05 που υποβαθμίζει τα πτυχία και τα δικαιώματα των αποφοίτων. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, που καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε μία ήδη ασφυκτική κατάσταση για τους νέους δικηγόρους, οι οποίοι μέσα από το καθεστώς της άσκησης καλούνται να δουλεύουν για 18 μήνες με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα, ως μισθωτοί σε μεγάλα γραφεία ή εταιρείες με μπλοκάκι.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στο ρόλο της δικαιοσύνης στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κεφαλαιοκρατών. Σημείωσαν επίσης ότι πρέπει να διαλυθούν και οι αυταπάτες που έχουν οι φοιτητές και νεοεισερχόμενοι στο χώρο, καθώς οι όροι δουλειάς συνεχώς χειροτερεύουν. Τόσο η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ, που από τη δράση της το προηγούμενο διάστημα μέσα στη σχολή ανέδειξε ζητήματα όρων και περιεχομένου σπουδών, όσο και η Επιτροπή Αγώνα Νέων Δικηγόρων, που αποτελεί μορφή συσπείρωσης των νέων δικηγόρων, σημείωσαν την ανάγκη να συνεχιστούν ανάλογες πρωτοβουλίες, ώστε να οργανωθεί μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους η αντεπίθεση στην ενιαία επίθεση που δέχονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ